Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Methotrexat, Levelanz, Lamictal a těhotenství

Gynekologie Šárka 9.6.2018

Dobrý den, mám na Vás prosím dotaz, zajímal by mě další názor lékaře. Mám lokalizovanou sklerodermii a asi dva roky jsem užívala Methotrexat Ebewe 10mg v sobotu, loni navýšeno na 12.5mg ráno a večer i nadále 10mg. Z důvodu plánovaného těhotenství jsem léky v březnu letošního roku (po poradě s paní doktorkou revmatoložkou) vysadila. Paní doktorka na revmatologii říkala, že na pokusy o miminko stačí počkat tři měsíce po vysazení, na příbalovém letáku píší šest měsíců. Jakou variantu byste volil(a) Vy? Ještě ke všemu jsem epileptička, je mi 27 let, a poslední záchvat jsem měla loni v březnu. Beru Levelanz (1000mg ráno a večer) a Lamictal (125mg ráno a večer). Pan doktoru z neurologie se moje plány moc nelíbí, prý je to vysoká dávka na otěhotnění a bojí se ji snížit. prý mám ještě alespoň rok počkat. Jaké máte prosím na tyto dotazy názory?
Mockrát Vám děkuji za Váš čas a ochotu.

S pozdravem,

Bc. Šárka Novotná

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den,
Ženy nesmějí během léčby methotrexátem a nejméně 6 měsíců poté otěhotnět a pohlavně zralí pacienti (ženy i muži) musí během léčby přípravkem Methotrexat Ebewe a nejméně 6 měsíců poté používat účinnou antikoncepc Methotrexát u lidí vyvolává embryotoxicitu, potrat a fetální defekty. Methotrexát v době svého podávání postihuje spermatogenezi a oogenezi, což může vést ke snížené fertilitě. Zdá se, že tyto účinky jsou po ukončení léčby reverzibilní, vratné. Během léčby a nejméně šest měsíců po jejím skončení mají muži a ženy používat účinnou antikoncepci. S pacienty ve fertilním věku je nutno probrat možná rizika účinků na reprodukci a jejich partnery je nutno příslušně poučit. Toto doporučení uvedenému v souhrnu údajů o přípravku by jsem respektovala a minimálně 6 měsíců po ukončení léčby užívala účinnou antikoncepcí. A co se antiepileptik týče, určitě by jsem dala na rady epileptologa, léky je ideálně vysadit před plánovaným těhotenstvím, ale rychlost jejich snižování určí lékař podle Vašeho stavu a nálezu na EEG. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Může Lamictal předepsat psychiatr?
Chci se zeptat jestli lék Lamictal může předepsat psychiatr?A...
Epilepsie
Dobrý Den, chtěla bych poradit ohledně léku Lamictal,...
Krvácení po Lamictalu a antikoncepci
Dobrý den, poprosím Vas o radu. Beru lamictal na epilepsii...
Epilepsie a tetování
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli se mohu...
Epilepsie u dítěte
Dobrý den, mé dceři zjistili z vyšetření EEG že má...
Záškuby při usínání
Dobrý den, mám problém že vždycky když jdu večer spat...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Methionin

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda užívání methioninu ma vliv na účinnost...

Methionini a alkohol

Dobrý den, nedávno jsem začala používat přípravek Methionini na zlepšení kvality...

Methotrexát

Dobrý den, v rámci své léčby užívám už rok methotrexát, poslední půl rok v...

Methotrexat

Dobrý den, již mnoho let se léčím na lupénku,jelikož se mi před dvěma lety...

Methotrexat a alkohol?


Methotrexát a alkohol?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s kombinací MTX a alkoholu? Mám nasazenou...

Methotrexát a Forcapil?

Dobrý deň, liečim sa na RA, beriem methotrexát 15mg spolu s biologickou liečbou...

Methotrexat a slnko

Dobry den, mam Stilovu chorobu - autoimunne ochorenie. Beriem 5mg/den Prednison...

Methotrexát a těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na délku doby po kterou nemůžu otěhotnět po...

METHOTREXAT LACHEMA 2,5

Dobrý den. Včera mi lékařka předepsala výše uvedený lék. V lékárně mi řekli,...

Methotrexate a antikoncepce

Dobrý den, mám diagnostikovanou RA a Sjögrenův syndrom a nově jsem začala brát...

Metličkové varixy

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem a děkuji za tuto možnost. Jsem v této...

Metličkové žilky a hormonální antikoncepce

Můžu brát hormonální antikoncepci, když trpím na metličkové žilky na nohách?...

Metličkové žilky u dětí

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Dceři 6 let se začali dělat metličkové...

Metličkové žilky, bolesti

Dobrý den, je mi 34 let. Mám na nohách metličkové žilky - na vnitřních stranách...

Metličkovité žilky

Dobrý den. Mám na nohách metličkové žilky. Chtěla bych aby zmizely. Narazila...

Metličkovité žíly

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně viditelných žilek v podkolení....

Metličky

Dobrý den, našla jsem na svých hýždích fialové žilky. Co to může být? Už...

Metličky na lýtku

Dobrý den, je mi 21 a začali se mi na levém lýtku objevovat metličky. Čím to...

Metličky na těle a IPL

dobrý den, chtěla bych si zakoupit IPL epilátor. Nikde se však nepíše nic...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Užívání Omeprazolu

Dobrý den chtěl bych se optat jak hodně nebezpečné je dlouhodobé užívaní omeprazolu. dlouhá...

Covid a infekčnost

Dobrý den, 16.12. jsem měla pozitivní test na Covid. Kontakt s nakaženým 6.12.,...

Suchá kůže očních víček

Dobrý večer, trápí mě sucha oční víčka a koutky očí.. poprvé se problém objevil...

Gynekomastie

Zdravím, chcel by som vyskúšať tamoxifen na redukciu gynekomastie predtým, ako...

Pupínek na nose

Dobry den, v nose uvnitr na kuzi zkraje se mi vytvoril bolak. Deje se tak obcas...

Nehojící se podebraný palec

Dobrý den, již 3 měsíce mám problémy se zahnisaným palcem na noze. Hnisání se...

Skvrna na dásni

Dobrý den,syn ma 6 let a již dva týdny ma na dásní jako by váček s bílou skvrnou...

Krvavé skvrny na kalhotkách u 3-leté holčičky

Dobrý den, moje trileta dcera v minulém roce prodělala 2x těžký zánět ledvin....

Bradavice

Dobrý den, pred tydnem jsem byla na vypalování bradavice na prave noze pod palcem....

Methotrexat a alkohol?


Pupínky na zádech

Dobrý den, Nedávno se mi udělali pupínky na zádech. Podle různých názorů to...

Tlak za očima, motání hlavy, únava

Dobrý den, již několik týdnů mě trápí nepříjemný tlak za očima a motání hlavy...

Vyrážka na chodidlech a dlaních

Zdravím,po angíně(2x antibiotika) zhruba před 4 měsíci se mi na dlaních (i v...

Zánět středního ucha a CT vyšetření - je lepší CT nebo MR

Dobrý den, u lékaře jsem opakovaně byl (ORL Nem. na Bulovce) ale chci druhý...

Sono kloubu pravé rameno

Dobrý den,prosím o vysvětlení nálezu:Výraznější fibrozní změny ve šlase supraspinátu...

Vyrážka na dovolené

Dobrý den, S přítelem jsme jeli do Asie ( Japonsko a nyní jsme na Filipínách)...

Nemoc z povolání


Gynekomastie Tamoxifen 10 mg

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jak dlouho je možné brát tamoxifen 10mg na potlačení...

Pupínky okolo bradavek

Dobrý den, Chci se zeptat objevili se mi takové pupínky okolo bradavek. Občas...

Mravenčení končetin

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, jelikož běhám po doktorech již od listopadu...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.