Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Metličkové žilky, bolesti

Cévy Jana 28.4.2017

Dobrý den,

je mi 34 let.
Mám na nohách metličkové žilky - na vnitřních stranách obou lýtek (téměř u kolen) mám viditelné růžovo-fialové fleky těchto žilek, na stehnech je mám drobně.
Někdy se mi stává, že mě tato místa bolí na dotek. Při chůzi, sezení atd. je to v pořádku, ale jakmile se nohou dotknu, bolí to jako například modřina nebo naražené místo.
Na rukou ani nikde jinde bolest necítím, jen na nohách, kde má tyto viditelné žilky.
Někdy to necítím skoro vůbec, jindy je to tak citlivé, že když mě např. malá dcerka obejme kolem nohy, bolí to opravdu dost.
Je to pro metličky (a případné začínající křečáky) normální?
Můj obvodní Mudr. mi pouze doporučil kompresní punčochy a Detralex (ten ovšem neberu, protože je možné, že jsem nyní pár týdnů těhotná - bolest metliček s tím ovšem nemá nic společného, mívám to již delší dobu).
Dělal mi i preventivně krevní testy na vše možné a všechno jsem měla v pořádku.

Děkuji za váš názor.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, můžete být více citlivá a tak mohou metličky mírně bolet. Obvykle nebolí (spíše bolí počínající křečové žíly) a považují se za kosmetický problém.
Detralex můžete užívat i v těhotenství, stejně tak kompresní punčochy. Dostala jste je proto, že mohou zmírnit potíže, které máte.
Váš dotaz bude zpracovávat ještě naše konzultační ambulance, čekejte tedy ještě jednu odpověď. S pozdravem BB.

MUDr. Zdeněk Rezek
Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

Zdravím, odpověď MUDr. Barbory Barchánkové pokládám za bezchybnou, pouze ji poněkud rozšířím v obecné rovině. U pacientek či pacientů se žilními městky bývá pozitivní rodinná anamnéza. Pokud se člen rodiny léčil nebo léčí s těmito problémy a zejména jestli u něho (mimo jiné) byly nebo jsou rozšířené hlavní povrchní žíly na vnitřních stranách nohou (tzv. velké safeny) a pokud je tomu tak i u Vás, mějte na zřeteli, že obdobná situace by se mohla vyvinout v budoucnu i u Vás, včetně operačního řešení. Doufám, že tomu tak není. Pokud jde o osobní anamnézu, nepříznivý vliv má taky antikoncepce. (Vím, že kvůli potenciálnímu těhotenství ji nyní neberetě.)
Jak zpomalit poměrně rychlý rozvoj křečových žil? Kromě venotonik (Detralex je z mého pohledu nejúčinnější) a elastických punčoch je to pohybový režim - pokud možno nestát, chodit, sedět s nohama nataženýma nebo elevovanýma. Pitný režim je také důležitý. Hezký den, MUDr. Zdeněk Rezek

Související dotazy

Červené metličkové žilky pod nosem
Dobrý den. Mám červené metličkové žilky pod nosem a...
Metličkové žilky a hormonální antikoncepce
Můžu brát hormonální antikoncepci, když trpím na metličkové...
Metličkové žilky u dětí
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Dceři 6 let...
Metličkovité žilky
Dobrý den. Mám na nohách metličkové žilky. Chtěla bych...
Viditelné žilky v oku
Dobrý den, před měsícem jsem usnula s kontaktními čočkami...
Žilky okolo nosu
Dobry den, Mam drobne cervene zilky okoli nosu. Je...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Methotrexát a alkohol?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s kombinací MTX a alkoholu? Mám nasazenou...

Methotrexát a Forcapil?

Dobrý deň, liečim sa na RA, beriem methotrexát 15mg spolu s biologickou liečbou...

Methotrexat a slnko

Dobry den, mam Stilovu chorobu - autoimunne ochorenie. Beriem 5mg/den Prednison...

Methotrexát a těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na délku doby po kterou nemůžu otěhotnět po...

METHOTREXAT LACHEMA 2,5

Dobrý den. Včera mi lékařka předepsala výše uvedený lék. V lékárně mi řekli,...

Methotrexat, Levelanz, Lamictal a těhotenství

Dobrý den, mám na Vás prosím dotaz, zajímal by mě další názor lékaře. Mám lokalizovanou...

Methotrexate a antikoncepce

Dobrý den, mám diagnostikovanou RA a Sjögrenův syndrom a nově jsem začala brát...

Metličkové varixy

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem a děkuji za tuto možnost. Jsem v této...

Metličkové žilky a hormonální antikoncepce

Můžu brát hormonální antikoncepci, když trpím na metličkové žilky na nohách?...

Metličkové žilky u dětí

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Dceři 6 let se začali dělat metličkové...

Metličkovité žilky

Dobrý den. Mám na nohách metličkové žilky. Chtěla bych aby zmizely. Narazila...

Metličky

Dobrý den, našla jsem na svých hýždích fialové žilky. Co to může být? Už...

Metličky na lýtku

Dobrý den, je mi 21 a začali se mi na levém lýtku objevovat metličky. Čím to...

Metličky na těle a IPL

dobrý den, chtěla bych si zakoupit IPL epilátor. Nikde se však nepíše nic...

Metličky pod prsy

Hezký den. Poprosila bych o informaci. Začínají mi praskat žilky pod prsy...

Metoda EEG biofeedback

Prosím o Vaše zkušenosti či Váš názor na metodu EEG biofeedback, popřípadě důvod,...

Metoda emocnich rovnic

Dobrý den Zajímá mě Váš názor na metodu emocnich rovnic,zda si myslíte,že...

Metoda Mojžíšové

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Už zhruba 4 roky mě trápí silné bolesti hlavy,...

Metoda no-poo

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je metoda mytí vlasů no-poo nějak škodlivá?...

Metoda proti předčasné ejakulaci.

Dobrý den. V momentě blížící se ejakulace zatnutí Kogelova svalu a umožnění...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Ložisko na štítné žláze

Dobrý den, prosím, zda byste mi mohla objasnit výsledky mého vyšetření štítné...

Akcesorni slezina

Dobry den, Memu rocnimu diteti zjistili, ze ma Akcesorni slezinu. Muze to zpusobovat...

Alkohol, cirhóza a transplantace jater

Dobrý den měl bych prosim jeden dotaz maminka má cirhozu jater z nadměrné konzumace...

Oční potíže

Dobrý den, před několika týdny se mi objevily v pravém oku 3 černé skvrnky,které...

Bolest hlavy při pohybu očí

Dobrý den, prosím o radu. Již 3. den mne při pohybu očí jakýmkoliv směrem a...

Bolest zápěstí bez úrazu

Dobrý den, asi od listopadu mě bolí levé zápěstí, žadný úraz jsem neměla. Pravděpodobně...

Chůze po pádu z 5. patra

Dobrý den, můj dotaz zní...před 6 lety jsem po pádu z pátého patra, kdy jsem...

Po sportu se mi na těle objeví červená vyrážka, která velmi svědí

Dobrý den. Po sportu nebo po fyzické zátěži (když se zpotím), se mi na těle...

Bolestivá menstruace

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, dostala jsem menstruaci. Ale hodně bolestivou,...

Nafouklé břicho

Dobry den, prosil bych o radu. Mam neustale nafoukle bricho uz dva dny a to...

Červené flaky na penise, suchá pokožka

Zdravim, mam 20 a uz v podstate od detstva som maval problem s lupajucou sa...

Pálení jazyka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnou příčnu pálení jazyka. Je mi 31let,...

Význam zprávy z rentgenu kolene

Dobrý den, potřeboval bych pomoc s "překladem" 2. části zprávy z rentgenu...

Lehce hyperechogenní ložisko v játrech

Dobry den, Prodelala jsem zanet mocoveho mechyre, byla mne nasazena antibiotika...

Tlak v pochvě v těhotenství

Dobrý den, v úterý jsem byla na prohlídce u svého gynekologa, který zjistil,...

Mžitky před očima a bolest hlavy

Dobrý den, Dnes se mi stalo po třetí v příběhu asi tři měsíců následující....

Pálení a svědění pochvy po sexu


Clotrimazol při menstruaci


Předoperační vyšetření

Stálé zdraví přeji, internista ve zprávě z mého předoperačního vyšetření uvedl:...

Chvění v podbřišku

Dobrý den, mám neustále asi 2 měsíce chvění v podbřišku. Nemám žádné jiné bolesti...

Reklama