Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mírně porušený relief kolenního kloubu, subpatelárně hypertrofickoá synovie

Ortopedie Michael 9.8.2017

Dobrý den, v září mi bude 40 let. Hraji hokejbal, což je de fakto hokej na betoně či na plastu. Nedávno mě začalo bolet pravé koleno. Byl jsem u pana doktora, který mi provedl sono. Řekl mi, že vazy a menisky jsou v pořádku, ale že mám mírně porušený relief kolenního kloubu, že mám subpatelárně hypertrofickou synovii jak v suprapatelární burse tak i hmatnou v podkolení. Že je to důsledek toho, že běhám po tvrdých površích. Řekl, že zatím to není tak dramatické a na injekci to není. Dal mi Condrosulf a Celebrex na zánět a bolestivost. Pokud je to možné, chtěl bych se Vás zeptat na následující. Vím, že na mé dotazy není lehké odpovědět, protože nejlepší by bylo se sportem skončit, přesto Vás prosím o váš názor. Velice děkuji.

1) Diagnóza znamená, že mám porušenou chrupavku anebo to ne, a znamená, že mám v uvozovkách pouze méně kloubní tekutiny?
2) Rád bych absolvoval ještě jednu sezónu za tým, který však hraje bohužel na betoně. Myslíte si, že by to má kolena mohla zvládnout bez dramatického zhoršení, když teď beru výživu v podobě condrosulfu či dojde akorát k dalšímu prohloubení poškození?
3) Vím, že by do budoucna bylo lepší se sportem úplně seknout či maximálně jezdit na kole či plavat. Přesto se zeptám. Kdyby mi to má kolena umožnila a bez sportu bych to v uvozovkách nevydržel, je vhodnější vzhledem k této diagnóze hrát fotbal na trávě (že je to měkčí) či hokejbal na plastu (že je to o něco měkčí než beton) či hokejbal na betoně?

Velice vám děkuji za zpětnou vazbu. Přeji příjemný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, k prvnímu dotazu, podle toho, co Vám lékař řekl ( mírně porušený relief kolenního kloubu, že mám subpatelárně hypertrofickou synovii jak v suprapatelární burse tak i hmatnou v podkolení ) kloubní chrupavka a další struktury kolena by měli být v pořádku a hypertrofická, zmnožená je pouze synovie, nejspíše jako důsledek opakovaného mechanického dráždění, traumatizace kloubu na nevhodném povrchu u sportu. Synovie je viskózní tekutina, která má význam pro vzájemný pohyb kloubních ploch a omezení jejich tření. Je produkována synoviální blankou membrana synovialis, která tvoří součást výstelky kloubu vnitřní vrstva kloubního pouzdra.
K druhému a třetímu dotazu, skutečně nelze předvídat, jak se budou Vaše kolena v další sezóně chovat, určitě lze traumatizaci minimalizovat zejména vhodnou obuví, která minimalizuje otřesy přenášené na kolenní kloub, případně v kombinaci s kloubní výživou. Ale věšteckou kouli nemám, tak je to spíše obecné doporučení. Pokud jste sportovec, ten samozřejmě můžete provozovat nadále, ale určitě by jsem volila sport, který by byl méně zatěžující, jestli u fotbalu, či hokejbalu, jsou kolenní klouby zatěžovány hodně a to bez ohledu na povrch, na kterém se hraje. Plavání, jízda na kole, jak sám píšete, bude pro Vás bezpečnější alternativa. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Porušený relief kolenního kloubu
Dobrý den, navazuji na svůj předchozí dotaz 252249...
MR vyšetření kolenního kloubu
Dobrý den pane doktore,mohl by jste se mi prosím vyjádřit...
Operace kolenního kloubu
Dobrý den, jsem objednaný na náhradu kolenního kloubu....
Výměna kolenního kloubu
Dobrý den, mám vrozenou vadu kolene (absence čéšky,...
Přípravek Prolia a výměna kolenního kloubu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli přípravek...
Užívání Wobenzymu před operací kolenního kloubu
Pane doktore, prosím o radu, zda je vhodné užívat Wobenzym...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mírné otoky nohou

je mi 70 let, bývalý sportovec. léčená hypertenze, léčený vysoký cholesterol....

Mirne paleni penisu a castejsi moceni

Dobry den. Asi tyden pocituju mirne paleni mocove trubice penisu v oblasti zaludu....

Mírné pálení v močové trubici

Dobrý den, včera mě přítelkyně uspokojila orálním stykem. A od té doby mám mírné...

Mírné pálení žaludu po orálním sexu

Dobrý den, před 24 hod. mi kamarádka provedla orální sex, pak jsme měli chráněný...

Mirne paleni,svěděni penisu

Dobry den chi se zeptat měl jsem s ženou oralni sex pouze ona mě uspokojovala...

Mírné píchání pod pravým a levým žebrem

Dobrý den, nedávno mě začalo občas píchat (dloubat) pod pravým i levým žebrem....

Mírné píchání v pochvě


Mírné píchavé bolesti vaječníku

Dobrý den, už delší dobu mě trápí mírná bolest nebo píchání v oblasti levého...

Mírné pobolívání pravého podbřiku

Dobrý den, před třemi měsíci jsem vysadila HA, pomalu se začínáme snažit o druhé...

Mírné poruchy kyčlí

Dobry den,v porodnici dcera mela nalez na kycle IIa stabilni,nosili jsme ve...

Mírné protruze degenerovaných disků

Dobrý den, již 4 roky mám každodenní bolesti zad v oblasti hrudní páteře. Rehabylitace...

Mírně snížená hodnota fT3

Dobry den, me vysledky testu na stitnou zlazu jsou nasledujici: S-TSH (thyreotropin)...

Mírné svědění na špičce žaludu

Dobrý den, včerá v noci jsem měl pohlavní styk s kamarádkou kterou znám asi...

Mírně vyšší krevní tlak

Dobrý den, zhruba před pěti dny jsem ve večerních hodinách pocítil zvýšený tep...

Mírně zalehlé ucho

Dobrý den, včerejším dnem mi mírně zalehlo ucho. Bolest je nepatrná, spíše žádná....

Mírné zalehnutí pravého ucha

Dobrý den, už druhý den slyším hůř na pravé ucho. Možná to je kvůli rýmě. Na...

Mírně zapáchající výtok

Dobrý den,před pár dny mi zničeho nic začal mírně zapáchat výtok.Jinak je vše...

Mírně zarudlá předkožka a výtok

Dobrý den, Už dva dny se potýkám s problémem se svým penisem. Část předkožky...

Mírné závratě a pocit nerovnováhy

Dobrý den, před pár dny jsem se začal léčit s lehkou neurózou, mám sertralin,...

Mírně zbarvený jazyk do žluta

Dobrý den, všiml jsem si, že mám mírně zabarvený jazyk do žluta. Byl jsem s...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tvrdá boule na týlní kosti

Dobrý den, asi před třemi dni jsem si na týlní kosti vpravo, asi pět centimetrů...

Červené pupínky

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat mám na hýžďích červené pupínky a mám je...

Omdlení a následné zvracení

Dobrý den, je mi 16 let. V noci jsem se probudila, protože mi bylo až moc velké...

Šílená bolest pravé ruky a palce

Dobrý den, Již dva týdny mám problém s pravou rukou, přesněji s palcem. Přes...

Obnova zubní skloviny

Dobrý den je mi 18let a již delší dobu u mně přetrvává problém se zubní sklovinou...

Pálení v nose, tlak na hrudníku

Dobrý den, cca před 14 dny jsem doléčila kašel, žádný závratný kašel, odkašlání...

Pád z koně a možné následky

Dobrý den. 5.12.2012 sem spadla z koně. Při školní praktické výuce se mi kůň...

Píchání pod pravým žebrem

Dobry den, pri jizde na kole me zacne pichat pod pravym zebrem cca po dvou minutach...

Hlen v kuku


Bulka uvnitř penisu

Dobrý den, Mám problém v oblasti penisu. Jedná se o bulku nebo bouli uvnitř...

Mycoplasma pneumonie

Dobrý den, dcera 10. 9. 2016 onemocněla, zpočátku to vypadalo na běžný infekt...

Nepotvrzené těhotenství

Dobrý den , chtěla jsem se zeptat na par věci týkající se těhotenství . 1. Ledna...

HPV infekce

Dobry den, V unoru jsem po rocni prohlidce mela spatnou cytologii, v dubnu...

Zarudlá předkožka, kůžička na penisu

Dobrý den, mám zarudlou predkožku (prstenec??) a jeji okolí. Dříve se mi objevovaly...

Poranění bříška prstu

Zdravím, 1.1. kolem 17 hodiny jsem si uřízl polštářek prsteníčku pravé ruky...

Sytě červená skvrna na kůži

Dobrý den, na začátku prosince jsem objevila sytě červenou skvrnu na kůži velikosti...

Děložní sliznice 12mm, je nutná kyretáž?


Ambulance bolesti, Jurnista, Neurontin, Movalis, SOS-Sevredol

Dobrý den moc Vám děkuji za odpověď na můj dotaz. V ambulanci bolesti se léčím...

Krvácení při prstění

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat s přítelem spolu spíme už dlouho ale dneska...

Poranění bříšek prstů

Dobrý den, jsem tele, a ne žena. Zkoušela jsem si znovu depilovat intimní část...

Reklama