Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Mobil a rizika

Martin . 11.12.2013 redakce uLékaře

Dobrý den, mám na vás dotaz ohledně používání mobilních telefonů a rizik, která mohou vzniknout častým používáním. Už mnohokrát jsem slyšel a četl, že časté telefonování z mobilu už spoustě lidem způsobilo nádory na mozku, chci se proto zeptat, jestli se za stejně rizikové považuje třeba i časté psaní sms nebo prohlížení internetu ( prostě práce s telefonem, ale ne volání). Je možné, že by se třeba zvýšilo riziko nádoru třeba na ruce nebo je na používaní mobilů náchylný pouze mozek. Děkuji

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den. Z pohledu současných vědeckých poznatků Vám nedám jednoznačnou odpověď. Aktuálně je prokázáno, že elektromagnetické záření z mobilních telefonů navozuje řadu změn v různých tkáních - bylo to ale zkoumáno většinou jen na zvířecích modelech, nikoliv přímo na člověku. Zrovna tak nejsou jednoznačně prokázány dlouhodobé změny, které toto záření může navodit, včetně možného vzniku rakoviny. Existují mnohé důkazy toho, že záření z mobilů způsobuje změny (poškození) DNA, a ty rozhodně se vznikem rakoviny souviset mohou. Nicméně zda-li skutečně používání mobilu - a v jaké míře - riziko rakoviny zvyšuje, se ukáže až po letech masivního používání mobilů. I když se logicky nejvíce mluví o možných nádorech mozku, nelze vyloučit ani vliv na jiné orgány. V literatuře jsem našla např. zmínku o možné souvislosti s rakovinou prsu u žen, které nosily svůj telefon dlouhodobě na hrudi. Mobil přijímá určité slabší vlnění stále, pokud je zapnutý. Intenzita se výrazně zvýší, pokud zrovna voláte. Poslání/přijetí sms také vyžaduje vyslání signálu, ale to trvá jen krátce. Pokud zprávu jen píšete či čtete, je intenzita vlnění stejná, jako máte-li telefon pouze zapnutý. Interner je asi někde mezi - stahují-li se data, je to podobné jako při volání. Když jsou data již stažena a Vy jen čtete, je intenzita záření nízká. Jelikož nejsou známy přesné hranice, kolik záření neškodí a kolik už by mohlo, resp. asi platí čím víc, tím hůř, nezbývá než řídit se selským rozumem: prostě to nepřehánět.

Související dotazy

Marihuana (thc) a rizika při jeho konzumaci
Dobrý den, chci se zeptat , jak zhoršuje reálně dýchací...
Riziko pohlavně přenosných infekcí
Dobrý den vážená paní doktorko, vážený pane doktore, prosím...
Amniocentéza
Dobrý den. Ráda bych Vás požádala o radu ve vztahu...
Riziko otěhotnění
Nevím jak začít, je mi 13 let a jsem panna, vaginální...
Riziko otěhotnění
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká je pravdepobnost...
Trombofílie a kouření
Je mi 19 let a kouřím elektronickou cigaretu.mám troblofílii...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Množství mateřských znamének

Dobrý den, je mi 22 let a mám opravdu velké množství mateřských znamínek. Znaménka...

Množství minerálů v těle

Dobrý den, před několika měsíci jsem se rozhodl vylepšit si jídelníček ale...

Množství mléka a tekutin u 8.měsíčního dítěte

Dobrý den, paní doktorko, můžete mi, prosím, poradit, kolik UM a ostatních tekutin...

Množství moči za 24h

Dobrý den, byl mi zjištěn zvýšený kortizol v krvi, proto jsem měla sbírat...

Množství Omega 3 na den pro 8leté dítě

Dobrý den, u mého 8letého syna byl zjištěn středně těžký stupeň ADHD a byly...

Množství rentgenového záření

Dobrý den, asi před půl rokem jsem absolvoval 2 rentgenové snímky kolen, nyní...

Množství semene

Dobrý den,před necelými dvěmi měsíci jsem dostal angínu.Angína se hůř léčila...

Množství spermatu

Dobrý den, prosím Vás o vysvětlení, jak je to s množstvím spermatu u muže. Můžu...

Množství vody za den

Dobrý den, nevím jestli dotaz patří přímo sem ale bližší téma k dotazu jsem...

Množství znamének

Dobrý den, už od dětství mám na těle velké množství mateřských znamének. Dnes...

Mobilin nebo Geladrink Forte

Dobrý den, chci koupit mamce dárek na Vánoce, má problémy s páteří a s kyčlemi,...

Mobilizace kostrče

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se provádí mobilizace kostrče a zda je...

Mobilizace pately

Dobrý den,zajímalo by mě,co vše obnáší mobilizace pately. děkuji Simona

Mobilni test...

mobilni test

Mobivenal a těhotenství

Dobrý den,chci se zeptat na přípravek mobivenal.již mam termín porodu,ovšem...

Moc

Dobry den,chci se s vami poradit cystoskopie slizmice 16,5.Sliznice mocovyho...

Moc

Dobry den,chci se s vami poradit trpim s tima Zenatama,ale kdyz udelaji moc...

Moc

dobry den ,chtel bych se zeptat jaka je spravna barva moci ..po ranu je zluta...

Moc

Dobry den, muzu se jeste prosim zeptat uz pul roku kazdy mesic mam zanet.Dnesks...

Moc

Dobry den,od 23 mam problemy Pul dne menstruaci mam a pul dne nemam.Mam opakovany...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

E-coli v pochvě,pupínky na žaludu

Dobrý den prosím o radu. Přítel má už delší dobu cca. 6 měsíců červené pupínky...

Mám tupozrakost

Dobrý den dělám řidiče z povolání 25 let mám tupozrakost do této doby jsem neměl...

Porucha erekce

Dobrý den, mám dotaz ohledně poruchy erekce. V kombinací s psychickými problémy...

Dotaz

CEA .........................204,4 CA 19-9....................>12000,0

Bolest hlavy a zívání při cvičení

Bolest hlavy a ZÍVÁNÍ Zdravím cvičím se zátěží a asi před rokem mě při dřepech...

Stále stažený močový svěrač.

Dobrý den. Je mi 56 let a asi před rokem jsem s bolestí v podbřišku,stálým nucením...

Pupínky kolem žaludu

Dobrý den, je mi 17 let a jen na téhle části žaludu se mi udělali pupínky není...

Výrustek na vnitrní straně malíčku nohy

Dobrý den, rad by jsem se zeptal; na vnitní straně levé nohy se my tvoří výrustek...

Růst penisu


Očkování VHA + tyfus a reakce LU

Dobrý den, pred 20dny jsem byl ockovany proti zloutence A a brisnimu tyfu zaroven,vakciny...

Zrádné jehly: Co dělat při poranění?

Pokud jsou ve správných rukou, zachraňují životy. Kvůli narkomanům a většímu...

Plané neštovice rekonvalescence


Hypertenze

Dobrý den, je mi 22 let a poslední rok si všímám, silnějšího bušení srdce než...

Alkohol, marihuana

dobrej tady piotr ja sem nemyslel mihat alkohol s marihuanom ale jak byh misco...

Polyp v děloze

Dobrý den p.doktorko, dnes mi byl zjištěn polyp na děloze 1 cm,nikdy jsem neměla...

Lichen sclerosus - na které pracoviště se obrátit s léčbou?

Dobry den, je mi 62 let a pred 3 roky mi byl diagnostikovan lichen sclerosus....

Dilatace kalicho-pánvičkového systému u plodu

Dobrý den, dnes na II.screeningu ve 22 tt bylo u miminka (holčička) zjištěna...

Zánět slepého střeva


Astigmatismus, myopie a posilování

Dobrý den, je mi 19 let a trpím astigmatismem, myopií, s dvanácti dioptriemi....

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×