Mohu jíst v těhotenství klobásu
Možnost nákazy toxoplazmózou?
Dobrý den, jsem v 11tt. A před 3 dny (pondělí) jsme meli jednohubky s uherskou klobásou (koupena v obchodě). Vůbec mě nenapadlo, že by klobásy v těhotenství mohly být nebezpečné. Na obalu je napsáno že je to fermentované a uzené. Zajímá mě jak velké je riziko nákazy. Klobásy běžně nejím, pouze na oslavách. Včera (streda) me začla bolet hlava a trvá to do dnes a mám teplotu kolem 37°C (zvysenou teplotu jsem uz mela v 7 a 8 tt, ale nizke CRP, tak se to neresilo)
MUDr. Jana Braunová
Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: FN Plzeň
Dobrý den, paní Terezo, děkujeme za dotaz do naší poradny.
V těhotenství se nesmí jíst nedostatečné tepelně upravené/syrové potraviny (maso, vejce), nepasterizované mléčné výrobky, zrající sýry. V I. trimestru se nedoporučuje zvýšená konzumace jater z důvodu zvýšeného obsahu vit. A. Dále se v těhotenství doporučuje zdravé stravování - nejíst ve zvýšené míře uzeniny. Pokud jste jedla klobásu, která byla uzená, nemusíte mít obavy. Bolest hlavy a zvýšená teplota nejsou určitě způsobené tím, že jste snědla trochu klobásy na chlebíčcích. Pokud budou trvat bolesti hlavy a teplota, navštivte Vašeho lékaře. Zatím doporučuji dostatečný příjem tekutin, bolest hlavy může být i projevem nedostatečného příjmu tekutin.
S pozdravem MUDr. Jana Braunová