Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mohu začít i vzhledem k nežádoucím účinkům užívat Prednison 10mg denně při plánovaném otěhotnění

Neplodnost a IVF Eva 13.3.2018

Dobrý den, prosím o radu, zda mohu začít i vzhledem k nežádoucím účinkům užívat Prednison 10mg denně při plánovaném otěhotnění (důvodem je dle zprávy "silně pozitivní IgG (IF), konečný titr 1:640, jaderná fluorescence: jemně zrnitá s pozitivním chromatinem (AC-2), negativní všechny klinicky relevantní protilátky ENA souboru"), když užívám Magnesium 200mg + Magnosolv 365mg (z důvodu neurogenní tetanie), Condrosulf 400mg (artróza kyčlí 1.-2. stupeň) a Euthyrox 50 ug (chronická tyreoiditida) a chystám se na očkování proti tetanu (po vypršení 15leté lhůty od posledního očkování). Je mi 38 let, bezdětná, dosud žádné těhotenství, v roce 2009 diagnostikována rakovina prsu (chemoterapie, operace, ozařování), onkolog otěhotnění povolil, ale bez hormonální stimulace (v plánu je 3x IUI a nezdaří-li se, pak IVF bez stimulace). Mohu k tomu všemu ještě začít s Prednisonem? Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, pokud Prednison indikuje přímo gynekolog, či jiný lékař centra pro asistovanou reprodukci a to k potlačení autoimunitních procesů, které by mohli narušit proces otěhotnění, nejspíše by jsem ho užívala. Vzhledem k závažnosti osobní anamnézy, ale spíše ještě vyčkejte na odpověď specialisty. Váš dotaz bude dále zpracovávat zdravotní sestra, která zajistí doplňující názor specialisty, případně Vám pomůže se objednat. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Reprodukční medicína Pracoviště: Sanatorium Helios

Dobrý den, paní Evo,
chápu, že Vaše situace není snadná. Karcinom prsu byl pravděpodobně geneticky podmíněný (BRCA), když k němu došlo v tak mladém věku. Vzhledem k tomu, že máte za sebou chemoterapii a radioterapii, bylo by vhodné před jakoukoli úvahou o graviditě doplnit alespoň vyšetření funkčnosti vaječníků (hormonální profil FSH, LH, E2) a tzv. ovariální zásoby (AMH) a spermiogramu. Nepíšete, zda máte normální menstruační cyklus. Pokud byla diagnostikovaná artróza kyčlí, může to být právě na podkladě nedostatku estrogenů.... Od toho by se pak mělo odvíjet další doporučení stran gravidity - z vlastních oocytů nebo rovnou uvažovat o programu darovaných oocytů.

Otázka užívání kortikoidů (Prednisonu) by měla být směřovaná na imunologa. Tento lékař musí zvážit, zda je tato léčba pro Vás ve Vaší situaci přínosná a jaká může přinést rizika.

S pozdravem
prim MUDr Pavel Texl

Související dotazy

Prednison a sport
Dobrý den, mám ulcerozní kolitidu. Už dva roky ji mám...
Prednison
dobrý den dva měsíce beru prednison a to 70mg denně...
Prednison
Vážená paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat jak...
Kdy začít užívat Mercilon
Mám dotaz ohledně Mercilonu. Nyní beru Cerazette (nekojím)....
Mohu užívat Cipralex 10mg a zároveň Adipex retard ?
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,zdali mohu užívat Cipralex...
Alergie na sperma a braní Prednisonu v těhotenství
Dobrý den, v Podolí mi byla diagnostikována alergie...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mohu si vybrat zda-li do zadku nebo do ramene ?

Dobrý den. A mohu si vybrat zda-li do zadku nebo do ramene nebo jak to vlastně...

Mohu si vyléčit nitrooční tlak bez používání kapek do očí?

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se se s Vámi poradit, zda bych mohla...

Mohu současně s neurolem (1/2 1mg ráno a 1/2 na noc) používat náplastě Nicorette

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mohu současně s neurolem (1/2 1mg...

Mohu uzivat a jak a nevadi to miminku?

Dobry vecer jiz vcera jsem byla u zubare s tim ze mam zub moudrosti,predepsal...

Mohu užívat Alavis MSM?

t.č. se léčím na kardiologické ambulanci (KT + arytmie) a užívám následující...

Mohu užívat Cipralex 10mg a zároveň Adipex retard ?

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,zdali mohu užívat Cipralex 10mg-který mi byl...

Mohu užívat levnější záměnu za Gynimun Intim Protect?

Dobrý den, moje gynekoložka mi doporučila pravidelně užívat Gynimun Intim...

Mohu užívat spalovače tuku?

Dobry den, mam leidenskou mutaci, chci se zeptat mohu uzivat spalovace tuku...

Mohu vyloučit těhotenství?

dobrý den, minulý měsíc jsem místo menstruace jen špinila, byl to spíše hnědý...

Mohu vzít Postinor pro větší jistotu

Dobrý den, pane doktore, 1. nedávno jsem přecházela z Regulonu na Jeanine bez...

Mohu zažalovat nemocnici?

Dobrý den. Před 2lety jsem spadla z kobyly na beton,jeli jsme do nemocnice...

Mohu žádat o invalidní důchod?

dobrý den, jmenuji se Dana je me 34 let a lékař mi doporučil kardiostimulátor,...

Môj druh je drogovo závislý a rozpadla sa nám rodina

Dobrý deň, mám druha, ktorý je už dlho závislý na drogách (marihuana, pervitín,...

Môj ex je psychopat

Dobrý deň, trápi ma jeden veľký problém,ktorý už trva hodnú chvíľu-1 rok. Začala...

Môj syn 3 roky, začal skulit, ale nie stále, len keď zaostruje.

Dobrý deň, veľmi vás prosím o názor. Môj syn 3 roky, začal skulit, ale nie stále,...

Môj syn 3 roky, začal skulit, ale nie stále, len keď zaostruje.

Dobrý deň, veľmi vás prosím o názor. Môj syn 3 roky, začal skulit, ale nie stále,...

Moja kamarátka má hepatitídu C

Pán doctor chcela by som sa spýtať, aké šance má vyliečiť sa s hepatitídy C...

Moje 14.letá dcera má na ...

Moje 14.letá dcera má na stydkých pyscích bílý povlak,ale není to výtok.Nevím...

Moje 3,5 letá dcerka má problémy se zažíváním

Dobrý den, mám 3,5 letou dceru (s del. dlouhého ramínka na pátém chromoz-konkrétně...

Moje 9ti letá dcera má dle vyšetření krve zvýšenou hladinu železa

Dobrý den, moje 9ti letá dcera má dle vyšetření krve zvýšenou hladinu železa...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Antrumgastritida

Dobry den mohl bych poprosit o nazor + gastroenterologa? Prikladam zpravu z...

Léčba magnetem

Dobrý den,chodím na rehabilitaci-léčba magnetem na koleno,a chtěla jsem se zeptat,zda...

Je Guajacuran návykový?


Syrové vejce a těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem nyní ve 24 tt a v restauraci jsem snědla...

Pocit plnosti břicha


Degenerativni zmeny v krcni pateri, sije

Dobry den, byl jsem na MR vysetreni krcni patere, s vysledkem (zkracene...

Mám bolest v pravem podžebří

Dobrý den,prosím Vás už pár dnů mám bolest v pravem podžebří. V roce 2002 mi...

Skvrny na varlatech a penisu

Asi dva tyzdne mam na varlatach skvrny a na zaludi bile flaky.Môže sa jednat...

Praskání hráze po pohlavním styku

Dobrý den, mám už dlouho problém s tim, že mi při pohlavním styku praskne...

Slinivka a alkohol

Dobrý den, mám neobvyklý dotaz. Před dvěma lety jsem měl silný akutní zánět...

Neurogenní tetanie a bolest břicha

Dobrý den, již druhým rokem trpím neurogenní tetanií. Problémy začaly v zimě,...

Možnost otěhotnění poslední den menstruace

Dobrý den, je mi 18 a už asi třetím měsícem se mi konečně moje menstruace srovnala...

Třes rukou, únava, bolesti hlavy

Dobrý den, Už od zhruba 15 let trpím třesením rukou, častou NÁHLOU silnou...

Streptokok v krku


Přes půl roku mě bolí (nebo spíše cítím tlak) v levém podžebří

Dobrý den, již přes půl roku mě bolí (nebo spíše cítím tlak) v levém podžebří,ve...

Kožní vyrážka

Dobrý den, mám už 8. den asi "kopřivku", nebo tak něco. Jsou to takové červené...

Krvácení po pohlavním styku


Svědění konečníku


Horečky trvající 5 dní - bez jiných příznaků


CMV virus

Dobrý den měl bych dotaz je to asi 4 týdny co sem byl hospitalizován z dlouhodobejma...

Reklama
Zavřít