Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Moje už 2 měsíce trvající bolesti břicha

Prokop 25.11.2017 redakce uLékaře

Vyrážka a bulka při bolestech břicha a žluté stolici

Moje už ~2 měsice trvající bolesti břicha (viz. předešlý dotaz https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/potize-s-brichem-263256 ) byly diagonostikovany jako mírný zánět žaludku na základě pozitivní gastroskopie a negativního (čistého) ultrazvuku. Beru 3 týdny Rapoxol na snížení kyselosti žaludku a bolesti se zmírnily, ale úplně nezmizely, a rozšířily se z horní části břicha i do dolní. Na základě výsledků histologie žaludku mám brzi začít užívat antibiotika proti helicobakterovi, i když ho bylo nalezeno jen málo (viz. zprava v dropboxu).

Poslednich pár týdnů mám ale pohybnosti jestli je zánět žalukdu hlavní/původní přičina problémů a to z několika důvodů:
1) Většina pálivých bolestí v horní části břicha se zmírnila brzy po užívání leku rapaxol. Ale bolesti v pravo pod žebrem někdy vystřelující k lopatce se občasně objevují stále, i když slabší a kratší dobou.
2) Namísto toho přišly bolesti v spodní části břicha, pod pupkem a po stranách od něj (tj. ve střevech?), ty už se ale taky velmi zmírnily.
3) Všímám si několik týdnů žluté napěněné útržkovité a podle odlesku hladiny mastné stolice která nezvykle páchne a samozdřejmě větrů. Není mi jasné jak zánět v žaludku ovlivňuje střeva, nebo jestli to dělají třeba ty léky snižující kyselost žaludečních šťáv. Jestli můžou zhoršit vstřebávání tuků, případě transformaci žluči na hnědou barvu? (viz. dropbox)

Proto uvažuju o tom jestli onen zánět žaludku není pouze sekundární problém, způsobený třeba jen tím jak jsem se snažil léčit břicho česnekem. Zatímco hlavní/původní problém je přecejen spojen se žlučí i když na ultrazvuku nic vidět nebylo a ani na pohmat nebyl žlučník citlivy. (zde se o tom píše také u "biliární dyspepsie" https://www.ulekare.cz/clanek/zlobi-vas-zlucnik-jen-trochu-doma-ho-stejne-nevylecite-20039). V testech jsem měl v moči stopu bilirubinu, slinivkové enzymy (amylaza, lipaza) byly v pořádku. (viz. dropbox) Doktorka ale říkala že to není významné.

4) Co mne ted znepokojuje momentálně nejvíce: Všiml jsem si i nějakých kožních defektů, které ale nevím jak by stím mohly souviset. Konkrétně a) zarudlou 5cm skvrnu nad levým kolenem která se objevuje některé dny a zase mizí už delší dobu, b) 5mm bulku na vnitřní straně pravé ruky kousek pod loktem, která je ve vrstvě tuku mezi kůží a svalem, a lze ji jen ztěží vidět - lze ji však dobře nahmatat protože je tvrdá. Je také trochu namodrale zbravnená jako žíly poblíž.
Napadlo mě například že by ten flek mohl souviset s nějakou střevní autoimunitou (alergie na lepek, chornova nemoc), nebo ta bulka na ruce s parazity (boubel) nebo s rakovinou ... to jsou ale samozřejme čiré spekulace. Nezdá se že bych měl zvětšené mízní uzliny pod krkem.

Jen pro kontext : mám už od roku 2014 občas nějaké svalové záškuby, petéchie na kůži a tepání/pulzování břicha. Tedhy jsem měl podivnou několikaměsíční epizodu (bolesti hrudníku, závratě, brnění končtin, pocení, návaly horka a zimy, časté močení) která se jednoznačně nevyjasnila - prý šlo nejspíše o panickou ataku, podezdření na boreliozu nebylo prokázáno. Po půl roce se to pak zmírnilo natolik že už jsem to přestal dál řešit.

Píšu sem proto, že mě zajímá jestli lze najít nějakou souvislost mezi na první pohled nesouvisejícími příznaky (bolesti břicha, kožní projevy, záškuby svalů), případně jak nejlépe postupovat při jejich vyšetření. Mám docela problém s mojí praktickou lékařkou protože mě od 2014 považuje za hypochondra a nechce to řešit. Přitom jsem s tím u doktora poslední 2 roky nebyl, dokud nezačaly ty bolesti břicha. Momentálně jsem v Německu na stáži, a protože mám pouze cestovní pojištění nechci zde jít k doktorovi a rád bych to pořádně vyřešil v ČR okolo vánoc či na začátku ledna (pak jedu spátky do německa). Akutně mi momentálně nijak zvlášť špatně není, ale mám obavy z nějaké dlouhodobější nemoci.

Protože přílohy zde funguji špatně, dal jsem je na dropbox 1) výsledky vyšetšeni s vymazanými jmény (až na ultrazvuk který u sebe nemám) 2) fotky stolice 3) fotky kožních útvaru
https://www.dropbox.com/sh/u2lyxib3wa7sdjp/AABCyjPQ0gTa6etD6NpILTuma?dl=0

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, (bolesti břicha, kožní projevy, záškuby svalů žádnou souvislost nemají. Kožní útvary, které jste přiložil jako první s Vašimi trávicími potížemi taky velice pravděpodobně nesouvisí. Flek na noze bude nejspíše kožní mykóza, tinea corporis, mažte 2 x denně Imazol či Canesten krémem. Bulka na předloktí je nejspíše drobný ganglion, který má tendence se obvykle resorbovat sám, není nutná žádná intervence. Bolest v oblasti horní částí břicha je nejspíše v souvislosti s chronickým zánětem žaludeční sliznice, po přeléčení inhibitorem protónové pumpy a dvojkombinací ATB se eliminuje zdroj zánětu, Helicobacter pylori a odezní i bolesti. Střílející bolest napravo a stejně tak v dolní částí břicha může mít klidně souvislost s páteři, vertebrogenní původ je určitě možný. A co se týče fotodokumentace Vaší stolice, konzistence, barva, objem stolice je dána tím, co jíte, je potřeba změnit jídelníček, omezit tučná jídla, sladké a nezdravé věci, přidat více vlákniny, ovoce, zeleniny, a sám poznáte změnu charakteru stolice. Případně zkuste nějaká probiotika. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Prokope, Váš dotaz je velmi obsáhlý. Rozumím tomu, že máte obavy ze závažnějších nemocí a hledáte souvislosti mezi všemi Vašimi obtížemi. Někdy se prostě vyskytne více věcí najednou a nemusejí spolu souviset. Nedomnívám se, podobně jako paní doktorka přede mnou, že kožní obtíže souvisejí s těmi trávícími. Pokud máte pochybnosti ohledně nálezu na noze a ruce, doporučuji Vám navštívit v Čechách kožního lékaře, který nález posoudí lépe než my z fotografie, nicméně ani u jednoho se nedomnívám, že by se jednalo o závažný nález či projev systémového onemocnění.

Nyní Vám doporučuji, abyste užíval nadále blokátory protonové pumpy, přeléčil antibiotiky zánět žaludku způsobený Helicobacterem pylori. Tím se upraví velká část problémů v horní polovině břicha. Ohledně barvy stolice, větrů a pobolívání dolní části břicha se domnívám, že potíže by mohly ustoupit po léčbě žaludku a změnou jídelníčku. Barvy stolice není neobvyklá, bude dána stravou. Pulsování břicha bývá zejména u štíhlých jedinců dáno tím, že břichem probíhá velká tepna (aorta), jejíž tep bývá někdy vidět hlavně v leže na zádech.

Z dietních opatření doporučuji dost pít, omezit nadýmavou stravu, nepijte bublinkové nápoje, kávu, alkohol, nejezte čokoládu, vynechte sladké a kynuté pečivo, jezte dostatek ovoce, zeleniny a celozrnných produktů. Z mléčných produktů doporučuji kysané výrobky a tvrdé sýry. Kupte si probiotika a Psyllium.

Až budete přeléčen stran žaludečního zánětu, vyhledejte v Čechách neurologa či rehabilitačního lékaře, který vyšetří áš pohybový systém a zjistí, zda pravostranné bolesti pod žebry nesouvisí spíše než s trávení se svalovými spasmy, které často mohou být sekundární k zánětu v oblasti žaludku.

Na svalové záškuby můžete zkusit pár týdnů podávat volně dostupný vápník (máte dlůe výsledků maličko nižší hladinu) a hořčík. Laboratroní testy a nálezy se dle zpráv jeví v pořádku.

Bylo by vhodné zaměřit svou pozornost také jiným směrem, věnovat nějaký čas z Vašeho dne relaxačním cvičením, meditaci, odpočinku a pohybovým aktivitám, které svědčí dobrému trávení a pohodovému naladění.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Moje přítelkyně má zánět dělohy
Dobrý den mám dotaz.. Moje přítelkyně má zánět dělohy...
Je moje uzdička v pořádku?
Dobrý den mohu se zeptat je moje uzdička v pořádku??...
NNevím jak jsou na tom moje spermie
Dobrý večer, rád bych se zeptal, v roce 2014 jsem...
Od doby co mam tělísko se moje vlhkost jaksi ztratila
Dobry den, mam zavedene telisko Jaydess jiz to bude...
Bolest břicha
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co to může být,...
2 měsíce trvající nevolnost
Již 2 měsíce trpím na celodenní nevolnosti, byla jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Moje orientace

Dobrý den, mám dotaz ohledně mé sexuální orientace. Ženy se mi líbí, umím se...

Moje orientace?

Dobrý den, jsem heterosexuál a měl jsem už dost žen ale párkrát jsem se díval...

Moje partnerka by rada měla sex víckrát týdně než já

Dobrý den, nevim za kým s mým problémem jít až jsem narazil na tuto stránku....

Moje partnerka je ta pravá, toužím ale po jiných ženách - je to normální?

Rád bych se Vás zeptal paní doktorko. Mám již 3 roky partnerku, moc si spolu...

Moje první poprvé a pak udělaní do pusi

Dobrý den chci se zeptat mela jsem před 2 dněma první pohlaví styk ale dělali...

Moje přítelkyně má zánět dělohy

Dobrý den mám dotaz.. Moje přítelkyně má zánět dělohy bere na to antibiotika...

Moje přítelkyně nic necejtí.!

Dobrý den Jsem ze svojí přítelkyňi 4 roky,je mi 20 přítelkyňi je 18.Už tři...

Moje sestra má vysoké leukocyty

Dobrý den,paní doktorko,moje sestra má neustálé bolesti žaludku,je unavená,občas...

Moje stolice je tmavé barvy- zeleno-černé

Dobry den, Jiz asi mesic pozoruji, ze je moje stolice tmave barvy- zeleno-cerne....

Moje tělo se chová jinak než jindy

minulý týden jsem tři dny ležela s horečkou a rýmou. Uzdravila jsem se, šla...

Moji babičku za několik dnů čeká operace

Dobrý den, moji babičku za několik dnů čeká operace. V březnu byla hospitalizována...

Mokré fleky na tříslech u vagíny

Udelali se mi takove cervene mokre jakoby hnisajici fleky na trislech u vaginy...

Mokre prdnuti

Dobry den, cca jednou za 14 mam problem,ze si uprdnu a vyjde mi ven i ciry(naknedly)...

Mokré ruce

Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat co se dá dělat s tím,že často mám ruce,...

Mokrí nocy

dobrídem mám problemy ze sinem stále se počurává do postele nevíme co snim už...

Mokro

Občas když ležím tak když si sáhnu na konečník tak je mokrý, prostě čistá voda...

Mokro v noci

Dobrý den. Dnes v noci jsem se probudila a podemnou bylo mokro. Tekutina byla...

Mokrý orgasmus

Dobrý den, už několik let se potýkám s tzv. mokrým orgasmem,docela mně to obtěžuje,...

Mokrý orgasmus

Dobrý den, je mi 20 let a žádný přítel mě ještě při sexu nedokázal uspokojit....

Mokrý orgasmus

Dobrý den, je mi 25 let a nikdy jsem s žádným partnerem nedosáhla žádneho orgasmu,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Ztráta hlasu

Dobrý den chtěla bych poprosit o radu mám problém s hlasem dost štatně se mi...

Zavápnění ramene

Dobry den.Mela bych na vas jeden velky dotaz.Mam omezeni v prave ruce v upazeni...

Neustálé nucení na močení


Bolesti krční páteře

Dobrý den jmenuji se Dominik chtěl bych se zeptat už je to tak rok co mám sílne...

Bolest v zádech


Afty v puse, ulcerózní kolitida

Dobrý den, píši ohledně svého dlouhodobého problému. Je mi 23 let, již 4 roky...

Kuří oko na patě

Dobrý den , asi před půl rokem se mi na levém chodidle poblíž paty objevila...

Je tohle gynekomastie?

Dobry den chtel jsem se zeptat jestli je toto gynekomastie nebo ne. Je mi 18...

Chlamydie - krevní testy?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se při běžných krevních testech při...

Hnědý výtok

Dobrý den, už třetí den mám hnědý až černý výtok, který lehce zapáchá. Menstruaci...

Pálení v krku

Dobrý den, koupila jsem si byt v přízemí. Spala jsem v něm 3 dny ale hned...

Komplikace po TEP kolene, otok

2 mesiace po TEP kolena mám stále na kolene opuch. Cvičila som. Teraz idem na...

Kapavka

Dobrý den, pár dní po nechráněném sexu se u mě objevil svědivý výtok, zřejmě...

Průdušky silné zahlenění

Je možné kombinovat léky na kašel stoptussin a solmucol?Chrčím při dýchání jsem...

Pozánětlivé hyperpogmentace po akné

Dobrý den, po akné mi zůstávají flíčky, jak se jich zbavit? Předem děkuju za...

Vermox - dávkování

Dobrý den, minulý týden jsem u dcerky zaznamenala výskyt roupů. Poté i u sebe....

Léčba MMS

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli by jste mi neřekla něco o léčbě MMS...Mám...

Piascledine 300

Dobry den, prosim, zda je mozne o informaci ohledne uzivani Piascledine 300...

Spermie

Dobrý den, rád bych se zeptal, jak dlouho vydrží spermie "živé" (schopny oplodnění)...

Svědění kolem konečníku


Inzerce
×