Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mononukleóza a potraty

Gynekologie Sabina 13.2.2015

Vážená paní doktorko,
v roce 2011 jsem prodělala mononukleózu. Po půl roce léčby jsem otěhotněla, avšak těhotenství skončilo zamlklým potratem(11tt). Loni v září 2014 jsem cca po 4 měsících snažení podruhé otěhotněla a opět došlo k potratu, tentokrát samovolnému(5tt). Dle genetického vyšetření jsem já i partner v pořádku. Dále jsem podstoupila krevní vyšetření u své gynekoložky i imunoložky (jsem alergik+astmatik).Testy na EB viry vyšly pozitivní. Gynekolog tvrdí, že výše hodnot může být důvod opakovaného potrácení, imunolog naopak tvrdí, že hodnoty poukazují pouze na to, že virus v těle je, nikoliv však aktivní a neohrožuje tak případné těhotenství. Spojitost s potraty tedy vylučuje. V tuto chvíli mám pocit, že na vině je spíše psychika a obavy z dalších možných potratů. Je možné, že právě psychické rozpoložení může mít vliv na imunitu a je spouštěčem viru, který po celou dobu "spí" a "probudí" se právě ve chvíli, kdy je organizmus oslabený? Nevím k jakému tvrzení se mám přiklánět, zda má pravdu imunolog, či gynekolog, nebo je na vině psychika. Dovolila jsem si přiložit výsledky (první 2 stránky imun. vyšetření, třetí stránka gyn. vyšetření) k nahlédnutí a prosím o Vaší radu, jak se k tomuto problému postavit :) Děkuji mnohokrát za Váš čas.

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Dětská nefrologie, Nefrologie, Nutriční poradenství

Vážená paní Sabino, tzv. paměťové protilátky jsou pouhými svědky prodělaného infekčního onemocnění a rozhodně nejsou projevem jeho recidivy. Neudržení těhotenství může mít celou řadu příčin, nejen infekčních, jejichž přesné určení je někdy velice obtížné. Psychická pohoda samozřejmě také patří mezi důležité podmínky otěhotnění a donošení plodu. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším praktickým lékařem nebo internistou na komplexním vyšetření a podle výsledků zvolit další postup. S pozdravem, MH.

Související dotazy

Infeční mononukleóza
Dobrý den, před týdnem mi byla diagnostikována mononukleóza...
Mononukleóza
Dobrý den, před rokem jsem prodělala infekční mononukleózu....
Mononukleoza a cestování
Mononukleóza Dobrý den, byla mi diagnostikována lehčí...
Infekční mononukleoza
Dobrý den, mám problém s reaktivací mononukleózy....
Mononukleóza
Dobrý den, už více jak 2 měcíce jsem více unavená mám...
Špinění po potratu
Dobrý den, prosím Vás, prodělala jsem samovolný potrat...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mononukleoza a boule na krku

Dobrý den,v květnu letošního roku jsem prodělala mononukleózu,která se projevila...

Mononukleoza a cestování

Mononukleóza Dobrý den, byla mi diagnostikována lehčí forma mononukleózy....

Mononukleoza a darovani krve

Dobry den. Chtela bych se zeptat,zda Je po onemocneni mononukleozou mozne daroval...

Mononukleoza a HA

Dobrý den pane doktore, asi před pár měsící jsem prodělala mononukleozu. Brala...

Mononukleoza a jizva na mozku

Dobrý den.Můj devítiletý syn prodělal mononukleozu o které jsme nevěděli tak...

Mononukleoza a káva

Dobrý den, chci se zeptat může při monokleuze káva ? A jaké hrozí komplikace...

Mononukleóza a líbání

dobrý den , mam přítele , který ma mononukleózu. bohužel to ze zacatku nevěděl...

Mononukleoza a nasledny stav

Dobry den, v prosinci jsem byl tyden v nemocni, byla mi zjistena mononukleoza,...

Mononukleoza a neplodnost

Dobrý den paní doktorko, velice by mne zajímalo, jaký vliv má mononukleoza...

Mononukleoza a posilovna

Dobrý den, byla mi diagnostikována mononukleoza, léčím jí doma již třetím...

Mononukleóza a sexuální život

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, nedávno jsem prodělala mononukleozu, jaterní...

Mononukleóza a sport

Dobrý den, v uplynulých 14 dnech jsem prodělala mononukleózu - angínové příznaky,...

Mononukleoza a tlak pod žebry

Dobrý den, před měsícem jsem prodělal mononukleozu, měl jsem i zvýšené jaterní...

Mononukleóza a únava

Dobrý den,promiňte,že vám opět píšu. Ve čtvrtek mi brali krev na jater. testy....

Mononukleóza a únava

Dobrý den,promiňte,že vám opět píšu. Ve čtvrtek mi brali krev na jater. testy....

Mononukleoza a výpadek vlasů

Zdravím chtěl bych se zeptat bylsem několikrát u doktora na jaterních testech...

Mononukleoza a Wobenzym

Je možné pro překonání mononukleozy brát Wobenzym

Mononukleoza a zlaty stafylokok

Dobry den v mesici cervenci jsem prodelala mononukleozu s anginou dr mi rekla...

Mononukleoza a zvětšené uzliny

Dobrý den, u syna - 20 let, byla v polovině srpna 2014 prokázána inf. mononukleoza....

Mononukleóza ano/ne

Dobrý večer,již téměř dva měsíce se potýkám stále s nějakou virozou..Začalo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nález na mamografu

Dobrý den. Dnes jsem se dověděla, že moje maminka, které je 74 let byla na...

Spasmed

Dobrý den, trápí mne slabý únik moči, který nesouvisí s kýcháním, zvedáním...

Zlomenina ramenka stydké kosti

Dobrý den, Před dvěma měsíci jsem si zlomil spodní raménko stydké kosti -...

Bouličky na stydkém pysku


Dlouhodobá tupá bolest v nohou

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké mohou být příčiny mých bolestí nohou....

Páteř

Dobrý den. Prosím o srovnání přiložených neurologických nálezů z r. 2011 a 2016....

Uštípnutý zub

Dobrý den, jelikož má můj zubní lékař dovolenou, ráda využiji touto formou...

Bolesti hlavy, únava, prohlubeň na temeni hlavy

Dobrý den paní doktorko, mám na Vás dotaz ohledně celkem velké prohlubně vzadu...

Je tzv. píštěl po léčeném zánětu/váčku zubu OK?


Panna a zevedení menstruačního tamponu

Ahoj, informovali jste mě, že panny mohou používat tampóny. Chtěla jsem si zkusit...

Virová gastroenteritida

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na přenos střevní chřipky. Kolegyni doma...

Herpes genitálu

Dobry den, pred dvema dny mi byl indikovan herpes genitalis u gynekologa. Zezacatku...

Pigmentový névus ve vlasech

Dobry den, chcem sa opytat co to moze byt a akym sposobom sa to da odstranit,...

Zažívací obtíže a strach z rakoviny


Pocit knedlik v krku nechutenství k jidlu

Dobrý den, Asi týden nemam vubec chut na jidlo, kdyz se najim je mě i často...

Problémy s břichem

Dobrý den. Je mi 22 let a již několik měsíců (cca od února, tedy 4 měsíce)...

Bolest jazyka


Horečka po aplikaci Priorixu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na reakci po očkování druhou dávkou Priorixu,...

Zarudnutý penis

Dobrý den, již skoro 2 měsíce řešíme s partnerem vleklý problém s jeho penisem. Nejprve...

Analni sex a moznost otehotneni

Dobry den, trapi me nyni jeden problem. Pred par dny jsme s pritelem zkouseli...

Reklama