Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Možný zánět tlustého střeva a nutnost řešení?

Elena 27.1.2015

Dobrý den, chtěla bych se poradit jak řešit či neřešit můj současný zdravotní stav.
V průběhu posledních 3 týdnů jsem měla 3krát pro mě netypické střevní potíže. Poprvé trvaly celou poměrně intenzivní noc a pak odezněly. V noci mě vzbudila naléhavá potřeba na záchod a stolici jsem měla jasně průjmovou. Poté jsem chodila ještě celou noc znovu hodně často, ale průjem už nepokračoval. Buď ze mě nevyšlo nic nebo jen hlen s trochou světlé krve, případně nad ránem už relativně standardní stolice, opět s trochou hlenu. Bolelo mě přitom poměrně hodně břicho a jednou jsem také lehce zvracela. Přes den jsem měla dietu a vše se uklidnilo a přešlo. Podobnou epizodu jsem měla o dva týdny později, ale už v daleko menší intenzitě. Na záchodě jsem byla za noc jen dvakrát (opět nejprve spíše náznak průjmu a pak už jen hlen) a pak několikrát ráno než jsem odešla do práce (běžná stolice na několikrát a opět trochu hlen). Pak opět odeznělo. O 4 dny později nejslabší epizoda. Nevzbudilo mě nic, jen ráno jsem zas byla na běžné stolici na několikrát, bolel mě u toho dost podbřišek a opět poslední stolice byla s viditelným hlenem se stopou krve.
Na základě toho jsem byla na vyšetření krve a výtěru z konečníku. Výsledky mám zatím z biochemie, kde je vše v pořádku (všechny hodnoty v normě vyjma cholesterolu, ale to předpokládám nemá spojitost), a krevní obraz, podle kterého mám lehce zvýšení leukocyty, vše ostatní také v normě. Z výtěru mám nález E.coli a Klebsiela spec. Zatím čekám na výsledky protilátek p-ANCA a ASCA. Jsem také objednaná na sigmoideoskopii.
Proč ale píšu do poradny. Shodou okolností jsme teď chtěli s přítelem vysadit antikoncepci a začít se snažit o otěhotnění. Bohužel to vyšetření vychází až do doby, kdy bych čistě teoreticky mohla být těhotná. Gynekoložka mi proto nedoporučila se do té doby snažit otěhotnět, ale já váhám. Nechce se mi to odkládat, protože z pracovních-ekonomických důvodů vím, že pokud by se nám otěhotnět nepodařilo do léta, tak to budeme muset odložit na neurčito :( Současně praktická doktorka mi řekla, že ty moje střevní potíže nejsou zatím nijak velké, krevní výsledky mám taky zatím dobré, takže to vyšetření mi doporučila spíše s ohledem na moje plánované otěhotnění, abych nemusela řešit nějaké komplikace a potíže v těhotenství. Kdyby ale toho nebylo, na vyšetření by mě zatím asi ani neposílala. Nakonec mi řekla, že pokud ani v posledním rozboru krve (protilátky) nebudu nic mít, že by to vyšetření opravdu neviděla jako nezbytné. A já teď nevím, jak se k tomu postavit. Na jednu stranu se mi samozřejmě na to vyšetření nechce a raději bych se zabývala plánováním těhotenství, na druhou mám trochu strach, aby to opravdu nebyly nějaké začínající příznaky kolitidy a já jsem něco nezanedbala. Na gastroenterologii přímo objednaná nejsem, pravděpodobně by to bylo tak na další 3 měsíce na objednání :( Nakonec na dokreslení snad jen, že moje trávení už dlouhodobě nemůžu asi považovat za ideální (v době studií jsem tíhla spíše k zácpám, ale to se mi později víceméně srovnalo, poslední roky spíš registruju, že mám velmi proměnlivou stolici, občas řidčí až kašovitou, občas více kouskovitou apod.), nikdy jsem neměla nějaké výraznější problémy, které by mě hnali až k lékaři.
Jinak letos mi bude 30 let.
Velmi děkuji za Váš pohled na věc a doporučení, jestli ty střevní epizody řešit nebo zatím nechat být.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Rychlovská

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Interní oddělení Svitavy

dobry den ja bych na vysetreni sla a otehotneni bych odlozila po vysledcich vysetreni. je ovsem na vas.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Divertikulóza tlustého střeva
Můj tatínek trpí divertikulózou. Nemůže chodit samovolně...
Rakovina tlustého střeva
Dobrý den, mému taťkovi (60 let) byla diagnostikovana...
Zánět tlustého střeva
Dobrý den, prosil bych o co nejpodrobnější informaci...
Detralex a jeho varianty
Mám brát na říly Detralex,ale v příbalovém letáku je...
Střevní zánět a sport
Dobry den, lecim se se zanetem okoli tlusteho streva,...
Zánět tlustého střeva a konečníku
dobry den dneska jsem bil na kolonoskopii vubec si...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Možný přenos vztekliny

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je možný přenos vztekliny od kočky. Byl...

Možný sex po dobrání léků?

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat. Minulý týden se u mě objevila infekce...

Možný těhotenství

Dobrý den, dělala jsem těh. test a vyšel mi slabě pozitviní, podotýkám týden...

Možný úraz hlavy

Dobrý den, potřeboval bych s Vámi zkonzultovat jednu věc, která mě trápí. Stalo...

Možný úraz hlavy

Dobrý den, potřeboval bych se na něco zeptat. Trpím obsedantně kompulzivní poruchou,...

Možný úraz hlavy

Dobrý den, potřeboval bych se zeptat na jednu věc, se kterou si nevím rady....

Možný výskyt kondylomat

Zdravím, na penisu mám podivné pupínky nebo nevím, jak bych to měl nazvat (přiděleno...

Možný výsledek biopsie čípku

Dobrý den, v prosinci 08 jsem byla na pravidelné prohlídce u svého gynekologa...

Možný výsledek biopsie čípku

Dobrý den, v prosinci 08 jsem byla na pravidelné prohlídce u svého gynekologa...

Možný zánět ledvin?

Dobrý den, přibližně před dvěmi měsící jsem prodělala akutní zánět močového...

Mr

Dobry den jiz ttetim rokem mame problemy se synem 7 let dnes probehla MR a vubec...

MR

Dobrý den, včera mi přišel výsledek z magnetické rezonance pravého zápěstí,...

MR

Zdravím Vás, absolvovala som MR mozgu, v náleze sa však rádiolog nezmienil...

MR

Dobry den, co dokaze mogneticka rezonancia mozku odhalit? Dokaze odhalit aj...

MR

Dobrý den paní doktorko, minulý týden jsem byla na magnetické rezonanci mozku...

MR

Dobrý den, 22.6. jsem objednaný na NMR páteře (podezdření na Bechtěrevovu chorobu)...

MR

Dobrý den, je mi 19 let...trpím na migrény, žádné triptany mi na ni nezabírají....

MR

Dobrý den, má zpráva s MR:stacionární nález infratemntoriálně. 4 nespec.ložiska...

MR

Dobrý den, již 2 roky mě pobolívá hlava.Jedná se o bolest poloviny hlavy, někdy...

MR

Prosím o visvětlení MR./Pateřní kanál je fiziologické šířky,bezpatologického...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dextroskoliosa

dobrý den, dneska sem navštívil oblastní nemocnici a byl rehabilitačně vyšetřen....

Diagnostika plicní embolie

Dobrý den, lze zjistit plicní embolii jen z krevního obrazu a poslechnutí? Děkuji...

Anestezie u zubaře

Dobrý den,chtěle bych se zeptat v říjnu jsem měla úraz kolene-vykloubení čéšky,od...

Zhoršení vidění za šera po laserové operaci očí

Dobrý den, jsem již skoro pět měsíců po laserovém zákroku, který mi měl odstranit...

Praskání kloubů

Dobrý den poslední dobou mi začínají často křupat kosti jak v rukou tak i v...

Játra


Boule na obličeji

Boule na obliceji Dobry den..chci se zeptat..je to mozna 2tydny zpatky..na...

Bolesti břicha


Bolest kyčle

Dobry den, pane doktore. Mam jiz nekolik let bolesti kolem leveho kycelniho...

Bolest na hrudníku

Dobrý den, už šestý den mě trápí bolest na hrudníku, začalo to tím, že když...

Cholesterol, štítná žláza

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na cholesterol, brala jsem Sortis...

Bolest na hrudi

Dobrý den, delěí dobu (roky) mě trápí bez ohledu na roční dobu pocení, únava...

Histaminová intolerance


Steatofibróza jater

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Již delší dobu se léčím se steatofibrozou...

Výmena Mireny

Prosím Vás o radu, či je vhodné po vybraní Mireny hneď zaviesť ďalšiu. Mala...

Strhnutá piha

Dobrý den, škrábnul jsem se do pihy (velká max. 1.5 mm) a na místě se mi udělal...

Kolení češka

Dobry den, chtěl bych se zeptat uz je to 2 tydny po urazu v oreteze otok je...

Panická porucha a její projevy


Hnisavé boule na hlavě

Dobrý den.Prosím o radu.Loni ke konci léta se mi udělaly ve vlasech a na krku...

Bolest břicha


Zavřít reklamu