Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

MTHFR mutace

Gynekologie Kristýna 23.5.2016

Dobrý den,
v roce 2010 mi byla zjištěna MTHFR mutace homozygot..prodělala jsem vysokou trombozu a můj gynekolog mi říkal, že až budu chtít otěhotnět, tak to musíme naplánovat..bohužel jsem nechtěně otěhotněla a šla jsem tedy k lékaři..po potvrzení těhotenství jsem se ihned objednala na hematologii, kam mě objednali až za měsíc a půl..v šestém týdnu jsem šla na ultrazvuk, kde se zjistilo, že se plod přestal vyvíjet. Nyní se chceme s manželem pokoušet znovu. Na hematologii mi bylo řečeno, že mám přijít až budu mít graviditu potvrzenou a gynekolog mi taky neřekl nic víc. Já jsem myslela, že když doktoři mluvili o plánované těhotenství, tak to mělo spočívat v ředění krve ještě před otěhotněním. Vzhledem k tomu, že jsem prodělala zamlklé těhotenství, tak mám samozřejmě strach, že se to bude opakovat. Chci se tedy zeptat, jestli se jedná o standardní postup? A jestli si mohu nějak ředění krve "vyprosit" ještě před otěhotněním? Moc děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Kaššovicová


Dobrý den,

neznám rozsah vyšetření trombofilního stavu u vás, ale budu předpokládat, že vám udělali všechno, co se dělá po tromboze.
Dnes už se mutace MTHFR nevyšetřuje, protože se ukázalo, že nemá žádný vliv na trombozu. Jsou dvě mutace MTHFR a obě se vyskytují velice často - hteroyzgot 35%, homozygot 12%, jednu i druhou mutaci má 12%.
Při mutaci MTHFR se doporučuje v těhotenství užívat kyselinu listovou, lépe ve formě metafolinu (Femibion). Nejlépe brát kyselinu listovou již 6 měsíců před otěhotněním. Ale není třeba žádného ředění v těhotenství kvůli mutaci. Ředění krve budete potřebovat až od cca 20-36.týdne těhotenství - jako prevenci po tromboze, aby se vám nevrátila.
Stran potratů - v I. trimestru se vyskytují u cca 15% těhotenství, nejčastější příčina je genetika - že se špatně rozdělí spojená spermie s vajíčkem. Bohužel, je to těžké - ale stává se to. Většina druhých těhotenství je pak zcela v pořádku. Až když se potratí podruhé, tak se to začíná vyšetřovat - hormony, infekce, trombofilie (to máte vyšetřené a máte to negativní), ev. další genetika. Měl by se nechat vyšetřit plod na genetiku.
Dříve jsme dávali preventivně po 2-3 potratech léky na ředění krve do 10. týdne i u žen, které neměly prokázaný trombofilní stav. Ale velká celoevropská studie neprokázala žádný efekt této léčby, proto se ted na I. trimestr nedává nic. I když je to individuální - někdy i já dávám Anopyrin nebo Clexane - a musím říct, že s tím mám osobně (jako lékař hematolog) celkem dobrou zkušenost.

Žena, která nepotratí, (ani muž) si nedovede představit tu psychickou zátěž po potratu a ten obrovský strach v dalším těhotenství. Ale spousta žen to prožila a do roka měly krásné miminko... Takže hlavu vzhůru, baštěte femibion (nebo kys. listovou) a hlavně klid.

Přeji vám klidné těhotenství :-)

Související dotazy

Mutace MTHFR a DMO u dítěte
Dobrý den, mám mutaci MTHFR a měla jsem obě těhotenství...
Mám mutaci MTHFR
Dobrý den, protože často po lécích, které mohou způsobovat...
Mutace MTHFR a užívání hormonálního přípravku
Dobrý den, je mi 23 let, chtěla bych se zeptat, na...
Mutace FII a MTHFR je možné užívat HA?
Dobrý den, zajímal by mě váš názor a současný stav...
Mutace a1298c v genu mthfr
Dobrý den, byla mi zjištěna mutace a1298c v genu mthfr...
MUTACE C677T GENU MTHFR
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli při MUTACI...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

MS po Depo Proveře a revizi

Dobrý den, DP mi byla aplikovaná první dávka:11.10, pak 29.10 a poslední 25.11....

MS po operaci cysty

Dobrý den,paní dokorko,dne 28.12. mi byla vyoperováná cysta.Já užívala HA Jeanine...

MS po revizi

Dobrý den jsem pět týdnů po revizi dutiny děložní po zamlklém potratu v 11.týdnu,...

MS uprostřed cyklu

Dobrý den, včera ráno jsem dostala MS uprostřed cyklu (21.den), do očekávané...

Msturbace-antibiotika

Dobrý den pane doktore,chtěl bych se zeptat,byl sem u lékaře,který mi našel...

MTHFR

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,dceři je 9let.Byla jí zjištěná Polymorfismus...

MTHFR A1298C

Dobrý den, byl mi zjištěn mutovaný heterozygot MTHFR A1298C. Chtěla bych se...

MTHFR heterozygotní

Dobrý den pane doktore. Nevím, zda jsem kategorii dotazu vybrala správně......

MTHFR homozygot

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na mutace: Polymorfismus MTHFR C677T:TT HOMOZYGOT+A1298C:AA...

MTHFR homozygot

v júli som v prvom tehu potratila v 7 týždni. všetci vraveli, že je to bežné...

MTS leze v mozku

Dobrý den, manželovi byl v roce 2012 vyoperovan maligni melanom.V roce 2013...

Mucinózní cystadenom

Dobrý den, je mi 31 let, na preventivní prohlídky (včetně UZ vyšetření) chodím...

Mucinozni cystadenom ovaria

Dobry den, pane doktore, je mi 31 let, jsem ve 28.tt (2. tehotenstvi) a pred...

Muconasal plus v prvním trimestru těhotenství

Dobrý den, jsem v 8.týdnu těhotenství a mám velkou rýmu. Aniž by mě napadlo,...

Mucosolvan v 23. týdnu těhotenství

Dobrý den, prosím o radu. Jsem ve 23. týdnu těhotenství a vzhledem k silnému...

Mučení varlat - dotaz

Dobrý den, Několik let mě lákalo BDSM, které jsem také nedávno vyzkoušel...

MUDr. Jana Leskovská

Paní doktorko děkuju, já už v prvním dotazu psala, že mě čeká punkce a že...

Můj 16 letý syn má silné akné

Dobrý den, můj 16 letý syn má silné akné - nejen bílé puchýře s hnisem, ale...

Můj 5-ti letý syn 27.7. dostal antibiotika na angínu (Amoksiklav)

Dobrý den, můj 5-ti letý syn 27.7. dostal antibiotika na angínu (Amoksiklav)...

Můj brácha má atopickou dermatitidu

Dobrý den, můj bracha má atopickou dermatitidu viz foto. Je aktuálně v zahraničí...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nádor vaječníků

Jsem po odstanění dělohy r.2014. nyní po odstanění nádoru na vaječnících i vaječníků....

Bolesti na krku, levá strana z venku v okolí krkavice

Dobry den,3tydny zpet jsem vam psala s dotazem ohledne bolesti na krku,leva...

Kouření bez sleziny

Dobrý den, můj otec přišel po vážné dopravní nehodě o slezinu,ale protože byl...

Akné

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat jak se zbavit co nejrychleji akné nejlépe přes...

Postup při výhřezu ploténky

Dobrý večer,mohu se zeptat na další postup či terapii při závěrečné dg.MR: Objemná...

Opožděná menstruace při stresu


Bolest břicha po porodu na pravé straně nad jizvou a výše

Dobrý den pane doktore.Jsem již 5 měsíců po porodu císařským řezem a stále přibližně...

Růst penisu


Ložisko v prsu

Dobrý den, ráda bych konzultovala postup v následující situaci. Před dvěma měsíci...

Parestezie na horních a dolních končetinách

dobry den, mam potize se zvlastnim pocitem na kuzi: popsal bych ho jako svedeni,...

Akutní gastroenteritida

Dobrý den již třetí den mě trápí prujem je vodnaty a žluto hnědý. Než se průjem...

Injekce proti srážlivosti krve

Dobrý den, mám dotaz ohledně podávání injekcí proti srážení krve např. Fraxiparinu...

Špinění před menstruací

Dobrý den. S přítelem se snažíme skoro už rok o miminko a nedaří se nám. Myslím...

Chlamydia pneumoniae v těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat, zda tato nepřeléčená infekce může být problémem v...

Ranní bolest žaludku po dlouhém spánku

Dobrý den, dříve jsem si myslel, že se budim s bolestí žaludku kvůli stresu,...

Bolest achilovky

Dobrý den. Mám už asi 3 nebo 4 roky problém nejspíš s kotníkem. Měla jsem nalomenou...

Bolest přímo v pupíku

Dobrý den, už asi půl roku mě i na jemný dotek bolí přímo v pupíku ale pouze...

Pálení/štípání/bolest hráze

Dobrý den, zhruba před 5 dny jsem během sezení poprvé zaznamenal nepříjemné...

Fotosenzitivita


Kdy u antibiotik brát probiotika?

ještě jednou se omlouvám že znovu otravuji, ale chtěla jsem se zeptat když beru...

Reklama
Zavřít