Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Můj 5-ti letý syn 27.7. dostal antibiotika na angínu (Amoksiklav)

Uši, nos, krk Andrea 6.8.2018

Dobrý den, můj 5-ti letý syn 27.7. dostal antibiotika na angínu (Amoksiklav) v neděli se stav výrazně zhoršil. Doprovázely celý stav vysoké horečky 39,5°C a velmi silná bolest krku, kdy nemohl ani mluvit a těžce se mu dýchalo. Přijeli jsme na pohotovost do nemocnice Motol. Kde mu byla diagnostikována angína a zároveň mononukléza. Antibiotika byla vyměněna za Ospen a na krk kortikoidy, poté se mu výrazně ulevilo. Následná kontrola v nemocnici Motol, kde bylo potvrzena diagnóza infekční mononuklezy. ATB dobral v pátek 3.8. a dnes ho opět bolí v krku. Navštívili jsme praktickou doktorku, která nám řekla, že má herpatickou angínu a mononuklézu žádnou nemá. Tak nevím co se děje. Poprosila jsem paní doktorku o odběr krve aby se tedy zjistilo, jestli má nebo nemá mononuklezu. Je možné aby prodělal angínu, mononuklézu a herpatickou angínu v téměř v jeden čas? Nyní mu dávám heřmánkový čaj a šalvěj na kloktání. Děkuji. Andrea.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, byla by to velká náhoda, ale zcela vyloučené to není. Primárně si myslím, že od počátku se jednalo o infekční mononukleosu (tomu odpovídá serologie), a že ATB byly nasazeny v úvodu unáhleně, zejména Amoksiklav na angínu je zcela nevhodný lék (pokud by se jednalo o streptokokovou infekci, pak Ospen má 100% citlivost, a pokud by byla příčina právě virová u EBV, či CMV, hrozí komplikace po nasazení Amoksiklavu, zejména generalizovaná vyrážka!). Co se herpangíny týče, ta je pro toto období docela typická, je možné, že po tom, co byl syn oslabený mononukleosou tato infekce (původcem jsou coxakie viry) nasedla a působí potíže nyní. určitě doporučuji kontrolní laboratoř (KO+diff., jaterní testy, serologii k posouzení serokonverze u EBV infekce, případně může doplnit i ty Coxakie viry). Pro dítě klidový režim, jaterní dietu, hodně tekutin, kloktat nadále jak píšete. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, chápu Vaše starosti a najasnost ohledně kontrol. Podání Amoksiklavu na angínu není vhodné právě kvůli mžnosti mononukleózy a nebývá doporučováno kvůli možnému někdy i vážnému výsevu vyrážky. Změna na Ospen byla vhodná pro pravděpodobný podíl bakteriální superinfekce, tedy že k viróze se přidá bakterie. Nyní po dobrání antibiotik a oslabení je možné, že má syn novou infekci.
Také mi ale přijde pravděpodobné, že došlo k nějakému nedorozumění a paní doktroka si nepřečetla jasně zprávu z nemocnice. Tam se píše (a z výsledků to jasně vyplývá), že Váš syn prodělal infekční mononukleózu (EBvirózu). Tu způsobuje lidský gammaherpesvirus 4, možná toto paní doktorku mohlo zmást. Zárověň v závěru stojí doporučení na kontrolu krevního obrazu, ferritinu a železa u praktického lékaře, kontrolu jaterních testů a vývoje protilátek proti mononukleóze za 2-3 týdny. To by rozhodně měla Vaše paní doktorka udělat.
Takže doporučuji, pokud máte neshodu s paní doktorkou, abyste se znovu obrátila na Motol, pokud by se stav zhoršil a případně uvažovala o tom, zda se neobrátit na jiného dětského lékaře v okolí.
Prozatím nadále doporučuji klidový režim, pobyt doma nejméně 2-3 týdny, dietu bez tučného a mastného, bez pochutinek. Podle stavu také úlevu od sportovních aktivit po nástupu do kolektivu, určitě hodně tekutin, vitaminu C. Na tišení bolesti lze použít léky paralenového typu, pro děti existují i cucavé pastilky na zklidnění krku, záleží na tom, jak by Váš syn byl shopen je cucat. Kdyby se stav nelepšil, objevily se horečky, obtíže s polykáním či bolesti v krku neustupovaly, doporučuji výtěry z krku a nosu a stanovení citlivosti, dále CRP v ordinaci z prstu, případně doplnit i krevní obraz. Léčba by probíhala podle výsledku.
Držím palce Vám i synkovi, aby mu brzy bylo lépe.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Antibiotika na angínu, boulička v třísle
dobry den chci se zeptat mam nasazene antibiotika na...
Syfilis, antibiotika, vliv na testy
Ráda bych přeformulovala dotaz #208424, pravděpodobně...
Je možné kombinovat antibiotika Amoksiklav s kapkami Algifen?
Dobrý den, je možné kombinovat antibiotika Amoksiklav...
Angína a antibiotika
Vážená paní doktorko, Vážený pane dotore. Nevím zda...
Bylo podávání antibiotik správné?
Dobrý den, v záři jsem začala brát první antibiotika...
Infekční monenukleoza
Dobrý den, mám dotaz, 17.2 jsem se líbal s mojí kamarádkou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mucinózní cystadenom

Dobrý den, je mi 31 let, na preventivní prohlídky (včetně UZ vyšetření) chodím...

Mucinozni cystadenom ovaria

Dobry den, pane doktore, je mi 31 let, jsem ve 28.tt (2. tehotenstvi) a pred...

Muconasal plus v prvním trimestru těhotenství

Dobrý den, jsem v 8.týdnu těhotenství a mám velkou rýmu. Aniž by mě napadlo,...

Mucosolvan

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné užívat Mucosolvan v 7. týdnu...

Mucosolvan v 23. týdnu těhotenství

Dobrý den, prosím o radu. Jsem ve 23. týdnu těhotenství a vzhledem k silnému...

Mučení varlat - dotaz

Dobrý den, Několik let mě lákalo BDSM, které jsem také nedávno vyzkoušel...

MUDr mi zjistila z výtěru Ureoplazmata

Dobrý den, MUDr mi zjistila z výtěru Ureoplazmata. Dostali jsme s přítelem...

MUDr. Jana Leskovská

Paní doktorko děkuju, já už v prvním dotazu psala, že mě čeká punkce a že...

Můj 14 letý vnuk měl v klidu 104 tepů

Dobrý den,chci se zeptat,kamarádka mi půjčila oxymetr .Příjeli mi navštívit...

Můj 16 letý syn má silné akné

Dobrý den, můj 16 letý syn má silné akné - nejen bílé puchýře s hnisem, ale...

Můj brácha má atopickou dermatitidu

Dobrý den, můj bracha má atopickou dermatitidu viz foto. Je aktuálně v zahraničí...

Můj čtyřletý syn má spálovou angínu podruhé za sebou

Dobrý den, můj čtyřletý syn má spálovou angínu podruhé za sebou. Poprvé měl...

Můj dědeček zemřel na rakovinu hrtanu

Dobry den, zajímá mě co by mohlo způsobovat me problémy. Již šest měsíců mam...

Můj doktor by rád počkal a na operaci mě zatím posílat nechce

Dobrý den, je mi 26 let, v listopadu minulého roku mi našly ultrazvukem žlučníkový...

Můj dotaz bude trochu komplexnější

Dobrý den, můj dotaz bude trochu komplexnější, ostatně i proto píši sem,...

Můj dotaz se týká bolesti zad

Dobrý den, můj dotaz se týká bolesti zad, přesněji bolest v bedrech , vystřeluje...

Můj dotaz se týká braní antidepresiv

Dobrý den, můj dotaz se týká braní antidepresiv. Byla mi predepsána Elicea...

Můj dotaz se týká krve v ústech po probuzení v noci.

Dobrý den,můj dotaz se týká krve v ústech po probuzení v noci. Poprvé se mi...

Můj dotaz se týká listeriozy

Dobrý den. Jsem v 5 týdnu těhotenství, zjistila jsem to teprve nedávno. Můj...

Můj dotaz spočívá ohledně bradavice

Dobrý den, můj dotaz spočívá ohledně bradavice. Několik let jsem měl na prstu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Orgasmus a hojení po myektomii

Dobrý den, jsem 5 dní po laparoskopickém odstranění myomu. Vše proběhlo v pořádku,...

Svědění řitního otvoru

Dobrý den, již týden mě trapí svědění řitního otvoru. Krom svědění jiné příznaky...

Ranní průjmy


Tetování a den po te mam jít na odběr krve

Dobrý den, pozítří jsem objednána na tetování ( levé vnitřní předloktí) a...

Zánět průdušek, astma nebo něco jiného?

Dobrý den, cca před třemi týdny mi začal pocit zahlenění v krku, kašel, kovová...

Clostilbegyt u muže

Dobrý den, partner má velice špatný spermiogram (počet spermií 1 mil,100% špatná...

Vřídek


Bolavý nárt

Dobrý den, prosím Vás o radu. Už asi měsíc, mě bolí nárt na levé noze.Na florbale...

Zvětšené uzliny krku

Dobrý den, Už to bude přesně rok, kdy to vše začalo. Začalo to zvětšenou uzlinou...

Potíže po laparoskopicky operované kýle

Dobrý den ! V roce 2014 jsem měl operaci tříselné kýly, laparoskopicky.Kýla...

Ekzém u kojence

Dobrý den,shanim ruzne nazory,uz si nevim rady,cim by to mohlo byt nebo co na...

Znamínko

Dobrý den, mám dotaz ohledně znamínka. Před cca. 3-4 lety se mi na levém prsu...

Warfarin po operaci mitrální chlopně

Dobrý den, chci se zeptat, před rokem jsem byla na operaci se srdcem (náhrada...

Bulka na prostředníčku levé ruky

Dobrý den, asi před měsícem se mi vytvořila tvrdá bulka na prostředníčku levé...

Marihuana

Pred tremi dny jsem mela asi 4 prasky marihuany a asi za mesic jdu na 15-ti...

Magnetická rezonance mozku

Dobrý den prosím o vysvětlení zatím zprávy pro uklidnění :-)

Kopřivka

Dobrý den, již týden mě trápí svědění v oblasti třísel, podkolenní jamky, podbříšku,...

Nadýmání

Dobrý den, je mi 18 let a poslední dobou trpím nadýmáním z jakéhokoliv jídla....

Mdloby při běhání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je příčina mého omdlévání (či pocitu)...

Brnění palce

Dobry den, jiz skoro mesic citim mravenceni v pravem palci u ruky. Mravenceni...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.