Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Můžu mít výhřez hrudní meziobratlové ploténky?

Mozek a nervy Ondřej 28.7.2021

Dobrý den,

chtěl bych vás poprosit o radu. Navštívil jsem neuroložku s mým podezřením na výhřez ploténky v hrudní části v které cítím už několik let neustále bolesti a při různých pohybech mi mezi obratli lupe či přeskakuje, jako by to o něco drhlo.

Dále se mi dějí zvláštní věci, poslední rok křeče nebo zatuhlost nohou již při krátkých vzdálenostech cca 300-1000m. Po malé pauze bolest odezní a zase mohu kousek ujít. Dále zvyšující se vysoký tlak v poslední době a brnění v nohou i rukou.

Dále při tréninku boxu my vystřelila extrémní bolest do levé ruky, která byla podle mého názoru určitě od zad a to buď od nějakého utlačeného nervu nebo výhřezu, protože bolest byla nějakou dobu extrémní a po lehnutí a změnách poloh najednou z ničeho nic ustála a po určitém pohybu zase začala.

Podle lékařky bych ale při výhřezu v hrudní části měl i jiné příznaky, jako předkopávaní nohou a tuto informaci bych si rád ověřil, protože se mi to nezdá. Nikde jsem se o tom ani nedočetl a přijde mi, že se snaží hledat problém někde jinde a žene mě po různých vyšetřeních která s tím nemají nic společného, přitom by stačilo udělat MR hrudní páteře aby se to mohlo vyloučit či potvrdit a pak hledat jinde.

Prosím vás tedy o odborný názor neurologa, jestli tento postup je standardní a jestli jsem tedy dostal pravdivé informace.

Děkuji

1. doplňující dotaz ze dne 28.7.2021
Děkuji za odpověď,
Ještě bych chtěl doplnit, že mám za sebou tyto vyšetření, Rtg, Emg, Sep, Mep a vyšetření cév a srdce, vše bez nálezu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Braunová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: FN Plzeň

Dobrý den, pane Ondřeji, děkujeme, že se obracíte na naší poradnu.
Křeče a bolesti končetin, které se projevují při chůzi po ujití určité vzdálenosti se spíše objevují při onemocnění cévním, nejsou tedy specifické pro onemocnění páteře. Výhřez ploténky v hrudní (či jiné oblasti) se projevuje obvykle vystřelující bolesti do patřičné končetiny, brněním končetiny, či trvalou bolestí a bolestmi postižené části zad - v závislosti na tom, o jaký výřez se jedná. Vzhledem k tomu, že jste byl vyšetřen neuroložkou, která při neurologickém vyšetřená neshledala podezření na výhřez ploténky, bylo by vhodné doplnit i další vyšetření, která Vám neuroložka doporučovala. Neuroložka by při vyšetření reflexů zjistila, že je postižený některý z míšních kořenů, který by byl vyhřezlou ploténkou utlačen. To ale neznamená, že se u Vás nejedná o onemocnění páteře, vzhledem k udávaným bolestem. Vzhledem k tomu, že Vás trápí bolesti páteře, přikláněla bych se k doplnění zobrazovacího vyšetření páteře - na prvním místě rentgen, dále ev. dle nálezu magnetická rezonance páteře. Výhřez ploténky v oblasti hrudní páteře může mít projevy charakteru brnění dolních končetin, může se objevit i porucha chůze (dle charakteru výhřezu). Vzhledem k tomu, že udáváte i brnění rukou, muselo by jít i o postižení krční páteře, může se tedy jednat o jinou příčinu Vašich potíží, může se jednat pouze o blok páteře či žeber. Vzhledem k tomu, že udáváte bolesti a "lupání" v oblasti hraní páteře, doporučila bych zvážit navštívit i fyzioterapeuta, který by Vám s Vašimi potížemi pomohl. Bolest, vystřelující při boxu do ruky může být známkou i svalového přetížení, blokády páteře, blokády žeber. Dle Vašeho popisu si také spíše nemyslím, že by se jednalo o výhřez hrudní meziobratlové ploténky. Doporučuji Vám tedy doplnit rtg páteře, vzhledem k udávaným bolestem dolních končetin při chůzi doplnit vyšetření v cévní ambulanci, zatím bych doporučila užívat preparáty hořčíku a vitamíny sk. B a zvážit návštěvu fyzioterapeuta. Rentgen páteře a doporučení na cévní vyšetření by Vám měl dát Váš praktický lékař. Váš dotaz předám ještě k zodpovězení specialistovi z oboru neurologie, aby Vám odpověděl na Vaše dotazy, vyčkejte na jeho samostatnou odpověď.

S pozdravem MUDr. Jana Braunová

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Bartoňová

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologická klinika 1.LF UK a VFN

Dobrý den Ondřeji,

rozumím, že Vaše obtíže jsou nepříjemné. Výhřez ploténky hrudní páteře je oproti výhřezu krční či bederní páteře méně častý, protože páteř je v této oblasti fixována v hrudním koši. Příznaky závisí na rozsahu výhřezu. Pokud je útlak jen kořenu nervu, bývají v této oblasti (vedoucí kolem příslušného žebra) bolesti či poruchy citlivosti, pokud je utlačena i mícha, mohou být poruchy hybnosti, poruchy chůze a poruchy citlivosti v dolních končetinách. Pokud máte brnění všech 4 končetin obtíže nemohou vycházet z hrudní páteře. Nejčastěji to bývá z iontové či hormonální nerovnováhy, je vhodné vyšetření u praktického lékaře s provedením krevních testů. Se všemi výsledky kontrola neurologem a rozhodnutí o dalším postupu, pokud jsou SEP a MEP v pořádku nejspíše mícha utlačena nebude. obtíže při chůzi mohou vycházet s bederní oblasti a nebo celkovou únavou. Lupani a bolesti jsou nejčastěji od přetížení svalových skupin v oblasti bolestí. Vhodná by byla rehabilitace. Dále stres celkovému stavu nepřidá. Naučte se relaxovat, někdy si tělo takto říká, že si potřebuje odpočinout.
Přeji brzkou úpravu obtíží.

Hezký den

MUDr. Markéta Bartoňová

Související dotazy

Výhřez ploténky
Výhřez ploténky Přechodný typ obratle lumbosakrálního.Susp.lumbalizace...
Výhřez ploténky
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli může bankování...
Výhřez ploténky a bolest zad
Vyhrez. Prosim o radu. Mam vyhrez bederni patere a...
Výhřez ploténky a bolest zad
Dobrý den,mám velké bolesti krční a bederní páteře.Zasílám...
Mám výhřez ploténky v bederní části L4-L5, 4mm
Dobrý den. Je mi 17 a už delší dobu (asi rok a půl?)...
Výhřez meziobratlové ploténky
Dobrý den, mám výhřez meziobratlové ploténky v bederní...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Můžu koupit v lékarně "Po...

Můžu koupit v lékarně "Postinor" bez předpisu?

Můžu mít AIDS, když jsem HIV negativní?

Dobrý den. Este mám dotaz. Byl jsem testován na HIV1 a Hiv2 negativní. Pak jsem...

Můžu mít AIDS?

Dobrý den, Před 5 týdny jsem měl nechráněný sex. Teď mám vysokou teplotu...

Mužu mít alergii ve vlasech..?

dobrý den trápí mě svědivé červene flíčky které si vždy rozdrbu na strup už...

Můžu mít děti??

Dobrý den,je mi 11 let.V 8 měsících jsem podstoupila operaci vaječníků,měla...

Můžu mít kapavku díky masturbaci?

Dobrý den, Prosím pomozte. Mám problém, nedávno mi z penisu začala odkapávat...

Mužu mít lymfom?

Dobrý den,v červnu jsem měl chřipku s rýmou a zvýšenýma teplotami teplotami,ryma...

Můžu mít pohlavní styk během 7 denní pauzy od antikoncepce?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Je mi 17 let a antikoncepci mám Lindynette...

Můžu mít rakovinu lymf. uzlin?

Dobrý den mám strach a prosím o radu,posílám i zprávu od lékaře z pondělí z...

Můžu mít syfilis ?

Dobrý den. Před nějakou dobou se mi u penisu objevil tvrdý vřed.Ale ještě mi...

Můžu mít zlomený vaz?

Dobrý den, Včera jsem blbnula s mladsi sestrou v posteli a hlavou sem zarazila...

Můžu nakazit přítele i když jsem léčena

Dobrý den už přes 3roky mám pohlavní nemoc Syfilis jsem prelecena a chci se...

Můžu nepoužívat antikoncepci?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Co si myslíte o pilulkách antikoncepce? A...

Mužu otěhotnět

Dobrý den,ráda bych se zeptala jeslti mužu otěhotnět když beru prášky na podporu...

Můžu otěhotnět

Dobrý den měla bych otázku,Měla jsem menstruaci a s přítelem jsme se milovali...

Můžu otěhotnět když beru HA

Dobrý den, beru pravidelně antikoncepci bez pauzy už 6 měsíců. Minulí týden...

Můžu otěhotnět po dvou měsících pravidelně braní antikoncepce?

Dobry den,od zacatku cervna uzivam antikoncepci Lindynette pravidelne kazdy...

Můžu otěhotnět po ovulaci

Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda můžu otěhotnět dva dny po ovulaci s nechráněným...

Mužů otěhotnět při analnimu sexu

Měla se analni sex během menstruace ,muže se spermie dostat do pochvy ?

Můžu otěhotnět při antikoncepci

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné abych otěhotněla, když beru...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dráždivý kašel

Dobrý den, u syna 5let přetrvává již cca 4 měsíce suchý dráždivý kašel.Při...

Gilbertův syndrom a ranní nevolnosti

Dobrý den, dceři byl diagnostikován Gilbertův syndrom. V krvi zvýšená hladina...

Korunka na zubu

Dobrý den, chci se zeptat. Můj zubař mi dal korunku na živý zub. Nepřišlo mu...

Bolesti žeber

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda bolest žeber,nebo kolem nich,někdy na obouch...

Bolesti po operaci ramene

dobry den pane doktore. loni v cervenci jsem byla na operaci leveho ramene....

Fialový nehet

Dobrý den, jsem na studium v Austrálii a před týdnem mi spadl kovový kus postele...

Zvýšená hladina Fe v séru

Můžu se zeptat, jestli má zvýšená hladina Fe nějakou spojitost s Cushingovým...

Obcasny slaby tlak na pravej licnej kosti

Dobry den pan doktor momentalne zijem v zahranici tak preto by som sa chcela...

Bolest pravé strany břicha, hmatná boule

Dobrý den, asi 2 měsíce mě bolí na pravé straně břicha, asi před týdnem jsem...

Nemám potřebu jíst

Dobrý den, nemám vůbec potřebu jíst. Dokážu být celý den jen s tekutinami a...

Zablokované žebro ??

Dobrý den, již několik měsíců mám problémy s dýcháním. Při hlubokem nádechu...

Bolesti zad nad levou lopatkou až do ramene

Dobrý den asi 5 dní mám bolesti nad levou lopatkou a bolest jde nahoru až do...

Stav po extrakci zubu č.8

Dobrý den, potřeboval bych radu v oblasti zubního lékařství. Dne 3.11.2016...

Hrb na zádech

Dobry den, Je mi 23 let. Mám dost velký problém, dříve jsem nechodil zrovna...

Predkozka

Dobry den,nejde mi uplne pretahnout predkozka,je to problem pri oralnim sexu?A...

Stržený nehet na palci u nohy

Dobrý večer, před třemi dny mi přišlápl kůň nohu (měla jsem gumové boty-nepevné)...

Bolesti lícní kosti

10.8.2018-zubní implantát 6 vpravo nahoře, v lednu korunka. Začátkem března...

Otěhotnění při menstruaci

Můžu otěhotnět při menstruaci a k tomu beru kyselinu listovou?

Napuchly jazyk

Dobrý den, je mi 14 let a asi před dvěma dny me z ničeho nic začal bolet a stipat...

Bolesti nohou


Reklama