Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mycoplasma pneumoniae

Infekce Dana 23.4.2019

Dobrý den.

Mohla bych poprosit o konzultaci mého zdravotního problému? Je mi 67 let. S ničím závažnějším se zatím nestonala. Několik let jsem se však starala o maminku, která postupně trpěla různými nemocemi a byla na mne prakticky odkázaná. V posledních měsících trpěla pokročilým Alzheimerem, což mělo za následek, že jsem se prakticky nevyspala a i když mi maminku začátkem prosince 2018 přijali do Alzheimer centra, přesto i další měsíce, do ledna 2019, kdy maminka zemřela, byly psychicky velmi vyčerpávající. Myslím, že toto vše se zřejmě podepsalo na stavu mého imunitního systému. Koncem letošního února jsem 2x po sobě dostala zánět spojivek. Po jeho vyléčení mě ale začalo bolet za levým okem, při jeho pohybu hlavně směrem nahoru. Na kontrole na očním jsem absolvovala prohlídku a vše OK. Za několik dní se k tomu přidaly bolesti v dutinách pod i nad očima a hlavně u kořene nosu. RTG vyšetření vedlejších dutin bylo negativní. Protože potíže trvaly a navíc jsem začala pociťovat velmi nepříjemnou únavu a slabost, došla jsem si na ORL, kde byly zjištěny zduřelé sliznice ve vedlejších dutinách. Dostala jsem nějaké tablety (bohužel si nepamatuji název) a nosní spray Mommox. Po jejich využívání mi na kontrole bylo sděleno, že z pohledu ORL je již vše v pořádku. Ovšem veškeré mé potíže stále beze změny trvaly. Nepříjemné pocity v dutinách, stěhovavá bolest za očima i očí, občasná bolest hlavy a pocit slabosti, jako by na mne lezla chřipka. Praktická lékařka mi nechala udělat výtěr z nosu, krku a základní vyšetření krve. Výtěr z nosu OK, krev OK, ve výtěru z krku nález ( nevím bohužel jaký). Dostala jsem na 7 dní Augmentin, 1tbl á 12hod. Bohužel ani po jeho dobrání se mi nijak neulevilo. Poté byl zopakován výtěr z krku a širší vyšetření krve včetně testů na EBV, CMV, Borrelie, Chlamydie a Mycoplazmata. Základní vyšetření krve vše OK, biochemie však přišla s výstupním komentářem:

Mycoplasma pneumoniae _ Suspektně aktivní infekce
CMV - anamnestické protilátky
Chlamydia species (anti LPS) _ - hraniční anamnestické protilátky
Konkrétní hodnoty testu byly následující:

00214 CMV IgG 7.41. >> OD/cut (0.00 - 0.90)
00220 CMV IgM 0.82 OD/cut (0.00 - 0.90)
16452 Chlamydia IgA (anti LpS) 0.60 OD/cut (0.00- 0.90)
16472Chlamydia IgM (anti LPS) 0.31 OD/cut (0.00- 0.90)
05886 Myco. pneu.IgG 4.33 >> OD/cut (0.00 - 0.90)
05882 Myco. pneu.IgA 4.77 / >> OD/cut (0.00- 0 90)
05890 Myco. pneu.IgM 0.79 OD/cut (0.00 -0.90)

Scan celého testu přikládám)

Nyní mám již za sebou 8 dní, kdy beru každých 24 hod 1 tbl. Doxybene 200mg, k tomu 2 tbl Swiss Imunit Laktobacilů a 2 tbl Betaglukan IMU 200mg na posílení imunity. Možná, že chvílemi mám pocit, že potíže v dutinách jsou nepatrně lepší, ale pobolívání v očích se stále ještě objevuje, i když už není trvalé, ovšem ta nepříjemná slabost v nohách a občasné návaly potu, jako bych dostávala chřipku trvají nadále. Dočetla jsem se, že Mycoplasma pneumonie je infekční zápal plic způsobený atypickými bakteriemi. Ale moje obtíže, až na ten pocit slabosti se mi zdá, že moc neodpovídají příznakům tohoto onemocnění. Neměla jsem teplotu, prakticky nekašlu. Zápasím s těmito obtížemi již skoro 2 měsíce a začínám mít obavy, zda se jich po dobráni Doxybene vůbec zbavím. Navíc moje dcera je na úplném začátku těhotenství a i když spolu přímo nebydlíme, přece jen jsme spolu od začátku února, kdy mé potíže začaly, do chvíle, kdy jsem se o tom, že mám Mykoplsma pneumoniae dozvěděla, byly vícekrát v přímém kontaktu. Dcera sice zatím žádné potíže nemá, ale mám strach, zda se již ode mne nenakazila, četla jsem, že inkubační doba je až 3 týdny a s imunitou má i ona letité problémy (často se opakující virózy). Mohu porosit o Váš názor a radu, zda by si měla dcera také vyžádat aby jí byly udělány testy jako mně a jaké by hrozilo jí i miminku nebezpečí, pokud by se i u ní toto prokázalo? Pokud mi poradíte čím jiným bych ještě mohla podpořit svoji léčbu, abych se co nejdříve uzdravila a zda opravdu moje potíže mohou být opravdu způsobeny bakteriemi Mycoplasma pneumoniae, byla bych Vám nesmírně vděčná.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lada Novotná

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Chápu Vaše obavy, které především kvůli miminku máte. Osobně bych doporučila po dobrání antibiotik s odstupem několika dní stěr zopakovat. Navíc přiložené výsledky se mi nezdají nijak dramatické a jestli jste byla přeléčena dle citlivosti, zkusila bych léčbě důvěřovat. Předám Váš dotaz ještě našim specialistům. Sliznici může trvat ještě nějaký čas než se vrátí do normálu, mohl se přidat i možný alergen. Jistě kontrolní výsledky dopadnou dobře a vy se budete moc plně věnovat vnoučátku.
S pozdravem Dr. Novotná

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den. Pečlivě jsem pročetla Vaši zprávu a i když k řádnému vyjádření by bylo potřeba klinické vyšetření, nějaké informace Vám předat mohu. Pro infekci bakterií Mycoplasma pneumoniae nemáte zcela typické příznaky. Pokud vyjdou protilátky pozitivní (na jakoukoli bakterii či virus), pak v případě déletrvajících obtíží je dobré provést vyšetření krve na protilátky 2x, čili při první indikaci, jako to udělal Váš praktik, a dále za 14 dní, aby se skutečně infekce potvrdila/vyvrátila. Vyšetření protilátek totiž není přímý průkaz infekce, ale jen odraz imunitního systému v reakci na nějaký podnět, většinou infekční. Může to ale také znamenat, že Váš organismus reaguje "přehnaně" na nejaký jiný podnět, kterým může být například revmatologická choroba. Pak by byly protilátky také zvýšené, říkáme tomu "zkřížená reakce". Proto ten druhý odběr. Čili jestli infekcí skutečně trpíte či nikoli, k tomu Vám nemohu podat odpovídající komentář. Vaše dcera je na začátku gravidity, kdy by se měla vyvarovat styku s infekcemi v okolí, čili pokud jste v léčbě, tak bych volila skutečně opatrnost. Těžko Vám mohu napsat "nic to není", když potíže zjevně máte. Testy dcera nepotřebuje. Hezký den.

Související dotazy

Mycoplasma pneumoniae
Dobry den. Byla mi zjistena mycoplasma pneumoniae igg,iga,igm....
Mycoplasma pneumoniae
Dceři 3,5 r. byla potvrzena Mycoplasma pneumoniae....
Mycoplasma pneumoniae
Dobrý den, asi tak měsíc jsem marodil, než mi zjistili...
Byla mi zjištěna mycoplasma pneumoniae
Dobrý den, zhruba od března jsem chodila k PL s bolestmi...
Mycoplasma pneumoniae
Dobrý den, od února mám obtíže s dýcháním, píchání...
Mycoplasma
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na léčbu Mycoplasma...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mycoplasma hominis a Ureaplasma urealyticum

Dobrý den, v krvi mi zjistili následující hladiny IgG protilátek: mycoplasma...

Mycoplasma pneumoniae

Dobrý den, od února mám obtíže s dýcháním, píchání na plicích, problémy při...

Mycoplasma pneumoniae

Dobry den. Byla mi zjistena mycoplasma pneumoniae igg,iga,igm. Jsem objednana...

Mycoplasma pneumoniae

Dceři 3,5 r. byla potvrzena Mycoplasma pneumoniae. Celá rodina jme podstoupili...

Mycoplaśma pneumoniae

Dobrý den, mému synovi byla před rokem zjištěna Mycoplazma pneumoniae. I přes...

Mycoplaśma pneumoniae

Dobrý den, mému synovi byla před rokem zjištěna Mycoplazma pneumoniae. I přes...

Mycoplasma pneumoniae

Dobrý den, prosím vás o radu má dcera (7 let)asi před měsícem prodělala toto:...

Mycoplasma pneumoniae

Dobrý den, dne 7.1.2015 mi bylo zjištěno na plicním, že jsme prodělala zápal...

Mycoplasma pneumoniae

Dobrý den, asi tak měsíc jsem marodil, než mi zjistili mycoplasma pneumoniae...

Mycoplasma pneumoniae

Dobrý den, momentálně se léčím s Mycoplasma pneum. A jsem údajně negativní po...

Mycoplasma pneumonie

Dobrý den, dcera 10. 9. 2016 onemocněla, zpočátku to vypadalo na běžný infekt...

Mycoplasma pneumonie EBV Staph.aureus prolaktin

Dobrý den, mám DMO,v polovině 12/2013 jsem byla na kontrolní odběru krve a...

Mycoplasma v tehotenstvi

Dobry den, jsem ve 22tt a nemam zadne problemy. Gynekolog mi ale delal stery...

Mycoplasmata

Dobrý den, byla mi stěry zjištěna Ureaplasma urealyticum a gardnerella, dostala...

Mycoplasmosa pneumonie

Dobrý den, před měsícem jsem měla teplotu přes 38,5 C, bolesti hlavy, kloubů....

Mycoplazma

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o názor. Před 2měsíci mi diagnostikovali...

Mycoplazma genitale

Dobry vecer,pani doktorko ,pisu na dotaz cislo 344365. Odkaz zde: https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/mykoplazma-genitalium-344365 Je...

Mycoplazma pneumoniae

Dobrý den, nechala jsem si udělat kompletní vyšetření krve a moči jelikož se...

Mycoplazmata

Dobrý den, chci se zeptat. Mám už delší dobu problémy. Jsem unavený, každé ráno...

Mycoplazmu ureaplazmu a chlamidie

Dobrý dem pane doktore je možní se tím to nakazi chráněným stykem nebo raději...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nachlazení, zvětšení lymfatické uzliny

Dobry den Jiz 2 dny mam kasel a teplotu, vcera jsem si nahmatala zdurele uzluny...

Pálení na hrudi

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,pálí mě na hrudi jako by z venku na hrudní...

Zvýšená teplota a únava několik let

Dobrý den, několik let trpím silnou únavou a zvýšenými teplotami. Teploty se...

Neustále nafouklé, hodně vyboulené břicho, pocit plnosti a neustaly pocit na zvracení

Dobrý den, již měsíc mě trápí neustále nafouklé, hodně vyboulené břicho, pocit...

Test na chlamydie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, z jakého testu se poznají chlamydie nejspolehlivěji....

Fleky na kůži

Dobry den, pred nekolika tydny se mi na kuzi udelaly nevzhledne fleky (viz....

Svědivý flíček po kousnutí hmyzem

Dobrý den, asi před týdnem mě doma něco kouslo, klíště jsem určitě neměla,...

Bolesti palce po srtžení nehtu

Dobrý den, před třemi měsíci my byl stržen špatně zarůstající nehet. Nejde...

RTG plic

Dobrý den, ve zprávě z RTG plic mám uvedeno, že nález je bez podstatné změny...

4 měsíce bez menstruace

Je mi 13. Již skoro 4měsíce jsem nedostala menstruaci,má poslední menstruace...

Nádor konečníku

dobrý den. V srpnu 2016 jsem byl operován, tumor rekta.Před operací jsem prodělal...

Tenisový loket

Dobrý den, dá se užívat Artrodar na tenisové lokty? Děkuji.

Nepravidelné bušení srdce

Dobrý den. Již delší dobu cca rok mám problém s občasnou aritmií (přeskočením)....

Pocit cizího tělesa v krku

Dobry den , chtěla jsem se zeptat Co by to mohlo byt Uz 3 dny mam pocit...

Zelené stolice

Dobrý den,syn 4 měsíce,plně kojený,na váze přibývá normálně,má poslední 4 dny...

Modřina vzniklá bez příčiny

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně modřiny která se mi vytvořila bez příčiny...

Krev z konečníku

Dobrý den jeden večer mě strašně pichalo v konečníku tak jsem sel na zachod...

Zápach v krku při polknutí

Dobrý den, mám takový docela zvláštní dotaz.Při polknutí pociťuji nehorázný...

Tukové bulky a bylinná mast z živočišného sádla

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda může mít na tukovou bulku vliv potírání...

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Reklama