Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Nádor slinivky

Onkologie Blanka 18.6.2018

Dobrý den. Moji mamince ( 82 let ) minulý týden diagnostikovaly tumor slinivky. Před rokem a půl cukrovku 2. Nasadili ji stadamet 2x denně. Cukr měla 6,5 při nasazení. Při užívání ji cukr neklesal spíš naopak a k tomu začala mít po každém jídle průjem. Chodila na kontroly do dia ambulance a laboratorní testy byly vždy vpořádku. K tomu stadametu tedy ještě brala spoustu dalších léků. ( Warfarin, milurit, kalium, calcium, vigantol, loradur a omega 3.
No a minulý týden měla inr 8 a velké modřiny na rukou a tak jsme jely na internu a tam si ji už nechali. Měla špatné jaterní testy ( BIL 86,7 ALT 1,72 AST 1,90 GGT 15,24 a K 2,6 a bylo toho víc. Pan primář ji řekl,že brala špatné léky a že ji udělají nějaký zákrok a bude to vpořádku. A jak jsem psala na začátku není to vpořádku. Ještě jsem se nesetkala s takovým arogantním přístupem jakým mi to doktorka sdělovala,že má maminka nádor a že s tím nelze nic dělat.
Poslali ji teda na onkologii a tam mi nejdřív básnila o chemce a něco studijního a pak se koukla do zprávy a řekla,že se s tím nedá nic dělat,že má maminka málo trombocytů. ( Při hospitalizaci na interně měla TRPR 95 a CRP 11,7 a po propuštění 69 a 82,9 ).
Na interně ji nasadili tyto léky jenom ten stadamet a kalium 2x denně a chodí ji sestřičky píchat Clexanu 0,4 ml 2x denně. A ted zní moje 1.otázka Po jaké době by se měly dělat klinické a laboratorní testy při aplikaci tohoto preparátu a taky při její diagnoze? Protože mi bylo internistkou sděleno,že se mamince clexana bude píchat pořád a že pokud maminka nemá problém se srdíčkem, tak k ní nemusíme a máme vše jinak řešit přes obvodního. Nelíbí se mi její postup a ani že by si měla tu clexanu píchat nastálo. Maminka má samozřejmě také osteoporozu a clexanou se ji může zhoršit. Nestačilo by ji píchat jednou denně 0,8ml?
Zde je její diagnoza
C259 ZN Inoperabilní tumor pankreatu obdávající cevní svazek,šířící se podél tr.coelicus
ojedinělá zvětšená gastrická uzlina
tumorozní suprapapilární stenoza dist.třetiny hepatocholedochu zasahující až k odstupu cystiku v délce 13mm s prestenotickou dilatací cystiku i hepatocholedochu i intrahep.bil.cest
precut+papilosfinkterotomie+cytobruhing
bugiová dilatace+DBD 10 Fr.70mm
histologie Invazivní středně až málo diferencovaný duktální adenokarcinom pankreatu

hydropický žlučník se sludge,dilatace intrahepatických žlučových cest
Tumorosní hypoechogenní,avaskulární expanze přechodu hlavy a těla pankreatu 57x40mm
FNAB 22GA-T3MxN2
angioinvaze do AMS+AL
invaze do dist.hepatocholedochu s DBD+d.pancreaticus maior s prestenotickými dilatacemi
peripankreatická lymfadenopatie+perihepaticky ascites
cytologický obraz malignity, na prvním místě méně diferencovaný adenokarcinom.
Nikdo mi to nevysvětlil do češtiny. Proto Vás prosím o Váš názor a jak by ste vy postupovala.
A ještě k té doktorce na onkologii. Ta mě bez pardonu řekla,že maminka spíše zemře na vykrvácení než na nádor slinivky.
A ještě jednu otázku, může maminka užívat potravinový doplněk B17 a bylinky jako pampeliškový kořen apod, které mohou zabíjet rakovinové buňky?
Děkuji Vám za Váš čas i za negativní odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Vážená paní Blanko, děkuji Vám moc za dotaz. Ani nevíte, jak je mi líto, že je maminka v této situaci, bohužel nemám pro Vás dobré zprávy. Nádor slinivky je rozsáhlý a šíří se podle zprávy do krevních cév a lymfatických uzlin, bohužel je také psáno, že je inoperabilní, tedy neoperovatelný. Nádor roste do jater a jaterních žlučovodů, je přítomen ascites, tedy volná tekutina v dutině břišní, což je špatné znamení pokročilosti nádoru. Prognoza je velmi závažná a ještě bohužel vzhledem k tomu, že se jedná o nádor slinivky, který stejně na chemoterapii nezabírá. Co se Clexanu týče, je v současné době pro maminku bezpečnější než Warfarin, jelikož Clexan se nemusí nijak kontrolovat, existuje ještě alternativa Fraxiparine, tzv. Fraxiparie Forte, který se může aplikovat pouze jednou denně, doporučím Vám, aby Vám ho předepsala praktická lékařka.
Je to strašně těžké a skutečně moc špatně se mi to píše, ale prosím užijte si s maminkou ještě krásný čas, který bude bohužel vzhledem k nálezu krátký, ale současná medicína si s tímto nálezem neví rady. Vitaminy i pampelišku zkusit můžete.
Je mi to moc líto.

Odpovídá lékař:

MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie Pracoviště: Onkologická ambulance AntiCa Kladno

Vážená paní Blanko, odpověď paní doktorky je poměrně vyčerpávající. Souhlasím s ní, že apliakce injekcí 1xdenně je plně dostačující, indikace k jejímu podání jsou komplexní - nahrazení před tím potřebného warfarinu (pravděpodobně z indikace srdeční) a nyní především k prevenci vzniku trombozy při nádorovém onemocnění a útlaku velkých cév. Po nasazení těchto injekcí není potřeba žádných kontrol laboratorních ( na rozdíl od warfarinu) . Zhoršení osteooporozy bych se nebála.
Podání chemoterapie u nádorů slinivky, aby mělo efekt ( a to efekt v prodloužení života většinou maximálně o několik měsíců .... bohužel lépe to v současné medicině neumíme) je potřeba razamtmější formou. K tomu je potřeba, aby byl pacient stoprocentně fit, aby léčbu zvládl. Maminka má bohužel špatné jaterní testy, ale hlavním limitujícím faktorem je hodnota destiček, chemoterapií bychom tuto hodnotu ještě snižovali a pak bychom mamince ještě více ublížili než pomohli.
Proto v současné době je jedinou možností léčba symptomatická, to je tlumit příznaky onemocnění, aby bylo mamince dobře, nic nebolelo apodobně.
Moc mne mrzí, že nemám lepší zprávy a i mne mrzí i přístup kolegů, se kterým jste se setkaly ...
moc držím palce, abyste vše co nejlépe zvládli !
Karolina Kašparová

Související dotazy

Nádor slinivky
Manželovi určili diagnózu nádor uprostřed slinivky...
Nádor slinivky
Dobrý den.Moje manželka 52let onemocněla rakovinou...
Nádor slinivky a DM
Dobry den, obracim se na Vas s dotazem ohledne rakoviny...
Nádor slinivky
Dobrý den, manželovi diagnostikovali nádor slinivky...
Nádor
Dobrý den, mám dotaz ohledně zdraví mé matky. Byl jí...
Preventivní vyšetření na slinivku břišní
Dobrý den, mám malou prosbu. Jaké je možné preventivní...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nádor prsu

Dobrý den. Byl mi zjištěn drobný karcinom prsu (cca 4,5x5,5 mm). Histologie...

Nádor prsu

Dobrý den, prosím Vás o radu. Dne 13.6. mi byl na sono prsou zjištěn unfiltrát...

Nádor prsu

Dobrý den,2014 rakovina hormon.typu prsu,následně,chemo, ozařování,operace ženských...

Nádor prsu

Dobrý večer, mám diagnostikovaný pokročilý karcinom levého prsu na rozhraní...

Nádor prsu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc, která mezi ženami koluje zda...

Nádor prsu s metastázy na skeletu a játrech

Dobrý den paní doktorko, prosím Vás, zda je u tohoto případu možné říci prognózu...

Nádor průdušnice


Nádor rekta a metastáze jater

Dobrý den, prosím o radu jaké jsou šance na léčbu metastáz jater dle přiložené...

Nádor slinivky

Dobrý den.Moje manželka 52let onemocněla rakovinou slinivky.Operací byla odstravěna...

Nádor slinivky

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Můj otec si od září 2018 začal stěžovat...

Nádor slinivky

Dobrý den, manželovi diagnostikovali nádor slinivky (C252) s generalizací do...

Nádor slinivky

Dobrý den, manžel 42 let diagnóza rakovina slinivky (tumor cca 30 mm) prorůstá...

Nádor slinivky


Nádor slinivky a DM

Dobry den, obracim se na Vas s dotazem ohledne rakoviny slinivky brisni....

Nádor slinivky brišní

Dobrý den,potřebovala bych vědět jak je na tom ma maminka,je jí 55let.Před svátkama...

Nádor slinivky břišní


Nádor střev

Dobrý den,dědečkovi mého přítele dělali vyšetření střev. Je mu 80 let a má prý...

Nádor střeva

Dobrý den, píšu ještě ohledně asi Vám známého problému. Už v březnu jsem si...

Nádor střeva


Nádor střeva

Dobrý den, prosím o objasnění histologického nálezu ca rectosigmatu a nástin...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Ecoli v moči

Prosím o radu. Mám sedmiletou dceru, která už od malička trápí opakované záněty...

Dysplastické změny buněk

Dobrý den, chci se zeptat, jaké je pravděpodobnost vzniku karcinomu děl. čípku,...

Tuberózní skleróza - genetika - rodokmen

Dobrý den, měl bych jednu malou otázečku týkající se tuberózní sklerózy......

Krční mandle

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může být jedna krční mandle větší než...

Dušnost

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,už přs víc jak půl roku se mi špatně dýchá.Byla...

Bolest mrtvého zubu

Vážená paní Doktorko, už si nevím rady, proto se na Vás obracím. Pokusím se...

Bazaliom nad horním rtem

Dobrý den, byl mi u kožního lékaře diagnostikován bazaliom nad horním rtem....

Bolest chodidla

Dobrý den, několik dní mě bolí pravé chodidlo, konkrétní příčinu nejsem schopen...

Zvětšení mízních uzlin


Bolest břicha vlevo

Moji ženu pobolívá břicho vlevo dole.Byla na gynekologii a nic se nezjistilo,co...

Antikoncepce a hnědý až krvavý výtok

Dobrý den, začala jsem před necelými dvěma měsíci brát hormonální antikoncepci...

Bolest v mezizubnim prostoru

Dobry vecer, mam velky problem s mezizubnim prostorem mezi dvema stolickami....

Nízký tlak po sportu

Léčím se na hypertenzi I. (Hartil 7,5) a držím tlak pod 140/80. Po sportu nebo...

Staphylococcus aureus

Stěry z jazyka mi zistili staphylococcus aureus. Doktorka mi však o tom nic...

Zápach z úst jako po alkoholu


Nateklý nárt a kotník.

Dobry den pane doktore, chtel bych si s vami poradit ohledne meho natekleho...

Vysvětlení nálezu na krční páteři

CB syndrom radialní epikondylopatie ,MRI-C5/C6 a C6/7 chondroza a prostruze...

Pocit svědění v oblasti penisu

Dobrý den, včera večer jsem měl pocit svědění v oblasti penisu, takže jsem...

Horké dlaně

Mám dotaz, poslední dobou mám velmi horké dlaně... když si položím ruku např....

Kožní obtíže

Dobrý den, pred nejakou dobou se mi zacaly delat cervena mista na penisu spise...