Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nádor střeva

Trávení Matěj 5.8.2018

Dobrý den,
píšu ještě ohledně asi Vám známého problému. Už v březnu jsem si našel dvakrát krev NA stolici. Byl jsem u lékaře-chirurga, který měl podezření na hemoroidy a předepsal Ginkor. Potíže přestaly, ale cca v půlce minulého měsíce jsem znovu našel proužek krve na stolici, zase jsem byl u lékaře-chirurga, který mi předepsal Detralex a potíže ustaly.
Chci se ale zeptat, když jsem ten Detralex teď bral, je možné, že to jsou hemoroidy, ale tím, že jsem bral léky, tak je lékař při důkladnějším vyšetření neuvidí? A pošle mě třeba zbytečně na kolonoskopii nebo tak? Přijde mi, že jsem v bludném kruhu a jsem zoufalý... Bojím se prostě, že to bude kolorektální karcinom. V dubnu dělán FOB test s výsledkem negativním + v květnu sedimentace - v pořádku. Akorát prostě se bojím, že se jedná o rakovinu... Taky tomu nahrává fakt, že já blbec jsem dlouho nejedl moc zdravě, pil hodně slazené nápoje a málo ovoce a zeleniny (někdy i třeba jen cca 1x týdně). Jíst zdravěji jsem začal až cca od počátku tohoto roku. Taky už cca 3 roky aktivně nesportuji, spíše sedím kvůli učení a přípravám do školy. Do toho si přivydělávám jako plavčík, kde také víceméně sedím.No a na internetu je napsané, že nezdravá strava a nezdravý životní styl a málo pohybu vede k zvýšení rizika vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. No a prostě, když si uvědomím, jak nezdravě jsem už nějaký rok žil, tak prostě to kvůli tomu vzniklo...
Ve středu jdu k proktologovi a bojím se, že to bude zlá diagnóza...

- Když na ty hemoroidy beru prášky, tak úplně zmizí nebo ne?
- Mohu mít kolorektální karcinom v mém věku, když jsem docela dlouho vedl nezdravý životní styl?

Děkuju moc za odpověď... jsem zoufalý už a psychicky vyčerpaný, naštěstí sntidepresiva mi pomáhají nezhroutit se. Nedokážu celé dny na nic jiného myslet...

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Milý Matěji, je mi opravdu líto, že se tak trápíte. Již opakovaně na moji službu přišel váš dotaz. Již opakovaně jsem vás ujišťovala, že nádor střeva nemáte. U lékařů jste byl, ale vy tomu chirurgovi nevěříte a nechápu proč. Nechápu, proč se tak moc této diagnozy bojíte, není důvod. Krev na stolici můžete mít opakovaně klidně celý život a nic to neznamená, prostě je jen křehčí sliznice, vytváří se hemoroidy. Máte negativní FOB, to je test, který se vyšetřuje u tisíců lidí ročně a je spolehlivý. Nejste v začarovaném kruhu, jste psychicky nemocný, trpíte panickým strachem z nádoru tlustého střeva. Již opakovaně jsem vás přesvědčovala, že nádor mít nemůžete, ale stále jste nezískal klid. Vaše životospráva není nijak špatná, je normální, někteří studenti mají daleko horší životosprávu. Když půjdete na kolonoskopii, tak půjdete, berte to jako fakt, nic jiného. Řada vyšetření se provádí a dopadnou dobře a nic tam není. Když vás lékař na vyšetření nepošle, taky dobře, bylo by nadbytečné. Zkuste si najít v životě něco, pro co budete žít, čím budete trávit volný čas. Jste mladý, nepitvejte se ve svých problémech, nepřemýšlejte nad nemocemi. Domluvte se s psychiatrem a psychologem na léčbě panických a úzkostných stavů, psychika, to je to, co u vás není zcela v pořádku. Moc vám držím pěsti, aby jste našel klid a po této odpovědi již mohl klidně spát. S pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Rakovina tlustého střeva
Dobrý den, mému taťkovi (60 let) byla diagnostikovana...
Nádor tenkého střeva
Dobrý den, mám dotaz ohledně mé maminky 55 let. Před...
Nádor střeva - přetrvávající střevní obtíže
Dobrý den, manžel měl agresivní nádor tlustého střeva...
Nádor dutin
Dobrý den byl jsem na rtg dutin a mám zastrenou levou...
Nádor
Dobrý den, mám dotaz ohledně zdraví mé matky. Byl jí...
Nádor střeva
Dobrý den, 1. chtěl bych se zeptat. Minulý týden jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nádor slinivky

Dobrý den.Moje manželka 52let onemocněla rakovinou slinivky.Operací byla odstravěna...

Nádor slinivky

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Můj otec si od září 2018 začal stěžovat...

Nádor slinivky

Dobrý den. Moji mamince ( 82 let ) minulý týden diagnostikovaly tumor slinivky....

Nádor slinivky

Dobrý den, manželovi diagnostikovali nádor slinivky (C252) s generalizací do...

Nádor slinivky

Dobrý den, manžel 42 let diagnóza rakovina slinivky (tumor cca 30 mm) prorůstá...

Nádor slinivky


Nádor slinivky a DM

Dobry den, obracim se na Vas s dotazem ohledne rakoviny slinivky brisni....

Nádor slinivky brišní

Dobrý den,potřebovala bych vědět jak je na tom ma maminka,je jí 55let.Před svátkama...

Nádor slinivky břišní


Nádor střev

Dobrý den,dědečkovi mého přítele dělali vyšetření střev. Je mu 80 let a má prý...

Nádor střeva


Nádor střeva

Dobrý den, prosím o objasnění histologického nálezu ca rectosigmatu a nástin...

Nádor střeva

Dobrý den, od neděle mám problémy se stolicí. Od neděle mi přijde, že jsem...

Nádor střeva

Dobrý den, navazuji ještě na můj dřívější dotaz viz níže. Byl jsem u proktologa,...

Nádor střeva


Nádor střeva

Dobrý den, 1. chtěl bych se zeptat. Minulý týden jsem byl na endoskopickém...

Nádor střeva

Dobrý den, už jsem sem posílal fotku, kde je má stolice, na které se nachází...

Nádor střeva - přetrvávající střevní obtíže

Dobrý den, manžel měl agresivní nádor tlustého střeva , má za sebou dvě série...

Nádor štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o informaci týkající se nádoru štítné žlázy....

Nádor tenkého střeva

Dobrý den, mám dotaz ohledně mé maminky 55 let. Před měsícem jí byl zjištěn...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Rakovina tlusteho střeva

Chci se zeptat uz 3 mesice mam zažívací problémy zácpa,nadýmání,úzká stolice,a...

Pravá noha

Dobry den, mam problem. Mam spatnou pravou nohu. Kdyz mam na prave noze botu,...

Dermatologické problémy

Dobrý deň, pred časom som si všimla že po tele sa mi robia drobné hnedé/červené...

Obrna nervu

Dobrý den, v listopadu 2017 jsem prodělal středně těžkou parézu lícního nervu....

Užívání antikoncepce a otěhotnění


Zvýšená chuť na sex


Střídavá necitlivost na zevní straně stehna v levé a pravé noze

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, čím může být způsobené střídavá necitlivost...

Výrůstky na jazyku

Dobrý den. Obracím se na Vás s prosbou o radu. Při kontrole zubů jsem narazil...

Vhodná antikoncepce

Dobrý den, bude mi 16 let a se svým "stálým partnerem" míváme poměrně...

Brnění končetin, bolesti hlavy, výpadky paměti

Dobrý den, prosím o radu, již nějaký čas, nevím přesně, jak dlouho, přibližně...

Popálenina nohy

Dobrý den ráda bych se zeptala před měsícem jsem si vylily na nohu horký olej,už...

Pálení chodidel


Menopauza

Dobrý den, jsem v menopauze ale porad menstruuji Dostavam to po mesici a nebo...

Zlomená kostrč, těhotenství a porod

Dobry den,pred asi 15 lety jsem si zlomila kostrc. Jelikoz pan doktor myslel...

Bolest zad nejasného původu

Dobry den, jiz jsem vam psal par tydnu zpatky, od te doby jsem vsak navstivil...

Nehormonální antikoncepce

Dobrý den, již druhým rokem užívám hormonální antikoncepci, ale přemýšlím o...

Puchýře a pálení při močení

Dobrý den, byla jsem před pár dny v bazénu a poté mě začaly svědit malé i velké...

Brnění prstů a porucha ciltivosti


Vedlejší účinky Doxyhexal


Zmizí sami papillae coronae glandis?

Dobrý den Papillae coronae glandis zmizí samo od sebe? Děkuji za odpověď.

Reklama
Zavřít