Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nadýmání a bolest břicha

Trávení Iva 15.9.2018

Zdravím, již několik let (min.6) mě trápí nadýmání, občas - při medikaci Controloc 40 mg výjimečně, bez medikace často ( několik dní v týdnu) mě postihují křeče počínající v žaludku (ten stav již poznám) a pomalu prostupující střevy. Během pár desítek minut křeče odezní s velkým odchodem větrů. Dvě vyšetření fibroskopicky před 5 roky, první se závěrem chronický zánět žaludku s výskytem helikobakterie pyroli, přeléčeno, další fibroskopie s diagnózou chronický zánět žaludku. Snažím se vynechávat potraviny nedoporučené lékařkou, ale moc to nefunguje. Můj životní styl nabitý stresem a shonem tomu moc neprospívá. Jsem ředitelka školy, ale například i o prázdninách se neumím z tohoto životního rytmu vymanit a problémy přetrvávají. Měla bych se nechat vyšetřit např.kolonoskopicky, nehrozí nebezpečí z dlouhodobého užívání inhibitorů proton.pumpy? Dodám, že žáha mě nepálí, příliš nekrkám. Delší pobyt kdekoli bez možnosti odchodu větrů mi způsobuje trauma. Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý den,
tak to je opravdu nepříjemný problém.
Vaše obtíže by se daly označit jako chronický dyspeptický syndrom.
Bohužel stres hraje při jeho vzniku hlavní roli. Každopádně lze obtíže omezit nejen dietou, ale i léky, na trhu je například Espumisan. Dále je potřeba dodržovat určitý režim jako je pravidelné jídlo, spíš menší porce. Není vhodné pití sycených nápojů. Stav zhoršuje i kouření cigaret a někomu vadí i káva.
Naopak při vaření lze využít koření, které nadýmání zmírňuje. K pití je možné vařit bylinkové čaje.
Co se týká kolonoskopie, tak problém asi nevyřeší. V rámci preventivních programů by měli pacienti od věku 50ti let jednou za dva roky provést test na skryté krvácení do stolice. Lze nahradit kolonoskopií.
U inhibitorů protonové pumpy může vzniknout při dlouhodobém užívání nedostatek hořčíku a u velmi starých pacientů nedostatek vitamínu B12.
Doufám, že se Váš stav brzy zlepší.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Ivo, doporčuji Vám, abyste nejprve navštívila Vašeho praktického lékaře a také abyste se objednala na gastroenterologii, kde byste se poradila, jaká vyšetření by pro Vás byla vhodná. Kolonoskopie není nejspíše nutná, nicméně se doporučuje jako preventivní vyšetření po 50 roce věku, takže je možné domluvit se na gastroenterologii na jejím provedení i z preventivních důvodů. Podle mého názoru jsou Vaše potíže nejspíše dané chronickým zánětem žaludku a měla byste pravidelně užívat Controloc 40 mg ráno 30 minut před jídlem. Nežádoucí účinky léčby spočívají u některých lidí v trávicích potížích, ve snížení hladin minerálů, hlavě vápníku a hořčíku, někdy k poruchám v krevním obrazu v důsledku nedostatku železa a vitaminu B12. Na to se můžete nechat čas od času vyšetřiř a doplnit, co chybí. Není vyloučené, že se Vám vrátil Helicobacter, není to vyjímečné. Nemusíte chodit na gasgtroskopii, pokud jste byla vyšetřená nedávno, dá se zjistit i vyšetřením ze stolice a případně přeléčit. Vzhledem k nadýmání a popisovaným potížím doporučuji, abyste si nechala udělat základní laboratorní testy k vyšetření funkce vnitřních orgánů jako slinivky, jater, štítné žlázy atd., aby se vyloučily jiné příčiny potíží. Vhodné by bylo případně sonografické vyšetření. Jsou-li Vaše potíže dané jenom chornickým zánětem žaludku a další testy nic neprokáží, pak je na místě pokračovat v léčbě, dodržovat dietní a režimová opatření, případně léčbu doplnit o prokinetika, tedy léky pomáhající správnému a hladkému posunu tráveniny.
Dieta a režimová opetření doporučované při nemocnech žaludku a jícnu jsou následující - nepijte alkohol, kávu, bublinkové nápoje. Nejezte příliš kořeněná ani pálivá jídla, vyhněte se tučnému, mastnému, smaženému. Vynechejte pochutiny (brambůrky, křupky a pod.), fast food. Pokud kouříte, omezte to, nebo ještě lépe přestaňte. Jezte malé porce častěji. Nepracujte v předklonu a nezvedejte těžká břemena. Na noc si hodně podkládejte záda, nebo si ještě lépe podložte celé čelo postele, a nejezte dvě hodiny před ulehnutím. Doporučuji rovněž užívat probiotika s prebiotiky, můžete zkusit bylinné čaje s anýzem, fenyklem a kmínem, vyhýbejte se nadýmavé stravě jako košťálové zelenině, česneku, cibuli, luštěninám, čestvému pečivu. Samozřejmě tušíte, že psychická nepohoda může vést ke zhoršení potíží, proto doporučuji relaxační techniky, jógu, tchai tchi apod., kdybyste dlouhodobě pociťovala, že Vaše psychika negativně ovlivňuje Vaše zdraví, je vhodná i psychoterapie. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Bolesti břicha a nadýmání
Dobrý den, Chtěla bych poprosit o radu. Každý rok...
Bolesti břicha a nadýmání
Dobrý den, asi rok mě trápí nadýmání a občasné...
Bolesti břicha a nadýmání
Dobrý den, již přes měsíc mám bolesti břicha v různých...
Bolesti břicha a nadýmání
Dobrý den, posledních pár měsíců mě trápí časté bolesti...
Nadýmání
Dobrý den, je mi 18 let a poslední dobou trpím nadýmáním...
Nadýmání
Dobry den jsem rok po laparoskopii zlucnik- chronicky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nadýmání

Dobrý večer, jen jsem se chtěla poradit. Skoro po každém jídle se mi nafoukne...

Nadýmání

Dobrý den,trpím častým nadýmáním.Po tom co jsem vypozoroval je to po pečivu(celkově...

Nadýmání

Chtěla jsem se zeptat,jestli je pravda,že zázvor pomáhá proti nadýmání!Kojím,mám...

Nadýmání

Dobrý den, před několika měsíci jsem byla na vyšetření kvůli podezření na...

Nadýmání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na prblém, který mě poslední dobou docela trápí,...

Nadýmání

Dobrý den,asi před půl rokem mne začaly trápit"větry"ale nepříjemným způsobem."Prdím"často,doma...

Nadýmání

Dobrý den, prosím vás o radu. Mám 41 leta a poslední dobou asi tak měsíc trpím...

Nadýmání

Dobrý den, Je to vic nez 4 měsíce, co mam problem s neustále nafouklým břichem....

Nadýmání - homeopatika

Dobrý den paní doktorko, pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o radu....

Nadymani ,plynatost paleni v brichu

Dobry den, mam k vam takovou prosbu. Co muze byt pricinou mych problemu? Uz...

Nadýmání a bolest břicha

Dobrý den, rád bych se na Vás obrátil s věcí, která mě trápí už zhruba týden. >...

Nadýmání a bolest břicha

Dobrý den je to asi týden co jsem do kamarády slavila a vypila jsem velké množství...

Nadýmání a bolest břicha

Dobrý den, poslední dny mě trápí nafouklé, tvrdé břicho. Už je to velice nepříjemné...

Nadýmání a bolest břicha po ránu

Dobrý den, poslední 3-4 týdny jsem neustále nadmutý. Každé ráno mě bolí břicho....

Nadýmání a bolest v pravém podžebří


Nadýmání a bolesti břicha

Dobrý den mám takový problém, je to přes týden co jsem s kamarády slavila a...

Nadýmání a bušení srdce

Zdravím Vás. Pane doktore, je možné, aby ze zaražených větrů projevovaly příznkaky...

Nadýmání a Crohn.nemoc

Dobrý den, již 7 let mám diagnostikovanou Crohnovu chorobu v terminálním...

Nadýmání a častá stolice

Dobrý den, mám problém, který mě trápí už delší dobu a nevím co s tím už...

Nadýmání a křeče v břiše

Dobrý den, již delší dobu asi rok mě trápí křeče v břiše a k tomu bolest okolo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hlasivky

Dobrý den Jdem zpěvák a často používám vysoký ton hlasu.Mám ale poslední dva...

Prasklý kondom?

Dobrý den, dnes 23.6 jsme s partnerkou souložily a já jsem poprvé po několika...

Bolest klíční kosti


Nadměrné pocení v intimních místech

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli existuje nějaký prostředek na nadměrné...

Přenos salmonely


Děložní sliznice 12mm, je nutná kyretáž?


Enterococcus faecalis - dotaz

Zdravím, měl jsem pozitivní nález na bakterii Enterococcus faecalis při výtěru...

Zvýšený S-ALT

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Od měsíce ledna tohoto...

Bolest v krku, pocit knedlíku


Svalové křeče

Dobrý den pane Doktore, chtěl bych se poradit ohledně neurologických problémů.Koncem...

Hnědý výtok

Dobrý den, už třetí den mám hnědý až černý výtok, který lehce zapáchá. Menstruaci...

Bolest lopatky a ramene

Dobrý den,už pár týdnů mě trápí bolesti levé lopatky, levého ramene a mam tlak...

Růst penisu


Varikokela

Dobry den, mam dotaz ohledne varikokely. Pod levym varletem mam shluk rozsirenych...

Povadlá, nehezká prsa

Prosím vás, existují nějaké prášky nebo cokoliv kromě modelace, která je drahá,...

Jednodenni horecka

Dobry den, chci se zeptat zda je mozne abych mel jednodenni horecku, mel jsem...

Přeočkování proti tetanu před operací

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, když jdu na vyndání krčních mandlí a mám z...

Zánět průdušek,teploty

Dobrý den, mám 19 měsíční dcerku, která v 15 měsících prodělala zánět ledvin,...

Bolest pravé strany zad při nádechu

Dobrý den, už dlouho mám docela problém s dýcháním. Začínalo to bolestmi při...

Vysetreni CT L3-S1

Dobry den prosim o vyjadreni k vysetreni CT .Vysetreni provedeno nativne ve...

Reklama
Zavřít