Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nadýmání a břišní dyskomfort

Trávení Hana 18.8.2020

Dobrý den,
děkuji za vás, za možnost porady i objednávání.

Žel jsem se setkala s tím, že po objednání přes tuto službu, mě lékař nepřijal a k vyšetření vůbec nedošlo.

Již v čekárně mě sestra odmítla, přes dohodnutý termín a moji delší cestu k nim. Podruhé zase jiný s přístupem bez zájmu provedl pouze pojišťovnou hrazené vyšetření a žádnou péči mi neposkytl, šlo jen o získání peněz za doporučení a jeden výkon.

Jsem z přístupu těchto lékařů velmi zklamaná. Žel bývá to častější.

Bohužel, má zkušenost je taková, že dobrý lékař mě nevezme, protože má plno. Ti druzí mají volno, proto je možné, se k nim objednat, ale k ničemu to nevede.

Prosím bylo by možné, abych byla objednaná k lékaři, kterému jde o zdraví pacienta? Který bude mít zájem mi pomoci?

Prosím víte o někom spolehlivém? Mohli byste mě k němu objednat? Ráda absolvuji i delší cestu, pokud to bude mít smysl.

Vše je horší, než když jsem se na vaši poradnu obrátila poprvé.

Jako matka tří dětí se na vás obracím s prosbou o pomoc. Mé děti potřebují, abych byla zdravá a starala se o ně ještě nějakou dobu. Nejmladšímu je teprve 10 let.
Domnívám se, že příčinou mých potíží může být:

- bakteriální střevní infekce (sexuálně fekálně přenosná)
nebo
- mykóza
nebo
mechanický - chirurgický problém problém, po vypsání potíží na net vyběhla odpověď "přetočení žaludku u psů" :-)
brániční kýla, zranění žeber (bylo), bránice?
nebo
nefunkčnost jater nebo jiného orgánu, nějakou nerovnováhou?

ale s ohledem na sled událostí se domnívám, že moje potíže způsobuje výše zmíněná infekce, proto gastroskopie a kolonoskopie před čtyřmi lety nepřinesla výsledek (bylo bez odběrů)

Potíže mám od prosince 2016 neustále, nepřetržitě, nastaly přes noc, ze dne na den, večer jsem měla břicho normální, tedy pod žebry vpadlé a ráno pod žebry vystouplé ven ( nafouklé), k tomu potíže s dýcháním, a další řada potíží, které mám nepřetržitě stále, a k tomu se přidávají další

Předcházelo tomu:

V prosinci 2016 jsem užívala Ricefan. Bez výtěru, jako prevenci. Syn měl streptokoka, bylo nutné ho přeléčit na doporučení pediatra i vyšetřit případně přeléčit celou rodinu. Mě praktik nevyšetřil, napsal ATB rovnou, dvě balení. Ricefan. V průběhu užívání druhého jsem začala mít gynekologické potíže, jako jsem měla vždy po užívání ATB - s candidou.

Než jsem si uvědomila tento problém, měla jsem sex. Žel partner byl nespolehlivý, požadoval netradiční praktiky, střídal partnerky i partnery ( jsem tehdy nevěděla). Nakazila jsem ho mykózou a došlo k zavlečené candidy u mě do úst. Po několika dnech jsem začala mít potíže. Před 12/2016 jsem se cítila naprosto zdravá, žila jsem zdravě a měla jednoho partnera řadu let do rozvodu. Toto byl exces, po zjištění skutečnosti jsem se s tímto novým partnerem rozešla a dalšího již neměla. Po sex. kontaktu s ním, po několika dnech, jsem začala pociťovat sucho v ústech, měla soor, nenormální chuť na sůl, velmi suchou kůži na celém těle, nenormální žízeň, nic na to nepomáhalo, začala jsem se cítit velmi unavená, proběhlo horečnaté onemocnění s teplotou až 41°C, objevila se dušnost a únava, nedostatek slin, a nakonec vzedmutí horní části břicha. Začala jsem být velmi zavzdušněná, ale vzduch odcházel pouze říháním, neustále. Nemohla jsem jíst ani pít. A přestala jsem mít pravidelnou stolici. Tam plynatost není, ale stolice má nezvyklou barvu, tvar, vyprázdnění je nemožné. Normální vyprazdňování od té doby nikdy nebylo a už ani neznám. Tyto potíže trvají nepřetržitě, nejde o zácpu ale zvláštní způsob. Vzedmutí břicha nastalo v noci, ze dne na den 14.12.2016 a už to tak zůstalo nepřetržitě dosud. S neměnícími se potíži. (další obtíže nenormální trvalá únava, suchá pokožka, sucho v ústech, pocit špatného polykání, nedostatek slin, chuť na sůl, zhoršení po pocení - po fyzické námaze) Dříve jsem sportovala, cyklistika, běh, posilovna, aerobik. Od té doby nemohu. Bylo mi tehdy 44 let ale s fyzickou námahou jsem musela úplně skončit. PO zpocení se potíže horšily a navíc při fyzické námaze se zhoršuje i mé dýchání, velmi se zadýchávám a dýchání mě i bolí. To také nikdy dřív nebylo. Od té doby nemohu ani zpívat. Začalo mě bolet i pod levým prsem. Několikrát byla koliková bolest, ostrá, s opocením a snížením tlaku, kdy jsem zvažovala přivolání pomoci. V noci jsou potíže horší. Ve spánku vnímám unikající vzduch trubicí ústy ven. Cítím v žebrech bolest a v trojúhelníku mezi žebry. Špatně se mi dýchá. V některých polohách se mi dýchá hůř, vleže, je rozdíl v tlaku pod prsy při výdech nádech. Budí mě to.

Bylo provedenou pouze vyšetření na AIDS, naštěstí v pořádku, negativní. Víc nic. Na žádnou infekci se vyšetření nedělalo. Byla kolonoskopie a gastroskopie v r. 2017. Jinak nic.

Mám nepřetržitě nedostatek železa i když ho stále užívám. Užívám také dostupné vytamíny a jím zdravě, užívala jsem probio, prebio dostupné v lélárně. Přesto jsem velmi velmi unavená a zhoršuje se to. Značně mi padají vlasy a lámou se nehty. Myslím že střevo nebo tělo nevstřebává živyny. Střevo ani nemůže, je plné vzduchu a bylo na CT proto nevyšetřitelné. CT bylo jen na spodní část břicha, nebylo na bránici ani hrudník. Při náhodném odběru byla zjištěna bakteriální infekce v moči ale lékař odmítl to řešit, nesdělil mi konkrétně o co jde. Jen vím, že z laboratoře byl tento výsledek zvýrazněn a bylo to asi 10 na 14. Pro údajně špatný odběr se test opakoval čtyřikrát a vždy se stejným výsledkem. Pokyny jsem dodržela. Byla jsem obviněna z nedodržení a odmítnuto další vyšetření, nepředání výsledků ani žádná rada, pouze obecný odkaz na nekonkrétní urologynekologii poradnu, kterou jsem nedokázala najít a navíc nemám ani doporučení.

K tomu se přidaly v září 2019 silné bolesti kloubů. Už tak jsem vnímala nepohodu v kyčlích a kolenou v souvislosti s potíži od 12/2016 ale nyní byly bolesti horší. Bolest z levé nohy se přesunula po pár měsících na levou ruku. Pak na kyčle. Pak se zase vrátila zpět. Musela jsem užívat léky proti bolesti. Normálně je neberu a lecos vydržím. Obecně nerada užívám léky. Snažím se o přírodní řešení. Po roce bolesti kloubů snad ustoupily, nevím, bolest "cestuje".

Žel uvědomuji si, že mám nově potíže s pamětí. V poslední době. Nemohu si vybavit některá jména, slova, běžné výrazy. To jsem dříve také neměla. Před padesátkou a jako pedagog. To mě přimělo snažit se opět nějak řešit, jinak jsem rezignovala, můj život se musel velmi změnit, poslední čtyři roky není aktivní, zdravotní stav mě donutil k odpočívání. Prosím o pomoc. O objednání ke specialistovi nebo k praktickému lékaři, který by mi chtěl pomoci. Ráda za péči zaplatím, když povede ke zlepšení, nejlépe k uzdravení.

Doplňující dotaz: Jaké jsou příznaky dráždivého tračníku ? Žel tato diagnóza je u lékařů asi oblíbená - je neléčitelná. Nerozumím. Já mám příznaky jiné! Další príznaky jsou odvozovány odpovídajícím. Nevím, proč bych měla řešit středovou poruchu, když nemám žádné psychické obtíže. Naopak. Jsem velice spokojená, mám skvělou práci, hodné a úspěšné děti atd., nerozumím závěrům paní doktorky. Jsem si jistá že mě obtíže mají jinou příčinu.

Doplňující informace:
Dobrý den, velice děkuji za pečlivou a obsáhlou odpověď. Prosím jaké jsou konkrétní příznaky onemocnění: 1.dráždivý tračník a 2. sexuálně orálně fekálně přenosných chorob? Děkuji i za seriózní odkaz. Děkuji. Do diagnózy dráždivý tračník spadá vše, kde se nenajde příčina? Do 12/2016 jsem byla zdravá. Žádné potíže. Potíže u mě nastaly rázem, přes noc! Před tím jsem nic z toho neměla. Vše začalo po ATB a sexualním stykem. (11/2016) Uzivala jsem tehdy ricefan ( prevence, kvůli synovi) v důsledku byly potíže v pochvě (mykotického charakteru, jako vždy mám po ATB). Léčila jsem se sama, nebyla jsem u lékaře. Jenže tentokrát jsem v době potíží ( mykóza) měla sex styk a (pro mě) nenormalní praktiky. Nikdy před tím ani potom ne. Vím, že vše co bylo v pochvě i konečníku nás obou, se přímo dostalo do mých úst. V rámci dnů po tom mě začalo pálit v ústech, měla jsem soor, sucho, pocit nedostatku slin, přecházelo do krku. Tehdy jsem v tom neviděla souvislost, to až mnohem později. Nikdy dříve jsem takové potíže nezažila. Trvaly pár týdnů. Obvodní lékař mě vyslechl, řekl že to přejde a nepředepsal nic. Zprávu nedal žádnou. Do dvou týdnů se mi pak přes noc nafoukla horní část břicha ( asi po 10 dnech) s bolestí v trojúhelníku, hrudníku, jícnu a s říháním, vysokou horečkou a také nemožností se normálně vyprázdnit. Silné bolesti žaludku ( trojúhelník), nemohla jsem vůbec nic jíst. Tehdy nastaly současné potíže. S množstvím vzduchu v jícnu. Léčila jsem se sama, lékaře jsem vyhledala když trvaly přes dva měsíce. Před tím běžné postupy: čaje, bylinky, léčiva na trávení, pozdeji teplá voda s citronem, pokrčená kolena u brady s chodidly výš, strava, vláknina, tekutiny, prob, preb. Příčina není ve střevě. Jsem si tím jistá. Gastroenterolog, bez vyšetření, při první návštěvě napsal dráždivý tračník, tedy žádná vyšetření u něj ani nebyla. Proto bych ráda znala příznaky. Našla jsem v dostupných pramenech jiné, než mám. Před potíži jsem sportovala, tělo mě donutilo přestat, pro potíže s dechem a únavou (ty byly okamžitě, hned) přidaly se další: kožní potíže, vlasy nehty, s dýcháním, bolesti v hrudníku. Na plicním byl rentgen plic a závěr " nález odpovídá věku". Nic víc ve zprávě není. Nic víc se nedělalo. Při plavání, běhu, rychlejší chůzí, dokonce i při smíchu, zpěvu, mám bolest a potíže s dýcháním. Nemůže to být od střev. Začaly bolet klouby, bolest se zhoršuje. Obvodní lékař mě na žádná vyšetření neposílá, prý až později. Nabízí Helicid. Proč, když nemám takové potíže ani potvrzené překyselení, bez vyšetření! Nemá mnoho pacientů. Mé potíže ho nezajímají. Nepíše žádné zprávy, ani nemohu prokázat, že jsem u něj někdy byla. Jinam není kam jít. Bez referencí se obávám stejného přístupu. Ztráta času. Pokud mě něco deprimuje, pak je to nezájem. Vyšetření SONO jen dolní části břicha, tam mi řekli, že tak plná střeva jsou zvyklí vídat jen u hodně starých lidí. Bylo 2017, jen od pasu dolů. Závěr žádný. UZ břicha také jen dolní části břicha, bez nálezu, menší cisty na játrech, lehká hepatopathie. Vím že nejde o plynatost - problém cítím krátce po polknutí. Vzduch je z hrudníku. Pomáhají prostředky absorbující vzduch. To není řešení. V noci mě budí tlak, bolest za hrudní kostí a probublávající vzduch jícnem do krku. Kolonoskopie byla v r. 2017. Ve zprávě nic není, jen slovo "negativní". Nic o průběhu vyšetření, žádný popis, nic. Vyšetření trvalo pár minut, na stejném pracovišti byla později i gastroskopie. Také stejná zpráva. Pacienti nebyli špatné hodnocení lékaře všude ano. Nerada si ztěžuji, miluji život,(pohyb, tanec, zpěv, společnost, práci, mám spoustu zájmů) jsem spokojená, potíže spíše umenšuji, za sebe jsem udelala vše, i diety na laktózu a lepek. K bolestem kloubů (léky jen výjimečně) mám nyní navíc i výpadky paměti. Vím že vše souvisí, na vyšetření mě bez doporučení nikde nepřijmou, nevím kam jít, kde požádat o pomoc. Ultrazvuk hrudníku nebyl. Hrudník lze prý (praktik) vyšetřit pouze laparoskopií . Ani CT hrudníku nebylo. Laboratorní testy mohu zaslat, ale nejsou aktuální, o bakteriální infekci v moči mám starší zprávu 2018: kvantita bakterií 1486/ul, ( pozitivní při více než 100/ ul) směs bakterií 10 na 6 CFU/ml. Lékař doporučil řešení na gynekologii. Tam jen odkázali na speciální obor urologynekologie. Bez konkrétní adresy. Vzali postupně tři vzorky, nedali výsledky s tím, že vzorky byly špatně odebrané?! Vidím vše jako důsledek vlivu lékaře na gastro zde. Hledám lékaře, kterého těší jeho práce, má zájmem odstranit potíže. Ráda zaplatím i vyšší částku, za vstřícný věcný přístup, zájem a řešení potíží. Děkuji za pochopení. Přeji krásný den. H. Š. Velice děkuji za Vaši odpověď. Rozumím. Zařídím se podle ní. Jak jen mohu. Z gastro výsledky žádné, jen "negativní" z 1/2018. Vše ostatní byl r. 2017. Test infekce je z 7/2018 z interny v krajskem městě. Ty mám. Tam jsou skvělí. Žel není to praktik. Nynější praktik zprávy nemá, na ty z interny se nepodíval, převzal s despektem, nemám ani kartu, ztratila se. Nedokážu dost poděkovat za Vaši ochotu, pomoc, a objednání k praktickému lékaři. Děkuji. Mějte se krásně.

Odpovídá lékař:

MUDr. Alžběta Vogelová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MediClinic, a.s.

Dobrý den, domnívám se, že příčinou Vašich obtíží není sexuálně přenosná infekce - taková infekce má jiné projevy. V každém případě byste měla své trávicí obtíže řešit s gastroenterologem. Trávicí trakt by měl být endoskopicky vyšetřen (jak střevo, tak žaludek) - pokud se tak již nestalo. Pro obtížné polykání by bylo vhodné doplnit i rentgen polykacího aktu. Střevní infekci - pokud obtíže neprovází hubnutí a průjmy - považuji za nepravděpodobnou. Pravděpodobnější se zdá dráždivý tračník, který mohl vzniknout i v souvislosti s dysmikrobií po antibiotické terapii v roce 2016. Pokud jsou obtíže horší v souvislosti s konkrétní potravinou (mléko, mouka), může se jednat o potravinovou intoleranci. Dechové obtíže mohou souviset s chudokrevností, ale i se srdeční či plicní chorobou. Doporučuji tedy odběr základní biochemie (včetně hormonů štítné žlázy, screeningu celiakie, CRP, hladiny železa, kyseliny listové, vitaminu B12, D a krevního obrazu), vyšetřit stolici na kultivaci a parazity, provést EKG, rentgen srdce a plic a neurologické vyšetření (s ohledem na poruchu paměti). Pokud je přítomna močová infekce 10na5 kolonií/ml moči, nebo pokud jsou spolu s přítomností bakterií přítomny obtíže (pálení při močení, časté močení, krev v moči), je doporučeno přeléčení antibiotiky. Předpokládám, že jste již bez efektu vyzkoušela mnohé volně prodejné preparáty (kromě probiotik je doporučen Espumisan či Meteospasmyl) - v tom případě zbývají léky na předpis. V léčbě dráždivého tračníku (a úzkostných poruch) je přínosná psychoterapie (kognitivně behaviorální kognitivně-behaviorální terapie, interpersonální psychoterapie, hypnoterapie a relaxační techniky). Pokud tedy všechna vyšetření budou v pořádku, doporučuji věc řešit také s psychologem. Dotaz předávám sestřičce, aby Vás mohla objednat k lékaři. S pozdravem, MUDr. Vogelová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Hano, děkujeme, že nám důvěřujete a obrátila jste se na nás i přesto, že jste měla předchozí špatnou zkušenost s lékaři. Budeme se snažit vyhledat Vám nového lékaře, ale jakým způsobem Vás vyšetří a jaký bude výsledek záleží na tom, jak se spolu domluvíte a na jeho odborném posouzení a zkušenostech, za výsledek nemůžeme ručit. Budeme se každopádně snažit vyjít vstříc Vašim potřebám. Vždy vyhledáváme lékaře, se kterými máme dobrou zkušenost a kteří jsou odborníky. Četla jsem si Vaše dotazy a také si pamatuji, že již v minulosti jsme si o Vašich potížích psaly. Chápu, jak moc je to pro Vás obtížné a stresující, mít potíže, které nepovažujete za uspokojivě vyšetřené a objasněné. Při potížích, co máte, byste měla podstoupit vyšetření trávicího traktu - tedy hlavně gastroskopie znovu, pokud byla dělaná jen takto dávno a pak ne. Na vyšetření horní poloviny břicha se hodí nejlépe ultrazvuk, hodně potíží lze vyšetřit pomocí laboratorních testů. Protože máte leccos vyšetřené, ideální by bylo, kdybyste nám poslala poslední laboratorní testy, výsledek z gastroskopie, kolonoskopie, CT, abychom se podívali, zda se na něco nezapomnělo. Ohledně toho, že máte stále nízké železo i když jej doplňujete - to je potřeba probrat s praktickým lékařem, který má všechny Vaše zprávy, který ví, zda jste chudokrevná, nebo jen máte málo železa, je nutné znát i další ukazatele, které se vyšetřují při nízké hladině železa. Je možné, že máte zánět žaludku, který dělá horší vstřebávání atd. Stran bolestivých kloubů se na Vás může podívat revmatolog, ohledně horšího trávení a potíží s dýcháním alergolog imunolog. Pokud chcete být vyšetřená na pohlavně přenosné infekce, pak se můžete domluvit na venerologii, tam není potřeba žádanka, nicméně se nedomnívám, že je zde souvislost. Na plicním píšete, že jste byla pro dušnost vyšetřená, takže tam bych potíže nehledala. Křehkost vlasů a nehtů souvisí s výživou, vlasy ale padají i v důsledku stresu atd. Ohledně laboratorních testů je dobré udělat to, co napsala paní doktorka Vogelová. K dotazu na dráždivý tračník - nejde o diagnózu ani oblíbenou, ani neléčitelnou a ani psychiatrickou. Jde o jednotku, při které se nenajdou nálezy tělesné, které by uspokojivě potíže vysvětlovaly, ale pacient přesto má potíže. Důvod vzniku potíží může být různorodý a psychická nepohoda v tom může hrát roli, proto se v léčbě kromě léků doporučuje psychoterapie. Příznaky dráždivého tračníku jsou přepestré od říhání, bolení, napnutí břicha, větrů, zácpy, průjmu - každý to má trochu jinak. Abych to shrnula - pokud chcete naše vyjádření konkrétnější, prosím pošlete lékařské zprávy a výsledky vyšetření, které máte, abychom se na to podívali, ráda to projdu a třeba mne k tomu napadne něco, na co se dosud nepřišlo. Pokud by Vám stačilo objednání, pak doporučuji, abyste vyčkala, až se s Vámi spojí naše sestřičky, které Vám pomohou. Měla byste jít na gastroenterologii kvůli říhání a bolesti v oblasti trojúhelníku, pro bolest kloubů na revmatologii, a na alergologii/imunologii k vyloučení nesnášenlivosti a alergie na potraviny. Pokud hledáte i nového praktického lékaře, pak to našim sestřičkám řekněte. Vhodné je s sebou vzít dosavadní výsledky. Pro další - tedy potíže se železem, infekci v moči, poruchu paměti - se prosím obraťte na praktického lékaře který udělá základní vyšetření sám, podle výsledku posoudí, jakého odborníka byste mohla potřebovat a pak Vás sám pošle. Jako další cesta k léčení se mi jeví alternativní medicína, například konstituční homeopatie, plus paní doktorkou zmíněná psychoterapie, kde by Vám pomohli se zvládáním stresu pramenícího z dlouhodobých potíží, což může všechno dosti významně zhoršovat. Zatím prosím jezte dietně, málo sladkého, bez alkoholu, kávy, bublinkových nápojů, vynechejte nekysané mléčné výrobky, lze zkusit na 14 dní až 3 týdny Omeprazol 20 mg 30 minut před snídaní, aby se zklidnil žaludek (mohlo dojít ke zhoršení po braní léků na bolest). Na zácpu nácvik pravidelného vyprazdňování ráno po snídani, se stoličkou pod nohy, aby se uvolnily svěrače, dejte si ráno na lačno sklenku vlažné vody a udělejte si krouživou masáž břicha. Více bohužel doporučit pro tuto chvíli není možné a ani účelné, vše se musí vzít postupně, aby to mělo nějakou logiku a posloupnost, vyšetřovací postup měl sledovat a výsledky shromažďovat Váš praktický lékař. Internetová poradna Vám může být nápomocná, budeme se snažit, ale jistě chápete, že potíže trvající od roku 2016 se nám nepodaří bez vyšetření a znalosti detailů rozlousknout. Moc Vám přeji, aby se Vám podařilo najít cestu, jak si od potíží ulevit. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Hano, děkuji Vám za reakci. Bohužel Váš dotaz a komentáře jsou tak dlouhé a nepřehledné, že si nejsem jistá, na co se ptáte. Snažila jsem se i v předchozí odpovědi reagovat na všechny stestky, které jste popsala, tak teď nevím, co byste k tomu potřebovala od nás doplnit. V mé předchozí odpovědi popisuji dietu, další možná opatření a kroky, takže to nyní nebudu opakovat znovu, aby odpověď nebyla k nepřečtení dlouhá. Kdybyste měla potřebu dalšího doplnění, poprosím, abyste formulovala jen dotaz a nekopírovala celou předchozí zprávu. Můžeme si to vyhledat, stačí jen odkázat na předchozí dotaz. Pak budeme vědět, co Vás tíží v danou chvíli. Rozumím tomu správně, že byste chtěla vědět, jak se projevuje dráždivý tračník? A jak pohlavně přenosné nemoci? Draždivý tračník je onemocnění, které má tu základní podstatu, že se nepřijde na vážné tělesné onemocnění, ale potíže jsou přítomné a leckdy sužující, může jít o lecjaké projevy trávicího systému od říhání, přes nadýmání, bolesti břicha, průjmy i zácpy. Jde o potíž, která se stanoví potom, co se všechno ostatní vyloučí. Vy jste měla odběry, ultrazuvk (to, co popisujete jako dolní břicho, to je prostě břicho celé, protože pokud popsal doktor i játra, tak je to celé, výše břicho nesahá). Ultrazvuk hrudníku se skutečně moc nedělá, není to vhodné vyšetření na potíže, co máte Vy. Stačil by rentgen a vyšetření na plicním se spirometrií, pokud máte dušnost, to jste nejspíše měla. Na trávení a trávicí trubici se používá kromě ultrazvuku také CT a rezonance, ale to musí mít důvod, vyšetření navrhuje lékař. Kolonoskopie slouží k vyšetření tlustého střeva. To jste měla a pokud bylo v pořádku, pak se další dělá až za deset let. Naopak gastroskopie, pokud byla dělaná v roce 2017, by se měla zopakovat, protože projevy, které máte, mohou být dané jícnovým refluxem (včetně dušnost, protože jedním z možných projevů refluxu je i kašel a dýchací potíže, noční potíže s návratem obsahu žaludku). Na léčbu refluxu se používá Helicid. To, že Vám jej lékař chce předepsat bez vyšetření, je dané zkušeností, dělá se to běžně. Potíže, co máte, jsou pro reflux typické a někdy se přistupuje k tomu, že se lék dává na 3-4 týdny i bez gastroskopie, protože je to pro pacienta méně zatěžující než gastroskopie. Pokud se po léku uleví, pak je diagnóza vcelku jasná a v léčbě se po nějakou dobu pokračuje. Tento postup Vy nechcete, takže pro tuto chvíli bych jako základ viděla nového praktického lékaře a gastroenterologii, kde Vám udělají gastroskopii. Praktický lékař Vám pomůže také s vysláním na patřičné pracoviště ohledně zapomínání - může jít o nejspíše o neurologa, ale i o psychologa, psychiatra, podle toho jak se potíže projevují. Je možné také zařídit dovyšetření na alergie a nesnášenlivosti potravin, na klouby se zaměřuje revmatologie, jak jsem zmiňovala posledně.Rozcestník k potřebným vyšetřením dělá právě praktický lékař. K vyšetření na pohlavní nemoci - každá pohlavní nemoc má své projevy a dobu, kdy se může objevit. Kvasinky, které jste mohla dostat tehdy v roce 2016 by nedělaly potíže po takovou dobu takovým způsobem, ani žádná z dalších nemocí pohlavně přenášených nemá ty projevy, které popisujete, které navíc trvají takto roky a nemají gynekologické projevy (na prevenci předpokládám chodíte). Na podrobný soupis toho, jak se která pohlavní nemoc projevuje, se, prosím, podívejte do vyhledavače, takový soupis přesahuje moje možnosti. Ale samozřejmě je možné nechat se na pohlavní nemoci vyšetřit, nejlépe na venerologii, což je pracoviště, kam nepotřebujete žádanku. Stran močové infekce - pokud máte potíže při močení, lze vyšetření moči s kultivací zopakovat, udělá to praktický lékař, a pokud bude bakterií více jak 10x5, pak dostanete antibiotika. Pokud by se stav nelepšil, potíže se vracely, jednalo se o nějakou nezvyklou nebo neřešitelnou potíž, pak by Vás mohl vidět Váš gynekolog nebo urogynekolog. Pokud máte žádanku na urolgynekologii, můžete se domluvit s našimi sestrami, aby Vám pomohly s objednáním. Ohledně náhlého začátku potíží - myslím, že se tehdy nastartoval nezdravý bludný kruh. Po infekci a léčbě antibiotiky a po tom nezvyklé sexu, který Vám přinesl jak fyzickou nemoc tak psychické potíže, došlo k poruše trávení, nadmutí, únavě, psychické nepohodě atd. To je vše vcelku pochopitelné. Pak se stav začal zkoumat, stupňovat a řešit a tím se potíže mohly začít utvrzovat a prohlubovat. Někdy se s tím setkáváme. Občas je dobré pokusit se tento bludný kruh přetnout, protože další vyšetřování nemusí přinést odpovědi. Ale po internetu se takové spekulace dělat nedají. Nejprve musíte mít praktického lékaře, se kterým to proberete, dovyšetří se trávicí trakt, nové zapomínání, močová infekce. Až zvládnete toto, pak se bude postupovat dál včetně celostního přístupu zaměřeného i na psychikou složku, která může hrát roli v obtíženém prožívání fyzických potíží. Naše sestřičky se s Vámi spojí a pomohou Vám objednat se, kam potřebujete. Doufám, že budete nyní spokojená a podaří se Vám překonat Vaše trápení, abyste se mohla začít cítit fit. S pozdravem a přáním všeho dobrého MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Nadýmání
Dobrý den, v létě jsem cestoval po Indii, kde jsem...
Nadýmání
Dobrý den, uz dlouho me trápí nafouklé břicho a nadýmání...
Nadýmání
Dobrý den, před několika měsíci jsem byla na vyšetření...
Nadýmání
Jaké jiné příznaky může mít nadýmání. Připadala jsem...
Plynatost, nadýmání
V poslední době trpím na silné nadýmání, co je vhodné...
Nadýmání
Dobrý den....mám dlouhodobější problém s nafouknutym...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nadýmání a bolest břicha

Dobrý den, přítele už zhruba rok trápí problémy s břichem. Po každém jídle se...

Nadýmání a bolest břicha

Dobrý den, poslední dny mě trápí nafouklé, tvrdé břicho. Už je to velice nepříjemné...

Nadýmání a bolest břicha

Dobrý den, již asi půl roku trpím bolestmi břicha. Dvakrát sono, vše v pořádku....

Nadýmání a bolest břicha po ránu

Dobrý den, poslední 3-4 týdny jsem neustále nadmutý. Každé ráno mě bolí břicho....

Nadýmání a bolest podbřišku

Dobrý den, léčím se na urologii a vzhledem k tomu, že mě občas pobolívá...

Nadýmání a bolest v břiše

Dobrý den,mám takový problém asi 4dny mám problémy se stolicí,nepříjemným pocitem...

Nadýmání a bolest v pravém podžebří


Nadýmání a bolesti břicha

Dobrý den rád bych se zeptal už cca 2roky me denně bolí břicho na levé straně...

Nadýmání a bolesti břicha

Dobrý den mám takový problém, je to přes týden co jsem s kamarády slavila a...

Nadýmání a bolesti břicha

Dobrý den.Je mi 60 a už asi půl roku mám problémy s břichem.Držím dietu, večeřím...

Nadýmání a břišní dyskomfort

Dobrý deň, trápia ma dlhodobé obtiaže a začínam byť už zúfalý. Všetko začalo...

Nadýmání a bušení srdce

Zdravím Vás. Pane doktore, je možné, aby ze zaražených větrů projevovaly příznkaky...

Nadýmání a Crohn.nemoc

Dobrý den, již 7 let mám diagnostikovanou Crohnovu chorobu v terminálním...

Nadýmání a častá stolice

Dobrý den, mám problém, který mě trápí už delší dobu a nevím co s tím už...

Nadýmání a křeče v břiše

Dobrý den, již delší dobu asi rok mě trápí křeče v břiše a k tomu bolest okolo...

Nadýmání a nucení na stolici

Dobrý den, asi rok a půl mne trápí časté nadýmání a někdy po jídle do 15 minut...

Nadýmání a onemocnění žlučníku

Dobry den, pred 6 dny jsem v noci zvracela a nekolikrat omdlela, pravdepodobne...

Nadýmání a otok obličeje po Medoxinu

Dobrý den, již delší dobu trpím velice slabým krvácivým hnisavým výtokem z nosu....

Nadýmání a pálení žáhy

Dobrý den, pane doktore, je mi 78 let, mám léta CHOPN, praktickým lékařem...

Nadýmání a plynatost

dobrý den, trpím každodenním nadýmáním a plynatostí mam nafouklí břicho.¨Prosím...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Stillova choroba

Dobrý den, jsem jen dost vyděšená matka ještě vyděšenější 17-ti leté dcery,...

Blanka na oku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co muže znamenat blanka průhledná , je malá...

Pálivá, palčivá bolest v lýtku

Dobrý den, rád bych se zeptal ohledně palčivé bolesti v lýtku. Bolest je spíše...

Jsem nymfoman??

Dobrý den, už rok a půl mám přítelkyni a v její blízkosti myslím stále na sex....

Boule na krku pod dolní čelistí

Dobrý den, před 5 měsíci (14.5.2017) jsem si pod levou spodní čelistí nahmatala...

Noční bolesti v koleni

Dobrý den, asi tak 3 roky se u mě čas od času vyskytne prudká a silná bolest,...

Pocit horka v nohou

Dobrý den, nevím jestli tento dotaz patří do praktického lékařství... Poslední...

Pupínky na čerstvém tetování

V Pátek jsem byla na tetování, je to už mé druhé a poprvé jsem neměla žádný...

Prasklý ušní bubínek

dobrý den praštil jsem se na levou stranu kousek od ucha jak poznám prasklí...

Problémy s močovou trubicí.

Dobrý den, 15.8.2021 po nechráněném sexu s mojí aktuální novou partnerkou jsem...

Bolesti u kořene jazyka

Dobrý den, přibližně tři týdny mě trápí. bolest u kořene jazyka a mírná bolest...

Stín na plicích

Dobrý den, v rámci předoperačního vyšetření kvůli hysterektomii jsem byla na...

Můžu být těhotná se psem?


Vodnaté půchýřky v oblasti genitálií

Dobrý den, asi před týdnem se mi objevil v třísle pupínek. Nejdříve jsem myslela,...

Tuhnutí prstů

Dobrý den, Tuhnutí prstů na rukou Poslední rok, nebo půl roku mám tuhnutí...

Bolest krční páteře, točení hlavy, nevolnost


Fleky mezi prsy

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda ,prosim, nevite co jsou to za fleky, které...

Nadměrné pocení v intimních místech

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli existuje nějaký prostředek na nadměrné...

PH moči


Mám strach z nemocí a smrti - co mám dělat?

Dobrý večer paní doktorko. Píši vám, protože mám v sobě stále zabudovaný problém.....

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.