Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nález Klebsiella pneumoniae ve výtěru z úst

Infekce Edita 18.11.2020

Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať ohľadom klebsiella pneumoniae. Mám ju už dlho na jazyku. Bola som už 2-krát liečená antibiotikami ale na výteroch stále je a ju aj cítim na tom jazyku v podobe nepríjemného pocitu a pachuti. Napokon mi lekár povedal, že mám aspoň 3 mesiace užívať probiotika a potom ak to neprestane tak znova prísť. Momentálne je to asi mesiac skoro už dva a nepociťujem žiadne zlepšenie. Ďalej som na internete čítala, že je táto baktéria nevyliečiteľná a nič na ňu nezaberá takže je asi márne sa akokoľvek snažiť keď tu asi neexistuje žiadna reálna liečba alebo liek ? A ešte by som sa chcela opýtať ako veľmi je prenosná na iných ľudí (myslím bozk a tak lebo ak je to taká baktéria tak to nie je možne ani pobozkať nikoho a nič) ? Ďakujem

Odpovídá lékař:

MUDr. Jindřich Cícha

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace praktického lékaře - Jistebnice

Dobrý den Edito,

v dutině ústní se vyskytuje poměrně velké množství bakterií, které mohou být prokázány ve výtěru. To však neznamená, že by měly být automaticky "ničeny" antibiotiky. Antibiotika se nasazují až ve chvíli, kdy daná bakterie prokazatelně činí nositeli potíže (angina, zápal plic atd.). Existuje nemalé procento lidí, kteří mají ve výtěru z úst několik potencionálně patogenních bakterií, ale ty jim nezpůsobují nemoc ani jakékoliv problémy. Jestliže tedy máte pouze pachuť na jazyku, není to dle mého názoru indikace k podávání antibiotik, či jakékoliv jiné eradikaci. Ba naopak, pachuť může být způsobena opakovaným podáváním antibiotik. Potencionální riziko přenosnosti nedokáži zcela posoudit, nicméně Váš dotaz předávám ještě infektologovi, který se k němu také vyjádří. Prosím vyčkejte na odpověď.

S pozdravem,

Jindřich Cícha

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den, děkuji za dotaz. Jak již bylo řečeno, kolonizace, neboli osídlení mikroorganismy v dutině ústní je normální a dokonce žádoucí věc. Je přísně individuální, každý z nás má v ústech jiné složení tzv. mikroflóry. Není vzácností, že se i v ústech vyskytují mikrobi, kteří mohou být potenciálně patogenní, čili mohou způsobit nemoci. Ovšem pokud kromě pachuti není na Vašem jazyku patrné, že by vykazovat nějaké známky choroby (zánět, zarudnutí, povlaky, hnisavé "boláky"..), pak se domnívám, že léčba antibiotiky je zbytečná. Opakované užívání antobiotik nepřináší žádný benefit, naopak může v dutině ústní přerůst flóra, která již škodlivá je. Nadto se přemnožují kvasinky, nedivila bych se moc, kdyby v daším výtěru byly zachyceny. S užíváním probiotik souhlasím, ovšem jako léčbu zbytečného opakovaného užití antibiotik. Zapátrala bych po jiné příčině pachuti v ústech. Kouření? Chudokrevnost? Onemocnění štítné žlázy? Hezký den.

Související dotazy

Klebsiella pneumoniae
Dobrý den. Partner trpěl dlouhodobě lehkým kašlem....
Opakující se infekce Klebsiella pneumoniae
Dobry den, opakovane se mi vraci bakterie v krku -...
Nález bakterie Klebsiella Pneumoniae u 3 měsíčního chlapečka
Dobrý den paní doktorko, mému 3-měsíčnímu synovi byla...
Klebsiella pneumoniae u novorozence
Dobrý den, naše miminko má necelých 6 týdnů, je hodně...
Klebsiella pneumoniae v krku
Dobrý den, už 3 týdne bojuji s bakterií Klebsiella...
Klebsiella pneumoniae
Dobry den,mam dotaz na specialistu urologa.Je mi 36...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nález esofagogastroduodenoskopie

Dobrý den, dnes jsem byla na vyšetření žaludku a nerozumím lékařské zprávě,mohli...

Nález gastroskopie

Dobrý den, jsem po gastroskopii a prosím o vysvětlení jedné věty v nálezu:...

Nález gynekologický

Dobrý den. Před měsícem jsem byla na gynekologii pro bolesti v oblasti pravého...

Nález gynekologický

Dobry den,letos v kvetnu mi na preventivni prohlidce na gynekologii byla zjistena...

Nález gynekologický

Dobrý den, včera se mi objevil u vstupu do pochvy bolestivý červený pupínek....

Nález gynekologie

Dobry den, dnes jsem byla u sve gynekolozky a ta me odeslala k odbornikovi a...

Nález hpv

Dobrý den,mám hpv virus.V poslední době mám čírý výtok,který nezapáchá, běžné...

Nález HSIL

Dobrý den, chci se zeptat, jakým způsobem probíhá konsiliární vyšetření, na...

Nález HSIL


Nález HSIL na děložním čípku

Dobry den. Bylo mi u me gynekolozky diagnostikovano 5HSIL. Chtela bych se zeptat...

Nález koků v pochve

Dobrý den, při stěru z pochvy mi byla zjištěna přítomnost koků, musim na kultivaci....

Nález krve v moči

Dobrý den,při preventivní prohlídce mi byla zjištěna mikroskopická hematurie...

Nález krve v moči

Dobrý den, prosím o zhodnocení biochemického vyšetření moči. Podle zprávy...

Nález krve ve stolici

Dobrý den. Mám takový problém s krví ve stolici, Je mi 17 let, tak jsem docela...

Nález leukocytů v moči

Dobrý den,minulý týden mě na mou žádost propustili z orl kvůli vysokým horečkám...

Nález ložisek na MR

Potřebovala bych přeložit zprávu z neurologie pro mě jako laika a vysvětlit,...

Nález ložiska na plicích

Dobrý den, tatinek bylkoncem ledna na CT, dnes obdržel zprávu od neurologa....

Nález ma RTG páteře

Dobrý den,co Rs a spondolyza. Ta mám od 5.2018 kvůli bolestem nohou jsem navštívila...

Nález magnetická rezonance

Dobrý den již řadu let trpím značnou bolestí zad. Je mi 34 let 183 cm 86 kg....

Nález magnetické rezonance

Dobrý večer, prosím o vysvětlení MR, moje lékařka je v karanténě. Th páteř:...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vyrážka v obličeji

Dobrý den, asi před 2 měsíci se mi objevila vyrážka v obličeji. Na tvářích je...

Vřídek na vnitřní straně spodního víčka

Dobrý den, zjistila jsem, že na vnitřní straně spodního víčka mám maličký vřídek....

Přibírání po antikoncepci


Skvrna na prsu

Dobrý den před týdnem se mi objevila skvrna na prsu.nesvědí.Ani jsem si nenahmatala...

Loupání v kloubech

Dobrý den, před nějakým časem se mi zesílilo loupání v kloubech, dolní i horní...

Operace žlučníku

dobry den jsem 8 den po operaci zlucniku a hned 4 den po operaci se my udelala...

Svědění kůže bez vyrážky

Dobrý den, už víc jak týden trpím svěděním kůže bez příčiny, žádnou vyrážkou...

Ostrá bolest chodidla v klenbě


Dušnost

Dobrý den, už tři týdny se mi špatně dýchá. Dušnost přetrvává celé dny a někdy...

Zvětšené mízní uzliny v tříslu a riziko rakoviny


RTG LS, SI, pánev

Dobrý den, prosím o posouzení vyšetření: Kyčle-artikulace správná, kloubní...

Žlučník a bolesti zad

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na tento popis ze sonografie břicha: žlučník...

Periorální dermatitida - volně prodejné masti

Dobrý den, trpím asi půl roku periorální dermatitidou. Kožní lékař mi nejdříve...

Supraventrikulární extrasystoly

Dobrý den! Obracím se na vás se srdečním problémem. Dlouhodobě trpím aritmií...

Tlkot srdca v uchu

Dobrý deň, asi mesiac si počujem tlkot srdca v ľavom uchu. Cez deň si to v...

Hematom po operaci břicha

Dobrý den, dne 3.6 jsem absolvovala recekci Meckelova divertiklu, operace...

Viditelné bradavky před oblečení

Ahoj, nejen chladem, ale i například studijní nervozitou a strachem se mi topoří...

Bolesti hlavy při prudkém pohybu a smíchu

Dobrý den. je mi 15let a už asi 3 rokem mám bolesti hlavy je to jako kdyby se...

Zánět zubu - je potřeba brát antibiotika po celou dobu léčby zánětu zubu?

Dobrý den, dostala jsem zánět do zubu, který mi zubařka začala léčit. Před zjištěním...

Bolest levého stehenního svalu

mám bolest levého stehenního svalu, která se projevuje i v klidu např. při řízení...

Reklama