Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Následky lehčího otřesu mozku ??

Psychika Milan 30.11.2017

Dobrý den,

prosím o radu. Mám syna 12,5 let - aspergerův syndrom. Před 2 týdny se uhodil do hlavy při havárií tramvaje - návštěva neurologie s výsledkem lehká komace. V pondělí začal říkat, že se občas zakoktává a u kamaráda chvíli nemohl vůbec řící slovo. Doma bylo vše v pořádku a bez známek koktání řeči. V úterý v cca 10:00 náhlá zástava řeči, potom postupné silné koktání. Po příchodu domů a odreagování se - návrat k normálu - bez koktání. Ihned včera jsme navštívili klinickou logopedii se žádostí o vyšetření. Kluk do příchodu na vyšetření nejevil náznaky velkého koktání (za 8 hodin jsem registroval cca 5x zakoktání). Na logopedii nám bylo řečeno, že se jedná o důsledek nárazu do hlavy a léčba formou nácviků potrvá 1,5 roku a další 1 rok bude potřeba terapie. Ihned mu paní na logopédií zakázala hry na PC, práce na Youtube, hry na tělocviku kde se soutěží a další věci a to z důvodu možných emocí a výkyvu i když měl namalovat pouze dva obrázky. Kluk okamžitě reagoval plačem a ihned začal silně koktat - nemohl řící ani jedno slovo vcelku. Po uklidnění se, řeč se opět vracela do normálu a večer doma již zadrhával pouze občas. Hned včera večer jsme požádali o pomoc dětského psychiatra - nasadil Fevarin. Mám na Vás otázku zda není potřeba neurologického vyšetření za účelem vyřazení jiné možnosti nemoci. Do úterý neměl žádné problémy s mluvením. Vše začalo náhle. Na logopedii nám bylo řečeno, že na neurologii nás nebudou posílat. Jiné příznaky jako bolest hlavy, změna vidění, .... nemá.

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, podle toho jak to líčite se zcela jistě jedná o psychlogický problém a stres způsobený úrazem a běháním po doktorech, takže by bylo nejlepší kluka zbytečně nestresovat, dovolit mu aktivity které má rád, samozřejmě dlouhé hraní na počítači není dobré pro nikoho, ale v rozumné míře mu to dopřejte, aby tím zákazem tak hrozně netrpěl, pohyb bych v žádném případě nezakazoval, pokud mu dělá dobře a má z tělocviku radost a nestěžuje si na bolesti hlavy či závrať, pak není k zákazu důvod, na vyležení lehčího otřesu mozku stačí pár dní po úraze, možná ty první dny nedodržoval doporučený klid a pak dojde k takovým následným komplikacím, ale měly by časem odeznít, pokud nebude dítě zbytečně stresováno, takže doporučuji všeho s mírou a vyvarovat se jen takových aktivit které by mu viditelně nedělaly dobře, samozřejmě dbát na dostatečný odpočinek, spánek atd., což pro správnou funkci mozku to nejdůležitejší, a k dalšímu odbornému vyšetření nyní určitě není důvod, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

Mgr. Diana Valečková

Specializace: Psychologie Pracoviště: Privátní psychologická a terapeutická praxe

Dobrý den, s ohledem na Asperg. sy. (kdy dítě reaguje mnohem vnímavěji na nenadálé události) lze očekávat, že situace, kterou Váš syn zažil zanechala na něm určité "dozvuky" lehkého traumatu, či šoku v podobě zadrhávání (reakce na zátěžovou stresovou situaci). Bylo by vhodné navštívit dětského psychologa, který pracuje s traumaty a rozumí i dětem s PAS. Pak by psychoterapie mohla pomoci odstranit následky tohoto zažitého stresu bez dlouhodobého užívání léků apod.. Jakékoli činnosti, které syn dělá rád jsou vhodné, příliš her na PC ale ideální samozřejmě není. Může se vypovídat, nakreslit obrázek ze situace, apod. To vše s ním během psychoterapie může realizovat psycholog (uklidnit ho, pozitivně naladit odstranit emoční blok). Je vhodné vrátit se do běžného režimu života, ale nejdříve se syn se zátěžovou situací v sobě musí emočně vyrovnat.

Související dotazy

Pád po otřesu mozku
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz, jelikož se obávám...
Rehabilitace po otřesu mozku
Dobrý den, v dubnu jsem měl autonehodu. jeden "závodník"...
Otřes mozku
Dobrý den, Před deseti lety, ve věku 9 let jsem prodělal...
Návaly vzteku po otřesu mozku
Dobrý den paní doktorko, minulý podzim (konec října...
Poškození mozku neurotoxiny
Dobrý den, Jaké jsou projevy a následky poškození...
Následek otřesu mozku?
Dobrý den, syn (12 let) před rokem ve škole upadl ze...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Následky Dic

Dobrý den, po porodu se u mě projevil DiC. nakonec vše dobře dopadlo a bylo...

Následky dlouhodobé silné migrény

Dobrý den, zajímá mě, zda dlouhodobá silná migréna, bez aury, v častých intervalech...

Následky dlouhodobě zvýšeného počtu bílých krvinek

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké efekt má na lidské tělo dlouhodobě zvýšený...

Následky dlouhodobého užívání projímadel

Dobrý den, Obracím se na Vás s poněkud problematickým dotazem. Několik let...

Následky epidurální anestezie

dobrý den mám problém se zády.Před 2roky jsem porodila chlapečka a nechala jsem...

Následky epidurálu

dobrý den mám takový menší dotaz.Před rokem a 4měsíci jsem rodila a nechala...

Následky klíšťové encefalitidy

Dobrý den Jsem několik let po zánětu mozku od klíštěte. Mám trvalé následky...

Následky kouření a jejich odstranění

dobrý den, I když trpím slabším astmatem, před 2 lety (v 18 letech) jsem si...

Následky léčby

Od 2let do15 jsem měla každý měsíc anginu,.Jeden měsíc léčba penicilin tablety...

Následky léčby antipsychotiky

Dobrý den, kdysi jsem se léčil antipsychotiky. Při konzumaci těchto prášků se...

Následky nadužívání hypnotik

Dobrý den, je tomu asi dva roky, kdy jsem bral téměř obden zolpidem (Stilnox)....

Následky nadýcháni se kouře

Dobrý den, před několika dny jsem musel čistit zanesený kotel na dřevěné pelety,...

Následky návštěvy psychologa

Dobrý den, psycholog je svým způsobem lékař, a pokud rozpozná psychický problém...

Následky nezdravého životního stylu

Dobrý den, moje matka má dotaz, její manžel má vysoký krevní tlak, má stres...

Následky oddálení menstruace

Dobrý den, o tom, jak oddálit menstruaci je tu dotazů dost, takže vím, že musím...

Následky oddálení menstruace

Dobrý den, po přečtení tabulky nežádoucích účinků Norethisteronu jsem začala...

Následky po anafylaktickém šoku

Dobrý den, po 3 žihadle v rozmezí 2 měsíců jsem při 3tím měla anafylaktický...

Následky po kontaktu s toxickými látkami

Dobrý den, je mi 19 a studuji elektrotechniku, asi před rokem jsem koupil na...

Následky po neštovicích

Dobrý den, můj 7-letý syn prodělal před 3 měsíci neštovice. Dle lékařky sylné....

Následky po odstranění varlete

Dobrý den. Léčím se z rakoviny varlete, kdy mě odoperovali levé varle, kde byl...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšení penisu

Dobrý den, Mám problém s penisem. Jeho délka je 15.5cm a vidím, že přítelkyně...

Antikoncepce - vynechání tablety

Dobrý den. Mám dotaz ohledně antikoncepce. Beru antikoncepci už 6 let, neměla...

Alkohol při antibiotické terapii

Dobrý den, měl bych na Vás jednu otázku. Užíval jsem KLACID SR 500mg (zelený...

Boule konečníku

Dobrý den, je mi 21 a když mám stolici tak mi vylezou ze vnitř čtyři větší boule...

Plastika křížového vazu

Dobrý den. Chci se jen zeptat,jestli je nutná plastika křížového vazu při jeho...

Užívání antidepresiv Asentra a triticco prolong

Dobrý den, před časem jsem měl psychycký problém -přišel jsem o zaměstnání i...

Alergie

Dobrý den, již od prosince, kdy jsem měla zaraženou rýmu a hlen jsem pocitovala...

Termín "slabá hemolýza" v krevním obrazu

Dobrý den, chtěl jsem se jenom zeptat, co znamená termín "slabá hemolýza"...

Sex po odstranění dělohy

Dobry den chtěla bych se zeptat,jestli odebráni dělohy muže ovlivnit a jak u...

Stav po operaci slepého střeva


Návaly po odebrání dělohy

Dobrý den, je 47 let, letos v dubnu mi byla pro myomy a cysty odebrána děloha...

Bolest na průduškách a kašel


Bolestivá bulka zezadu na krku

Dobry den,před 5 ti dny sem si našla zezadu na krku bolestivou bulku a druhy...

Panenská blána- literatura k tomuto tématu

Dobrý den, vážená poradno, z velké části se můj současný studovaný obor (ale...

Boule na krku pod dolní čelistí

Dobrý den, před 5 měsíci (14.5.2017) jsem si pod levou spodní čelistí nahmatala...

Bolesti hlavy, pískání v uších

Dobrý den, chci se zeptat: měla jsem arytmie a pomalý tep 35 za minutu. Chodily...

Natekle ucho

dobry den mam dotaz rano jsem se probudil a bolel mě ušní boltec do odpoledne...

Na holteru mi byly naměřeny hodnoty od 45-158

Dobrý den, chtěla bych pouze vyjádření, ne radu. Na holteru mi byly naměřeny...

Natekly penis po sexu

Dobrý den. Před čtyřmi dny jsem měl sex se svou přítelkyní, styk byl pro mě...

Bolest semenikov

Dobrý deň. Na začiatok by bolo asi dobré povedať že mám 17 čoskoro 18 rokov...