Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nehodynamicky nevýznamný plát v karotidě s vysokým embolizačním potenciálem

Cévy Alena 8.10.2019

Dobrý den, byla jsem na vyšetřeni karotid ,a nález vpravo homogenní plát , bulbu 2,1..2,4 mm s vysokým rizikem embolizace
závěr nejedná se o hemodyn významný nález, ale plát s vysokým rizikem embolizace,
do léčby vhodný statin spíš Sortis 10 mg 1-0-0, (mám od lékaře Atoris 10 mg)
je nutno mít ještě nějaké vyšetření, nebo stačí užívat výše uvedený lék?

Doplňující dotaz mohu Anopyrin užívat společně s lékem Bisoprol 2,5 mg??

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Aleno.
Vzhledem k tomu, že popsaný plát má vysoké riziko embolizace, tak bych se s medikací jen statinu nespokojila. Nutné užívat také antiagregační terapii, tj. např. Anopyrin 100mg 1-0-0. Dále lékař nepíše, kdy plánuje kontrolu vyšetření karotid. Doporučila bych si objednat UZ vyšetření karotid na pracovišti, které se zabývá komplexní problematikou řešení onemocnění karotických tepen. Váš dotaz předám dále specialistovi k vyjádření. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Aleno, nález drobného, ale z hlediska embolizace rizikového plátu v karotidě znamená, že byste měla mít farmakologickou léčbu aterosklerozy, a to nejen statin, ale i Anopyrin. Cílové hodnoty cholesterolu jsou uvedeny, měla byste být poučena o dietních opatřeních, která spočívají v eliminaci extra tučných zdrojů živočišných tuků a naopak zařazení rozumného množství "zdravých tuků", nyní se jako top udává řepkový, dále zvýšit přísun vlákniny. Důležitá je pravidelná fyzická aktivita a držet si normální váhu. Dále je potřeba důsledně kontrolovat Váš krevní tlak. Vyšetřujícího lékaře osobně neznám, ale podle informací z internetu patří mezi lékaře týmu kardiologického oddělení fakultní nemocnice, tedy bych nepospíchala hledat jiného/dalšího lékaře. Pravděpodobně se pouze nevyjádřil, že byste měla byste být sonograficky sledována - objednejte se k němu na sonografickou kontrolu po Novém roce (objednejte se už nyní na termín v lednu) a zeptejte se ho přitom, jestli je v pořádku pouhé sledování a v jakých intervalech (kdy máte přijít příště), můžete se dotázat, zda byste neměla být referována na vyšším pracovišti (ve fakultní nemocnici), ale myslím, že lékař napojený přímo na kardiovaskulární centrum fakultní nemocnice Vás buď už referoval nebo dokáže pacienty vyžadující intervenci (operaci, zákrok) vyselektovat sám. Lipidogram a léčbu statiny Vám může sledovat/nastavovat praktický lékař. Nevím, z jakého důvodu máte užívat Bisoprolol, ale obecně mohu říci, že kombinace s Anopyrinem a Statinem je běžná a není třeba se obávat interakcí. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Ateroskleroticke platy
Dobry den, minuly tyden moje maminka (72let, trpici...
Cvičení Power plate a RS
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je cvičení...
Nyssiela - braní více plat bez pauzy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda smím brát například...
Těhotenství s vysokým tlakem
Dobrý den, je možné, aby žena v těhotenství s vysokým...
Aterosklerotický plát v aortálním oblouku
24.5.2020 Dopyt Dobrý deň, v prílohe si Vám dovoľujem...
Více plat antikoncepce zasebou
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat na...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nehoda - kotník

Dobrý den, dneska (včera večer) jsem venku špatně došlápla na nohu, následně...

Nehoda na čtyřkolce

Dobry den, chtela jsem se zeptat jestli je mozne neco delat s odrazenym svalem...

Nehoda na kole

Přepadl jsem v kole přes řídítka a pichal jsem si je do levé spodní části břicha....

Nehoda počas labákov

Dobrý deň, počas labákov z mikrobiológie sa podarilo mojej spolužiačke obliať...

Nehoda pri pohl. styku a pouziti postinoru

Dobry den, Pri pohl. styku se nam protrhl kondom a vse vyteklo do partnerky....

Nehoda při análním sexu a strach o těhotenství

Dobrý den, prosím vás chtěl bych se zeptat stala se nám taková nehoda, měli...

Nehoda při orálním sexu

Dobrý podvečer, Přibližně dva týdny zpátky jsme s mou partnerkou praktikovali...

Nehoda s kondomem

Dobrý den včera jsem s přítelkyní měl sex a vystrikal jsem se a když jsem ho...

Nehoda v práci

Dobrý den chtěla bych se zeptat pracuji v domově pro seniory jednou jsem klientce...

Nehoda?

Dobrý den, potřebovala bych poradit.Dne 8 srpna jsem měla začátek menstruace...

Nehojení pooperační jizvy

Po operaci a odstranění bazalionu na hlavě se jizva třetí rok stále nehojí,...

Nehojící rána po vytrženém zubu

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně nehojící ráně po vytrženém zubu. Vše začalo...

Nehojící se afekce v tříslech

Dobrý den, před několika týdny se mi objevila vyrážka v pravém třísle. Je to...

Nehojící se afty

Dobry den. Mam 4mesicniho chlapecka a uz druhym tydnem se trapime s afty ktere...

Nehojící se defekt na chodidle

Dobrý den, na chodidle levé nohy mi po odstranění kuřího oka zůstal otvor cca...

Nehojici se flek

Dobry den, jiz cca rok mam nehojici se fialovy flek na penisu. Vypada jako modrina...

Nehojící se hnisavá ranka

Dobry den,mam takovy problem,je to jiz 3tydny co se mi v trislech udelala velka...

Nehojící se hnisavý strup

Dobrý den, poprosil bych o rady s hnisavým strupem. Mám ho přímo ve "zlomu...

Nehojici se hyperkeratoza na nartu

Dobrý den, prosím o radu. Již od dětství jsem měla tukový nárůstek na nártu...

Nehojící se infekce brady

Dobrý den. Na bradě se mi udělal pupínek který svědil a podarilo se mi ho rozškrabat....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolestivá bulka v okolí pochvy a na klitorisu


Bolest a otok ruky

Dobrý večer, mám otok vnější strany dlaně, ráno nemohu zkrčit prsty. Trvá cca...

Artroza III.-IV.stupně operace kolene

Dobrý den. Je mi 63let, mám artrozu v kolenou III. a III.-IV.st. Jeden ortoped...

Je možné takto otěhotnět?

Dobry den, s pritelem jsme se mazlili a on poté ejakuloval na me břicho. Trochu...

Mravenčení


Nemoc z povolání


Bolest mezihrudí

Dobrý den, jsem žena, je mi 22 let, nekuřák, alkohol nepiji, žádné medikamenty...

Vysazení léku Trittico; Prothazin místo Zolpidemu


Horké tváře a uši


Píchavá bolest mezi žebry

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, co by mohla značit píchavá bolest mezi...

Zvýšená hladina leukocytů v krvi


Norethisteron

Dobrý den, už asi 5 dní úžívám norethisteron zentiva a budu ho brát ještě...

Nespavost, strach, špatné dýchání

Dobrý den, chtěla bych znát váš názor na můj problém. Jsem ve 38 tt a již asi...

Boule nad zadkem

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, udělala se mi boule těsně nad zadkem a mezi...

Osypaný obličej a části těla

Dobrý večer,synovi se udělala nějaká nejspíše alergická vyráška která svědí,...

Leukocyty a bílkovina v moči, oteklá oční víčka

Dobrý den, v moči mi byly zjištěny četné leukocyty a bílkovina. Mám stále sucho...

Alergie na bílkovinu kravského mléka

Dobrý den, Dcera 18 měsíců má od miminka alergii na bílkovinu kravského mléka....

Doxybene a alkohol

Dobry den dostal jsem Antibiotika Doxybene 100mg mekke tobolky,proteze jsme...

Tlusté střevo - nadýmání?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co by mohlo zapříčinit to, že v tlustém střevě...

Štípání sliznice při vstupu do pochvy a během pohlavního styku

Dobrý den, během pohlavního styku mne asi poslední týden štípe vstup do pochvy...

Reklama