Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nejasné záchvaty

Mozek a nervy Michaela 7.4.2019

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně pravděpodobností RS při normálním nálezu na MRI(bez kontrastu). Již několikrát u mě v posledních pár letech bylo podezření na RS, při výpadku zorného pole se závratěmi a problémy s koordinaci mi, po prodělání CMV hepatitidy společně s reaktivaci EBV viru a tímto vyvolanou mononukleózu, bylo provedeno CT - v pořádku a byla jsem odeslána domu, na kontrolu testu zorného pole po cca měsíci bylo vše ok(i příznaky do té doby ustoupily). Poté jsem po 2.vyvolavanem porodu měla nesnesitelné bolesti do nohou, a problémy s chůzí - přičítala jsem to porodu, po 4mesicich jsem z ničeho nic opět měla stejnou bolest v noze a v zádech, tak že jsem byla kompletně paralyzována, navštívila jsem Dr až po několika dnech, kdy jsem byla schopna se zvednout a k Dr dojít. Od loňského jara mám opakovaně velké problémy, na jaře jsem necítila půlku levé tvare, měla velké bolesti, brnění a necitlivosti v levé ruce a bolesti za okem rozmazané vidění na levém oku, rukou jsem míjela kliku, trvalo to cca 3-4tydny, než problémy ustoupily, pak znovu v létě po tom co jsme odjeli do zahraničí na 3mesice, jednalo se destinací s letním průměrem 40°C, po příletu jsem začala do několika dní být nesnesitelné unavená, měla jsem bolesti v nohou, problémy s chuzi, byla jsem malatna, měla jsem problémy s koordinaci(opět míjení předmětů, naražení do futer, místo podání si čaje jsem ho např. srazila ze stolu jako bych najednou nedokázala odhadnout sílu pohybu) měla jsem problém doběhnout na WC, kde bych mohla následně sedět hodiny a pořád jsem měla pocit že se mi ještě chce. Celkově jsem zažívala hrozne stavy, nemohla jsem se na nic pořádně soustředit, opět se pridslorozmazané vidění a bolest ruky, jelikož to tak vygradovalo, že jsem nebyla schopna normálně fungovat, bylo mi provedeno MRI bez kontrastu, kdy vyšlo normální s minimalni lezí disku C4/5 a maxiliarni cystou v dutinách. Celá epizoda trvala 7tydnu a pak se to spravilo, ovšem bolesti, brnění a necitlivosti, ruky mám skoro pořád (i pocit jehliček do špiček prstů, husí kůže na předloktí jen levé ruky atd), další problém nastal na podzim, kdy jsem měla nesnesitelnou bolest za očima, kdy jsem je nemohla ani udržet otevřené, každý pohyb mě bolel(to trvalo několik dni a bolest to byla opravdu hrozná) k tomu problémy s levou rukou, bolesti, mravenčení a necitlivosti nohou, k tomu se přidal pocit že na mě lidé mluví přes tlusté sklo a nedokážu jim dobře rozumět/vnímat co říkají a odpovidat, absolutní neschopnost se soustředit a 2x se mi stalo že jsem byla naprosto nepochopitelne dezorientovaná na místě, které dobře znám, nejhorší bylo, že jsem si uvědomovala že to vím ale prostě jsem " neměla pristup" a měla jsem hrozny strach co se to se mnou děje, že nejsem schopná si v hlavě spojit dvě místa, nezapomnela jsem kam jdu, ale najednou jsem nedokázala říct jak se tam dostanu, podruhé jsem se na chazela na věrně znamem místě a nedokázala jsem potvrdit že je to to místo, najednou jsem nevěděla i když to bylo naprosto absurdní. Celkově problémy trvalý cca 4tydny, pak se vše začalo pomalu srovnávat a zlepšovat a já jsem zase nabyla "normální vnímání", poslední problém jsem měla teď po novém roce, cca 2mesice po posledním problémů, kdy jsem se vzbudila nepochopitelné unavená, během dne mě začala bolet levá ruka došlo to tak daleko, že jsem měla najednou pocit jakoby mi v levém boku vybuchla bomba a necítila jsem levou nohu až po koleno a záda na levé straně až po lopatky, k tomu šílená bolest, nebyla jsem schopná lokalizovat odkud přesně vychází, jelikož to byla velká oblast. Po protřepeme noci, kdy jsem se nebyla schopna hnout, jsem to přes sílu trochu rozchodila, zaskubavaly mi prsty na rukou a celé ruce se minekontrolovstelne trasly, přidaly se opet bolesti nohou a slabost v nich, několikrát jsem měla stav kdy mě tupé bolely nohy a měla jsem pocit že nemůžu nikam dojít, bylo pro mě hrozně náročné se udržet na nohou a dojít do kuchyne nebo na zachod, velice frustrující pocit..po dvou týdnech se přidaly závratě, zakopávání, malátnost, jednou jsem spadla s 3,5letou dcerou v náručí,nedokážu si vysvětlit příčinu, prostě jsme najednou padaly a nevím jestli jsem byla mimo nebo mi vyplý nohy, podruhé jsem najednou měla stav kdy jsem byla "opilá" a padala jsem nekontrolovatelně dozadu, obojí se stalo ve večerních hodinách, v druhém případě za mnou naštěstí byla zeď, tak se mi přítomni jen zasmali, že jsem opilá i když jsem abstinent. Bylo provedeno MRI(bez kontrastu) a EEg, oboje ok.Mám strach co se se mnou děje, už rok se snažím přijít na příčinu ale neúspěšně, moje obvodní neuroložka je přesvědčena že jsem simulant, když zmíním cokoliv z nových nebo starych problémů bere mě s rezervou, když mi oční na konto závratí a nekontrolovatelnCh pohybu(levou rukou jsem si např chtěla přivonět k misce s masem co jsem měla připravené k obědu na vaření a místo normálního pohybu mi ruka s miskou vystřelila vzhůru k obličeji tak rychle, že jsem si udělala nad obočím modřínu, když se to snažím někomu ukázat, nedokážu sama ten pohyb zopakovat tak rychle..), když jsem byla v horké sprše abych rozehnala bolest, měla jsem již 2x příšerný stav, kdy se všechno zhoršilo a jen třetí jsem se doplatila do postele, kde jsem totálně odpadla a nebyla schopna ničeho(moje maldsi 2leta dcera se sama musela obléknout, protože jsem prostě nebyla schopna se zvednout, jsem z toho zoufalá) , poslední problémy trvaly skoro 5 týdnů, teď je mi lépe i když brneni, necitlivosti a bolesti v nohách se objevuje skoro na denním pořádku, úplně běžné mám otupele a brnici nohy od konečků prstů až po kotníky, často se to postupně rozlévá výše, brnění v ruce to samé, nehledě na nepříjemné proudové bolesti "klouzající se po nervech" na ruce a na nohou. Moje praktická lékařka i neuroložka jsou vůči mým problemum skeptické, vzhledem k normálnímu nálezu na MRI mozku. Oční mě poslala na Neurologii na Karlovo náměstí, kde se po shlédnutí MRI nepřistoupilo na žádná další vyšetření, byla jsem objednaná k Dr která se prý zabývá pacienty kteri mají problémy ale žádný nález ovšem jsem objednaná až na červen a bojím se, že to bude jen další lékař, který mě nebude brát vážně, problémy které mám jsou skutečně a vážně mě děsí...mám dvě malé děti a moje současné problémy ovlivňují náš život a fungování rodiny . Za každou radu či podnět budu moc vděčná. Celkově mi byla od r 2013 provedena tato vyšetření: 1x CT, 1x MRI mozku a míchy(léto 2018), 1x MRI mozku, 1x EEG.

Děkuji Vám za odpověď,

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, pokud je prováděno MR mozku a míchy k vyloučení RS, je potřeba provést toto vyšetření takzvaným RS protokolem, tedy vyšetření se zaměřením na vyloučení RS, takže se prostě na toto konkrétní vyšetření zeptejte zda opravdu provedeno bylo, dalším vyšetřením je pak lumbální punkce, tedy vlastně vyloučení jakéhokoliv zánětu v centrálním nervovém systému, což je jistě možné provést, na druhou stranu i přes veškeré vaše značné potíže se dá váš problém vysvětlit jako netypická forma migrény, kdy skutečně dochází k takovýmto výpadkům řeči, pozornosti, uvažování, hybnosti atd., ale tyto projevy odeznívají, což je pro migrénu typické, kdežto u RS by takové ataky měly mít nějaké trvalé následky, včetně nálezu na MR samozřejmě, takže při vší úctě k vašemu utrpení, o RS se opravdu nejspíše nejedná a jde prostě o jinou poruchu, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologická ambulance Uherský Brod

Dobrý den, tak jak Vám již napsal kolega, RS je vzhledem k opakovanému negativnímu MR spíše nepravděpodobné, pokud byl proveden RS protokol MR vyšetření - předpokládám, že důvodem odeslání k vyšetření bylo vyloučení RS, takže toto provedeno bylo, ale je vhodné toto ověřit. V dalším bych doplnila lumbální punkci, mimo vyšetření na RS bude vhodné i vyloučení borreliosy. Serologii, tedy laicky krev na borrelie, jste měla provedenu ? Byla jste vyšetřena neurologem v době akcentace potíží? s pozdravem Magdaléna Hlavačková

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den, tak jak uvádíte potíže neodpovídají jako nějaké typické příznaky pro nějaké konkretní neurologické či jiné onemocnění. Opakované MR bez ev. ložisek, které by mohly být tzv. demyelinizačními plakami a celkový průběh RS opravdu neodpovídají. Chybí zde ale vyšetření mozkomíšního moku. Bolesti hlavy a za okem spojené s dalšími jevy jako změna citlivost, řeši mohou odpovídat tzv sdružené migreně. Dále by bylo vhodné vyšetřit i cévy mozku - to běžné MR nebo CT neprovede, je potřeba tento typ tzv angiografie CT ev MR udělat navíc. Při bolesti a trnutí v končetinách by bylo dobré mít vyšetřeno i periferně nervstvo na EMG. Je potřeba provést ti celkové vyšetření včetně laboratorních - kde by mělo být rozšíření o hladinu železa, vitamínu B12, imunoglobilny svalové enzymy, funkce štítné žlázy, celkové interní přešetření. Je opravdu možné že potíže ne všechny spolu souvisí, mohou zde být více zdravotních problémů ale i podíl psychiky. Zdravím dr. Šigut

Související dotazy

Záchvaty
Dobrý den, Mám již delší dobu problémy s nespecifikovanými...
Záchvaty
Dobrý den pane doktore, v poslední době jsem zažila...
Záchvaty zuřivosti
Dobrý den, bratr měl v dětství diagnostikovánu dětskou...
Záchvaty
Dobry Večer,mela bych dotaz. Pred pul rokem jsem mela...
Záchvaty
Dobrý den, měl jsem celkem dva "záchvaty". První spočíval...
Epileptické záchvaty
Dobrý den, mám epilepticke zachvaty tak jednou do pul...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nejasné potíže s klouby

Dobry den,mam problem s klouby...vzdy,kdyz se napiju jen maleho mlozstvi alkoholu,tak...

Nejasné potíže, neúplný dotaz

DD, od října 2016., jsem unavená , ext. bledá , s váhovým úbytkem 12kg, silné...

Nejasné průjmy

Dobrý den několik dní po ránu mívám průjem.Je to i přes den.Častý pálení žáhy.léčil...

Nejasné průjmy

Dobrý den, již 4 měsíce mě trápí prujmy i několikrát do týdne. Mám odpozorovano,...

Nejasné příčiny

dobrý den, můj známý(40 let) má dost nejasné příznaky a my nevíme čeho. Zkusil...

Nejasné příčiny

Zapomněla jsem dodat, že to mám na obou rukách ale na jedný víc. (Psala jsem...

Nejasné příznaky a hlavně strach

Dobrý den, Měl bych začít od začátku. Více jak rok se potýkám s hypochondrií...

Nejasné příznaky a strach

Dobrý den. Poslední tři měsíce mě trápí nejasné příznaky. Mám takový zvláštní...

Nejasné příznaky nemoci

Dobrý den, přítelkyni začaly potíže v roce 2018 v únoru. Kašel, zvracení, teplota,...

Nejasné příznaky, pálení za očima, motání hlavy atd..

Dobrý den, případ co popisuji tak se děje mému otci. Všechno to začalo na začátku...

Nejasné zhoršení zraku

Dobrý den, poslední dobou pozoruji zhoršení mého zraku. Momentálně je to po...

Nejasné zhoršování stavu

Dobrý den, 3/2015 mi byla diagnostikována snížená fungce štítné žlázy, začala...

Nejasno v sexuální orientaci

Dobrý den, je mi 35 let a od 28 let, kdy jsem se odstěhoval od rodičů jsem...

Nejasnosti v lékařské zprávě po UPT.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,asi to není tak podstatné ale mě to vrtá v hlavě..byla...

Nejasný dotaz

Dobry den,mám dvě děti 9 a 7let podle mě když vidím jejich vrstevníky či mladčích...

Nejasný dotaz

Tvwtntbezneznwznqtjwtneu EU EU wzbwzbhwtbwtbwt z vzat z h tvtbt h z z z rvtbt...

Nejasný dotaz

test test Z Uub tun u zvu z zvu zvuk ÚVhhczvzvzv z zvu z z z z z t z t kgufjuvvuvucuv...

Nejasný imunitní problém, alergie na lepek ??

Dobrý den, již delší dobu mám problémy s dutinou ústní. Před 2 lety mi zubař...

Nejasný kožní nález

Dobrý den, už nějakou dobu so potýká s kožní vyrážkou, která se objevila nejdříve...

Nejasný nález chodidla

Dobrý den, dnes jsem si na chodidle všiml této nepravidelné černé skvrny. Na...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Špinění před menstruací, možné těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu být těhotná. Nechráněný styk jsme...

Zapáchající výtok

Dobrý den, trápí mě výtok, který zapáchá a někdy jde cítit i přes oblečení....

Fimóza?

Dobrý den již mnoho let mám problém při pohlavním styku . Nejde mi stáhnout...

Změna antikoncepce a zpoždění menstruace


Zpoždění menstruace

Dobry den, bude mi 14 let v říjnu teď to někdy byl 1.rok me mentruace většinou...

Změny na kůži

Dobrý den, mám dotaz. Již po druhé se mi udělal na krku červený flek. Vypadá...

Autologní serum vs transplantace kmenových buněk

Dobrý den, chci se zeptat jaký je rozdíl mezi těmito způsoby léčby nedostatečné...

Každodenní křupání krční páteře

Každý den někdy i 5x za den když hýbnu krkem , protože cítím , že je ztuhlý...

Stav po rizikovém orálním sexu

Dobrý den, 9.7.2019 jsem měl nechráněný orální sex (já aktivní role) s výronem...

Zpoždění menstruace


Krev ve stolici

Dobry den rad bych se zeptal, je mi 26 let a dnes poprve v zivote sem po vykonani...

Žíly na penisu

Zdravím, je mi 27. Během krátké doby (cca 1-2 měsíce) mě výrazně vystouply...

Opožděná menstruace

Dobrý den, mám zpožděnou menstruaci již o 3 týdny. V minulosti se mi stalo,...

Lék na předpis který je zároveň volně prodejný

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je možné že na kožním mi doktorka předepsala...

Erekce po sexu

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, zda je normální že po orgazmu a ejakulaci...

Krev ve stolici

dobrý den...před 9 lety jsem byla na kolonoskopii vysledky v pořadku od té doby...

Leukocytosa a trombocytosa

Dobrý den,byla jsem na odběru krve a paní doktorka mi říkala, že více bílých...

Pupínky ve vlasech

Vážení,před rokem mne začali obtěžovat svědivé pupínky ve vlasech,hlavně v zadní...

Mastná stolice

Dobrý den, uz 2. Den mam velké množství tuku (oleje) ve stolici a občas i pri...

Zápach z pochvy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Doktorka mi předepsala macmiror 200mg tablety...

Reklama
Zavřít