Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nemoc nebo "jen" psychika ??

Mozek a nervy zuzana 15.3.2019

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem, který mě trápí vcelku dlouho v různých intrvalech a síle.
Před pár tydny se mi ( opakovaněm ) stalo, že při chůzi jsme začala pocitově přepadávat doprava, když jdu do schodu, musím se držet zábradlí, jelikož mám pocit, že přepadnu dozadu. Obecně jsou tyto potíže horší večer,v době,kdy jsi z práce. Ráno mám spousta věcí na práci a jakmile se "zastavím",přichází tyto situace.
Každopádně jsem navštívila ORL, kde podstoupila vyšetření ucha, dále SONO uzlin, které mám obecně v těle dost zvětšené,avšak neškodné. Též dost odběru ať na boreliozu, štítnou žlázu, apod.
V podstatě jsem dle lékařek v pořádku a je to psychické. S čímž do jisté míry souhlasím, jelikož jsem tyto stavy měla již před pěti lety, kdy jsem skončila na odběrů možkomíšního moku ve Vinohradské nemocnici. Jakmile mi sdělili, že je vše v pořádku, všechny ty nepříjemnosti přestaly.

Nicméně - co již nebude zcela psychické rázu - mám skutečně dost zvětšené uzlin v tříslech, celá pravá noha je bolavá, těžká, před dvěma týdny se mi k tomu přidal fakt, že necítím část nohy z pravé strany kolena přibližně pět centimetrů dolů. Není to nic omězujícího, ovšem divné ano. Vzhledem k tomu, že se to nelepší, očividně to není delší chůzí na podpatku a uzliny jsou nateklé obecně pořád a stále, začínám z toho být lehce nervozní. Vím, že má praktická lékařka mi na to dala Brufen ( myslím na ty uzliny, jelikož jsem ani nemocná a mám v sobě zánět..)
Byla jsem i na masáží, kde mi paní sdělila, že zmíněná noha je slabá, špatně chodím, stále mi rovná záda tak, abych chodila rovně. Jsem unavená, slabá k večeru a představa, že bych si nešla večer po práci ihned na dvě hodiny lehnout, ani by mi nohy upadly.
Nechci vypadat jako hypochondr, ale četla jsem si různé věci o panických úzkostech, stresovým potížím projevujících se posléze fyzicky. Při jakékoli nevšední situace ( byť nastoupí do tramvaje divný opilý člověk) mi začně bušit srdce a obecně po dobu dvou let mám pocit, že všechen stres prakticky nezvládám.
Myslíte,že to celé je výsledek mého psychického nastavení ? Nemám nějký převratný stres,dříve ano, te'd si žiju vlastně hezky.
Je jednoduše nepříjemné vědět, že jakmile se něco stane,neumíte si s tím moc poradit, že cítímjak vám pulzuje tříslo,bolí vás svaly,necítítě nohu, a večer se vám tak motá hlava, že máte chuť si ji urvat.

Děkuji moc za Váš čas!

S pozdravem,

Zuzana

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, vaše potíže mohou být jen psychického původu, ale také nemusí, takže pokud nebylo provedeno třeba MR mozku a krční páteře, tak bych se takového vyšetření dožadoval a zcela jistě by se provést mělo, pokud možno i s kontrastem na zobrazení cév na vyloučení vrozených anomálií, ultrazvukem pak ještě břišní aortu atd., děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní,
pokud máte objektivně zvětšené uzliny v třísle a toto nebylo ještě dovyšetřeno, pak bych doporučila provést sono břicha a třísla s uzlinami + základní odběry a fyzikální vyšetření u praktického lékaře. Pokud nově špatně chodíte a udáváte necitlivost pod kolenem, pak je vhodné znovu vyšetření u neurologa, ev. se zamyslete nad ortopedickou příčinou (nemáte bolesti kloubů, špatné držení těla...?). V medicíně musíme být pokorní, a proto Vám doporučuji uvedená vyšetření, nicméně upřímně si myslím, že se žádná nemoc nenajde. Snad Vás neurazím - sama si odpovíte, pokud si po sobě přečtete svůj text, že jsou důvody, proč by bylo vhodné vyšetření u psychiatra a ev. jím indikovaná psychoterapeutická péče zaměřená na odstranění úzkostí (léčbu neurózy), a to bez ohledu na to, jestli máte nebo nemáte k tomu nějaké fyzické onemocnění. Prosím sestřičky, aby Vám zavolaly a nabídly objednání do psychiatrické ambulance. Děkuji, s pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Nemoc nebo psychika
Dobrý den, už asi měsíc mám problémy se zadýcháváním,...
Psychika
Dobrý den, jednou se mi stalo ze se mi začalo špatně...
Psychika
Dobrý den,měl bych dotaz související nejspíše s mou...
Psychika
Dobry den.uz dlho ma trapi bolest na lavej strane hrudnika..je...
Psychika?
Dobry den, prozivam nasledujici stavy: navaly horka,...
Psychika
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující -...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nemoc konečníku

Dobrý den, ráda bych se zeptala, už cca měsíc se potýkám při stolici s pálením,...

Nemoc kosti

Dobry den,prosim vas,mamce zjistili,ze ma vysoke cervene krvinky.Po dalsim vysetreni...

Nemoc kostní dřeně?

Vážená paní doktorko, před dvěma měsíci jsem Vám psal o svém problému....

Nemoc krční páteře

Dobrý den prosím o vysvětlení MRI krční páteře. Mám již 2 měsíce brnění rukou...

Nemoc kůže ve vlasech-akné

Už,delší dobou mě trápí problémy ve kštici na hlavě ve vlasech se mě dělají...

Nemoc letušek

Dobrý den, čím léčit nemoc letušek v těhotenství? Občas se mi stane, že se mi...

Nemoc lupus eritematodes

Dobrý den, mám moc velkou prosbu - jsem žena 75 let a tuto nemoc jsem zdědila...

Nemoc motoneuronu k vyloučení

Dobrý den Asi rok mívám problémy s jemnou motorikou a pociťuji šílenou únavu....

Nemoc motorického neuronu

Dobrý den! Nedávno můj strýc (50 let) zjistil,že má nemoc motorického neuronu...

Nemoc na penisu

Dobrý den, prosím co se mi stalo léčba imazol canesten nezabrali ted exoderil...

Nemoc nebo krize středního věku ?? nebo obojí...

Dobrý den. Již deset let beru léky na vysoký tlak Tezeo, čtyři roky Atenobene...

Nemoc nebo psychika

Dobrý den, už asi měsíc mám problémy se zadýcháváním, hlavně při zátěži, záchvaty...

Nemoc nebo psychosomatika ??

Dobrý deň. Mám 34 rokov a môj problém trvá od začiatku roka 2019, ale pravdepodobne...

Nemoc nebo reakce na antibiotika?

Dobrý den, na začátek, od poloviny prosince jsem bral antibiotika Doxybene,...

Nemoc nebo vyčerpání ??

Dobrý den,je mi 34 let a pracuji v distribučním skladu Amazon,pracuji na denní...

Nemoc nehtů

Dobrý den, Dnes jsme s rodinou zjistili, že má babička má velké nárůstky...

Nemoc nehtu

Dobrý den, již nekolik měsiců mě trapí nehet. Je možné že to bude i rok. Myslel...

Nemoc nehtu

Zdravim, Jiz nejaky mesic dva pozoruju bezbarvou ryhu pres pravej nehet na...

Nemoc neklidných nohou

Dobrý den,mám dotaz,mám nemoc neklidných nohou,jak se to dá léčit,hlavně v noci...

Nemoc NS

Dobrý den, mnohokrát děkuji za odpověď na dotaz č.#269297. Měl bych ještě pár...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Stehenní svalové křeče

Hezký den, už od dospívání se setkávám s nočními křečemi v lýtkách. Asi 20...

Bolest palce nohy a nehtu

Dobrý den, přibližně před 14 dny mě překvapila večer v posteli silná bolest...

Kývání zubů

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak poznám mléčný zub od stálého. Začaly se...

Špatně vytažené stehy

Dobrý den, zhruba před třemi týdny jsem byla na vyřezání znaménka, ránu jsem...

Borelióza

Dobrý den, brala jsem antibiotika kvůli podezření na boreliozu, po 3 týdnech...

Noční bolesti kloubů a svalů

Dobrý den. Mam dotaz a je mi hrozne ouzko kdyz mam moje bolesti popsat......

Bakteriální vaginóza


Co mohu používat k roztoku betadinu

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli mohu používat černou mast nebo višnovku...

Bolesti v oblasti žeber

Dobrý den, mám dotaz. Cca tři roky mám občasné bolesti pod žebry vlevo. Někdy...

Nazelenalá moč

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Na gynekologii mi objevili zánět močových...

Kývání zubů

Dobrý den, chci se zeptat, před pár dny jsem byl u zubaře a sdělil jsem ji,...

Nafouknuté břicho, plynatost, přibírání na váze

Dobrý den. Poslední 2 roky mám problém se zvětšeným (nafouknutým) břichem, plynatostí...

Nadměrné pocení vlasaté části hlavy u dítěte

Dobrý den, chci se zeptat na svého syna 5 let, od mala tpi na pocení, není...

Krvácení mimo menstruaci s kusy sliznice

Dobrý večer, je mi 22 let můj gynekolog je momentálně na dovolené, tak se...

Barretův jícen

Prosím o radu, zda se dá žaludek, jícen vyšetřovat jinak než endoskopicky a...

Streptokoková infekce

Dobrý den, Minulý měsíc jsem dostala angínu. Paní doktorka mi předepsala Ospen...

Brnění nohou a necitlivost chodidel

Dobrý den, abych začala od začátku. Od října jsem byla neustále nemocná (zápaly...

Mám dotaz ohledně zvýšených jaterních testů.


Alvogyl po extrakci zubu

Dobrý den, jsem týden po extrakci 6 zubu dole, do otevřené dásně mi byl aplikovaný...

Preexcitační syndrom a dušnost v těhotenství

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Som v 12 tt gravidity, v prvom...

Reklama