Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Psychika

Psychika Bára 9.7.2020

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na následující - pro mě velmi citlivou - věc. Roky bojuji s úzkostnou hypochondrickou poruchou. Nyní mám podstatně horší fázi - řeším ji aktivně s psychiatrem, byly mi před 14 dny navýšeny léky.
Má horší fáze začala intenzivněji cca před 2 měsíci, kdy jsem trpěla na točení hlavy. Bylo mi tehdy uděláno kontrolní CT hlavy (předtím proběhlo CT hlavy v srpnu loni, v srpnu loni rovněž MR hlavy a krku, MR hlavy pak ještě letos v lednu). Všechna vyšetření dopadla dobře.
Nyní (před týdnem) jsem byla u neurologa, protože jsem hůře cítila pravou část těla - neurologické vyšetření bylo v pořádku, pro jistotu mě ale paní doktorka poslala opět na MR (podezření na cévní změny v mozku - dokonce do provedení MR nemám podle ní ani užívat triptany).
Od té doby je u mě citlivost pravé strany víceméně v pořádku, ale prakticky pořád mě bolí hlava na levé straně - nahoře mě v ní pobolívá takovým pícháním (nikoliv trvale, vždy zabolí, přestane a stále dokola), občas mě bolí i nad okem a vzadu za uchem. Někdy také cítím v obou uších tlak. Ráno žádnou bolest nemám, ale začne kolem poledne, zhoršuje se k večeru, v noci mě nebudí. Přes den si někdy musím vzít i Migralgin, některý den není nezbytný. Také cítím nalevo ztuhlost na krku a v šíji.
MR vyšetření se mi podařilo vyjednat už na příští pondělí, ale nevím, zda do té doby vůbec vydržím - stále myslím na to, že mi buď vyrostl vlevo nádor (i když jen za 2 měsíce od CT vyšetření), nebo tam vzniklo krvácení a do pondělí bude zkrátka pozdě. Mám přece velmi závažné příznaky (výše popsaná bolest). Moje rodina, seznámená s mou psychiatrickou diagnózou, mě ale nechce odvézt na kontrolní CT a tvrdí mi, že bolest hlavy mám od psychiky nebo jen od krční páteře a že už určitě vydržím do pondělní rezonance.
Může opravdu psychika způsobovat i takovéto bolesti hlavy? Vždy jsem myslela, že od psychiky jsou spíše trvalé tenzní bolesti hlavy. Dříve mi, když jsem si vzala Neurol, potíže trochu odezněly (jak strach, tak i samotná bolest), nyní se to ale neděje a já přemýšlím, zda je to spíše tím, že prostě bolest hlavy není psychického původu, nebo tím, že už mám na Neurol teď při častějším užívání vyšší odolnost.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Ano, psychika může způsobovat potíže, jaké popisujete. Určitě se nebojte, že byste měla nádor a v klidu vyčkejte do termínu MR. Kromě psychiatrie vám doporučuji i trvalé konzultace na psychologii, neboť vaši úzkostně fobickou poruchu nemáte pod kontrolou. Pokud již trvá roky, tak byste na léčbě měla být více stabilizovaná a takovéto myšlenky si nepřipouštět. Pokud řešíte s psychiatrem, je to dobře, ale asi to bude chtít ještě další navýšení léčby. S pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Psychika
Dobrý den, jednou se mi stalo ze se mi začalo špatně...
Psychika
Dobry den.uz dlho ma trapi bolest na lavej strane hrudnika..je...
Psychika
Dobrý den,měl bych dotaz související nejspíše s mou...
Nemoc nebo psychika
Dobrý den, už asi měsíc mám problémy se zadýcháváním,...
Psychika
Dobrý den, od 18ti let jsem denně užívala Olanzapin...
Psychika
Dobrý den, můj problém nastal náhle minulá rok v říjnu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychika


Psychika

Dobrý den, nejsem si jistý, jestli se jedná o vážný problém. Nicméně, už...

Psychika

Dobrý den, pracuji jako zdravotní sestra. Vždy jsem si myslela, že se pro...

Psychika

Dobry den, chtela bych se zeptat porad mi hlave procita minulost. A kdyz si...

Psychika

Dobrý den, chtěla jsem vás poprosit objednat k lékaři.Potrebuji psychologa ne...

Psychika

Dobry den. Rad bych se zeptal. Jiz jsem začal brát 4 týden Sertralin nejdřív...

Psychika

Dobry den... Mam jeden zavaznejsi problem. Mam pritele uz nekolik mesicu, asi...

Psychika

Dobrý den pravidelne docházím na psychiatrii . Dostávám miraklid a wellbutrin...

Psychika

Dobrý den, mám strach o syna jsou mu akorát 4 roky a viděl jak střelil může...

Psychika

Dobrý den Doma si nerozumim s rodicema Byla jsem minulý vikend rs nasima...

Psychika

Dobrý den, poslední pár let zpět jsem měla dost psychické vypětí co se týče...

Psychika

dobrý den , prosím vás mám takovej problém tahá se to semnou už mnoha let někdy...

Psychika

Dobry den pani doktorko,chtěla jsem se zeptat jestli muzu užívat Tebokan tablety...

Psychika

Dobrý den, cca před rokem jsem prodělala boreliózu, nedokáží posoudit zda úspěšně...

Psychika

Dobré ráno.V listopadu jsem začala užívat Citalec 10 mg,ten mi zabral asi po...

Psychika

Dobrý den, mám docela velký problém. Od mala mám lehkou DMO a tak mám z toho...

Psychika

Dobrý den, potřeboval bych poradit. Má přítelkyně má už po více jak měsíc časté...

Psychika

MAM KAMARADKU KTERA MA SCHIZORENII A POSLEDNI DOBOU MA ZASE NEDUVEŘIVOST A OBAVY...

Psychika

Dobrý den. Delší dobu (2 roky) na sobě pozoruji následující psychické problémy,...

Psychika

Dobry den, moje babicka (85 let) uziva jiz nekolik let lexaurin, nevim jak silny...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Může neštovice přenášet osoba, která už je měla?


Zvětšená uzlina/žíla v třísle

Zdravím, zhruba před 10 - 14 dny jsem si začal všímat zvětšené uzliny/žíly v...

Začervenání pod očima

Dobrý den, Už delší dobu mě trápí zarudlá kůže pod očima. Na levé straně...

Červené tečky na těle


Bolest a ztuhlost kolenního kloubu


Skříplý nerv ??

Dobry den, rada bych se zeptala, zdali existuje nejaka zobrazovaci metoda,...

Může otěhotnět?


Chronicka bolest pritahovace stehna

Dobrý den, mám 20 let a hraju fotbal na poloprofesionální úrovni, což znamená...

Svědění kolem konečníku bývá nejčastěji kožní plíseň

Dobrý den, před dvěma dny mě začala svedit oblast kolem konečníku, mazala jsem...

Neštovice

Dobrý den, chtěla bych vědět kolik dnů po propuknutí pupínků u neštovic je tato...

Zalehlé ucho po koupání

Dobrý den, po koupání se vnoučky v bazénu mi asi zůstala v uších nějaká voda....

Hyperaktivní močový měchýř


Svalové záškuby

Dobrý den, je mi 35 let,poslední dobou na sobě pozorují nepravidelně záškuby...

Bolest hlavy,břicha,únava,studené ruce,třes rukou,nevolnost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, již delší dobu mě trápí bolest hlavy, břicha,...

Menstruace dvakrát do měsíce




Teplota při otoku a bolesti tváře.

Na konci letošních horkých dnů (konec dubna-začátek května) mi otekla pravá...

Citlivá bulka na dásni

Dobrý den, nedávno se mi udělala bulka na dásni, ne však u zubu ale uplně nad...

Petechie


Může podrážděná slinivka vyvolat celiakii ?


Reklama