Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nemoc střeva

Trávení Nikol 14.9.2017

Dobrý den,
Je mi 22 let, jsem žena a měřím 167 cm a vážím 53 kg.
V prosinci mi díky gastroskopickému vyšetření diagnostikovali zvýšenou intoleranci laktózy - měla jsem časté a nepříjemné střevní problémy. Mléku se obloukem vyhýbám, ale do dnes mám problémy neustále, jako kdybych mléku hodovala každý den.
Kolem února jsem začínala mít i stolici s příměsí jasně červené krve, někdy hlenu. Nebylo to však často - do dnes (do září) tyto stolice s příměsí krve mívám tak 2-3x za měsíc. Stolice bývají převážně dost úzké a mazlavé - stužkovité, občas mají nažloutlou barvu. (Krev není častá, jen výjimečně.)
Jakmile mám pocit, že potřebuji na velkou, začnou mi nepříjemné křeče v břiše (někdy dost agresivní, že se musím posadit a nejsem schopna ani mluvit), při vyprazdňování mě taktéž bolí podbřišek a cítím, jak kdyby stolice u konci střeva přes ,,něco" procházela, jako přes nějakou překážku - jakmile přes tuto ,,překážku" stolice přechází, bolest se zvýší.
Tento proces vyprazdňování je tak nepříjemný, že mi začnou po návštěvě toalety většinou teploty, je mi zima, motání hlavy, pocit že nejsem dostatečně vyprázdněná a další stolice (obvykle řidší, ale ne úplný průjem) - klidně i 10x za dvě hodiny.
Toto mě natolik omezuje v normálním životě, že mám strach už kolikrát opustit svůj domov, až se nyní začínám obávat, zda jsem si nepřivodila psychikou dráždivý tračník. Pravidelně užívám probiotika - ENTEROL, ten ale moc nepomáhá a musím někdy sáhnout po Endiaronu či Immodiu, abych mohla žít normálním životem.
Často mě trápí nadýmání (užívám Espumisan, když musím do společnosti - zkoušky na VŠ atp. kde je většinou tichá atmosféra), křeče ve spodní oblasti břicha, pocit na omdlení - za toto období jsem již asi 3x omdlela, zvýšený - zrychlený tep, teploty, veliká únava, někdy i pocit na zvracení, říhání.
Nějakému vysokému stresu, nebo psychické zátěži vystavená nejsem. Svůj domov někdy mohu opustit úplně bez problémů, nebo naopak někdy jsem doma uvězněná. Někdy odejdu ven v pohodě, ale i během pobytu venku se mi kolikrát udělá hrozně zle. Jen už jsem z tohoto tak hotová, že často pláču, protože nemůžu žít takový život jaký bych chtěla a jaký jsem před těmito problémy měla - chodit nakupovat, setkávat se s kamarády, jít do ZOO, posedět v parku atd.
Sama mám podezření na Crohnovu chorobu, či nějaké vředy v tlustém střevě a nebo na ten dráždivý tračník. Určitě mi doporučíte kolonoskopické vyšetření, na které mám i doporučení od praktika, jenže se toho příšerně bojím. Zejména toho, že si budu muset dobrovolně dát projímadlo. Skoro každý čtvrtý den v mém životě je jako kdybych si to projímadlo ,,dala" a nechci si to spouštět dobrovolně.
Ráda si vyslechnu Váš názor a rady, máte určitě více zkušeností.
Děkuji za přečtení až sem a moc si vážím Vaší odpovědi. Přeji hezký den :)

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, aby jste měla jistotu zda máte či nemáte Crohnovu chorobu či jiné onemocnění tlustého střeva, je třeba strach z vyšetření a přípravy k vyšetření překonat. Můžete požádat i o pomoc psychologa. Také, jak popisujete svoje léčebné pokusy se mi jeví, že některé střevní obtíže jste si mohla přivodit sama. Proto je určitě vhodné zkonzultovat vše s odborným lékařem. Na Váš dotaz bude ještě odpovídat specialista.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová - praktická lékařka

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, slečno Nikol, Vaše obtíže, jak je popisujete, jsou beze sporu velice nepříjemné a omezující. Není divu, že jste z toho smutná, unavená a máte obavy. Jak to popisujete, je možné, že některé Vaše obtíže mohou být způsobené i Vaší psychikou, ale krev ve stolici nepatří k příznakům dráždivého tračníku a je určitě třeba podstoupit vyšetření na gastroenterologickém pracovišti. Použijte žádanku od praktického lékaře a najděte si takové pracoviště, kde Vás nejprve před samotným vyšetřením uvidí specialista. Nebojte se mu svěřit s Vašimi obtížemi a obavami, nejste jediná, kdo má obavy z projímadla v takové situaci a citlivý lékař Vám bude schopen poradit. Střevo je před vyšetřením nutné vyčistit od zbytků stolice a když to uděláte dobře, budete pak mít klid od nejistoty. Existuje více projímavých přípravků, s gastroenterologem proberete, který pro Vás bude nejvodnější. Samotného vyšetření se také nemusíte obávat, lze jej podstoupit v sedaci. Jinak do té doby, než půjdete na gastroenterologii, zamyslete se nad svým jídleníčkem. U laktózové intolerance se může stát, že nesnášite i jiné věci, než jen mléko. Laktóza je obsažena v jogurtech, tvarozích, sýrech ale i v sušenkách, salámu atd. Obvykle bývá dobře tolerovaný tvrdý sýr a někdo snese i jogurty, ale ne každý. Sama na to jistě přijdete, které potraviny s laktózou nesete a které ne. Je možné, že po vyšetření na gastroenterologii bude vhodné doplnit i psychologické vyšetření, které Vám může pomoci od Vašich obav. Můžete vyzkoušet některé přírodní léky na zklidnění, jako homeopatika, bylinné sirupy; v lékárně Vám doporučí. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Divertikulóza tlustého střeva
Můj tatínek trpí divertikulózou. Nemůže chodit samovolně...
Rakovina tlustého střeva
Dobrý den, mému taťkovi (60 let) byla diagnostikovana...
Operace slepého střeva
Dobrý den jsem 3 dny po operaci slepého střeva (laparoskopticky)...
Alkohol po operaci slepého střeva
Dobrý den, všude se píše, nepřehánět to s alkoholem...
Zánět střeva
Dobrý den, Mám delší dobou problém se střevy, mam...
Polyp střeva
Dobrý den, u mého tchána našli při operaci břicha...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nemoc růže

Dobrý den,moje dnes sedmiletá dcera prodělala ve třech letech růži.Měla ji v...

Nemoc růže doprovodná léčba

Dobrý den chtěl bych se zeptat po prodělání nedávné nemoci růže byla navržena...

Nemoc s ibalginem teploty 39+

Dobrý den, bylo mi v neděli zlé ale pociťovala jsem takovou vnitřní teplotu....

Nemoc se snizenou teplotou

Dobry den, uz asi 3. den jsem nemocna. 1. den mě bolelo trochu v krku a lehce...

Nemoc sestry

Můj dotaz je velmi specifický, týká se mé sestry (60), je psychicky nemocná...

Nemoc sítnice

Přeji Dobrý den, Měl bych na Vás dotaz co si o tom myslíte. Můj problém se...

Nemoc sklivce

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Již před nějakou dobou jsem si všiml skvrnek...

Nemoc sleziny

Dobrý den mám podezření na slezinu, neustalé mě bolí slezina potřebuji vedet...

Nemoc sleziny

dobry den mam problem se slezinou nechtejí mě operovat a hubnu prosím o info...

Nemoc střeva

Dobrý den pane doktore/ko, Již téměř rok mě trápí potíže s výskytem krve ve...

Nemoc střeva x gynekologie?

dobrý den, jsem sice velmi obézní pacientka,nicméně hodně pohyblivá,pracuji...

Nemoc studentů, polibková nemoc, nemoc z líbání

Dobrý den. Přítelkyně šla 14.12 (pátek) k lékaři s bolestí v krku. Ten ji diagnostikoval...

Nemoc syringohydromelie

Dobrý den, mám dotaz ohledně nemoci syringohydromelie v oblasti c6 a c7.Dá se...

Nemoc štítné žlázy

Dobrý den,před 3 týdny mi bylo úplně náhodou zjištěna porucha štitné žlázy.Nikdy...

Nemoc štítné žlázy

Dobrý den po porodu mi zjistili z ultrazvuku zánět štítné žlázy. Krevní odběry...

Nemoc štítné žlázy

Dobrý den, je při takových to hodnotách štítné žlázy v pořádku dávkování 100letroxu?...

Nemoc štítné žlázy

Dobrý den, podle posledních výsledků mi byla zjištěna hodnota TSH 24,790, T3...

Nemoc štítné žlázy

Dobrý den. Z krevních testů mi zjistili zvýšené množství hormonu. Nyní jsem...

Nemoc ŠŽ

Dobrý večer ultrazvukove vyšetření štítné žlázy jsem měla dmv pořádku žádný...

Nemoc ucha

Dobrý den. Už přes rok mám přecitlivělé pravé ucho. Jsou mi nepříjemné zvuky,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nárok na invalidní důchod

Dobrý den, chci se zeptat, zda bych měla nárok na invalidní důchod, když již...

Nevolnost po pivu

Dobrý den, je mi 16 let a 10.12 jsem vypila za 1 hodinu 3 litry piva gambrinus...

Pálení, bolest nártů, štípání nejvíce v noci

Dobrý den, pane doktore, nenašla jsem tu neurologii, pže jinak bych se asi zeptala...

Roztroušená skleroza a poruchy spánku

Dobrý den, cca 2 roky se léčím s rozstroušenou sklerózou. 3x týdně si aplikuji...

Rizikový sex, testy

Dobrý den, den před tím co jsem napsal tento dotaz, jsem měl nechráněný orální...

Streptokokové onemocnění

Zvýšené aslo streptokok v krvi Dobrý den, syn 16 let bývá hodně unavený,trpí...

Pálení penisu

Dobrý den, před čtyrmi měsíci jsem měl nechráněný pohlavní styk s neznámou...

Bolesti břicha

Dobry den, jiz nekolik let mivam nepravidelne silne bolesti bricha v okoli zaludku....

Točení hlavy vleže na zádech


Možnost přenosu oparu rtu na kojence


Výhřezlá plotýnka

Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s žádostí ohledně vyhřezlé plotýnky....

Infekce močových cest, chlamydie

Dobrý den, přítelkyně měla zánět močových cest a z nějakého důvodu jí dělali...

Nehojící se rána

Dobrý den, před rokem se mi udělala na levém loktu bursa. Před půl rokem mi...

Péče o unavené/namáhané hlasivky

Dobrý den, Vážená paní doktorko,měl bych dotaz a to ohledně péče o hlasivky.....

Krev ve slinách


Výtok z pochvy

Dobrý den, asi půl roku jsem trpěla opakovaně na svědivost vaginy a mám mnohem...

Kožní řasa u konečníku

Dobrý den, mohl by jste mi poradit, kde si nechat odstranit kožní řasu u konečníku...

Vyhřezlá plotýnka

Dobrý den. Můj dědeček má vyhřezlou plotýnku, zajímá mě zda by mohly uškodit...

Silná menstruace


Pálení močové trubice

Dobrý den. Už delší dobu mě trápí pálení močové trubice a nevím jak se toho...

Reklama
Zavřít