Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nepodávat ATB bez jasného důkazu

Vnitřní lékařství Nikol 19.4.2019

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na Váš názor pětileté dcery a jejího zdravotního stavu, který se s námi táhne již třetí měsíc. Dcera měla na začátku února běžné nachlazení, které se zvrhlo ve zřejmě větší bolest v krku. Všimla jsem si, že má dcera čepy na mandlích. Šli jsme k ošetřující lékařce, která údajně na mandlích nic neviděla. Odešli jsme s nepořízenou domů, ale za cca 14 dnů se tento průběh nemoci opakoval. Znovu jsme navštívili PL a to už tedy lékařka čepy na mandlích viděla. Dceři vzala stěry z mandlí, které vyšly negativně(ale i tak nás lékařka upozornila na to, že stěr mohla vzít špatně, protože dcera špatně spolupracovala, s tím já plně souhlasím). Byl nám raději nasazen Ospen 400, který dcera řádně dobrala. Po dobrání ATB jsme absolvovali kontrolu a PL nám tedy řekla, že je dcera zdravá jako rybka. Za cca 14 dnů dceru bolelo opět v krku, ale už ne tak silně, opět jsem si všimla bílých mapek na mandlích. Opět jsme navštívili PL a dcera má údajně jen běžnou virózu a mandle má čisté. Přes den již skoro vůbec nekašle, ale noc dokáže prokašlat "celou". A mandle podle mého uvážení čisté nemá. Chci se Vás tedy zeptat, do jaké míry jsou povleklé mandle v pořádku, kde by fleky musely být umístěné, aby se jednalo například o Streptokoka? Na fotu jsou viditelné bílé skvrnky, které pokračují až na spodní část mandlí. Na druhé mandli, tedy levé mandli má dcera menší výskyt bílých skvrn. Ještě chci říct, že dcera na angíny netrpí. Mnohokrát Vám děkuji za odpověď.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, bílá mapa na mandlích je právě způsobena léčbou antibiotiky a neznamená další anginu, stav by se měl časem upravit a pokud možno ATB zbytečně nepodávat, aby se stav sliznice opět nevracel do takovéhoto stavu, obávám se že i původní nález byl nejspíše viróza, nikdy prosím neberte ATB "pro jistotu", pokud jsou pochybnosti, vždy se řiďte celkovým stavem ( horečky ) a odběrem krve, tedy trvejte na vyšetření CRP a krevního obrazu případně, protože zbytečně podaná ATB na virózu způsobí více škody než užitku a do budoucna oslabení imunity a neustálé vracení zánětů v krku, pro anginu je typická výrazná silná bolest při polknutí a nikdy nemívá rýmu a kašel, kdežto u virozy je pobolívání v krku stejné bez ohledu na polknutí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Sobotková

Specializace: Dětská ORL, ORL (ušní, nosní, krční) Pracoviště: Klinika dětské otorinolaryngologie FN Brno

Dobrý den, na fotce hrdlo překrvené je, ale nejsem schopna posoudit povlaky. Bílé povlaky mohou být způsobeny streptokokem, mohou být mykotického původu po léčbě aTB, ale u dětí se také vyskytují zcela přirozeně, jako odloupané buňky a další materiál - tomu říkáme detritus. Klasická streptokoková angína se vyznačuje teplotami, povlaky, zduřelými uzlinami na krku. Vhodné je udělat odběry, CRP, krevní obraz, ATB nasadit dle celkového stavu ev. zánětlivých parametrů. Nepíšete nic o dalších příznacích....povlaky na mandlích samotné nejsou v žádném případě indikací k nasazení antibiotika.
Pak ještě existuje tzv. PFAPA syndrom, periodicky se opakující horečky cca po 14 dnech a podobně, zároveň jsou další příznaky, např. povlaky na mandlích, afty, uzliny.
Pak ještě zmiňujete noční kašel - může to být nosní mandlí, extrezofageálním refluxem atd. Je potřeba došetřit - doporučuji navštvit ORL lékaře, pokud by potíže přetrvávaly.

Související dotazy

ATB - podávat či nepodávat ??
Dobry den, po dobrati ATB na stafylokoka v nose som...
ATB
Dobrý večer paní doktorko, mám jednoduchý dotaz. Beru...
Atb
prominte že zase otravju ale potřebuju slyšet nazor...
ATB
Dobrý den paní Blahnáková, dnes je to třetí den co...
ATB
Dobrý den, moje doktorka mi předepsala ATB doxyhexal...
ATB
Dobry den, mam dotaz, dobral jsem ATB konkrétně fromilid...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Neplodnost, špinění

Dobrý den, rada bych se zeptala na jednu vec. Jiz nejakou dobu se snazime o...

Neplodnost, štítná žláza

Štítná žláza. Dobrý den, je mi 26 let a snažíme se s přítelem skoro 2 roky...

Neplodnost, změny váhy

Dobrý den, můj problém je, že nemohu otěhotnět. Ale abych začala od začátku....

Neplodnost, zmražená vajíčka

Dobrý den, mám v jistém centru asistované reprodukce zmražená vajíčka. Je mi...

Neplodnost?

Dobry večer,mám na Vás prozbu (otazku) asi pred 3 lety jsem byla na prerušeni...

Neplodnost?

Dobrý den, již déle než půl roku se s manželem snažíme o mimi, a zatím se nedaří....

Neplodnost?

Dobrý den, od prosince 2011 se snažíme o miminko. Od června 2012 chodím na...

Neplodnost?

Dobrý den, mám problém s opakující se kvasinkovou infekcí. Četla jsem, že její...

Neplodnost?????

zdravím, slyšela sem od přítele o problému u chlapů ale nemůžu pro to najít...

Nepodání injekce na protilátky po porodu

Dobrý den, potřebovala bych Váš názor. Mám názory dvou lékařů, které se liší....

Nepohlavní přenos kapavky na dítě

Dobrý den, manžel mě nakazil kapavkou, oba jsme byli úspěšně léčeni na dermatovenerologii....

Nepohodlí při močení

Dobrý den, v poslední době pociťuji nepodlí ohledně močení. V první řadě...

Nepohodlí vnějších rodidel

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala: z dovolené jsem si přivezla mykózu (typické...

Nepohyblivá bederní páteř

Dobrý den, prosím o radu, od malička aktivně sportuji cca před 3 lety jsem...

Nepohyblivá hlasivka po užívání léku proti křečím v lýtkách

Dobrý den. Chtěla bych vás poprosit o radu. Má maminka měla křeče v lýtkách....

Nepohyblivé klouby ruky po operaci

Dobrý den, 1.9 jsem prodělal tříštivou zlomeninu IV metakarpu, po kontrole sádry...

Nepohyblivé klouby ruky po operaci DOPLŇĚNÍ

Dobrý den, 1.9 jsem prodělal tříštivou zlomeninu IV metakarpu, po kontrole sádry...

Nepohyblivé spermie

Dobrý den, mám takový dotaz s přítelem jsme už 5 let když jsme spolu začali...

Nepohyblivost nohou


Nepohyblivost PHK

Dobrý večer chtěla jsem se zeptat před půl rokem jsme měli vážnou DP.Přítel...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Paleni v sourku

Dobry den. Uz asi mesic pocituji paleni u korene penisu a v sourku. Byl jsem...

Lechtání v krku, kašel, zahlenění

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem dlouhodobých potíží dýchacího ústrojí....

Jak se prosím projevuje kapavka v ústech?

Dobry den, jak se prosim projevuje kapavka v ustech? Pred cca tremi tydny jsem...

Bolest zad


Tlak v krku z psychických důvodů

Dobrý den, mé problémy začaly před rokem v listopadu, začal jsem mívat žaludeční...

Bolest varlete

Dobrý den, cca před měsícem mě bolelo levé varle, řekl jsem si, že pokud...

Menopauza

Dobrý den,je mi 49 let a ráda bych zjistila,zda již prodělávám menopauzu. Nemám...

Bolest a modrání (černání) palce

DOBRÝ DEN, MŮJ BRATR (47LET) MÁ JIŽ NĚKOLIK MĚSÍCŮ PROBLEM S PALCEM U NOHY,...

Suchý penis po pohlavním styku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je normální, že když mam zvýšenou vaginální...

Pocit zahlenění

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně mého zdravotního stavu. Momentálně...

Vynechání menstruace


Panenská blána


Křeče do prstů

Dobrý den, mám vážný dotaz, již delší doby mi vždy z ničeho nic začne brnět...

Pálení jazyka a horního patra

Dobrý den, již víc jak měsíc pocituji paleni az bolest jazyka a poslední dny...

Vyšší krevní tlak po antibiotikách

Vážená paní doktorko, dnes jsem byla na prohlídce u své gynekoložky a sestřička...

Motání hlavy, tlak na hrudi a brnění prstů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, přítel má již po několikáté takový divný...

Bolest v oblasti trojúhelníku

Dobry den chci se zeptat často kdyz ani mastné jídlo nebo možná i hodně masa...

Knedlík v krku

Dobrý den mám problém už asi 1 měsíc mám pocit knedlíku v krku jsem bez teplot...

Léky při kojení: Brufen a Imodium

Mám skoro 4. měsíčního zdravého chlapečka, kterého plně kojím. Vzala sem si...

Snížená funkce štítné žlázy-vysoká hodnota TSH

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na dvě věci.Minulý týden jse byla na preventivní...

Reklama