Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Neuropatie - doplnění

Mozek a nervy Petr Novák 13.11.2013

Dobrý den paní doktorko,
děkuji Vám za včerejší odpověď. Ještě bych rád doplnil některé údaje, které by na základě Vaší odpovědi mohli mít vliv na celý problém. Původní korespondenci uvádím níže.
Hodonota glykovaného hemoglobinu je 4,8 (norma 4,2 - 4,6). Dále jsem v roce 1996 prodělal boreliózu, která byla zaléčena antibiotiky. Před měsícem mi normální testy ukazovaly, že jsem musel být před krátkou dobou infikován. Podrobné testy ale Western Blot vyšly negativní. Jsou tyto testy 100% nebo byste doporučovala lumbální punkci? Od roku 1996 (nákaza borelií) jsem se několikrát léčil s těžkými depresemi. Nyní dlouhodobě užívám Wellbutrin. Dále ještě mám zvýšené jaterní testy (dlouhodobě) a ztukovatělá (zvětšená) játra (sono). Hodnota ALT 0,86 (norma 0,03 - 0,68), AST je v normě, GMT 1,14 (norma 0,14 - 0,84). Nekouřím, pravidelně nepiju. Poprosím o Váš názor na celou věc. Dotazuji se z toho důvodu, že mi cukrovka nepřipadne vzhledem k hodnotám natolik závažná, aby se rozvinula polyneuropatie. Je to ale pouze laický pohled. Rád bych vyloučil další možné příčiny. Jde mi o názor, abych se eventuálně nenechal mylně ukolébat názorem, že příčinou je zcela jistě cukrovka. Mnohokrát Vám děkuji. Petr Novák


předchozí korespondence:
Váš dotaz: Poprosím Vás o radu s následujícím problémem. Je mi 38 let, vážím 112 kg (BMI 36), mám cukrovku - diagnostikována před 2 lety jako včasný záchyt (hodnoty Glokozy ale celkem nízké 6 až 6,2 mmol/l). Co se týká cukrovky, neberu žádné léky, byla doporučena dieta. Pokoušel jsem se zhubnout, ale celkem bezúspěšně, až za poslední dva měsíce se mi hubnutí konečně podařilo nastartovat. Před 4 měsíci jsem začal mít nepříjemné pocity v pravé noze (brnění, pocit chladu, méně citlivá ploska), také mírné brnění v pravé ruce. Podstoupil jsem vyšetření na neurologii a na základě EMG mi byla diagnostikována středně těžká senzitivní neuropatie. Mám za sebou 4 injekce Milgamy a užívám Cavintom Forte. Pocit necitlivosti nohy je velmi nepříjemný a popravdě mě tento problém dost děsí. Chci se Vás zeptat, jak a zda se toto dá úplně vyléčit? Před 2 měsíci jsem začal 1 - 2 x týdně pravidelně plavat, jíst zdravě (více zeleniny, žádné sladké, atd). Zhubl jsem 6 kilo a budu v tomto pokračovat. Poprosím tedy o zprávu, zda za předpokladu úpravy životního stylu, kompenzace cukrovky (i když si myslím, že Glukoza 6 mmol/l není zase tolik - překvapilo mě, že se rozvinula neuropatie), snížení váhy, zvýšení pohybu jsou neuropatické problémy vratné do původního stavu? Nevím, zda nervy mají schopnost regenerace do této míry. Případně se zeptám (pokud časem nic nezabere (Milgama, pohyb , strava...), zda je reálné pátrat po příčinách neuropatie někde jinde? Četl jsem, že mnoho lidí s cukrovkou může mít neuropatii, jejíž příčinou cukrovka ale není. Děkuji Vám mnohokrát za odpověď a za Váš čas. Petr N.

Odpověď odborníka: Polyneuropatie je často způsobená cukrovkou. Osobně i u diabetiků doporučuji vyloučit jiné příčiny - tedy základní laboratoř, onkologickou prevenci, vyšetření na borrelie, pokud je v anamnéze klíště. prvotní léčbou ej optimální kompenzace diabetu - glykemii máte celkem dobrou, nepíšete, jaký je glykovaný hemoglobin - ten má asi větší vypovídající hodnotu o kompenzaci diabetu. necitlivost je problém obtížně léčitelný, zde mají snad efekt jen vitamíny b řady, nohy masírovat, střídat teplé a studené koupele. Pokud se objeví brnění nohou, zejména klidové, je celá řada možností, jak to řešit léky. Léčbu řídí neurolog.

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Dětská neurologie, Neurologie Pracoviště: Soukromá neurologická ambulance Uherský Brod a Uherské Hradiště

Dobrý den, osobně bych lumbální punkci, pokud vylučujeme borreliosu, doplnila, serologické testy v tomto případě 100% vypovídající hodnotu nemají. V závislosti na tíži postižení by možná bylo vhodné zkusit lázně ( jejich schválení lékařem zdravotní pojišťovny záleží na výsledích svalového testu).
JInak se domnívám, že cukrovka příčinou polyneuropatie být může, je, jak jsem psala minule, vhodné doplnit onkol. prevenci k vyloučení jiné možné příčiny ( UZ břicha, laboratoř, stolice na okultní krvácení, vyš. prostaty). JInak změny životního stylu, jak jste psal v minulém dotazu, jsou jistě žádoucí a alespoň parciální efekt snad přinesou.

Související dotazy

Neuropatie
Dobrý den, nenašla jsem tady žádného INTERNISTU-tak...
Neuropatie?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je možná příčina...
Diabetická neuropatie
Prosím o odpověď, zda-li se na léčení diabetické neuropatie...
Jak vypadá neuropatie
Vím že se neuropatie dá nějak ověřit pomocí vyšetření...
Neuropatie na MR
Dobrý den, dá se rozpoznat postižení nervů jako je...
Neuropatie při diabetu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké léky se používají...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Neuropatie

Mám cukrovku II. stupně asi 5 let, beru Siofor. Mám neuropatii dolních končetin...

Neuropatie

Dobrý den paní doktorko, neurolog mi stanovil na základě výrazných příznaků...

Neuropatie

Dobrý den, na základě vyšetření EMG mi byla diagnostikována motoricko sensit...

Neuropatie

Dobrý den,Paní doktorko chtěl bych Vás poprosit o vysvětlení nálezu ve zprávě...

Neuropatie

Od 11.1.2018 trpím polyneuropatií typu CIDP DK i HK. Nejsem ale diabetik ! Současně...

Neuropatie

dobry vecer, uz asi dva mesice citim nepretrzitou necitlivost prstenicku na...

Neuropatie

Začaly mě brnět prsty na nohou, později celá chodidla. Neurolog mi předepsal...

Neuropatie

Dobry den,loni mi zjistili,sensomotorickou polyneuropatii .Nohy mě bolí každym...

Neuropatie

Dobrý den, nenašla jsem tady žádného INTERNISTU-tak jak byste mi poradil ,ráda...

NEUROPATIE

Dobrý den můj broblém je už od října minulého roku kdy jsem po námaze šla jsem...

Neuropatie (cukrovka II)

Dobrý den, byla mi diagnostikována neuropatie, mám cukrovku II,Dostala jsem...

Neuropatie a další obtíže

Dobry den,mam potize s nohami v oblasti holene,staci jit par metru,treba i jen...

Neuropatie a defekty na patách

Vážený pane doktore, obracím se na Vás o radu (nejsem diabetik). Jsem ročník...

Neuropatie a magnetoterapie

Dobrý den chci se touto cestou zeptat zda magnetoterapie pomáhá při léčbě neuropatie....

Neuropatie a vitamín B12

Dobrý den, léta se potýkám s bolestmi a mrtvěním rukou a nohou, srdeční arytmií,...

Neuropatie DK

Prosím o radu. Už asi osm let se léčím na neuropatii (diabetická)Brnění,štípání...

Neuropatie na MR

Dobrý den, dá se rozpoznat postižení nervů jako je neuropatie a jiné také na...

Neuropatie při diabetu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké léky se používají při neuropatických...

Neuropatie tenkych vláken

dobrý den můj problém je už od října kdy jsem po námaze šla jsem o strany...

Neuropatie v zápěstí

Dobrý den!Chtěla bych se zeptat.Byla jsem na vyšetření EMG s pravou rukou ohledně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hlen v kuku

Dobrý den, prosím o radu. Již skoro 4 roky mě trápí problémy s krkem. Konkrétně...

Stržená piha / znaménko

Dobrý den. Včera večer se mi bohužel povedlo strhnout si pihu/znaménko v obličeji...

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem

Dobrý den, Už od jisté doby mám problémy se žaludkem, prosím Vás o radu....

Mikční a pitná karta

Dobrý den, po několikadenním vedení mikční a pitné karty zjišťuji, že vymočím...

Odkašlávání, dráždění v krku, škrábání, lechtáni v krku

Přeji Vám dobrý den. Prosím mám na Vás dotaz. Jedná se o kašel spíše o odkašlávání...

Trvající únava a nervové obtíže

Dobrý den, mám problém cca poslední 2-3 roky s mravenčením v nohách od třísel...

Křupnutí v kotníku

Dobrý den, před 7 týdny jsem si při fotbalovém zápase vyvrtla kotník a natahla...

Volně pohyblivé varle

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat při sexu se mi stává, že mi zapadne většinou...

Chlamydie

Dobrý den, Měla bych dotaz ohledně chlamydií. Zjistili jsme, že kolegyně v...

Písečné mušky

Dobrý den, při pobytu na ostrovech v Indickém oceánu jsme byli s rodinou poštípáni...

Náhlé křeče na hrudníku

Dobrý den, chci se zeptat na možnou příčinu problému, který mě čas od času "navštěvuje"....

Bílý pupínek jazyka

Dobrý den, včera se mi na špičce jazyka objevil malý bílý pupínek - bylo to...

Špatné dýchání, bušení srdce, pocity úzkosti, občas špatné polykání

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu. Během posledních dnů jsem zaznamenal...

Noční pocení

dobrý den chci se zeptat poslední tři noci se strašně v noci budim spocena...

Vřed na tváři

Dobrý den, na tváři se mi udělal takový velký vřed nebo jak to mám nazvat. Udělal...

Přetrhané vazy po pádu na ruku

Dobrý den, 28.6. jsem měla nehodu - pád, po kterém mě kromě pár modřin velmi...

Utržený biceps v obl. lokte

Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor - před týdnem jsem si po třídenní...

Bolest kyčle, brnění dolní končetiny

JIž asi l měsíc léčena na rehabilitaci, nyní na neurologigi určena diagnoza...

Bolest v krku

(Předchozí e-mailová adresa byla spatne, omlouvam se za chybu) Dobry den. Je...

Na fotbale jsem dostal balónem přímo do varlat

Dobrý den, na fotbale jsem dostal balónem přímo do varlat a mam tam dost velkou...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
Představte si prostředí, kde se vždy setkáte s pozorností, kterou očekáváte.
* registrací neměníte svého lékaře.