Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nežadoucí účinky antipsychotik

Psychiatrie Michaela 18.10.2015

Dobrý den pane doktore,chtěla bych Vás poprosit, jestli by jste se mohl vyjádřit k onemocnění mého strýce (60 let). Nikdy vážněji nemocný nebyl. Pracoval jako strojní zámečník, v mládí asi 2 roky kouřil.Před 12 lety onemocněl paranoidní schizofrenii. Bral Risperidal po kterém halucinace vymizely, ale objevily se negativní příznaky- emoční oploštělost, nezájem pracovat, anhedonie. Přesto chodíval na dlouhé procházky, četl, díval se na televizi, chodil plavat. Postupně se zhoršovali jeho kognitivní funkce, přestal číst, plavat, procházky omezoval. Přibližně před 2 roky zapomínal brát léky pravidelně a proto mu paní doktorka začala podávat Afluditen 1 amp. i.m. každé tři týdny. Po roce této medikace přestal na injekce chodit. Půl roku byl úplně bez léků. Za tu dobu se jeho kognitivní deficit ještě výrazněji prohloubil. Pak se opět k této medikaci vrátil. Jeho stav se však stále zhoršuje. Je rigidní, na dotazy odpovídá s latencí, nepozná již hodiny, neumí se podepsat, má poruchy paměti, oblékne se s pomocí, povrchově zrychleně dýchá, občas sykavě přes zaťaté zuby, má studené fialové ruce, špatně vidí.




Měl dělané CT mozku, kde byla popsána atrofie a ischemicko degenerativní změny bílé hmoty.




UZ karotid bez hemodynamicky významných stenóz




Neurol.vyš. -organický pychosyndrom, bez ložiskové symptomatologie, celkově vyšší rigidita v.s. při terapii Afluditenem




Z biochemických vyšetření měl vyš. pouze KO, CRP, jaterní testy, glukózu, prolaktin. Byla zjištěna zvýšená hodnota bilirubinu(35 umol/l),glukozy (6,12 mmol/l). Ostatní v normě.





Mám obavy, že jeho nepříznivý stav je z převážné většiny způsoben terapii antipsychotiky. Ćetla jsem, že užívání antipsychotik může vést k atrofii mozku. Navíc je užívání Afluditenu kontraindikováno u organického poškození mozku, hepatopatii. Pacienti s demencí mají při užívání antipsychotik zvýšené riziko CMP.Na druhou stranu mě zaráží, proč došlo po přechodném vysazení k výraznějšímu zhoršení kognitivních funkcí. Jeho paní doktorka tvrdila, že toto Afluditen není návykový. Nevím, co si o tom mám myslet. Stejně mi připadá, že léčba dělá více škody než užitku. Co dělat? Postupně lék vysadit nebo nahradit ?Užívat doplňky stravy, změnit stravování? Paní doktorka, ale není změně nakloněna, tvrdí, že jeho stav se bohužel bude zhoršovat a její léčba má za úkol strýce tlumit, aby nebyl neklidný.




Ráda bych znala Váš názor, jestli mohlo antipsychotikum poškodit mozek a zda je podávání Afluditenu oprávněné? Co podniknout?
Předem moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den.




Michaela

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

Dobrý den paní Michaelo,
Co se týče Vašeho strýce tak za prvé diagnóza schizofrenie v 50 ti letech je dosti zvláštní , jedná se totiž většinou a onemocnění mladého věku. Většinou v tomto věku jde o organická duševní onemocnění (většinou neurodegenerativní onemocnění typu Alzheimerovy choroby. Neurodegenerace bílé hmoty může značit bud Binswangerovu chorobu, nebo aterosklerotické postižení bílé hmoty. Psychotické příznaky jsou zde symptomatické, čili jedná se o příznaky základního onemocnění a jsou pak následně léčeny antipsychotiky. Negativní příznaky bych viděl spíše jako základní projev onemocnění než jako nežádoucí účinek antipsychotik.
Případ se mi jeví atypický, léčba bude asi složitá, ale bez vyšetření konkrétního pacientka nemohu uvést nic více.
S pozdravem
MUDr. Miroslav Sekot

Související dotazy

Nežádoucí účinky Azitroxu
Dobrý den, přečetl jsem si příbalový leták k Azitroxu...
Nežádoucí účinky léčby
Dobrý den, nedávno jsem se Vás ptala na nežádoucí účinky...
Nežádoucí účinky po léku
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či liek Chlorprothixen...
Nežádoucí účinky ??
Dobrý den, manžel užívá na bolesti ramenních kloubů...
Esmya nežádoucí účinky
dobrý den, měsíc beru lék esmya, mám nafouklé břicho...
Bolesti hlavy, kortikoidy, nežádoucí účinky
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, za jak dlouho vymizí...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nežádoucí účinky antibiotik

dobrý den, od listopadu užívám 1/2 tbl Citalecu denne, na magnet.resonanci mi...

Nežádoucí účinky antidepresiv

Dobrý den, aktuálně se léčím s depresivní epizodou, třetí během 15 let, jejímž...

Nežádoucí účinky antiepileptik

Dobrý den, je mi 14 let, v březnu tohoto roku jsem prodělala dva generalizované...

Nežádoucí účinky antihypertenziv

Léčba vysokého krevního tlaku internistou, nyní beru již desáté tabletky, neustále...

Nežádoucí účinky antikoncepce

Dobrý den, vážený pane doktore, chtěla jsem se zeptat jestli se nežádoucí účinky...

Nežádoucí účinky antikoncepce

Dobry den, mam dotaz ohledne antikoncepce pred 3 dny jsem dostala novou slabsi...

Nežádoucí účínky antikoncepce

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat , můj gynekolog mi předepsal jinou antikoncepci....

Nežádoucí účinky antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Je mi 16 let. Asi 7 dní "jím" antikoncepci...

Nežádoucí účinky antipsychotik

Dobrý den.Trápí mě jeden problém.V létě jsem se léčil se schizofrenií.Beru prášky...

Nežádoucí účinky antipsychotik

Dobrý den.Rád bych Vám položil 2 dotazy.Máme 5měsíčního syna a u konečníku jsme...

Nežádoucí účinky Azitroxu

Dobrý den, přečetl jsem si příbalový leták k Azitroxu 500 mg a docela mě vylekal....

Nežádoucí účinky bisoprololu

Dobrý den, přibližně tři roky se potýkám se zvýšeným srdečním tlakem a tepem....

Nežádoucí účinky Cipralexu


Nežádoucí účinky Durogesic

Dobrý den, prosím o radu mé babičce. 85 let, degenerativní změny páteře, výhřez...

Nežádoucí účinky hormonální antikoncepce

Dobrý den,od března 2019 mám mirenu je mi 30let ale asi mi nesedí jsem nafouknutá...

Nežádoucí účinky léčby

Dobrý den, nedávno jsem se Vás ptala na nežádoucí účinky Aescin - Tena a Neuromultivit....

Nežádoucí účinky léčby antibiotiky

Dobrý den. Byl jsem týden nemocný s angínou, přesně před týdnem jsem dobral...

Nežádoucí účinky léčby antidepresivem Zoloft


Nežádoucí účinky léčby Asentra 50

Dobrý den beru Asentru 50 již měsíc a půl bylo mi již celkem dobře ale pred...

Nežádoucí účinky léčby Sertralinem

Dobrý den, před čtyřmi dny jsem začala brát Sertralin 50 mg (1xdenně). Měla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den pane Doktore, Včera jsem byl na zdravotních testech v Pražské vojenské...

Skleroza aorty


Trombóza po úrazu

Dobrý den, po úrazu kotníku mi byla diagnostikována tromboza svalových větví...

Panenská blána

Dobrý den, s přítelem máme problém. Je mi 15 a přítelovi 17 let. Už jsme spolu...

Ige

Dobrý den, se synem docházím k alergologovi od jeho 1 roku, nyní mu bude 6....

Po probuzeni cítím úzkost a depresi

Dobry den, posledniho pul roku mi stava (nevim, zdali na zaklade dlouhodobeho...

Bolesti nohou, únava

Dobrý den , je mi 53 let , pracuji jako fyzioterapeutka , od února mám velké...

Lázně po zlomenině krčku

Dobrý den, Mám dotaz ohledně nároku na lázně. Je mi 54 let. Následkem úrazu,...

Kašel

Dobri den chtela jsem se zeptat mesic uz kaslu,mam piskot na pruduskach,brala...

Cervena skvrna na penisu

Dobry den, prosim Vas o odborny nazor na cerveny flek na zaludu (viz. priloha)....

Neprokrvování prstu na ruce, chlad prstu a jeho zmodrání.

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Cca od podzimu 2014 mi začaly...

Borelie

dobrý den chci se zeptat kde si mužu nechat udělat testy na borelie,,,měl jsem...

Panenská blána

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli gynekolog může zjistit jakým způsobem...

Vred na jicnu operace

Vazeny pane Hruby Muj problem spociva v tom,ze mam na jicnu 5 milimetrovej...

Lek mertenil 10mg

dobry den . chci se zeptat moje pani doktorka mne předepsala lek mertenil...

Zvýšený cukr, bolesti na hrudi

Dobry vecer, mam zvyseny cukr rano 6,5 hodinu po jidle 8 - lekar to neresi,...

CTP-axialny hypotonus, torticollis addy

Dobry den mám syna narodeneho v 34tt bez nejakych vaznejsich problemov dychal...

Schmorlovy uzly

Dobry den, prosim o osvětlení pojmu Schmorluv uzel a jeho vliv a vývoj na obratel....

Jak se zbavit ameby?

Dobry den, pred pul rokem jsem si z Maroka privezla amebu - Entamoebu coli....

Bolesti břicha pod žebry


Reklama
Zavřít