Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nežádoucí účinky Gyrablock

Léky David 16.2.2021

Dobrý den
Problém:
Před 3 měsíci mi byl na urologii na léčbu Enterococcus faecalis předepsán lék Gyrablock. (tuto nemoc jsem nepociťoval, bez vyšetření bych o ni nevěděl). Lék měl vedlejší účinky. Po tomto léku mi druhý den bušilo srdce, byl jsem unavený a začínal jsem pociťovat bolesti. Po konzultaci s urologem jsem pokračoval v léčbě. Avšak třetí den jsem již byl zmatený, srdce bušilo, přestal jsem téměř chodit (kotníky, achilovky bolesti předloktí), silné bolesti za očima/očí a hlavy, pískání v uších, byl jsem nucen navštívit pohotovost. Lék mi byl ihned vysazen. Stav se mi několik dní po tom ještě o něco zhoršil. Ztráta soustředěnosti, na omdlení, nemožnost téměř chodit, bolest hlavy, světlocitlivost - nemožnost koukat.
Pomocná vyšetření po vedlejších účincích léku:
Pohotovost jsem byl nucen navštívit ještě jednou asi po 14 dnech. Bylo mi natočeno EKG v normě, CT hlavy v pořádku, na očním vyšetření taktéž v pořádku. Po návštěvě ortopeda mi byla předepsána homeopatika na velmi bolavé kotníky, achilovky a lýtka). Později byla provedena magnetická rezonance hlavy, podle zprávy v pořádku. Jako poslední jsem za pár týdnů objednán k návštěvě revmatologie.
Závěr:
Momentálně mě pobolívají oči - za očima, některé dny jsou bolesti natolik silné, že mě donutí celý den ležet a oči nepoužívat), špatně se mi chodí (bolesti spodní části končetin, problém je ohnout, v noci si nohy podkládám pro úlevu přes polštářek – oteklá místa nemám), bolest hlavy, občas pískání v uších, někdy při ležení hlasitý tlukot srdce, mám zhoršené vnímání a myšlení. Na urologii mi byl pro teď předepsán vitamín B (injekčně) a Geratam 800 na paměť. Na urologii to vypadá, že nejsem ojedinělý případ a občas se toto stane, neboť doporučení urologa odkazuje na neurologii (vyšetřující neurolog, po magnetické rezonanci, se však s případem vedlejších účinků Gyrablock (norfloxacin) nesetkal a doporučil mi pouze ibalgin, nebo paralen).
Prosba:
Hledám někoho, kdo by měl s případem vedlejších účinků Gyrablock (norfloxacin) zkušenost, popřípadě by dokázal poradit, dát doporučení, nebo aplikovat případnou léčbu, která by mohla vést k uzdravení těchto vedlejších příznaků z užívání Gyrablock. Byl bych za každou takovou možnost či radu nesmírně vděčný, neboť mám bolesti a v tomto stavu nejsem příliš funkční. Nalezl bych u Vás pomoc?


1. doplňující informace 16.2.2021:
Děkuji za rychlou odpověď, vyčkám na odpověď specialisty.

Na urologii jsem se dostal, neboť jsem pozoroval krev po ejakulaci, ale příčina případného původu byla objasněna urologem (ultrazvuk) a vážné onemocnění vyloučeno (krevní odběry, moč).

Na pohotovosti byl jiný urolog a ten mi objasnil, že takovéto vedlejší účinky se po užívání občas objevují (především bolest kotníků, achilovky, hlava atd). Ale v tu dobu jsem ještě nevěděl, že jen tak neodezní a jak rozsáhlé důsledky budou mít.


2. doplňující informace ze dne 17.2.2021
V příloze zasílám zprávu z neurologie, po magnetické rezonanci.

Nelečím se momentálně s ničím. Léčil jsem se sníženou funkcí štítné žlázy, ale již několik let je laboratorně v normě, proto neužívám žádné léky, pouze chodím na roční kontroly. Neužívám všeobecně žádné léky, kromě momentálně Geratam 800 1-0-0 co mi byl předepsán po vedlejších účincích Gyrablock.

Důvod návštěvy urologa viz předchozí email.

Až doužívám "béčka" injekčně, tak pokud stav bude obdobný, byla mi navržena možnost autovakcíny - urologem. Toto bohužel jako pouhý uživatel nemohu zhodnotit, zdali přinese pozitivní výsledky či naopak a z toho mám obavu, po zkušenosti vedlejších účinků Gyrablock.

Později po tomto incidentu jsem zjistil, že v příbalovém letáku Gyrablock, jsou velmi hojně vypsané poměrně závažné vedlejší účinky, které se můžou projevit. (právě i například bolest končetin, nebo větší sklon k natržení achilovky, snad i světlocitlivost atd (bohužel si již nepmatuji přesně) a bohužel snad i zmínka, že bolesti a příznaky jen tak nevyprchají po vysazení, jak tomu jindy bývá).

Jediný člověk, na kterého jsem narazil v souvislosti vedlejších účinků léku z obdobné řady (alespoň podle popisu látky a lékaře) byl můj bývalý kolega, který měsíc nemohl řádně chodit, z důvodu bolesti achilovek.

Omlouvám se, zdali píši až příliš mnoho informací, ale snažím se nalézt nejbezpečnější, nebo vůbec nějákou cestu k plnému uzdravení po tomto incidentu. Momentálně mě to totiž velmi limituje jak v osobním tak pracovním životě a mám minimálně obavu o ztrátu zaměstnání.

3. Doplňující dotaz dne 22.2:
Mnohokrát děkuji za odpověď. Měl bych poslední doplňující otázku.

Chtěl bych se doptat na druhou část mého dotazu pokud mohu. Jak dále postupovat s bolestmi hlavy a především očí? Oční vyšetření jsem podstoupil (v pořádku, jak jsem již zmiňoval v předešlé komunikaci dle lékařské zprávy). Nicméně oči mě stále pobolívají a především jsou citlivé na velké světlo. Mám tedy problém se zobrazovacími zařízeními jako monitory a nevydžím se dívat do velkého světla (například u zubaře mi dříve přisvětlení na zákrok nevadilo ani jsem o něm nevěděl, nyní musí být vyplé).

Na bolest hlavy mi byla provedena magnetická rezonance, dle přiložené zprávy v pořádku. Nicméně bolesti přetrvávají a já především pozoruji pomalejší reakace, horší myšlení, atd.

1, Myslíte, že na tyto dva další hlavní problémy (oči, hlava) by mohla pomoci mně nabízená autoimunitní vakcína? Může mít na takové problémy, způsobené vedlejšími účinky léku pozitivní vliv? Respektive, zdali tam jsou šance a mohla by to být správná cesta?

2, Pokud autovakcína by tou cestou nebyla, koho jiného vyhledat, nebo na koho se obrátit? Zjistil jsem, že opravdu jak bylo zmíněno ve Vaší odpovědi, ne každý lékař zná tyto vedlejší účinky a tak je občas těžké celou situaci objasnit z pozice pacienta. Měl by to být například neurolog, či jiný specialista, který se ale s tímto nežádoucím účinkem již u někoho setkal? Či například jiný specialista, popřípadě někdo na doporučení?

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Davide.
Děkujeme za Váš dotaz. Bohužel o Vámi popisovaných potíží jsem nikdy neslyšela. Norfloxacin je běžné antibiotikum, které je předepisované často a nejsou mi známi nežádoucí účinky, které by odpovídaly Vašim potížím. Předpokládám, že jste byl opakovaně vyšetřen, bylo by vhodné doplnit informace z krevních odběrů a závěr neurologického vyšetření. Dále je podstatné s čím se léčíte a jaké nemoci jste prodělal. Trochu mi chybí souvislost, jak jste se dostal na urologii, resp. proč byla provedena kultivace moči, když jste neměl žádné obtíže. Pokud můžete, tak prosím doplňte informace. Dotaz předávám specialistovi k odbornému vyjádření. Vyčkejte prosím na jeho odpověď. Přeji hodně štěsít.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


I přesto, že Státní ústav pro kontrolu léčiv plošně upozorňuje na nežádoucích účinků antibiotik typu Gyrablocku, bohužel řada lékařů o těchto vedlejších efektech (např. poškození Achillovy šlachy, ale i riziko poškození tepen) neví. Jediným řešením je Gyrablock vysadit a již ho nenasazovat. Stran další strategie léčby infekce močových cest: autovakcínu lze doporučit, dosahuje dobrých efektů. Terapie bolestí Achillovy šlachy: doporučuji vyšetření ortopedem - nejlépe i ultrazvukem či magnetickou rezonancí, podle nálezu na šlachách zvážení imobilizace (např. ortéza), poté šetrná rehabilitace, možno vyzkoušet výživové doplňky na výživu šlach a kloubů (poraďte se v lékárně), vitamín D (např. Vigantolvit kapsle).

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Autovakcína může přinést prospěch jen snížením rizika dalších infekcí močových cest (tělo si vytvoří imunitu proti konkrétním bakteriím, které Vám působí záněty, v ideálním případě byste se pak měl obejít bez antibiotik). Jiné problémy (poruchy zraku,paměti, onemocnění pohybového aparátu, psychické změny a další potenciální nežádoucí účinky Gyrablocku a podobných antibiotik) autovakcína však nevyřeší - pouze sníží pravděpodobnost, že budete v budoucnu antibiotika potřebovat. Řešení nežádoucích účinků antibiotik na nervový a pohybový systém je bohužel mimo moje zaměření a kompetence. Nejspíše by Vám pomohl specializovaný neurolog z klinického pracoviště, zkusil bych se obrátit na někoho z neurologů např.z některé pražské fakultní nemocnice - v tomto smyslu budu instruovat naše sestřičky, které zajišťují objednávání.

Související dotazy

Gyrablock
Dobrý den, můžou mít antibiotika Gyrablock vliv na...
Nežádoucí účinky Azitroxu
Dobrý den, přečetl jsem si příbalový leták k Azitroxu...
Nežádoucí účinky léčby
Dobrý den, nedávno jsem se Vás ptala na nežádoucí účinky...
Nežádoucí účinky po léku
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či liek Chlorprothixen...
Nežádoucí účinky ??
Dobrý den, manžel užívá na bolesti ramenních kloubů...
Bolesti hlavy, kortikoidy, nežádoucí účinky
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, za jak dlouho vymizí...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nežádoucí účinky antipsychotik

Dobrý den.Rád bych Vám položil 2 dotazy.Máme 5měsíčního syna a u konečníku jsme...

Nežadoucí účinky antipsychotik

Dobrý den pane doktore,chtěla bych Vás poprosit, jestli by jste se mohl vyjádřit...

Nežádoucí účinky Azitroxu

Dobrý den, přečetl jsem si příbalový leták k Azitroxu 500 mg a docela mě vylekal....

Nežádoucí účinky Biofenac

Dobrý den. Jak dlouhou dobu se múže užívat biofenac 100mg 2x denně? Pťedepsáno...

Nežádoucí účinky biologik

Dobrý den, mám bechtěrevovu nemoc a na ni Humiru (cca 3 roky). Poslední cca...

Nežádoucí účinky bisoprololu

Dobrý den, přibližně tři roky se potýkám se zvýšeným srdečním tlakem a tepem....

Nežádoucí účinky Cipralexu


Nežádoucí účinky Durogesic

Dobrý den, prosím o radu mé babičce. 85 let, degenerativní změny páteře, výhřez...

Nežádoucí účinky gabapentinu

Dobrý den Po pádu ze schodů jsem utrpěl seriovou zlomeninu žeber.Po dvou dnech...

Nežádoucí účinky gingio

Dobrý den, moje matka, ročník 1945, měla po užití první tablety Gingio 120 údajně...

Nežádoucí účinky HAK

Dobry den, pred 20 dny jsem po dvou letech znovu nasadila po konzultaci s moji...

Nežádoucí účinky hormonální antikoncepce

Dobrý den,od března 2019 mám mirenu je mi 30let ale asi mi nesedí jsem nafouknutá...

Nežádoucí účinky hormonální léčby

Dobrý den. V říjnu jsem postoupil operaci prostaty. Následně následovalo ozařování...

Nežádoucí účinky Lamotriginu

Dobrý den, rád bych věděl jak funguje lamotrigin. Při zvýšené námaze mě bolí...

Nežádoucí účinky léčby

Dobrý den, nedávno jsem se Vás ptala na nežádoucí účinky Aescin - Tena a Neuromultivit....

Nežádoucí účinky léčby antibiotiky

Dobrý den. Byl jsem týden nemocný s angínou, přesně před týdnem jsem dobral...

Nežádoucí účinky léčby antidepresivem Zoloft


Nežádoucí účinky léčby Asentra 50

Dobrý den beru Asentru 50 již měsíc a půl bylo mi již celkem dobře ale pred...

Nežádoucí účinky léčby Ciploxem

Dobrý den, před 12ti dny mě začal pálit močový měchýř, ale nevěnovala jsem...

Nežádoucí účinky léčby rakoviny plic

manželka je 14 dní po chemoterapii a radioozařování (souběžně) a má většinou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Menstruace dvakrát do měsíce


Zamlký potrat

Dobrý den, Pokusím se být stručná. Po vysazení HA, jsem měla vždy docela...

Oper.v SA:ASK, shawing.,debridement, egalizácia zvyškov LCA, koblacia,laváž

Zdravím, syna dnes prepustili z nemocnice. Terapia: oper.v SA:ASK, shawing.,debridement,...

Potrat

Dobrý den pane doktore/doktorko, jsem v 10. Tydnu těhotenství a vse probiha...

Achillova šlacha

Dobrý den, mám skoro 12 týdnů po operaci utržené achillovky. Už chodím do práce,...

Arytmie

Dobrý den, pane doktore. Měla bych na vás dotaz ohledně fibrilace síní. Zda...

Výrůstek na hlavě

Dobrý den, moc prosím o zodpovězení mých dotazů. Nahamatala jsem si bouli o...

Únava, nevolnost, slabost, třes, dlouhodobý kašel

Je mi 21 let, studuju VŠ, nekouřím, dám si jen občas s kamarády pivo. Už druhý...

Pupínky na pažích

Dobry den, jiz nekolik let mi trapi pupinky na pazich - od ramen po lokty, nikde...

CYsta vaječníku a zpoždění menstruace


Zabarvení oka jako možný melanom

Dobrý den, prosím o posouzení fotografie. Mohlo by se jednat o oční melanom?...

"Vyrážka" v intimních místech po holení

Dobrý den, mám problém. Pokaždé, když se oholím, udělá se mi v tříslech spousta...

Dávkování ATB při zánětu středního ucha

Dobrý den, prosím Vás o radu, či Váš názor.Před týdnem jsme byly se synem na...

Divný pocit u srdce

Dobrý den, už asi 14 dní pociťuji divný pocit u srdce, jakoby tlak. Bolest...

Bílý jazyk s červenými fleky

Dobrý den, nevím přesně co to je, ani na koho se obrátit. Minulý týden jsem...

Pozitivita HBsAg v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 33. tt těhotenství a byl mi v krvi zjištěn nález HbsAg jako...

Velký červený flek u kotníku a oteklý kotník

Dobrý den, mojí mámě se už před asi dvěma měsíci vytvořil na noze u kotníku...

Krvácení v 10 tt

Dobrý den, jsem těhotná 9+5, před 6ti dny jsem začala špinit, špinila jsem...

Špinění po menopauze

Dobrý den..pišu dotaz za maminku, 63 let...už podruhé se stalo že se ji po menopauze...

Otoky nártů

Dobrý den, bez zjevného důvodu mi začaly otékat nárty. Nejdříve to bylo jen...

Reklama