Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nežádoucí účinky gabapentinu

Praktické lékařství Vít 3.1.2021

Dobrý den
Po pádu ze schodů jsem utrpěl seriovou zlomeninu žeber.Po dvou dnech hospitalizace mi najednou začala trnout a bolet pravá noha.Po odeslání na neurologii mi byla diagnostikována dg.G571 meralgia paraesthetica.Byl mi nasazen Gabanox 300.Dle doporučení navyšování dávkování jsem dosáhl dávky 2-2-2.Nedávno jsem u praktického lékaře postoupil krevní testy.Výsledky jsou dosti znepokojující.ALT 2,69 AST 0,91 GGT 2,69 Bilirubin 9.Bylo mi doporučeno postupně snižovat dávky gabanoxu.Dnes jsem na dávce 1-0-1.Chtěl jsem se zeptat na nežádoucí účinky léku.Mám totíž zarulou pokožku na obličeji,zažívací potíže,nechutenství,bolest svalů a kloubů.Hůře se mi dýchá pocit jako bych byl nemocný chřipkou.a již zmíněné jaterní testy. Může to být díky léku Gabanox? popřípadě reakce na snižování dávek? Léčím se s hypertenzí(diroton 1-0-0) aryitmie (Isoptin 1/2-0-1/2) alergie astma ,deprese (miraklide 1-0-1) a reflux jícnu+brániční kýla (omeprazol 1-0-1)Játra léčím ostropestřcem + šťáva z červené řepy.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jarmila Aseemová


Dobrý večer pane Víte.
Při užívání léků se pacient může setkat s nepříznivou odezvou na podaný lék. Po přečtení Vašeho dotazu ohledně příznaků po užití léku, mě napadlo, že se jedná o typické nežádoucí účinky léku ze skupiny gabapentinů, které se používají také na neuropatické bolesti. Jedná se o specifický lék, který Vám může předepsat pouze lékař specialista (nikoliv praktický lékař) a to neurolog, anesteziolog, diabetolog, geriatr a revmatolog. Potíže a laboratorní výsledky, které uvádíte, patří mezi nejčastější projevy při užívání Gabnoxu 300mg. V ordinaci praktického lékaře se často setkávám s pacienty, kteří po nasazení tohoto preparátu, přichází s velmi podobnými příznaky jako uvádíte Vy. Nyní je důležité postupně snižovat dávkování až k úplnému vysazení tohoto léku. Jaterní testy jsou sice vyšší, ale po vysazení Gabanoxu 300 a po hepatoprotektivní ( léčiva k podpoře léčby jater - Lagosa, Essentiale forte, Silymarin ) podpoře určitě dojde k plné úpravě. Játra mají velkou schopnost regenerace. To, že užíváte ostropestřec mariánský, který je také součástí hepatoprotektiv, je velmi dobré, neboť opravdu působí přímo na jaterní buňku. Šťáva z červené řepy ještě účinek ostropestřce podpoří. Přeji Vám brzkou úlevu a po vysazení léku určitě dojde k zlepšení Vašeho zdravotní stavu. Pěkný večer.

Související dotazy

Nežádoucí účinky Azitroxu
Dobrý den, přečetl jsem si příbalový leták k Azitroxu...
Nežádoucí účinky léčby
Dobrý den, nedávno jsem se Vás ptala na nežádoucí účinky...
Nežádoucí účinky po léku
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či liek Chlorprothixen...
Nežádoucí účinky ??
Dobrý den, manžel užívá na bolesti ramenních kloubů...
Bolesti hlavy, kortikoidy, nežádoucí účinky
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, za jak dlouho vymizí...
Nežádoucí účinky léčby Sertralinem
Dobrý den, před čtyřmi dny jsem začala brát Sertralin...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nežádoucí účinky antimigrenik

Dobrý den, právě jsem se vrátila z nemocnice s tímto diagnostickým souhrnem:migréna...

Nežádoucí účinky antipsychotik

Dobrý den.Trápí mě jeden problém.V létě jsem se léčil se schizofrenií.Beru prášky...

Nežádoucí účinky antipsychotik

Dobrý den.Rád bych Vám položil 2 dotazy.Máme 5měsíčního syna a u konečníku jsme...

Nežadoucí účinky antipsychotik

Dobrý den pane doktore,chtěla bych Vás poprosit, jestli by jste se mohl vyjádřit...

Nežádoucí účinky Azitroxu

Dobrý den, přečetl jsem si příbalový leták k Azitroxu 500 mg a docela mě vylekal....

Nežádoucí účinky Biofenac

Dobrý den. Jak dlouhou dobu se múže užívat biofenac 100mg 2x denně? Pťedepsáno...

Nežádoucí účinky biologik

Dobrý den, mám bechtěrevovu nemoc a na ni Humiru (cca 3 roky). Poslední cca...

Nežádoucí účinky bisoprololu

Dobrý den, přibližně tři roky se potýkám se zvýšeným srdečním tlakem a tepem....

Nežádoucí účinky Cipralexu


Nežádoucí účinky Durogesic

Dobrý den, prosím o radu mé babičce. 85 let, degenerativní změny páteře, výhřez...

Nežádoucí účinky gingio

Dobrý den, moje matka, ročník 1945, měla po užití první tablety Gingio 120 údajně...

Nežádoucí účinky Gyrablock

Dobrý den Problém: Před 3 měsíci mi byl na urologii na léčbu Enterococcus...

Nežádoucí účinky HAK

Dobry den, pred 20 dny jsem po dvou letech znovu nasadila po konzultaci s moji...

Nežádoucí účinky hormonální antikoncepce

Dobrý den,od března 2019 mám mirenu je mi 30let ale asi mi nesedí jsem nafouknutá...

Nežádoucí účinky hormonální léčby

Dobrý den. V říjnu jsem postoupil operaci prostaty. Následně následovalo ozařování...

Nežádoucí účinky Lamotriginu

Dobrý den, rád bych věděl jak funguje lamotrigin. Při zvýšené námaze mě bolí...

Nežádoucí účinky léčby

Dobrý den, nedávno jsem se Vás ptala na nežádoucí účinky Aescin - Tena a Neuromultivit....

Nežádoucí účinky léčby antibiotiky

Dobrý den. Byl jsem týden nemocný s angínou, přesně před týdnem jsem dobral...

Nežádoucí účinky léčby antidepresivem Zoloft


Nežádoucí účinky léčby Asentra 50

Dobrý den beru Asentru 50 již měsíc a půl bylo mi již celkem dobře ale pred...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolení prsou při antikoncepci

Dobrý den, mám takový problém. Již dva měsíce a půl beru antikoncepci Tei-regol...

Otoky levé ruky a nohy

Dobry den, prosim o radu. Uz pres tri tydny mi napucha leva noha a leva ruka....

Zarostlý nehet u palce na noze

Dobrý den. Začal bych tím, že mám zarostlý nehet už asi 5 měsíců. 3x jsem...

Bolestivá boule u kostrče

Dobrý den, mám takový choulostivý problém.. Na úvod bych rád řekl, že mám...

Mokvavé rány na nohách

Dobrý den, babičce 65 let se udělaly na nohách velmi bolestivé a mokvající...

Bolest je zezadu kolene


Bolestivá uzlina v podpaží


Dušnost - projev alergie a astmatu

Dobrý den, momentálně jsem vyšetřována pro dušnost viz. zpráva. Byly zmíněny...

Bolest kolene z vnitřní strany


Mola hydatidosa a otěhotnění

Dobry den,chtela jsem se zeptat,kdy muzu otehotnet po kompletni hydatidozni...

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Davivý kašel s bolestmi zad

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu,co mi asi je. Už tři týdny mám davivý...

Nahle nezvykle objemna stolice skoro denne

Dobry den, diky za moznost dotazu. V poslednim mesici mam pro mne necekane...

Otěhotnění při kojení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám pouze jeden vejcovod a o dceru jsme se...

Brnění a pálení končetin

Dobrý den, řeším dotaz za svého přítele. Mému příteli je 34 let, živí se jako...

Bolest hlavy na dotek

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Už si připadám jako hypochondr. Docela...

Bolest břicha


Pupínek po klíštěti

Dobrý den. Již 4 měsíce mám "pupínek" ,nebo jak to nazvat, po klíštěti viz....

Mollusca

Dobrý den, synovi se udělala vyrážka pod bradou a bohužel se mu to rozrůstá...

Zavedení nitroděložního tělíska a krvácení

Dobrý den, mám dva týdny zavedené nitrodeložne tělísko (nerodila jsem) první...

Reklama