Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nitrolební hypertenze a hydrocephalus

Mozek a nervy Lukáš 29.1.2015

Dobrý den,
prosím, v čem je nebezpečná nitrolební hypertenze? Mého názoru je prasknutí cévy v mozku (kvůli krevní hypertenzi), následné krvácení do mozku a tím zvyšování tlaku (objemu) ve spatium arachnoideale, což může být také nebezpečné. Ale proč?
A v čem je nebezpečný hydrocephalus? Kromě toho, že je spojen s mentální retardací...
Moc děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Radim Chutný

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologická Ambulance

Dobrý den.
Vaše představa je správná. K základnímu ozřejmění nitrolební hypertenze dovolte několik poznámek. Lebku musíme chápat jako uzavřený prostor, jehož objem vyplňují tři složky: mozek + mozkomíšní mok + objem krve v cévách v daném okamžiku.To vše v rovnováze aby v nitrolebním prostoru byl ideální tlak zabezpečující cirkulaci krve,mozkomíšního moku a metabolické pochody. Přičemž kompenzační možnosti každé složky jsou minimální.Tedy podle Vašeho příkladu, pokud dojde ke krvácení do mozku - přibude určitý objem krve v nitrolební prostoru, který lze jen minimálně kompenzovat a tím dochází k zvyšování tlaku v nitrolebním prostoru. Situace se komplikuje ještě tím, že mozek takřka na každý inzult reaguje rozvojem otoku a tedy dalším navyšováním objemu a druhotně tedy i tlaku v nitrolebním prostoru. Tím se otvírá bludný kruh, kdy zvýšený nitrolební tlak vede k poškozování mozku resp. zhoršování cirkulace krve v mozku , porušení bariery mezi cévami a mozkem / zaručující jiné iontové složení než v jiných částech těla/ což vede k dalšímu nárůstu otoku mozku. Jelikož je mozek minimálně stlačitelný, začínají se některé části mozku přesouvat, nejtypičtější je přesun zadního mozku a mozečku do týlního otvoru lebky /oblast, kde se spojuje páteř s lebkou/ ,tím ale dochází k utlačování tzv. mozkového kmene - část mozku mezi míchou a mozkovými hemisférami - kde procházejí nebo jsou všechna důležitá centra / pro srdce, dýchání, vědomí atd/, podobně tak poškozuje mozkový kmen o kostěné struktury lebky přesunování spánkového laloku atd. Tento okamžik již znamená nezvratné poškození mozkových funkcí. Konečnou fází nitrolební hypertenze je stav, kdy tlak v lebce převýší krevní tlak a tím dojde k zástavě cirkulace krve mozkem a tím odumření mozkových buněk - tedy smrti mozku.
K druhé části Vašeho dotazu . Na úvod musím podotknout, že ne každý hydrocefalus je spojený s mentální retardaci. Příčin vzniku hydrocefalu je více /poruchy vstřebávání mozkomíšního - po krvácení, po infekci ap, porucha cirkulace mozkomíšního moku - vývojové, nádory atd, zvýšená tvorba mozkomíšního moku - některé nádory,atd/. Je pravdou, že hydrocefalus - tedy rozšiřování mozkových komor,kde se hromadí mozkomíšní mok - vede v určité fázi k zhoršování mentálních funkcí. Hlavní nebezpečí hydrocefalu je v tom, že dochází v nitrolebním prostoru k hromadění mozkomíšního moku tedy k porušení nitrolební rovnováhy, jak jsme si popisovali v první části a tedy rozvoji nitrolební hypertenze se všemi uvedenými důsledky.Nutno říci, že někdy může být vývoj hydrocefalu se všemi důsledky akutní tedy v hodinách. Naštěstí velká část hydrocefalu se vyvíjí postupně a se stoupajícím nitrolebním tlakem se rozvíjejí i neurologické příznaky,které nás mohou varovat. Doufám, že má odpověď bude dostačující. S přáním pěkného dne ! dr Radim Chutný

Související dotazy

Nitrolební hypertenze
Dobrý den, měl bych dotaz. Je mi 21 let. Pokud člověk...
Nitrolební hypertenze
Dobrý den, měl bych dotaz. Pokud člověk onemocní multiformním...
Nitrolební hypertenze
Dobrý den,už více jak pul roku jsem trpěla bolestmi...
Hypertenze
Dobrý den! Na hypertenzi jsem užíval k mé spokojenosti...
Arteriální hypertenze
Hypertenze na levé ruce 160/110...
Hypertenze a echo
Dobrý den Prosím Vás, projevilo by se na echu srdce...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nitrofurantoin-ratiopharm a bolest ledvin

Dobrý den, před 4 dny me začaly bolet ledviny + bolest v podbřišku, častější...

Nitrofurantoin-ratiopharm a HA

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli při užívání Nitrofurantoinu-ratiopharm...

Nitrofurantoin-ratiopharm a Jeanine

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se při delší léčbě (zatím asi 3 měsíce)...

Nitrofurantoin-ratiopharm+HA Diane-35

Dobrý den. Chtěla bych Vám položit dotaz ohledně Diane a Nitrofurantoinu. Na...

Nitrofurantoin-ratipharm - Vyrazka

Dobry den, ma pritelkyne ma opakovane zanety mocovych cest, bere tento pripravek...

Nitrofuration-ratiopharm 100 mg a víno

Dobrý den. Dva dny jsem brala tato antibiotika, vždyy ráno a večer. Včera jsme...

Nitrolební hypertenze

Dobrý den, měl bych dotaz. Pokud člověk onemocní multiformním glioblastomem,...

Nitrolební hypertenze

Dobry den, chci se zeptat, zda se da resit a jak zjisteny 10x vyssi mozkomisni...

Nitrolební hypertenze

Dobrý den,už více jak pul roku jsem trpěla bolestmi hlavy,očí a zvracením. Před...

Nitrolební hypertenze

Dobrý den, měl bych dotaz. Je mi 21 let. Pokud člověk onemocní multiformním...

Nitroocni tlak

Dobry den pane doktore, uz jsem Vam kdysi psal. Muj problem je, ze mam hranicni...

Nitroocni tlak

Dobry den pane doktore, chtel bych se zeptat, kdyz tri dny po sobe toho v noci...

Nitroocni tlak 2

Dobry den pane doktore, dekuji za odpoved ohledne nitroocniho tlaku a vysetreni...

Nitroocni tlak a lymfaticka masaz

Dobry den, je mi 32, chci se zeptat jestli u lymfaticke rucni masaze je kontraindikace...

Nitroocni tlak a lymfaticka masaz

Dobry den, chci se zeptat jestli u lymfaticke rucni masaze je kontraindikace...

Nitroocni tlak a porod

Dobry den, chci se zeptat jak casto je kontraindikovan prirozeny porod u vyssiho...

Nitrooční tlak

Dobrý den užívám mastičku Locoid Lipocream 0,1% a dočetla jsem se že se nesmí...

Nitrooční tlak

Dobrý den, byl mi naměřen vysoký oční tlak /35 torr/. Můžu s tímto zdravotním...

Nitrooční tlak

Dobrý den je mi 22 let a chtěla bych se zeptat dneska jsem podstoupila vyšetření...

Nitrooční tlak

Dobrý den. Dnes jsem byl na vyšetření očního nervu a tloušťky rohovky. Oční...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Puchýře na chodidlech

Před 5 týdny jsem šel 50 km pochod v botech, které jsem chtěl rozchodit, ale...

Scheurmannova choroba a posilování

Dobrý den, je mi 29let a v dospívání mi byla diagnostikována Scheuermannova...

Zúžení páteřního kanálu

Dobrý den, mám problém s páteří a při vyšetření CT mi sdělili, že mám - cituji...

Výrustky na penise

Dobrý den, mám problém s předkožkou. Na uzdičce a na dvou částech předkožky...

ERCP a hospitalizace

Dobrý den,chtěla bych vědět jestli budu muset ležet v nemocnici po vyčištění...

Bolest na hrudi a rozostřené vidění

od rána pocituji bolest na hrudivpravo,pod pravou lopatkou a mám rozostřené...

Co je chronická imunopatie?

Dobrý den, druhý rok beru Euthyrox 50 poté, co mi byla zjištěna nedostatečná...

Záškuby, tiky ve svalech

Dobrý den, měl bych dotaz na problém dlouhodobějšího charakteru, trvající přes...

Nachlazení a odběr krve

Chtěla jsem se zeptat dcera docela dost přibírá na váze. Je ji 8 let a váží...

Pannenská blána

Je mi 21 let a jsem ještě panna a někdy se za to stydím. Do Vašeho vyhledávače...

Boulička na stydkém pysku


Trvající bolest obličeje

Dobrý den, Předem se omlouvám za román, ale můj příběh je dlouhý a já už nevím,...

Tlak a bolesti v podbřišku, nucení na močení

Dobrý večer,trápí mne tři dny tupá bolest a tlak v podbřišku,nucení na močení.Přesto...

Ložisko v plicích

Dobry den, prosim chtel bych porozumet zprave od pani doktorky. Vim jen ze...

Jak dlouho je průkazné THC v krvi a moči


Magnetická rezonance

Dobrý den, mohu se zeptat, co je to za vyšetření magnetická rezonance. Děkuji

Užívám Warfarin a dělají se mi modřiny

Dobrý večer, je mi 62 let,jsem 2x po operaci žaludku,mám chronickou bronchitidu,těžkou...

Bolest v pravém podbříšku


Bolesti břicha, hlen ve stolici

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Zhruba před 14 dny mě začalo bolet...

Bolesti a křeče v břiše po alkoholu

Dobrý den už je to asi týden co jsem s kamarády slavila a vypila jsem celou...

Reklama
Zavřít