Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nízký krevní tlak

Srdce a cévy Jana 9.10.2019

: Dobrý den,
mám problém s velmi nízkým tlakem. Moje potíže začaly cca před 6 týdny.Nedoslýchala jsem na pravé ucho. Léčila jsem se na ORL( kapky a léky na alergii) Zhruba po 14 dnech mi lékařka předepsala Prednison na 4 dny. A od té doby začaly moje potíže. Ucho už je dobré ale potíže s tlakem přetrvávají.
Na kardiologii mi udělali echo a měla jsem tlakový holtr. Také mi byly udělány krevní testy. Vše v pořádku akorát mám hraniční boreliózu takže beru Doxybene 200 . Už si nevím rady poradíte mi?
Děkuji

Doplňující dotaz: S nízkým tlakem žiju delší dobu léčím se sníženou funkcí štítné žlázy beru euthyrox 88.Moje běžné hodnoty TK bývají cca100/60 a nijak mě to neomezuje . Současný stav je ale jiný . Koupila jsem si tlakoměr a během dne se měřím a hodnoty se pohybují v rozmezí 80-90/60 pak bývá zase vyšší pulz 85-90. Motá se mi hlava cítím celkovou únavu a slabost bolest hlavy...

Doplňující dotaz: vím že si mám dát kafe a nebo nohy nahoru. Můj stav je ale v současnosti jiný trvá přibližně 6 týdnů. je mi opravdu dost zle a tlak mi klesá tak že mě to vlastně omezuje v běžném životě. A protože mi už to kafe a apod. rady nepomáhají ?
Děkuji paní doktorce za radu jak dál postupovat. Cítím že můj stav naznačuje nějaký problém. Pokud by byla možnost se k paní doktorce i objednat a probrat vše osobně budu ráda

Odpovídá lékař:

MUDr. Klára Špeldová

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: SPORTMED

Dobrý den paní Jano. Otazná je spojitost Vašeho nízkého tlaku s užíváním Prednisonu. Nevím, jakou dávku jste užívala, nicméně předpokládám, že to vysoká dávka nebyla, protože jste lék brala jen 4 dny. Tyto léky se musí vysazovat postupně a za 4 dny by to postupné vysazování nebylo. Kromě toho tato skupina léků může krevní tlak zvyšovat, takže nízký tlak by způsobit neměla. Máte nějaké příznaky nízkého tlaku? Vnímáte poklesy tlaku? Nebo o nízkém tlaku víte pouze z měření tlakoměrem? Hodnoty tlaku nejsou až tak nízké (hodnoty jsou v průměru na dolní hranici normy), jde spíše o to, jestli nízký tlak subjektivně vnímáte.
Předpokládám, že kromě echokardiografického vyšetření a TK Holtera bylo také natočeno EKG, které vyloučilo některou z arytmií či jinou patologii. Vhodné je ještě vyšetření hladiny proteinu a albuminu v krvi. Předám Váš dotaz specialistovi z oboru kardiologie, který Vás bude v nejbližších dnech kontaktovat s odpovědí. Přeji pevné zdraví, s pozdravem, MUDr. Klára Špeldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Zbyněk Cejnar


Dobrý den, výkyv tlaku pravděpodobně nebude způsoben užíváním prednisonu. Pokud máte nízký tlak dlouhodobě, tak je Vaše tělo zvyklé. Doporučují se režimová opatření- dostatek tekutin, káva, ev. bandáže dolních končetin. Jinak nízký krevní tlak se neřeší.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paníJano, hypotenze není choroba, ale může být příznakem - někdy ji vídáme navozenou léky na vysoký tlak, dále může doprovázet pokročilé srdeční onemocnění (to u Vás vyloučilo ECHO), nebo se může jednat o projev celkové nekondice organismu (=u Vás nejpravděpodobnější příčina), poměrně vzácné jsou endokrinologické příčiny a neuropatie při postižení bloudivého nervu (spíše je výskyt teoretický než že bychom ho vídali). Jak píše kolegyně, pokud Vám nízký krevní tlak nevadí, tak není co řešit. Pokud ano (kolabujete, jste spavá), pak je samozřejmě nutné se tím zabývat. Je důležité se zamyslet, jestli nejsou ještě nějaké jiné obtíže - porucha citlivosti, hybosti, onemocnění v rodině.
Pokud jste jindy zvyklá sporotovat a být aktivní a nyní jste byla chorobná a tomu přiypůsobila režim, je dost dobře možné, že po zotavení se a opětovném "trénování" se zase tlak zvýší k Vašim dlouhodobě normálním hodnotám. Pacientům s nízkým tlakem doporučujeme pravidelně spát a pravidelně sportovat, a to spíše vytrvalostní sporty, kdy se zapotíte, kdy se zvýší tepová frekvence. Samozřejmě zvýšit příjem tekutin, možno kofein... pokud ale máte pocit, že se opravdu něco děje, postupovala bych analýzou odpadů katecholaminů a iontů do moči, dále sono břicha se zaměřením na ledviny a nadledviny. To může praktický lékař. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Nízký tlak
Dobrý den ještě jsem k mému dotazu zapomněla dopsat...
V posledni dobe mam nizky krevni tlak
Dobry den v posledni dobe mam nizky krevni tlak v prumeru...
Nízký tlak
Dobrý den, je mi 18 let a mám potíže s nízkým tlakem....
Nízký tlak
Děkuji za odpověď, paní doktorko. Ćetla jsem, že rybí...
Nízký tlak
Dobrý den, můj muž (40 let) má poslední dobou nízký...
Nízký tlak
Dobrý den, je mi 21 let a mám často nízký tlak. Někdy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nízký cholesterol

Fobrý den, po odběru krve jsem se informovala o hodnotě cholesterolu a bylo...

Nízký cholesterol

Věra můj HDL cholesterol je 0,86 mmol/l LDL...

Nízký cholesterol

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat. Je mi 17 let a nedávno mi byl zjištěný...

Nízký cholesterol

Dobrý den mám prý extrémně nízký cholesterol pouze 2,2, a také extrémně nízké...

Nízký cholesterol

Dobrý den, nechala jsem si v lékárně změřit cholesterol a vyšel mi celkový 1,35....

Nízký cholesterol - jak zvýšit

Dobrý den, je mi 20 let a z krevních výsledků mi byl zjistěn nízký cholesterol....

Nízký kravní tlak a tlak pod hrudníkem

Dobrý den, asi týden cítím pod hrudníkem hlavně při śezení stahy a v té chvíli...

Nízký krevní tlak

Dobrý den, Už delší dobu trpím nízkým tlakem. Trpím závratěmi ale nikdy neomdlím...

Nízký krevní tlak

Dobrý den, můj synek 6,5 roku má podle mého názoru hodně nízky tlak 50 na 25...

Nízký krevní tlak

Dobrý den je mi 15 let. Už asi víc jako rok mám nízký krevní tlak jednu dobu...

Nízký krevní tlak

Dobrý den, každý den piju šálek kávy a ráno si ráda dávám i černý čaj. Poslední...

Nízký krevní tlak

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Trpím na nízký tlak.. Většinou se můj tlak...

Nízký krevní tlak

Dobrý den, ráda bych se zeptala, trpím na nízký tlak, sem tam se mi udělá mdlo...

Nízký krevní tlak

Dobrý den, chci se zeptat, mám 21 let, jsem zdravá a mám docela nízký tlak a...

Nizky krevni tlak

Dobry den, jiz tretim dnem mam nizky tlak. 1.den 103/53, 2.den 107/57 a 3.den...

Nízký krevní tlak

Dobrý den,chci se zeptat již delší dobu se cítím vyčerpaná,slabá..tlak mám 88/66...

Nízký krevní tlak

Dobrý den. Je mi 19 let. Chtěla bych se zeptat, zda-li je u mého věku normální,...

Nízký krevní tlak

Dobrý den mám 16 letého syna, kerý má potíže s nízkým krevním tlakem, jeho tlak...

Nízký krevní tlak

Dobrý den, je mi 14 let a měřím okolo 160 centimetrů. Vážím cca. 60 kilo. Mám...

Nízký krevní tlak

dobrý den,je mi 28 let. chtela bych se zeptat.poslední dobou, pravidelně ráno...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Výtok z pochvy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na výtok z pochvy. Mám ho už asi 3 roky (je...

Bulka mezi penisem a stehnem


Tepání v uchu

Dobrý den, už skoro měsíc bojuji s tepáním (ťukáním) v levém uchu. Nejedná...

Špinění mimo cyklus, pálení močové trubice

Dobrý den, za měsíc mi bude 41 let. Mám dotaz ohledně špinění mimo cyklus....

Popis RTG páteře

Dobrý den,prosím o vysvětlení co znamená:dextroskoliosa osy C páteře,napřímení...

Bolák na ušním boltci

Dobrý den. Udělal se mně na boltci ucha takový malý "neřád". Nemění se, nebolí,...

Pálení močové trubice


Zlatý stafylokok v nose

Dobrý den, mám 8 týdenní miminko, od 2. týdne má rýmu, teprve teď ji doktor...

Bolesti břicha a častá stolice

Dobrý den, už delší dobu trpím bolesti břicha ,častou stolici někdy i 3x nebo...

Hepatitida


Preventivní vyšetření krve

Dobrý den,zajímalo by mě na co všechno se dělají výsledky z krve při preventivní...

Bolest po zavedení nitroděložního tělíska

Dobrý den, je mi 23 let, nikdy jsem nerodila. Před 5 dny jsem si nechala zavést...

Rychlý tep

Dobrý deň Chcem sa opýtať je to normálne že už 3 dní mám stále tlak okolo 130/100...

Bílé skvrny na penisu

Dobrý den, už delší dobu mám bílé skvrny na penisu v oblasti žaludu, zkoušel...

Snížená funkce štítné žlázy - je dědičná? hrozí poruchy sluchu?

Dobrý den paní doktorko, mám už téměř 6 let zjištěnou sníženou funkci štítné...

Pískání v uchu

Dobrý den, mám 18 let a trpím pískáním v pravém uchu. To pískání už trvá non-stop...

Vysoké CRP


Hypodenzita v bílé hmotě....

Dobrý den. Můj 76 letý otec je po vážné autonehodě. Přímo po autonehodě "vypadal"...

Čípek v ústech

Dobrý den , na čípku v ústech mám výrůstek, také se mi zdá že jeden menší na...

Chronické bolesti

Dobrý den, bolesti mi začaly před 5ti lety úplně z ničeho nic. Hned pár týdnů...

Reklama
Zavřít