Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obava z přenosu infekce

Infekce Adam 10.7.2017

Dobry den. Mohl bych poprosit o radu? Pred dvema dny jsem se vratil z dovolene u more. Predposledni den jsem se koupal v mori a poskrabal jsem se o kamen. Na plazi mi nejaky muz, ktery tam mel takovou chatku nohu vydezinfikoval. Chtel jsem se zeptat, jestli by bylo mozne, pokud by nekoho predemnou, kdo by byl HIV pozitivni, osetril tak, ze by se na dezinfekci prenesla jeho krev, jestli bych se mohl virem pres dezinfekci nakazit.
Nekde jsem precetl, ze by dezinfekce mela virus znicit, ale stejne mam obavy, ze mohla byt napriklad prosla nebo s ni neco mohlo byt. Zkratka se toho bojim, ale mozna zbytecne jančím. Doplnění informací: A kdyby se nádoba pokožky dotkla ? Byla by zde nějaká hrozba nebo dezinfekce virus zničí ?

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Králová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Pane Adame, obavy jsou zbytečně dramatické, přenos HIV je možný krví, pohlavním stykem, z matky na dítě. Virus HIV není odolný. Mimo organismus přežívá velmi špatně a pouze krátkodobě. Tento virus je velmi citlivý, navíc dezinfekční přípravky se aplikují bez kontaktu nádoby s pokožkou, aby se nekontaminoval přípravek. Jestli dezinfekce byla prošlá nebo ne nehraje roli, jedině by mohl být její efekt nižší. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Dezinfekce je určena k tomu, aby ničila jak bakterie, tak viry. Tedy z dezinfekce žádná nákaza nehrozí.

Související dotazy

Obava z přenosu infekce
Dobrý den, včera u cesty jsem ztratila v trávě náramek....
Obava z infekce
Dobrý den, trápí mě obava z toho,zda jsem se nemohla...
Obava z přenosu infekce
Moc se omlouvam, ale potrebuji znat odpoved. Byla jsem...
HPV a riziko přenosu
Dobrý den, Předem děkuji za Vaši odpověď, před třemi...
Riziko přenosu
Dobrý den, pracuji jako uklízečka na nejmenovaném bazéně....
Riziko přenosu planých neštovic
Dobrý večer, mám dotaz ohledně rizika přenosu planých...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obava z pohlavní nemoci

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, 14 dní zpátky jsem měl nechráněný sex a včera...

Obava z pohlavní nemoci

Dobry den 14 dnu po nechranenem oralnim sexu jsem zacal mit slabsi paleni v...

Obava z pohlavni nemoci, syfilisu

Dobry den, Asi pred tremi mesici sem mel nechraneny pohlavni styk a priblizne...

Obava z ponechání zavedeného tampónu

Dobrý den, mam takový trapný gynekologický problém. Za nic na světě si nemohu...

Obava z poranění elektickým proudem

Dobrý den, dnes při vytažení spotřebiče ze zásuvky, jsem se dotkla posledních...

Obava z poškození nervu při operaci

Dobry den, muj dotaz se tyka trojklanneho nervu, konkretne jeho mozneho poskozeni...

Obava z poškození zraku

Dobrý den mám takový dotaz zdraví rozum odpověď zná me psychosomaticke já pochybuje....

Obava z potíží po nedovařeném masu

Dobrý den, vařila jsem krůtí maso na pánvi na vodě asi 30 minut bez pokličky....

Obava z požití toxické látky v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se Vám položit dvě otázky. Jsem ve 20. týdnu těhotenství....

Obava z prvního sexu


Obava z přenosu infekce

Moc se omlouvam, ale potrebuji znat odpoved. Byla jsem dnes v psychiatricke...

Obava z přenosu infekce

Dobrý den, včera u cesty jsem ztratila v trávě náramek. Prohledávala jsem trávu...

Obava z přenosu infekce

Dobrý den. Vím,že se ptám asi pořád na to samé,ale ještě bych potřebovala poslední...

Obava z přenosu pohlavních nemocí

Dobry den, mal by som na vas otazku, bol som s kamaratmi na oslave a trochu...

Obava z radiace

DOBRÝ DEN, minulý rok jsem byla mnohokrát na rtg. Někdy na začátku měsíce...

Obava z rakoviny

Dobrý den, dnes ráno jsem si nahmatala bulku na krku, těsně pod uchem. Došla...

Obava z rakoviny


Obava z rakoviny

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká je šance, že při refluxu jícnu (1...

Obava z rakoviny

Dobrý den, od minulé neděle mám problémy se stolicí. V neděli jsem na stolici,...

Obava z rakoviny

Dobrý den, mám dotaz. Před pár dny, konkrétně v sobotu jsem zjistil, že mě bolí...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Seretide Diskus v těhotenství

Dobrý den, mám na Vás prosbu, jsem v 16. týdnu těhotenství, léčím se na astma....

Antikoncepce po 50

Dobrý den, po 20 letech mi byla odebrána antikoncepce z důvodu , že už mi je...

Šupinky v bradavce

Dobrý den, Chtela bych se zeptat ohledně šupinek v bradavce, nejvíce mám na...

Ditustat a Tussin

Dobrý den, mohu se zeptat jaký je rozdíl a kdy použít Ditustat a kdy Tussin? Děkuji

Hlasitá hudba v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda nějak nevadí plodu v 7 měs. hlučná hudba...

Pohyb po operaci bederní páteře

Nález-G552 Těžká degenerativní diskopatie L5/S1 M4796 Spondylóza NS,bederní...

Puchýřky na zevním genitálu

Dobrý den , chtěla jsem se zeptat na jednu intimní věc. Jsem po konizaci delozniho...

Otok lýtek

Dobry den.Jiz třetí den mam bolesti lytek-pocit jak po běhu-tvrdsi,paleni,boli.Před...

Brnění končetin

dobry den potrebovala bych poradit posledni 2 roky me brni ruce a nohy v noci...

Krev ve slinách pouze po ránu

Dobry den, nepravidelne se mi objevuje krev ve slinach po probuzení, tak prvni...

Zánět v dásni po vyplnění zubních kanálků

Dobrý den pane doktore, přetrvává u mne citlivost v dásni po provedení léčby...

Křupání a bolest kloubů

Dobrý den, je mi 21 let a křupe mi snad každý kloub ( prsty, zappestí, ramena,...

Skvrny na varlatech

Dobry den.Asi pred tyzdnom sa mi ojavili na verlatach skvrny,ktore mierne svrbia.Pozeral...

Rizika bronchoskopie


Pohyb po operaci varixů

Dobrý večer, jsem 20 dní po operaci varixů na nohou, mohl bych už nějak začít...

Posunutí čéšky

Dobrý den. Tak rok zpátky mi ortoped diagnostikoval posuntí česky na levém koleni....

Sinus pilonidalis

dobrý den, přítel přišel domů s tím, že má píštěl - dle doporučení na chirurgii...

Mám bolesti pod levým žebrem v tom záhybu, bolest jde až po levou lopatku


Norethisteron

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda praktický lékař může napsat dceři (16...

Reklama