Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obecna vycerpanost v souvislosti se zasobami Fe

Vnitřní lékařství Tomas 31.12.2014

Dobry den,
Trpim, krome jineho, problemy, jako napr. v minulosti zaznamenany znacny ubytek vahy (pred lecbou jsem mel 73 kg pri vysce 183 cm) a extremni vycerpanosti, ktera za jistych okolnosti ( k tomu nize), pretrvava.
Tuto nizkou telesnou hmotnost jsem mel pred 1 rokem, ale stav se plne normalizoval po nasazeni preparatu Milgamma. Mam nyni idealnich 80 kg. Zdrzuji se v SRN, kde je pristup lekaru k takovym vecem laxni, v mem pripade nebyl proveden ani rozbor krve, a teprve pri nasledne navsteve CR byl diagnostikovan snizeny pocet leukocytu a nasazena lecba vitaminy rady B, coz vedlo k okamzitemu zlepseni jak vykonnosti, tak ke zvyseni vahy.
Pozdeji, asi po roce, jsem se vsak nachazel opet ve stavu, kdy jsem nebyl schopen ani lehke prace, a presvedcil jsem jineho nemeckeho praktickeho lekare k opakovani krevnich testu. Vysledkem bylo zjisteni snizeneho mnozstvi Fe v krvi, namereno bylo 41 mikrogramu /Dcl. Doporuceny mi byly tablety FeSO4(Fe 2), 300 mg na den (100mg Fe). Po jejich nasazeni opet, podobne jako pri predchozim pouziti Milgammy, doslo k okamzitemu, velmi vyraznemu zlepseni me chronicke vycerpanosti, neschopnosti se soustredit, ci porucham reci.
Tyto tablety beru nyni jiz 4 mesice, hodnoty Fe v krvi stouply na 28 mikromol/l ( coz odpovida, tusim, priblizne 4 nasobku puvodnich 41 mikrogramu/Dcl).
Dlouhodobeho uzivani tablet Fe se bojim a zdalo by se, ze je cas na jejich vysazeni. Skutecne jsem se o to take nekolikrat pokousel. Vysledek byl vzdy zdrcujici: okamzity navrat k puvodni vycerpanosti.
Naprosto nevim, jak si mam neco takoveho vysvetlovat, a moje lekarka tvrdi, ze jde o sugesci. Skutecnost je ta, ze po vysazeni tablet Fe se sotva drzim na nohou. Tablety jsem vysadil nejdele napr. na tyden, ale dal to opravdu neslo.

Je mozne, ze pres (nyni) normalni mnozstvi Fe v krvi, nebyly vytvoreny prislusne zasoby Fe v kostni dreni, a tak pri vysazeni tablet dojde okamzitemu k poklesu krevniho Fe? Bylo by mozne detailni vysetreni, ktere by dalo odpoved na tyto otazky, prosim? Pokud ano, kam se mohu obratit? V pripade nutnosti jsem schopen samostane pokryt naklady, protoze moje ceska obvodni lekarka tvrdi, ze bych se mel lecit v SRN, ackoli mi byl zdravotni pojistovnou AOK Bayern vydan prukaz, opravnujici k cerpani plne pece ve zdrav. zarizenich v CR. Kvuli temto najasnostem jsem s ni vec dale nekonzultoval, a take, jak jsem jiz uvedl, ma moje lekarka pocit, ze ji sdeluji nejake vymysly, kdyz tvrdim, ze bez pravidelneho prisunu Fe v tabletach je mi spatne. S pozdravem Tomáš

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Milý Tomáši, pro komplexní zhodnocení Vašeho zdravotního stavu je potřebné provést hematologické vyšetření. Pokud máte průkaz opravňující k plné zdravotní péči v ČR, měli by vás normálně ošetřit, případné problémy konzultujte se svojí pojišťovnou. Je neobvyklé, že se Vám potíže vracejí již krátce po vysazení železa, ale bez znalosti podrobných lab. výsledků (např. ferritinu) je těžké se k tomu blíže vyjádřit. Rozhodně je ale podezřelé, že máte nedostatek železa - je potřeba pátrat po zdroji ztrát nebo poruše vstřebávání. Pokud nemáte krev v moči, bude asi nutné vyšetřit trávicí trakt, zda tam není zdroj krvácení nebo jestli nemáte celiakii. Ale začala bych nejdříve u hematologa, ten posoudí, kam další vyšetřování směřovat. Vyšetření v odborné ambulanci můžete absolvovat i bez žádanky od praktického lékaře, ale pokuste se získat předchozí laboratorní testy, aby lékař věděl, jaké jste měl parametry na začátku. Držím palce.

Související dotazy

Zvýšená hladina Fe v séru
Můžu se zeptat, jestli má zvýšená hladina Fe nějakou...
Krev - pojem FE/S, TRAN/S, FER/S
Dobrý den, je možné sdělit co se skrývá pod zkratkami...
Zvýšená hladina železa v krvi
Dobrý den, v rámci aplikace léků se mi zvýšily hodně...
Kortizol a jeho souvislosti
Ráda bych věděla jestli může být souvislost mezi zvýšenou...
Souvislost vnějších hemoroidů s kostčí
V letošním roce mě již podruhé velmi trápí vnější hemoroidy,...
E coli v pochvě, může mít souvislost se špatnou imunitou?
Byla mi nalezena e coli v pochvě. Může mít souvislost...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Občasný tlak v pod hrudníkem

Dobrý den, poslední dny cítím zejména při sezení občasný tlak v oblasti dolního...

Občasný únik moči

Dobrý den , chtěl bych se zeptat na svůj problém . Před cca 1 rokem jsem začal...

Občasný únik moči

dobrý den je mi 15 let a občas se mi stane že se ráno probudím třošku počůranej...

Občasný uživatel pervitinu

Dobrý den.jsem 30lety a jiz občasný uživatel pervitinu.beru pervitin intravenozne...

Občasný velmi rychlý tep a silné bušení srdce

Dobrý den, Občas se mi stává, že i v klidovém stavu mi vyskočí tep na 150-170...

Občasný vodnaty vytok v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 20.týdnu těhotenství a již od začátku mě trápí hustsi belavo-žlutý...

Občasný výpadek zraku

Dobrý den,dcerka si stěžuje,že z ničeho nic přestane vidět jedním okem,postupně...

Občasný výtok z penisu

Dobrý den pane doktore, Občas se mi stane že před močením vymáčknu zelenožlutou...

Občasný výtok z uretry

Dobrý den,mám delší dobu občasný čirý vytok(utvořeni kapky na špičce žaludu)Mám...

Období po porodu a cvičení

Dobrý den, jsem 15 týdnů po porodu. Při kontrole po šestinedělí mi lékařka sdělila,...

Oberon titanium

Dobrý den, delší dobu se necítím úplně v pořádku, rozhodla jsem se podstoupit...

Oběry krve

Dobrý den,prosím Vás o zhodnocení laboratorního vyšetření krve, můj pan doktor...

OBESIMED FORTE

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat na OBESIMED FORTE. Jestli nebude vadit, když...

OBESIMED FORTE

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat na OBESIMED FORTE. Jestli nebude vadit když...

Obezita

Dobry den, od svých 7mi let ižívám hydrocortison 20mg, euthyrox 175mq,apo-alopurinol...

Obezita

Dobrý den, ráda bych se zeptala na jeden problém. Před mononukleózou jsem měla...

Obezita

Dobrý den paní doktorko, Chci se Vás zeptat, je mi 22 let, má výška je asi...

Obezita

Dobrý den a zdravím. Ve 12 letech jsem vážil 90 kilo a všichni se mi smáli,...

Obezita

Dobrý den,mám 16měsíčního syna,který váží 14kg a má 84cm.Podle tabulek je to...

Obezita

Dobrý den, je mi 43 let,měřím 166 cm ale svoji váhu ani nechci raději znát....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Opakovaná ranní rýma

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak bych mohla řešit svůj problém. Už od mých...

Bolest Achillovy šlachy

Dobrý den, již asi třetí měsíc mě trápí bolest achilovky na levé noze. Někdy...

Zvýšená nervosvalová dráždivost

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně problémů trvajících od středy.Celý...

Staloral 300

Dobrý den, dcery téměř 4 roky užívají Staloral 300. Nyní díky výpadku ve výrobě,...

Bolest třísla


Měkké bulky na nohou

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat: asi tak rok pozoruji na vnitřní straně chodidel...

Novikov

Dobrý den, mám dotaz ohledně zeleného tekutého obvazu. Byl mi dan na ránu...

Bílá tekutina

Dobrý den. Je mi 17 let a před 2 dny jsme se s přítelem poprvé milovali,samozřejmě...

Vyražka po očkování

Dobrý den,muj syn 3měsice a tyden.Je 5dni po očkování hexavakcinou a zaroven...

Časté močení

Dobrý den, urolog mi zjistil zúžení močové trubice, ale na operaci jdu za čtvrt...

Pití kávy a motání hlavy

Pekny den chcem sa spitat na jednu otasku ...do teras som pil kafe a nic mi...

Tep po fyzické aktivitě

Dobrý den mám dotaz týkající se mého syna je mu 16 let měřítku 186cm vaziva...

Sociální fobie

Dobrý den. Mám podezření,že trpím sociální fóbií. Den před nějakou společenskou...

Syndrom SI skloubení

Dobry vecer. Je mi 20 let a uz 6 mesicu me boli bedra a 4 mesice jsem na nemocenske....

Problém s přetažením předkožky

Dobrý den, je mi 14 a nejde mi přes žalud přetáhnout předkozka. Alespoň ne úplně,...

Atipické dlouhodobé příznaky: svědění, bolest hlavy, tón barvy kůže

Dobrý den paná MUDr. Černá, Propukla u mě omezující nemoc a snažím se odhalit...

Tmavé flíčky na na žaludu

Dobrý den. Asi před rokem jsem zpozoroval malou tmavou skvrnku na žaludu. Je...

Staloral 300

Dobrý den, 2 roky jsem užíval na alergii tento přípravek. Po letních měsících...

Vyrážka na penisu

Dobrý den, udělaly se mi už před nějakou dobou na předkožce tyto pupínky....

Červená,svědící vyrážka,třísla

Dobrý den prosím vás před několika dny se mi oběvila na tříslích vyrážka.Je...

Reklama
Zavřít