Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obscedantně-kompulsivní nemoc

Psychiatrie tomas 11.8.2018

Dobry den chtel bych se zeptat zmenil sem psychiatra z duvodu ze mi nevyhovoval.bral jsem brintellix 5mg rano a amisulprid 25 mg rano a 25 mg vecer cca 1,5roku..Jiny psychiatr me rekl ze to nemam brat a predepsala mi setralin rano 50 mg .2 DNY uz neberu puvodni leky a necitim se moc dobre prestava me vsechno bavit .doktorka rikala ze to trva nez zaberou ty nove leky asi 3 tydny .CHtel bych se zeptat jestly jsem udelal dobre ?Nevim jestly jsem to mel radeji resit s puvodnim doktorem aby se mi jeste vice nepritizilo ?.protoze jak jsem bral puvodni leky tak mi bylo dobre akorad jsem mel vtirave myslenky Mam OCD.dekuji za odpoved

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Odpověď na váš dotaz bude těžká, neboť psychiatrické řešení vašeho problému není rychlé. Obsedantně-kompulsivní nemoc patří sice mezi lehké psychiatrické diagnozy, ale řešení není nikdy okamžité. Nevím proč jste opustil prvního psychiatra, nevím, proč nový lékař vám změnil léky. Vybrat si nového lékaře můžete kdykoliv, ale myslím si, že se neměly léky, které vám vyhovují na prudko vysazovat a nasazovat zcela nové. Osobně mám s touto nemocí hodně zkušeností a vím, že léky pacientům zabírají hodně pozvolna. Ze začátku se třeba zkouší dva, tři preparáty, ale jakmile některý z nich zabere, tak je dobré již léky vůbec, ale vůbec neměnit. Jen v případě, že to vyžadují jiné okolnosti. Konkrétně se sertralinem mám tu zkušenost, že u této diagnozy nezabírá po 3 týdnech, jak uvádí výrobce, ale o mnoho, mnoho déle a často až ve vyšších dávkách. Obvykle doporučuji postupně během 2 měsíců nastoupat až do dávky 100-150 mg a v době, kdy lék ještě neučinkuje doplňovat Guajakuranem - 1 až 2 tablety denně. Guajakuran je volně prodejný. Tento lék se mi pro překlenovací období u pacientů osvědčil daleko více, než třeba Lexaurin či Neurol, po kterém jsou lidé více ospalí. Zhruba po roce dávku sertralinu snižujeme a pacient zůstává na 50, někdy i 100 mg jako na udržovací dávce. Nevím, jestli to víte, ale současně je vhodná návštěva psychologa. Účinná je kognitivně - behaviorální terapie, bohužel tento postup léčby užívá strašně málo psychologů a nevím, jestli budete mít štěstí takového najít. Pokud ne, je možné chodit i na jiné typy psychologické péče, dobré zkušenosti mám i z různých modifikací psychoanalýzy, ale chce to opravdu dobrého psychologa. Ještě k vaší první léčbě, brintelix a amisulprid považuji u této diagnozy za zbytečně silné léky a osobně bych je u pacienta volila až v případě, že by jednodušší terapie nezabrala. Nicméně se k tomu nemohu více vyjádřit, neboť nevím, jaký charakter je vašich vtíravých myšlenek, jak jsou silné, určitě měl k této léčbě psychiatr nějaký důvod. Přeji rychlou stabilizaci stavu. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

Dobrý den myslím že jste dobře neudělal.
Psychiatrů je všeobecně málo a bude asi ještě hůře, jinak na obecné urovni Brintellix(vortioxetin) je lék druhé volny sertralin (Zoloft) je první volby, takže svým způsobem krok zpět. dále dávky které užíváte jsou nízké až homeopatické.Nicméně domnívám se, měnit tímto způsobem psychiatry asi není dobré, partnerku (nebo partnera) také nevyměníte. Síš svému lékaři řekněte jak se cítíte aby mohl vést léčbu k vaší spokojenosti
s pozdravem
MUDr. Miroslav Sekot
psychiatr

Související dotazy

Obscedantně-kompulsivní nemoc
Dobrý den, zjistili mi, že prý trpím obsedantně kompulzivní...
Obscedantně-kompulsivní nemoc
Dobrý den, mám kompulsivně obsedantní poruchu a nemůžu...
Obscedantně - kompulsivní choroba
Dobry chtela bych se na neco zeptat odbornika (obor...
Pohlavná nemoc?
Pohlavný chránený styk som mal pred 4 mesiacmi ale...
Bechtěrevova nemoc
Dobrý den, Měla bych dotaz ohledně nemoci, kterou...
Pohlavní nemoci
Za jak dlouho po rizikovém styku se mám nechat testovat...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obřízka z důvodu infekce

Dobrý den, občas mívám kvasinkovou infekci na penisu. Na kožním mi na to lékařka...

Obřízka- jak se změní citlivost penisu

Dobrý den, ve věku 32 let uvažuji o celkové obřízce z hygienických a kosmetických...

Obřízka-obavy, dotazy.

Dobrý den, Jmenuji se František a je mi 14 let. Chtěl jsem se Vás zeptat, mám...

Obřízka, ano či ne?

Dobrý den, obracím se na vás možná s netradičním dotazem. Jsem mladý zdravý...

Obřízka,zkrácená uzdička

Dobrý den pane doktore Můj dotaz:Nejde mi nebo jen těžko jde přetáhnout předkožka...

Obřízka?

Dobrý den, je mi 13 let a v říjnu mi bude 14 a když si chci přetáhnout kůži...

Obsah vápníku

Dobrý den, chtěla bych vědět zda-li cukr obsahuje nějaký vápník. Děkuji

Obsah vysetreni pri rocni kontrole u urologa

Dobry den, je mi 65 let a rocne jdu na kontrolu k urologu. Minule dva roky...

OBSAHUJÍ LÉKY hcg?

DOBRÝ DEN,, JIŽ DRUHY MĚSÍC JSEM BRALA HORMONY PROVERU A ESTROFEM 1MG, DLE LEKAŘKY,...

Obscedantně - kompulsivní choroba

Dobry chtela bych se na neco zeptat odbornika (obor psychologie) protoze myslim,...

Obscedantně-kompulsivní nemoc

Dobrý den, zjistili mi, že prý trpím obsedantně kompulzivní poruchou a už beru...

Obscedantně-kompulsivní nemoc

Dobrý den, mám kompulsivně obsedantní poruchu a nemůžu se jí stále zbavit. projevuje...

Obsedantě-kompulzivní porucha, co mám dělat?

Dobrý den, je mi 17 a mám u sebe podezření na obsedantně kompulzivní chorobu....

Obsedantne kom. Porucha

Chci se zeptat jak poznam jestli trpim okp nebo obyčejnou depresi.Provazej i...

Obsedantně kompulzivní a panická porucha

Dobrý den, trpěla jsem/trpím obsedantně kompulzivní a panickou poruchou. Po...

Obsedantně kompulzivní choroba

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda je obsedantně kompulzivní choroba dědičná....

Obsedantně kompulzivní porucha

Dobrý den, asi 5 let se léčím s OCD , před měsícem mi doktor nasadil Anafranil...

Obsedantně kompulzivní porucha

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se dá OCD a deprese překonat či úplně...

Obsedantně kompulzivní porucha

Lze se zbavit obsedantně-kompulzivní poruchy ignorováním kompulzí? Nevyvolá...

Obsedantně kompulzivní porucha

Dobrý den, je mi 23 a asi půl roku mám takový problém, že mě nutí nějaká má...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zlatý stafylokok

Dobrý den před třemi dny mi bylo oznámeno že mám zlatého stafylokoka na kůži...

Bolest v podpaží

Dobry den cca tyden mě boli podpaždí.. nejdříve začalo prave ( to už přešlo)...

Zarudlý penis

Dobrý den uz nejakou dobu pozoruju na penisu zarudnuti nekdy min nekdy vic jen...

Kousnutí hmyzem

Dneska jsem přišel z lesa a měl jsem něco černého u levého trisla tak jsem to...

Křeče do prstů

Dobrý den, mám vážný dotaz, již delší doby mi vždy z ničeho nic začne brnět...

Escitalopram mylan v těhotenství

Dobrý den Paní doktorko. Chtěla bych se zeptat jestli je možné užívat Escitalopram...

Vyrážka na penisu

Dobry vecer. Manzel (30r.) ma nad penisom vyrazky rsp. vredy (jeden ma aj v...

Alkohol po operaci slepého střeva


Gastroesofagelání reflux

Dobrý den,je mi 21 let a užž 3 roky se léčím s nevolnostmi, pálením za hrudní...

Pomočování

Dobrý den, poslední dobou mám velký problém s nočním pomocovanim. Do nedavna...

Jemně bílý povlak na jazyku a červené tečky

Dobrý den, má již asi dva týdny na jazyku (ve předu, nahoře) sice opravdu malé,...

Rakovina prsu - metastázy v kostech

Dobrý den pane doktore,moc Vás prosím o odpověď. Maminka prodělala před 4 lety...

Malé puchýřky na obličeji

Dobrý den. Asi měsíc se mi dělají malé puchýřky na obličeji. Prasknout a udělají...

Rakovina tlustého střeva

Dobrý den, mému taťkovi (60 let) byla diagnostikovana rakovina tlustého střeva....

Drobné ranky na předkožce

Dobrý den, asi před 14 dny se mi po nechráněném sexu s přítelkyní (dlouhodobý...

Bolestivé místo pod kolenem na přední straně nohy

Dobrý den, už asi 5let pozoruji lehce hmatatelnou uzilnku vlevo od holení kosti...

Erekce

sexuologa

Pseudomonas aeruginosa

Moje 3. měsíční dcera byla hospitalizována s bronchitidou. Během pobytu v nemocnici...

Metastaze a Fenixovy slzy

Dobry den.Chtela jsem se zeptat,muj muz ma metastaze v kostech a chtela jsem...

Drobné červené bodky pod kožou

Dobrý deň v auguste pol roka po pôrode som si všimla na rukách drobné červené...

Reklama
Zavřít