Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obřízka, ano či ne?

Urologie Jan 7.3.2018

Dobrý den,
obracím se na vás možná s netradičním dotazem.
Jsem mladý zdravý kluk, nemám vůbec žádné zdravotní problémy. Nicméně jsem se chtěl informovat, jestli má výhody odstranění předkožky, dočetl jsem se, že to i minimalizuje riziko přenosu nemocí na partnerku. Je tedy blbost nechávat si ji odstranit, když s předkožkou nemám problém?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, odstranění předkožky, neboli obřízka má své pro i proti. Na celém světě je obřezána asi čtvrtina všech mužů, tento podíl se však v jednotlivých zemích velmi liší. Obřízka je zcela běžná v afrických zemích a z náboženských důvodů u židovských chlapců. Mezi zdravotní důvody pro obřízku patří fimóza, kdy předkožka je natolik zúžená, že ji nelze přetáhnout přes žalud, či parafimóza, předkožku sice lze přetáhnout přes žalud, ale je natolik úzká, že ho zaškrtí, což zamezí jeho zásobování krví. Z nevýhod odstranění předkožky je nutno uvést, že předkožka je citlivá část penisu, odstranění pak může snížit sexuální prožitek muže při orgasmu. Odstraněním předkožky se také sníží pohodlí běžného života protože žalud je obnažen a při pohybu se tře se o prádlo. Pak jsou zde rizika samotného operačního výkonu, bolest po dobu několika dní, obvykle do opadnutí otoku. Někdy přetrvává při erekci i déle. Úplná obřízka snižuje u mužů citlivost žaludu, což bývá u mladších mužů vnímáno pozitivně jak muži samotnými, tak i jejich partnerkami. Později se ale může tato situace zvrátit, protože může být dosažení orgasmu v přiměřené době obtížné. Kromě výše popsaných nedostatků, může vést nekorektně vedený zákrok k vážným komplikacím.
Výhodou obřízky je bezesporu usnadnění mytí, hygiena je jednodušší, v předkožkovém vaku se hromadí smegma, které obsahuje kancerogenní látky, kromě toho i původce infekce například lidskými papilomaviry. V populacích, ve kterých se provádí obřízka je například výskyt nádoru penisu zcela zanedbatelný.
Na závěr ve shrnutí, musím říct, že v naších podmínkách, není provádění obřízky z preventivních důvodu běžné a zavedené, a obvykle toto urolog u zdravého pacienta neindikuje a neprovádí. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Obřízka
Dobrý den, jsem aktutálně 1 den obřízce a bohužel z...
Obřízka
Dobrý den pokud jsem po obřízce a je mi 13 a někdy...
Obřízka
Dobrý den.Potřeboval bych udělat obřízku.Musím mít...
Obřízka
Dobrý den.Mam provedenou častecně vysokou obřízku.Ale...
Obřízka
Dobrý den je mi 20 a mám fimózu (předkožku při erekci...
Obrizka
Dobry den, zajimalo by me, zda se u nas bezne dela...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obřízka

Dobrý den pokud jsem po obřízce a je mi 13 a někdy když masturbují tak se někdy...

Obřízka

Dobrý den.Potřeboval bych udělat obřízku.Musím mít doporučení k urologovi od...

Obřízka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat za jak dlouho nejdřív (když vše půjde dobře)...

Obřízka

Dobrý den, mám dotaz ohledně obřízky. Mám problém s praskáním předkožky, ale...

Obřízka - co říct v práci?

Dobrý den, po návštěvě urologie mi byla doporučena obřízka. Bude tak učiněno...

Obřízka a HPV

Dobrý den, chci se zeptat, co je pravdy na tom, že když mám obřízku, tak se...

Obřízka na dětské chirurgii

Dobrý den. Potřebuji se vás zeptat, jestli se obřízka v 16 letech na dětské...

Obřízka z důvodu infekce

Dobrý den, občas mívám kvasinkovou infekci na penisu. Na kožním mi na to lékařka...

Obřízka- jak se změní citlivost penisu

Dobrý den, ve věku 32 let uvažuji o celkové obřízce z hygienických a kosmetických...

Obřízka-obavy, dotazy.

Dobrý den, Jmenuji se František a je mi 14 let. Chtěl jsem se Vás zeptat, mám...

Obřízka,zkrácená uzdička

Dobrý den pane doktore Můj dotaz:Nejde mi nebo jen těžko jde přetáhnout předkožka...

Obřízka?

Dobrý den, je mi 13 let a v říjnu mi bude 14 a když si chci přetáhnout kůži...

Obsah stolice

Dobry den, mam takovy dotaz za ktery se trochu stydim. Po druhe sem si asi vsimnul...

Obsah vápníku

Dobrý den, chtěla bych vědět zda-li cukr obsahuje nějaký vápník. Děkuji

Obsah vysetreni pri rocni kontrole u urologa

Dobry den, je mi 65 let a rocne jdu na kontrolu k urologu. Minule dva roky...

OBSAHUJÍ LÉKY hcg?

DOBRÝ DEN,, JIŽ DRUHY MĚSÍC JSEM BRALA HORMONY PROVERU A ESTROFEM 1MG, DLE LEKAŘKY,...

Obscedantně - kompulsivní choroba

Dobry chtela bych se na neco zeptat odbornika (obor psychologie) protoze myslim,...

Obscedantně kompulzivní nemoc

Dobrý den, je mi 18 let a už přibližně 6 let mám OCD. Po nějakých 2-3 letech...

Obscedantně-kompulsivní nemoc

Dobry den chtel bych se zeptat zmenil sem psychiatra z duvodu ze mi nevyhovoval.bral...

Obscedantně-kompulsivní nemoc

Dobrý den, zjistili mi, že prý trpím obsedantně kompulzivní poruchou a už beru...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bulka penisu

Dobrý den, asi před dvěma týdny se mi na penisu objevila bulka viz foto. Rád...

Užívám Warfarin a dělají se mi modřiny

Dobrý večer, je mi 62 let,jsem 2x po operaci žaludku,mám chronickou bronchitidu,těžkou...

Vystřelující bolest do hlavy

Dobrý den, paní doktorka mi předepsala rehabilitace. Říkala, že mi kyčle padají...

Bolest pod žebry

Dobrý den,před týdnem jsem prodělala klasickou chřipku, přetrvává kašel, který...

Bušení srdce při snížené funkci štítné žlázy

Dobrý den, od dětství se léčím se sníženou funkcí št. žlázy. Beru Euthyrox...

Systolická hypertenze

Dobrý den. Mám dotaz na přílohu kterou přikládám.Jde o moji maminku. Datum narození...

Marihuana a dárcovství plazmy

Dobrý den, chci se zeptat jestli mohu jít darovat plazmu, když jsem si 5.11....

Žluté dlaně

hezky den,prosim o radu co muze zpusobit zlute zbarveni dlani

Hlen ve stolici po užití antibiotik

Dobrý den, moc vás prosím o radu. Minulou středu z ničeho nic když jsem šla...

Zápach z pochvy po sexu

Zdravím, už asi rok mám problém se zápachem z pochvy. Nejsem špindíra, myji...

Bolesti kolene

Dobrý den. mam prosím dotaz na bolest v koleně. Při chůzi se objevuje bodavá...

Ďolíček v bradě

Dobrý den, ráda bych věděla, zda se dá ďolík v bradě odstranit i jiným způsobem,...

Potíže po tetování

Dobrý den, před týdnem ve středu jsem si dělala kérku na zápěstí a od dnešního...

Červené olupující se skvrny na bérci

Dobrý den, mému otci se z jedné skvrny na nohou vytvořili cca za 14 dní skupiny...

Zánět hrtanu

Dobrý den, již několik let trpím při delším nachlazení dočasnou ztrátou hlasu...

Bolest bradavky po porodu

Dobry den. Pred mesicem jsem rodila mrtva dvojcata v 19tt. Ted jsem byla na...

Meniskus

Dobrý den, mám pravděpodobně špatný meniskus (stálé mám krev v koleni), dozvěděla...

Častá slabost, nevolnost s pocitem na zvracení...

Dobrý den, obracím se na Vás s problémem, který mám už asi 5 měsíců. Už od...

Svědivá vyrážka na krku

Dobrý den, objevili se mi červené fleky na krku. Strašně svědí. Použila jsem...

Mirtazapin Sandoz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na co všechno jsou tabletky MIRTAZAPIN SANDOZ...

Reklama
Zavřít