Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Obtíže po operaci kolena.

Margareta 27.1.2015

Dobrý den, v lednu tohoto roku jsem vám položila dotaz ohledně pooperačních potíží. Děkuji za odpověď. Již jsem, dle vaší rady, objednaná k lékaři. Bohužel ne na kliniku, tam již nemám důvěru. Prosím, poraďte mi ještě. Protože bolesti kolena jsou značné, podstoupila jsem nedávno před plánovanou návštěvou lékaře (23.1.2015) MR bolavého kolena. Výsledek vám přeposílám a ráda bych se zeptala, zda myslíte, že nález, popisované změny, jsou způsobené nějakou pooperační komplikací,či nezdarem operace? Nebo je to normální pooperační nález, který se časem upraví?
MR nález:




MR pravého kolene
Indikační dg.:stp. plastice LCA ,přetrvávající výrazné obtíže
Vyšetření provedeno ve třech rovinách v T2/TSE, PD/TSE s a bez FS
,T1/TSE,3D-GR/SPIR

Postavení v kolenním kloubu není porušeno, drobné návalky při gonartroze
.Signální intenzita kostní dřeně zobrazených kostních struktur je
přiměřená.
Zkřížené vazy : sp. plastice LCA se šrouby v dist. femuru a prox. tibii
s artefakty z kovů ,které částeně liitují hodnocení, LCA je nepravideně
stočen, částečně lehce rozšířen s vyšším signálem proximálně a ve
střední části ,ale diferencovatelný v celém rozsahu,LCP má přiměřenou
konfiguraci , pouze v prox. části drobný okrsek vyššího signálu.
Kolaterální vazy LCL lehce vyššího signálu proximálně, LCM má
přiměřenou konfiguraci a signální intenzitu.
Vnitřní a zevní meniskus mají přiměřený tvar a signální intenzitu.
Intraartikulárnězvýšené množství tekutiny , zasahující cca 30-40 mm
suprapatellárně. Zbytnělá synovie difůzně cca 6-7mm, nepravidelný
měkkoktkáňový útvar mezi bazí patelly a ventrální části dist. femuru v
úrovni epifyzární štěrbiny laterálně vel. cca 6x15x24mm v.s. zbytnělá
synovie kl. pouzdra či zbytnělá meniskopatellární lat. plika .

Závěr: Stp. plastice LCA l.dx. s degenerativními změnami v prox. a
střední části.lehké degenerativní změny prox. části LCP.Lehká
traumatizace prox. části lig. collaterale laterale .
Degenerativní změny menisků bilat. I:st.
Gonartroza se zbytnělou synovií a zmnoženou nitrokloubní tekutinou v.s.
při synovitidě ,mezi lat. kondylem femuru a bazí patelly laterálně je
měkkoktkáňový útvar v.s. zbytnělá synovie kl. pouzdra či zbytnělá
meniskopatellární lat. plika.



(Pro úplnost posílám dozaz, který jsem vám posílala v lednu tohoto roku/ V červnu 2014 jsem podstoupila po pracovním úrazu operační výkon: Plastika LCA l. dx. Operační nález: Totální ruptura LCA, LCP pevný, horizontální fissura mediálního menisku, zadního rohu. Laterální meniskus intaktní. Po oper. jsem měla ordinovanou Rhb, kde mi fyzioterapeut sdělil, že se mám obrátit na svého lékaře a poradit se s ním, jak řešit rozdílnou délku DK, resp. rozdílné propnutí kolen, které při stoji a chůzi nestejnou délku způsobuje. Mohlo by mi to činit a jak se ukázalo také činní značné obtíže a bolesti při stání a chůzi. Trpím totiž hypermobilitou kloubů a operované koleno nepropnu tolik, co neoperované. Operatér mi odpověděl, že v tom nevidí problém, že samozřejmě operované koleno nikdy nepropnu stejně jako neoperované, že si na nepoměr zvyknu. Věc řešil pouze obstřikem páteře, která mě kvůli nerovnoměrné zátěži začínala bolet. Obtíže se však stupňovaly, což jsem lékaři na kontrolách vždy sdělila. Reagoval na to dalšími obstřiky a stále trval na tom, že si na postavení po operaci zvyknu. V září pracovní úraz ukončil s tím, že se při obtížích mám na něj obrátit. Veškeré své obtíže jsem mu však již sdělila při kontrolách, ale odezvu to mělo pouze takovou, jakou jsem uvedla. Dnes jsem 7 měsíců po operaci. Ač se snažím cvičit, dle pokynů fyzioterapeuta, obtíže s bolestivostí páteře a DK se stále stupňují. Jsou jak ve stoje, kdy v podstatě nestojím na obou nohách stejně, stojím více méně buď na jedné či druhé, tak hlavně při chůzi. Při chůzi mám křečovité bolesti vnější strany levého lýtka, levého kotníku, křeče v ploskách obou nohou, bolesti bederní a hrudní pateře, křečovité bolesti v oblasti hýždí a kyčeních kloubů. Prosím vás o názor, jak obtíže řešit. Obávám se totiž, že obrátit se znovu na stejného lékaře by asi nemělo význam. Děkuji a přeji pěkný den. M. Duchanová

Odpověď odborníka: Velmi složitá situace. Plastika předního zkříženého vazu při hypermobilitě je velmi složitá,protože vaz je přirozeně volnější a je obotížné trefit jeho spráné napětí. Pokud je hlavním zdrojem problému nestejná délka končetin a koelno lez normálně propnout tak aby se dotklo zadní částí podložky , pak je nejlepším řešením nošení podpatěnky či podražení obuvi do velikosti zkratu. Pokud koleno nepropnete přímo k podložce pak by byla vhodná nová artroskopie k posouzení případných jizevnatých změn v oblasti vazu eventuální povolení těchto strktur. Je to však velmi raritnívýkon a určitě bych se obrátil na klinické pracoviště)


Velmi předem děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním pěkného dne Margareta

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Skoták


Dobrý den. MRI nález odpovídá stavu po operaci a nesvědčí pro její nezdar, jedná se o běžné změny při hojení náhrady vazu. Další postup určí vyšetření , především řešení zkratu při zvýšené kloubní pohyblivosti.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Koleno
Dobry den,mam cca 10let po nahradě vnitřniho vazu v...
Koleno
Dobrý den . Chtěl bych se zeptat na moje koleno.Před...
Mám podstoupit operaci tenisového lokte?
Zdravím, mám podstoupit operaci tenisového loktu.Pracuji...
Nespecifické obtíže s koleny
Dobrý den, je to velmi zvláštní, ale již nějakou dobu...
Bolest kolene po operaci
Dobrý den, jsem rok po operaci levého kolene - stabilizace...
Výpotek v koleni
Dobry den, v roce 2016 jsem byl na operaci s meniskem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obtíže po ASK

Dobrý den .18.6my dělali ASK kolene je normální že mě to celé koleno i pod kolenem...

Obtíže po extrakci zubu

Dobry den, pred mesiacom mi bola chirurgicky odstranena osmicka vlavo dole,...

Obtíže po chřipce

Dobry Den, byla jsem ted 5dni doma s chripkou. Trosku zahlenena, kasel. 5 den(dnes)me...

Obtíže po ileostomii

Dobrý den.Jmenuji se Petra.Od dubna 2016 mám ileostomii.Nikdy jsem neměla tak...

Obtíže po návratu z dovolené

Dobrý den,jsem 12.den po návratu z Kuby, mám asi sedm dnů stále se zhoršující...

Obtíže po nechráněném sexu

Dobrý den, měl jsem před 4 týdny orální sex s mužem, kterému jsem nespolk ejakulát,...

Obtíže po nechráněném styku

Dobrý den, před 4 dny jsem měl nechráněný sex. Druhý den mě začala pálit špička...

Obtíže po nemoci

Je to neco malo pres mesic, co jsem sla k lekari, po tom, co me priserne pri...

Obtíže po odběru plodové vody

Dobry den, 26.4. jsem musela podstoupit amniocentezu. Vse probehlo v poradku....

Obtíže po operaci karpálního tunelu

Jsem 2 mesice po operaci karpalniho tunelu na prave ruce. Nyni mam pooperacni...

Obtíže po operaci štítné žlázy

Dobry den,jsem rok a pul po uplnem odstraneni SZ a je mi porad zle, 3 mesice...

Obtíže po požití alkoholu


Obtíže po prodělaném zánětu středouší


Obtíže po sexu- nateklá a zarudlá předkožka

Dobry den, chtel jsem se zeptat cca pred 3 mesici jsem zacal mit obtize po sexu...

Obtíže po úrazu hlavy

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Manžel měl v prosinci úraz hlavy, na pohotovosti...

Obtíže po vysazení antikoncepce

Dobrý den, od konce května roku 2016 jsem začala brát antikoncepci Rhonya,...

Obtíže po zaléčení zánětu ledvin

V nedeli jsem dobral antibiotika ofloxyn. Mel jsem zanet ledvin. Problemy skoncily....

Obtíže při antikoncepci

Dobry den. Chtěla bych se zeptat.. dvakrát jsem musela změnit antikoncepci....

Obtíže při kojení

Dobrý den, mé tříměsíční dítě již měsíc odmítá kojení. Přisaje se k prsu, a...

Obtíže při koloskopickém vyšetření

V červenci jsem byla podrobena koloskopickému vyšetření po přípravě Fortransem....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvýšený počet hormonů

Dobrý den pane doktore, včera jsem psala dotaz ohledně zvýšeného počtu hormonů...

Bolest na zadní (vnitřní )straně kolena

Dobrý den, ám asi dva dny bolest pod kolenem, nemůžu nohu propnout ani skrčit...

Zvýšený počet buněk v moči

Dobrý den, mám už třičtvrtě roku stále problémy při močení, nutkavý pocit na...

Zvýšený počet bílých krvinek a normální diferenciál

Dobrý den, mám dotaz ohledně svého KO. Při preventivní prohlídce mi bylo zjištěno,...

Zvyšený obsah trigliceridu

Dle krevního testu mám všechny hodnoty v normě, cholester. mám mírně zvyšený-6.4,ale...

Ušní šelest

Na konci ledna mi byl diagnostikován tinnitus. Pískání jsem začal vnímat během...

Zvýšený obsah Fe v krvi

Dobrý den. Preventivně jsem si nechal udělat u mého lékaře krevní rozbor. Bylo...

Antidepresiva

Dobrý den, pokud se na Vás obrátí studenti, pokaždé získají od Vás radu, nebo...

Zvýšený marker tymidínkináza

Dobrý den pani doktorka,už asi rok mám zvýšenú tymidínkinázu vždy okolo 25 U/l...

Zvýšený objem stolice

Dobrý den, asi před měsícem jsem měla akutní průjmové onemocnění, nejspíš infekční...

Zvýšený nádorový marker CA 19-9

Dobrý den paní doktorko, dlouhodobě jsem měla problémy se žlučníkem, ale po...

Perianální žilní trombóza

Dobry den, v pondeli tohoto tydne me zacal bolet konecnik a nasel jsem si tam...

Škroukání v břiše

Dobrý den, můj dotaz se týká poměrně častého kručeni (nebo tak něco ) v břiše!!!...

Zvýšený marker ca 19-9

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně markru ca 19-9. Minulý týden...

Světlá stolice, kručení v břiše


Zvýšený LDL cholesterol po dietě

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, kde může být ještě chyba....

Zvýšený marker 19-9

Dobrý den, manžel 35let, podstoupil preventivní onkologickou prohlídku v MOU....

Bodavá bolest kotníku


Zvýšený krevní tlak u dítěte

Mé dceři - za týden jí budou 3 roky, naměřili včera na preventivní prohlídce...

Náhlé zhoršení sluchu

Dobrý den,je mi 18 let. Začátkem ledna jsem náhle o dost hůře začala slyšet...

Zavřít reklamu