Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obtíže s páteří, panické ataky

Záda, páteř Monika 5.5.2019

Dobrý den,chtěla bych se poradit co dál..Jsem naprosto zmatená a nevím kam se už obrátit.Přestávám hodit,mám těžkou skoliózu páteře,nosila jsem korzet a myslím že i přez mé několikamnohé upozornění že nemohu chodit.. to nijak nikam nevede ..na začátku to bylo tak 5m,nyní tak 100m jakoby se mi sekla páteř a nemohu chodit,plus závratě se daleko zhorší,nemám sílu v zádech aby mě udržela..upozorňovala jsem že mě hrozně pálí a bolí krční a hrudní páteř .Když se přidá bederní páteř tak to střílí i do kyčle a kolene , ..nejsem schopná jim dojíždět autobusem na rehabilitace a u nás jsou pouze základní a čekací doba je dlouhá.Mám pocit,že se mi v krční páteři přiskřípla tepna,nervy nevím.Bolesti mezi krční páteří a hlavou přetrvávají,popraskávání,tinnitus a vertigo celodení.Když si lehnu na břicho a hlavu do prava,začne mě polívat horko a pocení celého těla,mohu ležet pouze na zádech,levá žebra bolí,skříplé nervy.Chci říci, že mě nějak neurologové nechtějí slyšet..diagnoza je Panická ataka a mojí páteř nijak neřeší.Tak se tedy bojím že pro diagnozu panické ataky přestanu chodit..zdravotní dokumentace dokládám a prosím o radu..jak pokračovat dál a na koho se obrátit abych neskončila na vozíku.Děkuji za odpověd s pozdravem Monika

Doplnění informací:
zjištění že si to člověk musí sám vše platit je děsivé.Léčby od mudr.Smíška už mám doma ale mě by hlavně zajímalo co se mi opravdu v té Praze přihodilo a nevěřím že to byla panická ataka.Ten den jsem lítala po úřadech v Praze,byla jsem po chřipce,unavená,nevyspalá s těžkým batohem a kulhala jsem,rozedřená noha.Chtěla jsem být už doma ale ještě mě čekala dlouhá cesta na vysočinu domů...Na hlavním nádraží ..se mi náhle zatočila hlava a šla jsem na kolena,chtělo se mi omdlít..Nastalo příšerné brnění hlavy,chtělo se mi zvracet,závrat nemohla jsem vůbec chodit..nešlo mi vůbec vstát,celé tělo se třáslo a srdce bušilo,držela jsem se za hlavu pocit že praskne,vysoky tlak 190..nikdy jsem se na tlak neléčila..necítila jsem ani páteř od té doby jsem nemohla bez pomoci chodit..měsíc jsem pouze ležela v obrovských závratích a bolestech páteře pouze nonstop spala,na záchod jsem nemohla bez cizí pomoci..dokud mě nevzal mudr do nemocnice,mírně mě rozchodil hlavně gordiusem 300.Silné závratě mám doposud beru betahistin 16....Panická ataka..možná nastala po té co mi lékaři nijak nepomohli a nechaly mě v tomto stavu doma.Celá rodina kroutila hlavou v jakém stavu mě nechávají doma.Na prvním ct aneurysmata vůbec nebyla za 3 měsíce na Mr už ano..celou dobu jsem je prosila at se mi podívají na páteř ale celou..pouze krční a pod ct bederní...prý vše v pořádku.Myslím že v páteři došlo k poškození nervů.Jakykoliv druh poranění nervů které přenášejí motorické signály,způsobí určité svalové slabosti a ztrátu nad kontrolou svalů.Poškození naruší signály které by mohly přenášet nervy mezi mozkem a konkrétní svalovou skupinu to může způsobit potíže s chůzí,zvednutí nebo uchopení nějakého předmětu.Nemohu nic uchopit do ruky..pocit do omdlení...Tak prosím komu tento stav mám vysvětlit aby mě poslouchal a řádně ..vyšetřil...děkuji za odpověd

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

podle zpráv, které jste zaslala je zřejmé, že máte těžké změny na páteři. Byla jste již kompletně vyšetřena, včetně neurologického vyšetření, včetně zobrazovacích metod - CT i MR, z tohoto hlediska jste vyšetřena podrobně. Základem léčby je zde rehabilitace/intenzivní cvičení. V některých zprávách máte rehabilitace doporučeny, ale již tam nikde nemáte zprávu přímo z rehabilitace, či zda jste ji vůbec absolvovala. Rehabilitovat jde ambulantně, či např. i v lázních nebo rehabilitačních ústavech, léčbu si zde můžete hradit i sama, nebo pokud neurolog lázně či rehabilitační pobyt doporučí, lze jet i na částečné nebo plné hrazení pojišťovnou. Toto vnímám jako naprostý základ léčby a stav se nezlepší, pokud se na tom nebude intezivně pracovat. Velmi dobré výsledky má také např. metoda doktora Smíška, tzv. SM systém - cvičení, které pracuje na základě teorie svalových řetězců, a tato metoda má velmi dobré výsledky právě u skolióz, ale např. i výhřezů plotének apod. potíží.
Čili zde to máte hlavně ve svých rukách, je potřeba zahájit intenzivní rehabilitaci a poté, co se na rehabilitacích naučíte cvičit samostatně doma, ideálně denně.
Další zálěžitostí bude zřejmě i psychická nadstavba. Nelze se divit, že člověku nedělají takovéto obtíže dobře, a že je člověk úzkostný a vyděšený, když se mu takto obtíže s páteří zhoršují. Nicméně je to trrchu začarovaný kruh, kdy potíže s páteří nastartují úzkostný stav až panický stav, následně jste vyšetřena, kde se na "nic nového" nepřijde a následně je člověk frustrovaný, že nepokračuje další léčba a oboje se ještě zhoršuje.
Je tedy potřeba tento začarovaný kruh jednou a provždy přetnout. Na pravidelné neurologické kontrole se domluvit na dalších ambulantních rehabilitacích, pokud ty nezaberou, tak požádat o doporučení lázeňské léčby, nebo do sebe zainvestovat i sama a místo např. dovolené u moře si zaplatit lázně. A taktéž bojovat i na druhé linii. Absolvovat doporučené psychiatrické vyšetření, kde může léčba nasazená např. přechodně na 1 rok velmi pomoci a utnout právě tento začarovaný kruh.

Přeji úspěšnou léčbu a snad se stav brzy zlepší.
S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzikální medicína, Fyzioterapie, Rehabilitační lékařství‎, Sportovní medicína‎ Pracoviště: Naprapathy Klinika

Podle popisu potíží a jejich vzniku to vypadá, že ono fyzické přetížení byla ona " poslední kapka". Svalove funkční poruchy ,skoliozu a chronické degenerativní zaměny na páteři( vše potvrzeno pomocnými vyšetřeními) jste měla kjiž před tím, najednou jš všask stav neúnosný, To není překvapení.
¨Problém je, jak tzz toho ven. První kroky byla určitě správně, vyšetření( byť jen ázkladní, z nich totiží vyplývá heště nutnost vyloučení poruchy tepen , záabujících mozek- vyšetřenáí lutrazvokem a dokončení ORL vyš.- audiometrické- ORKL vyš,. totiž není jednoznačně normální, vyplývá z něj mírná pochybnost, což vyžaduje dokončení vyšetření a klinickou kontrolu) To vše by měl Váš lékař sjoednotit a dát do soludladu, -tzn. aby byla provedena všechna potřebná vyšetření a dle toho zavedena cílené léčba. ta bude jistě " aktivně fyzioterapeutická", tzn,. fyzioterapeut zlepší funkci páteře, obnoví statiku pánve a doporučí v té chvíli vhodné cviky. Cvičení SM je určitě pozitivní, primárně však musí být lepší celotělová fukce, tu musí někdo zlepšit, pak má smysl cíleně cvičit. Hlavní problém bude opravdu ve svalově funkční nepohodě. Bohužel někdy její prožívání zhoršují i vedĺejší problémy- jako právě může být v ORL oblasti( a dle toho léčit i tam),. nebo v cévách-proto ono sono karotid a ostatních cév zásobujících mozek, Proto by bylo vhodné absolvovat orální glukozový toleranční test, hodnota cukru v krvi na lačno6,0 kje podezřelá, chtělo by to zupřesnit.
Víc nelze, Je ale možné současně léčit u správného fyzioterapeuta a současně dovyšetřit možné zhopršující faktory( zřejmě nebudou ty hlavní příčinné, ale situaci zhoršují...a to už ani nemluvím o dalších možných komplikacích, ale to nelze bez klninickéhop vyšetzření ani odhadnout- např. vhodnost či nevhodnost vyšetření dentzitometrického( nedostatek vápníku nebývá příčinou, může včak akcelerovat potíže a jejich prožitek)...až po možné hormonální- štítnice apod.....Víc nelze, vše je již na bazi hypotetických možnéstí, bez konkrétního vyšetřební a prostzudování- současně- všech vyšetření asi dále nepokoročíte.Vše ale vypadá spíše tím optimistickým směrem, jen je třebva vše konončirt a minimálně zmírnit vaše potíže.

Související dotazy

Panické ataky
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co jsou to panické...
Panické ataky
Dobrý večer, můj manžel trpí panickými ataky. Momentálně...
Panické ataky
Dobry den, chcem sa opytat aka je doba ucinku sedativ...
Panické ataky
Dobrý den,již měsíc mě sužují problémy typu bolest...
Panické ataky
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je možné, že...
Bolest hlavy z panické ataky?
Zdravím, zhruba před 2 lety jsem měla asi 14 denní...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obtíže s močením

Dobrý deň. Mám problém ktorý, možno na prvý pohľad nevypadá nejak závažne, ale...

Obtíže s močením a bolest v podbřišku

Dobrý den, před týdnem jsem ležela v nemocnici. Močila jsem pouze krev, když...

Obtíže s nadvarletem

Dobrý den, mám už delší dobu problém s varletem a nevím si rady. Můj problém...

Obtíže s nafouklým břichem

Dobrý den, mám už asi měsíc a půl obtíže, které začaly na dovolené u moře, kde...

Obtíže s nehtem palce u nohy

Dobry den. Na palci nohy se mi udelala, snad z tesnych bot, modrina, ktera je...

Obtíže s nutkáním na močení

Dobrý den, již cca půl roku mě trápí následující problém: když se vymočím...

Obtíže s páteří

dobrý den, jsem ročník 1988, váha 89kg, výška 193cm. jsem celý život aktivní...

Obtíže s páteří

Dobrý den.Mám známého,který má problém s páteří už rok a není schopen pracovat.Byl...

Obtíže s páteří

Dobrý den, prosím o konzultaci nálezu z vyš. CT, který nepříliš koreluje s klinikou....

Obtíže s páteří, brnění prstů

Dobrý den, 1.července 2019 jsem byl na operaci pravého kolene -meniskus a kř.vazy....

Obtíže s polykáním

Dobrý den, již měsíc nemohu dopolknout a něco mi vadí v krku, několikrát už...

Obtíže s polykáním

Dobrý den, píšu kvůli problému s polykáním v oblasti dolního jícnu. Problém...

Obtíže s polykáním a únava

Dobrý den, již mnoho měsíců mě trápí potíže s polykáním, větší únava a horší...

Obtíže s prostatou, otužování

Dobrý den, je mi 30 let. Zhruba před rokem (12/2019) se objevila problémy...

Obtíže s ramenem

Dobrý den po operaci ramene - Subacromialni dekompresní a acromi o plastika....

Obtíže s trávení při graviditě

Prosím o radu, před asi 3-4 měsíci jsem začala mít problémy s trávením (nadýmání,...

Obtíže s trávením

Dobrý deň, Mám 22 rokov a Chcela by som sa spýtať asi celkom hlúpu otázku,...

Obtíže s trávením

Dobrý den. Je mi 17 a mám problém už asi půl roku ,že mám zácpu ( jdu na záchod...

Obtíže s usínáním

Dobrý den, je mi skoro 13 a už přibližně 2 týdny trpím nespavostí. Probíhá to...

Obtíže s vyprazdňováním u seniora

Dobrý den pane doktore, mám otce,kterému bude letos 90 let a má velké problémy...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Chloe

Dobrý den,mam takovou otazku brala sem asi 4 roky antikoncepci chloe,po rozchodu...

Zánět spojivek

Dobry den, chtěla bych vam ukázat zatim doposud vyhotoveme zprávy aaodběry...

Atopie

Dobrý den, dcera (téměř 1 rok) trpí od narození na ekzém. Ekzém jsme museli...

Zánět spojivek

Dobrý den, všechno nastalo, když si jednoho dne kápl šampon do oka. Od tý...

Třesavka

Dobrý den, už 2 dny mám vnitřní zimnici. Mám po rychlého bušení srdce, ale když...

Zánět spojivek

Dobrý den, již 2 měsíce mám zánět spojivek pravého oka. Na levém to mám jen...

Chloe

Dobrý den, používám HA chloe už 3 roky a stále po ní přibíram a mám bolesti...

Stahování a tlak v krku

Dobrý den. Poslední dobou mám takový nepřijemný tlak v krku a jakoby se mi krk...

Zánět spojivek

Dobrý den, budu vděčná za jakoukoli radu na můj problém. Již rok a půl se léčím...

Sociofobie

Dobrý den, už 4 roky mám problémy s nevolností, zrychlení tepu a pocení, které...

Bolesti břicha


Arytmie

Dobrý den Už hezkou řádku let trpím vynecháváním srdečního tepu .Někdy je...

Zánět spojivek

Dobry den dekuji za odpoved - náš lékař MUDr. Soňa Boušková odpověděl/a na Váš...

Streptokok alfa hemolitický

dobrý den, při vyšetření na urologii mě byl zjištěn výše uvedený streptokok...

Zánět spojivek

Dobrý den, jsem náchylný na zánět spojivek, stačí být někde i v mírném průvano...

Bolesti břicha


Zánět spojivek

Dobrý den, jsem 6 let po laserové operaci očí. Již od ledna trpím adenovirovým...

Chloe

Dobrý den, nedávno jsem četla, že antikoncepce chloe (kterou užívám) je oproti...

Negativní těhotenský test - přesto těhotenství?

Dobrý den, mám otázku je mi 19 let a žiju s přítelem. MS jsem dostala naposledy...

Zánět spojivek

Dobrý den, už 3 týdny se nemohu zbavit zánětu spojivek. Nejprve jsem do oka...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.