Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Od jara 2017 trpím panickou poruchu

Psychika Martina 22.3.2018

Dobrý den. Je mi 37 let, měřím 180 cm, jsem normální - spíš štíhlejší postavy.
Od jara 2017 trpím panickou poruchu díky vážnému onemocnění mého partnera. Měla jsem několikrát panické ataky s bušením srdce, rychlým tepem, tíhou na hrudi, špatným dýcháním, které vždy do několika minut odezněly. Za rok jsem jich měla cca 6. Poslední jsem měla v říjnu 2017, jednalo se o velmi rychlý tep a bušení srdce. Abych něco nepodcenila, tak jsem byla na vyšetření o obvodní lékařky - EKG i krev v pořádku. Následně jsem byla na neurologii a na očním, také vše v pořádku. Musím napsat, že jsem velmi úzkostný a vystrašený člověk a všeho se bojím. Mám panickou hrůzu z návštěvy lékařů - syndrom bílého pláště. Poslední vyšetření, které jsem podstoupila, bylo na kardiologii. Dělali mi ECHO a EKG. Bohužel jak se bojím, tak jsem měla tep až 160/min, následně po "zklidnění" 110/min. Tlak jsem měla 155/90. Doma si měřím průběžně tlak a ten se pohybuje v rozmezí 110-120/65-80 a tep jsem měla doma max. 90, obvykle je samozřejmě nižší.

Zde jsou výsledky EKG: sin. tachykardie, intermed. sklon osy, PQ 0,16, QRS 1,10, naznač. deprese ST I, II, V5, V6 - vs. tachykardické změny.
Výsledky ECHO: malá až střední mitrální regurgitace (to pan doktor vysvětlil tak, že to je normální, vzhledem k tomu, jak jsem se při vyšetření bála, měla vysoký tep i tlak)
Můžete mi prosím laicky popsat, co mi bylo zjištěno?

Následně mi předepsal EKG a tlakový holter - tam jdu zítra. A následně na CT na kalciové skóre. Chci se zeptat, zda je toto vyšetření nutné, vzhledem k tomu, že mám ekg a echo v pořádku? Toto vyšetření je pro mě nepředstavitelné, díky mé panické poruše, úzkostem a také klaustrofobii. Navíc na pokynech k tomuto vyšetření píšou, že tep musí být nižší, max. 60/minutu, aby se to dobře zobrazilo na CT. No a já díky mému strachu tohoto tepu nikdy nejsem schopná dosáhnout, když jen na echu a ekg jsem měla tep max.160.
Chci se zeptat, zda existuje jiné vyšetření, které by prokázalo, zda se mi v cévách ukládá cholesterol, vápník?

Závěr pana kardiologa byl, že si nemyslí, že by se jednalo o kardiologický problém. Nicméně mi předepsal Betaloc 50 mg (1-0-0) a Neurol (při atace). Pokud budu užívat Betaloc na snížení tlaku a tepu, který mám v klidu v normě, tak mi ho lék může dál snížit. Je to vhodné? Podle mne mám "jen" problém psychický - úzkosti a strach.

Omlouvám se za tak dlouhý dotaz, takže shrnu, co mě zajímá:
- interpretace výsledků EKG a ECHO
- nutnost CT vyšetření (vzhledem k mé PP a velmi vysokému tepu, ani po neurolu se mi srdíčko neuklidní, spíš mě lék jen oblbne) - existuje nějaká náhrada za toto vyšetření, např. z krve?
- Betaloc - mám ho brát, když tlak a tep je v klidu v normě? Možné nežádoucí účinky?

Moc Vám děkuji za Váš čas!

Martina

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, v úvodu musím říct, že problém máte psychický, řešíte symptomy, příznaky panické poruchy, ale neléčíte tuto psychopatologii, která za Vším stojí. Doporučuji velice časně navštívit psychiatra, zahájit léčbu antidepresivy, které hlavně nahradí v užívání Neurol (návykový lék, který by se neměl užívat déle než 14 dní, velice záhy vzniká závislost na tomto léku). Doplnit léčbu i psychoterapií, jak individuální, tak rodinnou, skupinovou. A nyní k Vaším dotazům. EKG je v pořádku, změny, které byly zachyceny souvisí s rychlejší akci srdce, kdy se zvyšují nároky na dodávku kyslíku srdečnímu svalu. ECHO také v pořádku, jak uvedl kardiolog, při rychlé tepové frekvenci obtížněji hodnotitelné. Indikace k CT vyšetření je na kardiologovi, mně připadá, že vyšetření, které udělal doposud jsou dostačující k průkazu, že srdce je OK, ale zjevně chce mít jistotu. Nahradit ho může případně zátěžová ergometrie, případně katetrizace, jako invazivní vyšetření určeno po závažnější pacienty. Betaloc můžete užívat pouze při potížích, nemusíte o brát denně, tím se vyhnete případné bradykardii při pomalejší tepové frekvenci. Nežádoucí účinky tohoto léku najdete v příbalové informaci k léku. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Mám dg. hraniční porucha osobnosti a panickou poruchu
Dobrý den poslední dobou trápí takové jakoby navali-naběhnout...
Asi mám panickou poruchu
Asi mám panickou poruchu. Občas se dostanu do nějaké...
Podla mojho psychiatra trpim panickou poruchou.
Dobry den, podla mojho psychiatra trpim panickou poruchou...
Panická porucha
Dobrý den, užívála jsem rok amisuprid mylan 50. ..v...
Panická porucha
Dobrý den, jsem v 18 týdnu těhotenství. Dříve jsem...
Panická porucha
Dobrý den.je mi 24.let trpím panickou poruchou po dlouhé...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Od 20ti let se léčím na psychiatrii na úzkostnou poruchu a dystymii

Dobry den, od 20ti let se lecim na psychiatrii na uzkostnou poruchu a dystimii....

Od 8/2017 řeším opakující se problémy s častým močením + řezání při močení.

Dobrý den, od 8/2017 řeším opakující se problémy s častým močením + řezání při...

Od anorexie k neustálému jedení

Dobrý den, ráda bych od vás radu - upozornuji, že k lékaři nejdu - nemám k...

Od ceho vznika podles v kolenou

tupa bolest vkolenou spatna chuze ze schodu

Od června se mi na levé mandli tvoří uvnitř bílé zápáchajíci hrudky.

Dobrý večer, obracím se na Vás s prosbou ohledně mé mandli v krku. Od června...

Od dětství zvětšené uzliny na krku

Dobrý den,od dětství mám zvětšené uzliny na přední straně krku na levo je větší...

Od dnešního rána mě bolí břicho v okolí pupíku

Dobrý den, od dnešního rána mě bolí břicho v okolí pupíku, řekl bych, že po...

Od doby co mam tělísko se moje vlhkost jaksi ztratila

Dobry den, mam zavedene telisko Jaydess jiz to bude rok. Od doby co mam telisko...

Od doby co začal podzim jsem snad každý měsíc nemocná

Dobrý den, jdu s dotazem. Na přelomu květen/ červen 2018 jsem podstoupila oboustrannou...

Od druhé poloviny února mám mírně zvětšené lymfatické uzliny na krku

Dobrý den, zhruba od druhé poloviny února mám mírně zvětšené lymfatické uzliny...

Od jara se mi stává že mám jakoby přeplněný žaludek a zatéká mi z něj do krku

Dobrý den, cca od jara se mi stává že mám jakoby přeplněný žaludek a zatéká...

Od kdy dávat dítěti ochucené jogurty?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, od kolika měsíců můžu dávat dceři ochucené...

Od kdy je užívání antikoncepce spolehlivé?

Dobrý den. Už půl roku užívám antikoncepci, protože jsem měla potíže s menstruací....

Od kdy jsem plně chráněná

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda když jsem měla ve třetím týdnu užívání...

Od kdy lékař pozná těhotenství?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat od kdy lékař pozná že jsem těhotná. poslední...

Od kdy přetahovat předkožku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy se má začít přetahovat předkožka na přirození....

Od kdy působí antikoncepce Artizia

dobrý den má lékařka mi předepsala antikoncepci Artizia je to moje první antikoncepce...

Od kdy se počítá začátek menstruace

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se začátek menstruace počítá již od...

Od kdy začíná působit HA ?

Dobrý den, Začala jsem užívát hormonální antikoncepci Chloe. V příbalovém letáčku...

Od kdy začíná účinkovat antikoncepce Zoely?

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se informovala, odkdy je jistá účinnost...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Sexuální orientace

Dobrý den, je mi 18 let a už si nevím rady, mám holku kterou doopravdy miluju...

Zvětšené uzliny


Bolest pravé paže, která přechází až k rameni


Nízká váha

dobrý den je mi 51 let a mám problém hubnu vážím 40 kilo a měřím 166 myslíte...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat panu dr. Tomandlovi za jeho odpověď....

Opakující se loupání a pálení rtu, oslabená imunuta.

Dobrý den, na rtech se mi tvoří zvláštní druh "oparu". Poprvé se...

Bolest v nadbřišku

Zdravim zena je tehotna v 26tt, uz od pondeli ma krece do zaludku. Zkousela...

Papulky na hýždích


Bolest kyčlí

Dobry den chtel bych se zeptat ohledne meho problemu s kycli. Dlouhou dobu sportuju...

Oslabená imunita, únava

Dobrý den, pracoval jsem 10 let na uranových dolech a byl jsem zasypán 6 hod.Koukala...

Bradavice

Dobrý den, začali se mi dělat na nohou tyto bílé pupínky. Bolí, že ani nemůžu...

Bušení srdce


Průjem


Stužkovitá stolice a rakovina tlustého střeva

Dobry den prosim o zodpovezeni par otazek...Jak hluboko se muzou nachazet hemeroidy,jak...

Plané neštovice rekonvalescence


Nosní mandle

dobry den chci se zeptat kdyz diteti vyndaj nosni mandle ,,,rikaji ze znova...

Rozšířené zorničky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat už pár let pozoruji že mám rozšířené zorničky...

Vyjmutí osteosyntetického materiálu

Dobrý den, jsem po zlomenině kotníku ( operační diagnóza fct. trimall. I dx....

Invalidní důchod

Z lékařské zprávy: Pac. udává posl. 10 let pohybové bolesti v obl. Levostr....

Nález MR

Dobrý den, již delší dobu se mi zhoršuje sluch, vzláště pak při různé zátěži...

Reklama
Zavřít