Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Odlomená ploténka

Záda, páteř Dušan 15.11.2019

Dobrý den,může ulomená PLOTENKA nějak ovlivnit citlivost kůže, asi 3 roky pozoruji ,,bolestivost kůže, která se projevuje jako broušení smirkovym papírem,,na zádech, předloktí, boku stehna aj.mistech,vždy po nějakou dobu,potom sama odejde .Na odlomeni plotenky se přišlo po MR,na mé přání, stejnou dobu mám problém se zády,po rentgenu vždy odpověď,,,páteř dle věku,,,otázku že mi praská v zádech při narovnání jen odpověď,,to jsou jen,, křupky,,.Nemůže ten kousek ,1x1 cm tlačit na nějaké nervy,a tím způsobovat svědění, jestli ano,dá se tato diagnóza operovat,Děkuji

Zpráva MR
Provedeny řezy sag. v T1, T2, koronální ve STIR, axiální v T2, dále řezy
šikmé v T2 na LS páteř.

Dle odpočtu od CC přechodu je vytvořeno 6 lumbálních obratlů.
Osa L páteře je zachována, posuny obratlů nezjištěny, výška těl je
přiměřená, signál zachyceného skeletu v normě.
Primární šíře páteřního kanálu je obvyklá.
Spondylotické a spondylarthrotické změny se podílejí na mírné defiguraci
foramin v segmentu L4/5, ligg. flava v normě.
Ploténky L3-5 mají lehce nižší signál, ploténka L4/5 je mírně snížená.
Na dolní okraj mírně vyklenuté ploténky L3/4 nasedá laterálně vpravo
útvarek velikosti asi 8x6x5mm.
Disk L4/5 je po obvodě vyklenutý cca 3-4mm, způsobuje mělkou impresi na
přední ploše durálního vaku, zasahuje poněkud do prostoru foramin,
zřetelněji vpravo, příslušný pravostranný kořen je v intraforaminálním
průběhu oploštělý.
Ostatní disky přiměřené šíře i signálu, nepřesahují okraje krycích
ploch. V segmentech L5/6, L6/S1 je páteřní kanál volný, foramina bez
deformací.
Mícha v zachyceném dolním úseku intaktní.
Utváření i signál paravertebrálních struktur v normě, SI klouby klidné.

Závěr 6 lumbálních obratlů, nevelký, mírně kaudálně dislokovaný
sekvestr z disku L3/4 laterálně vpravo. Počínající degenerace a mírný
bulging disku L4/5, ploténka zasahuje mírně intraspinálně a
intraforaminálně vlevo, zřetelněji foraminálně vpravo

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství

Dobrý den pane Dušane.
Potíže, které popisujete neodpovídají zcela nálezu na magnetické rezonanci. Operovat se dá spousta věcí. Ovšem otázka je, jaký z toho budete mít prospěch. Operace není vždy nejlepším řešením. Neznám Váš neurologický nález a další příznaky. Ovšem i u daleko zásadnějších nálezů na magnetické rezonanci je v první řadě doporučována konzervativní terapie. Vyšetření rehabilitačním lékařem a následné cvičení pod vedením fyzioterapeuta a instruktáž cviků na doma. Problém se nikdy nevyřeší pokud člověk cvičí jen 30min na rehabilitaci a pak se vrátí ke svému špatnému držení těla, pasivnímu způsobu života. Doporučuji konzultaci s neurologem, který Vás na magnetickou rezonanci poslal a zná Váš neurologický nález, dle toho může doporučit, co se bude dít dále. Přeji pěkný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie Pracoviště: Naprapathy Klinika

Porucha ploténky je následek dlouhodobé patné funkce páteře, svalově funkčních vazeb mezi obratli, následek poruchy postavení pánve, které je velice časté v současné době. Lidé k obživě nepotřebují pohyb, hodně sedí. Pohyb sozučasnému modrnímu člověku úropstě chybí. V asii lidé víc než 2 000 let cvičí preventivně . To jim nedovolí, aby vznikl podobný problém, jako máte vy. Cvičí ale skoro od narození,denně.
Porucha ploténky určitě nepůsobí Vaše problémy. Máte však stále přítomny svalově funkční poruchy, které působí ony pocity, ale také občasné bolesti zad. Léčba je třeba " aktivně fyzioterapeutická" Tzn. fyzioterapeut obnoví normální funkcí páteře, normální postavení pánve a současně s tímto zlepšením doporučí konklrétní cviky, aby ono zlepšení nebylo pouze dočasné. Jsou li svalově funkční poruchy přítomny léta( u Vás zřejmě desítky let), tak svaly ochranně drží páteř v problematickém postavení. Je to sice obranná reakce, ale ta právě působí boelsti a změny, které nazýváme při popirśu artroticvké a ddegenerativní, ty časem vedou k poruše plotínky či plotének. Zastavit to lze vždy, dokud není už přímý útlak nervu či míchy( což u Vás popisováné není,....zatím)Najdete li schopného fyzioterapeuta či lékaře , který pracuje " aktivně fyzioterapeuticky", tak máte šanci vše zastavit, obnovit normální funkci, být bez bolestí i bez oněch pocitů a udržet to. Chce to ovšem důslednou spolupráci cvičením a dodržováním ergonomie práce i mimo ni.Nebude te liřešit problém tak, jak jsem nastínil, tak operace dočkáte. V současné době by ale problém neřešila žádná operace.

Související dotazy

Vyhřezlá ploténka krční páteře
Dobrý den, od 10.prosince mám problém s vyhřezlou...
Bolesti nohy, ploténka, MRI
Dobrý den, měl bych dotaz k nálezu na MR páteře: Snížení...
Nehtová ploténka
Dobrý den, přítel již několik měsíců přechází problém...
Ploténka
dobrý den, v 16 letech jsem prodělala 4 lumbální punkce....
Vyhřezlá ploténka
Dobrý den, prosím o radu. Mám několik let problémy...
Vyhřezlá ploténka
Dobrý den. Je možné, že manipulací s pacientem, který...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Odkyselení organismu a očista střev

Dobry den, uz asi 4. mesic za sebou trpim lactobacilosou. Na internetu jsem...

Odlamování zubů

Dobrý den, je mi 32let, zuby si čistím pravidelně 2x denně a k lékaři chodím...

Odlesky na sklech bryli

Dobry den p. dr., nez pujdu do optiky, rad bych mel i druhy nazor. Dostal jsem...

Odlicovani oci ubrouskama

Dobry den. Chci se zeptat, jestli je problém, ze si odlicuji oči detskyma...

Odlišná barva kůže na prsách

Dobrý den, tento týden jsem si všimla, že kůže na obou prsách je jiná než na...

Odlišne libido

dobry den chtěla jsme se zeptat mam s manželem jine libido na sex ja bych zvladla...

Odlišné zbarvení kůže dolních končetin

Dobrý den, chci se prosím zeptat na dolní končetiny. Asi tak před 4 měsíci...

Odlišnost menstruace

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně oddálené menstruace. Už asi 3 roky užívám...

Odlitek nožičky miminku

Dobrý den,chci udělat odlitek nožičky miminku.mohu použít normální sádru, nebo...

Odlomená patní ostruha

Vazeny pane doktore,velice si vazim Vasi prace, cetla jsem od Vas nekolik odbornych...

Odlomená zubní sklovina (?)

Zuby mám u dásní nažloutlé, jsem kuřačka a vždy jsem to přisuzovala tomu, dnes...

Odlomení apexu fibuly bez dislokace

Dobrý den pane doktore. Manžel měl pracovní úraz- odlomení apexu fibuly bez...

Odlomení plomby

Dobrý den, odlomil se mi kus plomby (cca 3x2 mm). Nerv zubu odkrytý není....

Odlomení zevního kotníku

Dobrý den, pane doktore, mohla bych se zeptat na Váš názor, jak se takový...

Odlomený osifikát patní kosti

Dobrý den,mám odlomený osifikát (10 mm)patní kosti zapíchnutý v oblasti úponu...

Odlomený zub

Dobrý den, naší 3-leté holce se uštípl malý kousek zubu. Stalo se to před cca...

Odloucena placenta

dobry den, vcera jsem kvuli krvaceni jela na pohotovost. tam mi doktor diagnostikoval...

Odloucena placenta a spineni.

Dobry den,vcera jsem byla u sveho gynekologa pro spineni (mam trochu odloucenou...

Odloucena placenta a spineni.

dobry den, mam kousek odloucene placenty na zadni stene. Vcera jsem kvuli spineni...

Odloučená placenta

Dobrý den, pane doktore prodělala jsem si porod císařským řezem ve 28.tt a porodila...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kýla po žlučníku

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,1.12. mi brali žlučník laparoskopicky.Jaká je...

Třes při krmení u kojence

Dobrý den,chtěla bych se zeptat co může způsobovat třes u kojence.Dneska jsem...

Bílé pupínky na stydkých pyskách

Prosím vás... Je mi 15 let a ještě jsem neměla sex.. Jsem silnější.. Na pyskach...

Ketony a těhotenská cukrovka


Závratě, točení hlavy

Dobrý den, brzy mi bude 22 let. 10 dní jsem teď užíval antidepresiva, ale...

Bolest zubu týden po vrtání

Dobrý den, měla jsem zubní kaz, který mě bolel, šla jsem za zubařkou, která...

Vyrážka na trupu

Dobrý den. Asi před rokem jsem objevil červený pruh mezi lopatky, bez svědění....



Bolesti břicha


Otoky kotníků,vysoký tlak

dobrý večer,v roce 2008 jsem prodělala slabou cmp,tlak jsem měla dobrý.po čase...

Na žaludu se objevili malinké, ale viditelne červené tečky

Po masturbaci se mně na žaludu objevili malinké ,ale viditelne červené tečky...

Malloryho-Weissův syndrom

Dobrý den, přítel vypil větší množství alkoholu (cca. 2l vína) a zvracel sraženou...

Pakloub a léčba rázovou vlnou

Dobrý den, je mi 25 let a v březnu 2016 jsem upadla na lyžích což mělo za následek...

Chronický zánět moč. cest

Dobrý den, od srpna (tzn. 7 měsíců) mám zánět močových cest, nejprve jsem se...

Zvětšené krční uzliny spojené s afty

Dobrý den mám potíže s krčními uzlinami můj praktický lékař mi předepsal antibiotika,...

Platba poplatku

prosím mám takový dotaz ,syn byl s otcem kterému je 75 let na pohotovosti v...

PSA

Mám - li PSA větší tj v mém případě 7,6 je to problém ?je kontrola krve dostačující...

Velikost penisu

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně velikosti penisu. Tedy ani ne tak ohledně...

Kolonoskopie - komplikace

Dobrý den, ráda bych se optala, po kolika dnech by se pravděpodobně projevily...

Cysta jater

V levém jaterním laloku mi byla zjištěna cysta 17 mm. Jinak játra nezvětšena,...

Reklama
Zavřít