Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Odmítání kortikoidů při astmatu, nejhorší chyba kterou lze udělat

Plíce, dýchání Petra 17.4.2019

Dobrý den,
plicní lékař mi zjistil astma. V příloze pripojuji lékařskou zprávu. Rada bych se zeptala,zda musim brát Miflonid 400 2xdenne půl roku? A zda neexistuje nějaká lepší - šetrnější alternativa tohoto léku? Klidně si ho budu platit.Jelikož plánujeme brzy otěhotnět, přijde nám tento lék dost brutální, včetně nežádoucích účinků...Je to tak?Pan doktor ho prý nevysazuje ani těhotným, proto hledám jinou možnost léčby.Doporucili by jste mi navštěvovat jiného plicního lékaře v Praze, který by mi s tímto problémem poradil? Je to celkem urgentní, těžce se mi dýchá.Užívám Mommox na nosní polypy,Xyzal a Berodual při dech.obtizich.Nechce se mi do toho Miflonidu...? Děkuji předem za radu a případné vyřešení.Nemam vůbec problém zajet za kvalitním lékařem po celé Praze i mimo.Nemusi být v okolí mého bydliště.Mohu běhat-sportovat?A mohu na astma (léky) pít alkohol-jsem vinarka.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

dobrý den, kortikoidy je potřeba nasadit při zhoršení astmatu, pokud se vám těžce dýchá a jde skutečně o astma ( a ne třeba o problém se srdcem či chudokrevností ), stává se tak právě proto že lidé léčbu kortikoidy odmítají a proto se astma zhoršuje, což je prostě strašná chyba a vůbec ke zhoršení dýchání nemuselo dojít, kdybyste dávno byla léčena správně, tak se plicní funkce nezhoršují !!! jiné léky než kortikoidy tohle bohužel neumí, takže jiné "alternativy" moc nejsou, resp. nebudou mít tak dostatečný účinek, na druhou stranu zase nikde není psáno že kortikoid budete muset užívat půl roku v takové dávce, většinou stačí třeba jen 14 dní a při zlepšení dávku snížit třeba na polovinu, ale pokud se stav opět zhorší, je potřeba dávku navýšit zpět, ale při poctivém a pravidelném užívání zase klidně můžete klesnout na 25% původní dávky, což se řídí skutečně jen tíží stavu, tedy kašlem, záchvaty pískání průdušek atd., čili při správné dávce nemá k těmto potížím vůbec docházet, pak je tato dávka dostatečná, což se vždy ukáže až v průběhu léčby, vliv inhalačních kortikoidů je opravdu celkem zanedbatelný a panují zde bohužel zcela mylné pověry, mírná udržovací dávka nemá žádné nežádoucí vlivy a naopak pokud se léčit nebude, riskujete nesrovnatelně vážnější komplikace jak pro sebe, tak i pro těhotenství !!! děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Petro, pokud Vám lékař zjistil astma provedeným vyšetřením jako spirometrie, měření oxidu dusnatého ve vydechovaném vzduchu a pod. a Vám se navíc nyní špatně dýchá, pak začněte užívat Miflonid co nejdříve, zvláště pak s ohledem na plánované těhotenství. Právě v těhotenství je třeba astma léčit a řešit co nejintenzivněji, protože nedostatečně léčené může vést ke komplikacím pro matku i dítě, které potřebuje, aby se Vám dobře dýchalo, jinak bude mít málo kyslíku na svůj vývoj. V těhotenství se ženám obecně špatně dýchá kvůli změnám v těle, rychlejšímu oběhu, velkému břichu atd., astma situaci jen zhoršuje, proto je třeba začít jej léčit ještě před otěhotněním a to správně volenými léky, které potlačí zánět a otok v plicích. Lék, který Vám lékař předepsal, je inhalační, dýchací, kortikoid, který se do krve vstřebává jen v maličkém množství, které Vás i plod ohrozí méně než neléčené astma. Netřeba se toho bát, podobným způsobem se léčí těhotné ženy běžně po celém světě. Existují i jiné kortikoidní spreje, ale účinek i způsob podánía působení je podobný. Běžně užívané léky na astma i lék obsahující Budesonid, který Vám lékař předepsal, jsou dobře prověřené velkými studiemi a považovány za bezpečné. Jsou i jiné léky na astma, jako například léky tlumící plicní zánět jako Montelukast, nicméně ty se podávají spíše v případě alergického astmatu, což zřejmě není Váš případ, a navíc nejsou dostatečně známé údaje o vlivu tohoto lépku na těhotenství. Užívání samotného Berodualu není ve Vaší situci vhodné, je to lék na rychlé roztažení průdušek, tedy jako první pomoc, jeho nadměrné užívání bez další léčby vede ke zoršení plicních funkcí a astmatu obecně a do budoucna by Vám to jen způsobilo potíže. Podle mého názoru Váš lékař postupoval správně. Léčby se nemusíte bát. V těhotentví budete chodit na pravidelné kontroly a Vaše astma bude sledováno a léčba upravována podle Vašeho stavu. Pokud byste chtěla názor dalšího lékaře, pak Vás naše setřičky mohou objedat k jinému plicnímu lékaři. Jinak jistě dodržujte všechna doporučení uvedená ve zprávě. Podstupte také ORL vyšetření a vyšetření na gastropskopii, protože na Vašich potížích se může podílet nález v nose a jícnový reflux. Užívejte Omeprazol v doporučené dávce a dodržujte dietní a režimová opatření při refluxní nemoci. Nepijte alkohol, kávu, bublinkové nápoje. Nejezte příliš kořeněná ani pálivá jídla, vyhněte se tučnému, mastnému, smaženému. Vynechejte pochutiny (brambůrky, křupky a pod.), fast food. Pokud kouříte, omezte to, nebo ještě lépe přestaňte. Jezte malé porce častěji. Nepracujte v předklonu a nezvedejte těžká břemena. Na noc si hodně podkládejte záda, nebo si ještě lépe podložte celé čelo postele, a nejezte dvě hodiny před ulehnutím. Přeji Vám, abyste se začala cítit brzy lépe. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Astma
Dobrý den, dcera má astma na které užívá Seretide Diskus...
Astma ??
Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně mé 2,5 leté...
Astma
Dobrý den od dětství trpím alergií. Delší dobu mě trápí...
Léčba astmatu
Dobrý den, Ráda bych se zeptala na léčení mého astmatu....
Astma a kouření e-cigaret
Dobrý den,Mam astma zatím neni nějak akutní.. Kdybych...
Astma u dítěte
Dobrý den chci se zeptat dcera 3,5let 14kg, prokázané...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Odlupování pokožky na hýždi t.zv.živé maso

manželka se odlupuje pokožka na sedací části těla v lekárně mě doporučili gel,...

Odlupování vrchní vrstvy nehtu


Odlupující kůže, studené ruce a pot

Dobrý den. Už delší dobu se mi stává, že se ráno probudím a mám strašně spocené...

Odlupující se nehty

Už dlouhou dobu mě trápí odlupujici se část nehtů u malíčků na nohách. Nehet...

Odlupující se, svědivá pokožka

Dobrý den, jsem ve 14tt a už skoro před měsícem mě začala hodně svědit pokožka,...

Odmíntutí zubařky

Dobrý den, chodím k zubařce, se kterou jsem byla na začátku spokojená, ale postupem...

Odmítá jídlo

Dobrý den.Můj syn 26 měsíců mě poslední dobu odmítá jídlo. Přestal snídát, jídal...

Odmítá příkrmy

Moje 11 měsíční dcera odmítá polední příkrmy. Už jednou jsme měli problém s...

Odmítání jídla

Dobrý den,mám 1Otiměsíční dceru.Odmítá jakékoliv příkrmy, i když občas něco...

Odmítání jídla u batolete

Přeji dobrý den.Mám tříletého vnuka.Asi od 8.měsíce má problémy s jídlem.Když...

Odmítání léků na štítnou žlázu

Dobrý den, jsem lékařem sledována kvůli zvýšené normě štítné žlázy, lékař mi...

Odmítání matky dítětem

Omlouvám se, že píši napodruhé před chvílí jsem psala svůj dotaz ohledně dcery,...

Odmítání návštěvy psychiatra

Manžel se léčil od začátku roku 2017 s žloutenkou typu C. Před léčbou asi 3...

Odmítání nočníku

Dobrý den! Chtěla bych se poradit ohledně odmítání chození na nočník. Mám...

Odmítání oběda a špatný spánek

Dobrý den, mám dotaz ohledně obědvání dcery. Dcera 8. měsíců donedávna dobře...

Odmitani potravy

Dobry den, mohl/a byste prosim "vyhodnotit" moji situaci - zda mam neco podniknout...

Odmitani prikrmu

Dobry den, chtela jsem se zeptat na meho 8.mesicniho syna. Zacala jsem s prikrmy,...

Odmítání příkrmů

Dobrý den, mám sedmiměsíčního syna, který odmítá přijímat jakékoliv příkrmy...

Odmítání příkrmů

Dobrý den, přítele 30 let así 2 roky trápí krev ve spermatu navíc občas se...

Odmítání příkrmů

Dobry den, potrebuji poradit ohledne vyzivy 7,5 mesicniho syna (porodni vaha...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Neustálý pocit plného moč. měchýře

Dobrý den, je mi 19 let a mám neustálý pocit plného močáku chodím třeba každých...

Zvětšené uzliny na krku a výskyt modřin

Dobry den, od porodu ( zari 2016 ) me trapi zvetsene uzliny na krku, bolestive,...

Znecitlivění palce u ruky

Dobrý den, našel jsem si teď přes léto brigádu, kde dělám rukama a po dvou...

Onemocnění páteře a pánve - nemoc z povolání

Dobrý den, pracuji na dole 19 let z toho cca 15 let v nízkých slojích( výška...

Červené pupínky na zadku

Dobrý den Už přes rok se mi na zadku vytvářejí červené velké pupínky které...

Bolesti břicha a divertikulitida

Dobrý den, má dotaz ohledně bolestí břicha. V předešlých dvou týdnech jsem...

Neustálé svědění hlavy

Dobrý den,paní doktorko.Už asi půl roku mám děsné svědění hlavy.poslední 2 měsíce...

Zduření a bolestivost klitorisu

Dobrý den, jsem deset dní po porodu. Rodila jsem 39+1. Již zhruba od 30. týdne...

Bolest kolene

Dobrý den, od března 2016 bolesti levého kolena bez úrazu, opakované náplně,...

Bolest břicha, hlen a trocha krve ve stolici

Dobrý den, mám dlouhodobě problémy s bolestí v pravém podbřišku ,vždy se bolest...

Pálení při močení a svědění

Dobry den, pred tremi tydny jsem mel sex po kterem jsem mel priznaky mykozy....

Prekolapsový stav

Dobrý den, zhruba před třemi roky mi byly zcela náhodně zachyceny extrasystoly...

Biseptol a kyselé potraviny


Průjem


Demyelinizace a roztroušená skleróza

Dobrý den, posílám výsledkový list z MR. Tento nález je náhodný. Přišla jsem...

Velmi nízký tlak a nemocné srdce

Dobrý den, mám k Vám prosbu o radu týkající se mé 93 leté maminky.Píši z lékařské...

Dotaz na operaci slepého střeva jako samoplátce

Dobrý den, neplatim si zdravotní pojištění protože s nim nesouhlasím a rad bych...

Tachykardie

Dobrý den, je mi 23 let. Vnímám, že mám přes den vyšší tepovou frekvenci, i...

Divertikly, divertikulitida

Dobrý den, pane doktore, už před rokem jsem si stěžovala u prakt.lékařky...

Lexaurin - užívání


Reklama
Zavřít