Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Astma ??

Plíce, dýchání Zuzana 23.10.2016

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně mé 2,5 leté dcery, která trpí téměř rok neustálým kašlem. Prošla řadou vyšetření (na oddělení ORLl se přeléčila ze streptokoka 2x měla atb, rtg plic v pořádku, jsou vyloučeny alergie i astma). V krevních testech na imunologii našli adenovirus masivně. Nejdelší odpočinek od kašle byly asi 3 týdny. Jinak se dráždivý (suchý) kašel vrací neustále. Dítě dokáže pro kašlat úplně celou noc ze spánku (někdy se vzbudí, většinou je to při spaní). Ale taky se nám již několikrát stalo, že pro kašle třeba 3-4 dny v kuse bez přestávek (tj. kašle třeba co každých 20 vteřin). Když se kašel podaří utišit, tak zakašle třeba jen 1x za den. Je to pro ni dost namáhavé a neustále si stěžuje, že už kašel nevydrží. Z imunologie bere léky na tišení kašle (máme 2 náplně do inhalátoru - jeden na roztažení průdušnic a druhý na utlumení - jsou v tom kortikoidy a pak prášky na podporu imunity). Chtěla jsem se zeptat, zda je nějaká jiná možnost léčby, jak dítěti pomoci popř. nemůže to být i jiný příčina. Jaké třeba další vyšetření máme u dr.žádat. Nebo aspoň pro víc informací, jak taková léčba bude cca trvat (i když máme tlumící léky), tak problém řešíme cca už rok a výsledky žádně. Děkuji M.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

zdravím Vás...ano bohužel alergii a astma vyloučit nemůžete žádným vyšetřením !!! astma je diagnoza, kterou žádným přístrojem ani testem z krve prostě nemůžete ani potvrdit ani vyvrátit !!! opravdu NE !!! vždy záleží na průběhu nemoci, příznacích, poslechovém nálezu, reakci na podanou inhalační léčbu, a zvláště u tak malého dítěte a dejme tomu po pár měsících vám žádné vyšetření nemusí ukázat vůbec nic !!!!! takže je lepší každý delší kašel považovat za astma a léčit jej inhalačním kortikoidem, který jediný dokáže kašel tlumit, nic jiného pacientovi opravdu nepomůže a je potřeba dávku léku zvyšovat, tak aby se kašel co nejvíce zklidnil, a pak teprve je možno dávku pomalu snižovat na udržovací, žádná jiná léčba na takový kašel neexistuje, i kdyby se jednalo i o nějakou infekci, třeba černý kašel, stejně musíte situaci řešit inhalčním kortikoidem a nebát se vyšších dávek, jinak se vám dítě oprvadu ztrhá kašlem a to jistě nechcete... jinak samozřejmě musíte dítě ušetřit styku se všemi možnými alergeny, hlavně plíseň v bytě, dřevomorka, srst zvířat nejrůznějších domácích mazlíčků, peří papoušků, kdovíjaké kytky v bytě všecko vyházet, i když vám alergii údajně vyloučili, může to být nesmysl, žádný test není zcela spolehlivý, takže opravdu je třeba naprosto vyčistit vzduch, žádné dečky, koberce, záclony nic do čeho sedá prach atd... pokud nemůžete učinit veškerá možná opatření, třeba plíseň v baráku, hnijící dřevěné podlahy nebo stropy, pak se opravdu musíte odstěhovat nebo trpět dále, bohužel... takže dobře promyslete kde může být zakopaný pes a udělejte co můžete... jinak bych tu prvotní příčinu viděl v tom přeléčení streptokoka, antibiotika velmi často vedou k poruchám imunity, alergiím, astmatu...opravdu nikdy nic nepřeléčujte atb. nějaký výtěr z krku, pokud nejsou k tomu vážné důvody jako teploty a zvýšené CRP a jasný nález v krku třeba angina, neuvážené a nepotřebné podávání atb. dělá opravdu strašné problémy a bohužel pořád spousta lidí vyžaduje atb na každou rýmečku a zakašlání, což je strašně špatně...opravdu je třeba pár dní dát tělu šanci s infekcí bojovat a nevyžadovat hned atb. a případně je i pár dní lékařům odmítat, pokud není situace nějak dramatická a není úplně jasné, zde se nejedná jen o virozu, na kterou se atb samozřejmě dávat nemají a nesmí...klidně mi napište na folprecht@volny.cz, pokud vás něco napadne a na něco přijdete... díky, hezký den

Související dotazy

Astma
Dobrý den, dcera má astma na které užívá Seretide Diskus...
Astma
Dobrý den od dětství trpím alergií. Delší dobu mě trápí...
Léčba astmatu
Dobrý den, Ráda bych se zeptala na léčení mého astmatu....
Astma a kouření e-cigaret
Dobrý den,Mam astma zatím neni nějak akutní.. Kdybych...
Astma u dítěte
Dobrý den chci se zeptat dcera 3,5let 14kg, prokázané...
Astma
Hezky den! Po porodu dcery pred rokem mi začly problémy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Astma

DOBRÝ DEN, KONEČNĚ JSEM DOSTALA MYSLÍM ÚČINNÝ LÉK NA ASTMA V TĚHOTENSTVÍ.KONČÍM...

Astma

Dobrý den, mám astma bronchiale a poslední dobou se mi těžce dýchá a mám jako...

Astma

Dobrý den, mám menší problém.Mám 13 let a mám Astma Bronchiale, poslední dobou...

Astma

dobry den pane lekari mohla bich se zeptat : co je to ja se furt na dichuju...

Astma

Dobrý večer. Jsem těžký astmatik, astma mi bylo diagnostikováno v dubnu r.2018,...

Astma

Dobrý den je mi 18, byla jsem u lekařsky a tá mi řekla že mám astma tak mi předempsala...

Astma lék na vysoký krev.tlak

Dobrý den, dlouhodobě se léčím s astmatem (lehké perzististující alerg.asthma...

Astma - nadměrné pocení

Dobry den, nekolik let mne trapi nadmerne poceni. Absolvoval jsem uz mnoho vysetreni...

Astma - nedostatečně pod kontrolou

Dobry den preji. Mam na vas takovy dotaz. Mam astma bronchiale. Ktere uz delsi...

Astma ?

Dobrý den již asi 2 tydny mám kašel a posledni 2 dny se pokaždé v noci vzbudím...

Astma ??

Dobrý den. Asi posledních 14 dní se mi hůř dýchá. Tak těžko, dá se říct. Stále...

Astma a akné

Dobrý den, je mi 24 let a nedávno jsem zjistil, že mám astma. Bude to asi hodně...

Astma a akutní bronchitida

Dobry den mám astma a posledních 14 dnů akutní bronchitidu jelikož mi byl nalezen...

Astma a alergie

Dobrý den, syn (2,4roky) od září 2019 trpí na vleklé infekty dýchacích cest....

Astma a alergie u 8 leteho syna

dobry den muj syn ma 8 let ma astma s alergie ma spreje flutiform 125 a ecosal...

Astma a betablokátor

Dobrý den, je mi 45 let. Od dětství jsem trpěla alergií ( prach, roztoči, srst...

Astma a bušení srdce

Dobry den,moje dcerka ma astma,a jakmile neco udela,tak ji tluce blbe srdce,jakoze...

Astma a Císařský řez

Dobry den. Je problem podat celkovu narkozu pri sekcii ak mam astmu bronchaile...

Astma a diagnostika

Dobrý den, chtěla bych se zeptat . Asi 4 mesice po porodu (v březnu 2016) jsem...

Astma a hladina feno

Dobrý den. Před půl rokem jsem byl na měření mého astma. Naměřili mi nějakou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšené mandle

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem, neboť už nevím jak dál......

Nespavost


Zvětšené mízní uzliny v tříslu a riziko rakoviny


Svrab


Ztráta pigmentu

Dobrý den, na penisu se mi udělali bílé skvrny dost mě to vyděsilo. A jelikož...

Riziko nakažení od nosiče MRSA v nose a krku


Vysazování Mirtazapinu

Dobrý den, prosím o radu- před 1 rokem jsem začal brát antidepresiva (mirtazapin...

Pravidelné ranní bolesti břicha


Změna charakteru menzes a vliv stresu

Dobrý den, je mi 42 let , jsem bezdětná a neberu antikoncepci. Menstruaci mám...

Natekla leva mandle

Dobry den, od vcerejska me trapi zdurela leva mandle, pricemz tam prava je v...

Zlatý stafylokok v rukou, krku a konečníku

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně zlatého stafylokoka, jedná se o to, že mi...

Hyperplazie sliznice maxilární dutiny


Vysazení mirtazapinu

Dobrý den. Nedávno sem vysadila antidepresiva (mirtazapin sandoz) a chtěla bych...

Krev z ucha


Chlamydie


Svrab


HPV infekce

Dobrý den, po 13 letech jsem se vyléčila z HPV infekce. Bohužel ji ale má i...

Svalové záškuby

Dobrý den, chtěla bych poradit, a zjistit Váš názor na můj stav. Minulý rok...

MS o 8 dní dříve

Dobrý den, mám dotaz :) ... poslední MS jsem měla od 08.06. - 12.06. ... mívám...

Krev a bílkovina v moči


Reklama