Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Odstranění mandlí

Uši, nos, krk Jiří 22.4.2019

Dobrý den,
Měl jsem absces na levé mandli, způsobený angínou. Doporučili mi operaci pro odstranění obou mandlí. Měl jsem angínu poprvé v životě, nikdy jsem s mandlemi větší problémy neměl proto se zeptám. Je opravdu nutné mandle odebrat? Přece jen to sebou nese i nevýhody a raději se poradím. Předem děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, odstranění mandlí bylo nejspíše doporučeno kvůli možnému riziku opětovného vzniku abscesů (při angíně). Nejsem ale ORL specialista, abych mohla důvody k odstranění mandlí adekvátně posoudit, proto Váš dotaz předám dále našemu specialistovi, aby Vám napsal více informací. Jeho odpověď očekávejte v nejbližším možném termínu. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Jiří, absces mandle je závažný stav a v některých případech může být život ohrožující. U některých nemocných jde o vážnější stav než u jiných, například při celkovém oslabení imunity jako u cukrovky, AIDS, imunosupresivní léčbě apod.. Nepřiložil jste k dotazu žádnou zprávu, nevím nic podrobnějšího o Vašem celkovém zdraví, ani jste nepopsal průběh onemocnění, léčbu, délku nemoci, původce zánětu a další detaily, které by bylo dobré znát k bližšímu posouzení. Proto Vám mohu obecně říci tolik, že jednoduchý nekomplikovaný absces za mandlí se obvykle po léčbě zhojí a pokud nemáte chronickou angínu, netrpíte často na angíny, zánět nebyl komplikovaný a léčba probíhala běžně, pak by možná nebylo nutné provádět odstranění mandlí. Abces mandle se vrací zhruba v 10% případů v případě nekomplikovaného průběhu. Ale protože odtranění mandlí v krku je zákrok vcelku náročný a v dnešní době ne zcela bežně navrhovaný, věřím, že Vaši lékaři mají vážné důvody k tomu, aby Vám to navrhovali. Prosím obra´tte se na ošetřujícího lékaře a nechte si postup vysvětlit, doporučuji také navštívit jiného odborníka na ORL s nálezy k posouzení. Můžete se obrátit na naše sestřičky, které Vám mohou pomoci s objednáním. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Odstranění mandlí
Dobrý den,mám opakované bolesti v krku vznikající bakteriálním...
Odstranění krčních mandlí
Dobry den, prosim Vas chtela jsem se zeptat na operaci...
Chronický zánět mandlí
Dobrý den, před 2 lety jsem měla po mnoha letech angínu,...
Stav po odstranění krčních mandlí
Dobrý den, prosím o radu/vysvětlení...koncem března...
Odstranění nosních mandlí u dítěte
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, můj syn má nyní 2...
ČÁSTEČNÉ ODSTRANĚNÍ MANDLÍ
Dobrý den na můj dotaz odstranění krčních mandlí 3-letého...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Odstranění ledvinového kamínku

Dobrý den, na Ct mám prokázánu kalcifikaci asi 7mm v úrovni L4. Bylo mně navrženo...

Odstranění Lipomu

Dobrý den, na rameni mám asi 5 cm lipom už rok, který se nezvětšuje, ale když...

Odstranění lipomu

Dobry den, vcera som absolvoval u chirurga zakrok. Povodne sa jednalo o odstranenie...

Odstranění lipomu

Dobrý den, mám na levém stehně lipom (3-4cm) a jsem již objednaná na vyšetření....

Odstranění lipomu

Dobrý den,chtěl bych se zeptat.V oblasti zad kde končí žebra mám tukovou bulku...

Odstranění Lipomu a Léky Depakine chrono

Dobrý den, mám asi 7 cm velký lipom na rameni a kvůli epilepsii nechci celkovou...

Odstranění maligního melanomu

Dobrý den paní doktorko, mému bratranci /67let/ byl loni v srpnu odstraněn...

Odstranění mandlí

Dobrý den, chtěla bych se zeptat před 14 dny jsem byla na operaci s mandlemy...

Odstranění mandlí

Kromě klasické operace mandlí jsem se docetl,že se provadí i plazmou nebo laserem...

Odstranění mandlí

Dobrý den, dcera má diagnózu GSD1A - von Gierke, krmena pegem, reflux, zánět...

Odstranění mandlí

Dobrý den,mám opakované bolesti v krku vznikající bakteriálním způsobem,nyní...

Odstranění mandlí

dobry den mam dospivajici dceru jeji 17let a zjistili orl zema zvetsene mandle...

Odstranění mandlí a rizika

Dobrý den žiji v Rakousku a můj 3-letý syn je v péči tamních lékařů.Jeho velký...

Odstranění mandlí a stále se tvořící čepy

Dobrý den, mám dotaz, přibližně před 15 lety mi byly vytrženy krční mandle.V...

Odstranění mandlí laserem

Dobrý den, zajímá mě váš názor na odstranění krčních mandlí u dospělého pomocí...

ODSTRANĚNÍ MATEŘSKÉHO ZNAMÉNKA

moje dcera chtěla na vánoce odstranění znamínek ale podle mě je na to moc mladá...

Odstranění mateřského znaménka

Dobrý den, chci si nechat vyriznout pihu- mateřské znaménko, jsem však pracovně...

Odstranění mateřského znaménka

Dobrý den, už od narození nebo raného dětství mám velké mateřské znaménko v...

Odstranění mateřského znaménka - histologie

Dobrý den, na základě doporučení kožního lékaře mi bylo chirurgicky odstraněno...

Odstranění mateřského znaménka - laserem nebo chirurgicky?

Dobry den, muj dotaz je jednoduchy. Stojím před volbou toho, jak odstranit...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Léčení framykoinem kvasinkovou infekci

Dobrý den, Párkrát jsem použil zmíněnou mast co mi hrozí? nikdo mi ji neporadil

Trombofilie a očkování proti Covid - 19

Dobrý den, prosím o názor - je z hlediska možných komplikací, jde mi hlavně...

Nimesil

Dobrý den, dostala jsem od lékařky Nimesil na bolestivou blokaci zad. Jelikož...

Svědění dlaní

Už pár dní mě svědí dlaně, po tom co si je snažím podrbat, tak se objevují bílé...

Modřiny po bodnutí hmyzem


Motání hlavy, tlak v uších, bolest hlavy

Dobrý den, už asi dva týdny se mi motá hlava, teď mě začala i pobolívat a cítím...

Norethisteron až v průběhu menstruace

Dobrý den, chci se zeptat na lék norethisteron, dostala jsem ho od gynekologa...

Bublání pod žebry

Dobrý den, je to pár dní, co mi začalo jakoby bublat po žebry (ne dolu pod žebry,...

Atrofie mozečku, zhoršená mluva

mám atrofii malého mozečku a asi před dvěma lety jsem začala špatně mluvit.mluví...

Nekróza horní části prstu a osteomyelitida

Dobrý deň. V októbri som sa pichla do prsta, následne nastal zápal a zistený...

Rychlost růstu ochlupení kolem penisu

Dobrý den. Chodil jsem asi půl roku po vyšetřeních a lékař mě požádal jestli...

Bolest v koutku pravého oka


Hodnoty v krevním obraze u dítěte

Dobrý den, dvouleté dceři byli naměřeny některé hodnoty mimo normu v krevním...

Xarelto


Rovamycin a alkohol

Dobrý den, mám dotaz týkající se konkrétně atb Rovamycine a pití alkoholu...

Opich pod CT

Dobrý den. Po několika letech bolesti hlavy a pravé ruky jsem objednána na ,,opich...

Následky poranění vazu v kotníku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na problémy s pravým kotníkem, 13.3 jsem si...

Rakovina stydké kosti

Dobrý den, má maminka 60 let, se starala o umírajícího manžela a už pociťovala...

Citalec

Dobrý den, 10 dní užívám antidepresiva Citalec 20 mg - 1 tabletu ráno po...

Možnost ultrazvuku či CT břicha jako samoplátce

Chtěla bych se zeptat, zda existuje možnost sama si uhradit ultrazvuk břicha...

Reklama