Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Odstranění štítné žlázy

Endokrinologie Ivana 11.1.2021

Dobrý den, prosila bych o konzultaci ohledně léčby štítné žlázy.
Dlouhodobé potíže trvající 8-10 měsíců (vysoká TF, palpitace, padání vlasů, únava, dušnost, kolapsové stavy) vyvrcholily prodělání IM v 2/2020.
Parametry štítné žlázy kolísají, nedaří se je spravit medikací (Thyrozol). Paní doktorka nyní směřuje k operaci a odstranění štítné žlázy. Subjektivně se problémy se štítnou žlázou (zejména palpitace, padání vlasů) vracejí v období menzes, které mám abnormálně silné a trvající 15-20 dnů, i déle. Letos menstruace byla v 6/20, 9/20, 12/20, gynekoložka zatím nic neléčí.
Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Ivano.
Děkujeme za Váš dotaz. Na základě dostupných informací je na zvážení odstranění štítné žlázy. Váš dotaz předávám specialistovi k odbornému vyjádření. Vyčkejte prosím na jeho odpověď. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Martina Rosická Ph.D.

Specializace: Endokrinologie‎ Pracoviště: Ambulance pro endokrinologii, obezitologii, diabetologii a nutriční terapii

Dobrý den, paní Ivano,
s paní doktorkou musím souhlasit. Dle laboratorních výsledků máte sice nyní hodnoty hormonů štítné žlázy při léčbě celkem v pořádku, ale máte opravdu hodně vysoké protilátky TRAK, což jsou protilátky, které za zvýšenou funkci štíté žlázou primárně mohou. Váží se na receptory buněk štítné žlázy a nadměrně ji nutí k činnosti. Čím více tam těchto protilátek je, tím je problém zpravidla horší a většinou se u těchto pacientů nedaří dosáhnut úplného zklidnění a vysazení Thyrozolu a navíc hodnoty opakovaně kolísají, problémy se vrací. Odstranění štítné žlázy se sice nyní může jevit jako nepříjemná invazivní a navíc definitivní metoda terapie, ale bohužel někdy je to jediný způsob, jak dosáhnout klidu. To je ostatně ve vašem případě více než žádoucí, protože dlouhodobý sklon k hyperfunkci přetežuje mimo jiné právě srdce.
S problémem menstruace bych se obrátila zcela jistě na gynekologa. POkud je krvácení, jestli jsem to dobře pochopila 15-20 dnů, tak je to zcela jistě indikace k nějaké terapii (nejspíše kyretáž). V každém případě si to zaslouží vyšetření, není to normální. A určitě bych se zaměřila na doplňování železa, které nepochybně hodně ztrácíte, což může přispívat např. k padání vlasů.
S pozdravem MUDr. Martina Rosická

Související dotazy

Odstranění štítné žlázy (papilární karcinom)
Dobrý den, jsem 1/2 roku po odstranění štítné žlázy...
Odstranění štítné žlázy
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat když mám zvýšenou...
Karcinom štítné žlázy - dědičnost
Dobrý den, jsem po odstranění štítné žlázy (07/2013)...
Operace štítné žlázy
Dobry den, 14.12. mam jit na operaci odstraneni stitne...
Operace štítné žlázy
Dobrý den . Chtěla bych se zeptat co může být "špatně"...
Onemocnění štítné žlázy
Dobrý den, od r. 2009 jsem po odstraněni štítné žlázy....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Odstranění sleziny

Dobrý den. Pred dvěma měsíci jsem byl na operaci se slezinou. Hraju závodně...

Odstraneni sleziny

dobry den byla sem na odstraneni sleziny když seem dosla na ockovani doktor...

Odstranění stentu

Dobrý den. Jsem po gynekologické operaci pros. 2012, byla mi zjištěna hydronefroza...

Odstranění strážného polypu

Dobrý den pane doktore, byla mi diagnostikována chronická anální fisura se strážným...

Odstranění strážního hrbolku po anální fisuře

Dobrý den. Před nedávnem jsem měl problém s anální fisurou, kterou se podařilo...

Odstranění strií

Dobrý den,mám dotaz ohledně strii,jestli je možné odstranění strii pomocí nějakýho...

Odstranění šroubů

Zdravím, jsem rok a půl po Osteosyntéze hlezna po bimalleorání fraktuře. Chci...

Odstranění štítné žlázy

Dobrý den, pan endokrinolog mi řekl, že mám na štítné žláze uzlíky a chronický...

Odstranění štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je-li nutné chirurgické odstranění celé štítné...

Odstranění štítné žlázy

dobrý den jsem měsíc po odstranění štítné žlázy pro papilo karcinom za 14 dní...

Odstranění štítné žlázy

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat když mám zvýšenou aktivitu Štítné žlazý a...

Odstranění štítné žlázy

Dobrý den, velice prosím o odpověď. Synovi (33 let) bude odstraněná štítná žláza....

Odstranění Štítné žlázy

Dobrý den, 18.6. mě čeká úplné odstranění štítné žlázy k vůli Hyperfunkci, Strumě...

Odstranění štítné žlázy - kouření

Dobrý den. Jsem 9 dní po odstranění štítné žlázy. Šestý den už jsem začala zase...

Odstranění štítné žlázy - padání vlasů

Dobrý den, jsem po totálním odstranění štítné žlázy. Datum operace 11.05.2015....

Odstranění štítné žlázy (papilární karcinom)

Dobrý den, jsem 1/2 roku po odstranění štítné žlázy (papilární karcinom). Moje...

Odstranění šž a nespavost

Dobrý den, v polovině srpna jsem podstoupila TTE pro GB chorobu. Vše proběhlo...

Odstranění teček laserem

Dobrý den, od dětství mám na obličeji několik tmavě hnědých teček, nevím jak...

Odstranění tetování

Dobrý den, prosím chtěla jsem se zeptat prosím jestli by bylo možné odstranit...

Odstranění tukové boule - nutnost holit vlasy

Vážený pane doktore, již několik let mám na temeni hlavy tukovou bouli či...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otěhotnění ze spermatu na záchodovém prkénku

Dobrý den, prosím o radu. Včera večer cca v 2230h jsem měla se svým přítelem...

Mohu pravidelně 3x denně užívat trávicí enzymy?

Dobrý den, chtěl bych se informovat - před měsíce jsem měl diagnostikovánu...

Bolesti ramene

Dobrý den mám problém s pravým ramenem při zvednutí ruky ,bolest při hodu třeba...

Ockovani a nasledna nespavost

Dobry den, myslite, ze by mohlo mit ockovani hexacinou souvislost s nespavosti...

Slzení oka při smrkání

Dobrý den, slzí mi oko. Problémy s očima jsem nikdy neměla. Začalo mi slzet...

Přeleželá ruka

Dobrý den, čas od času se mi stane, že se v noci probudím s odkrvenou rukou,...

Dieta na slinivku - káva

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, prodělala jsem akutní zánět slinivky (od...

Dieta při onemocnění slinivky

Dobrý den prosím o radu. Mám vysokou nadváhu, ztučnělá játra a podrážděnou slinivku...

Mohu si sama nasadit tracivi enzymy?

Dobry den pani Rychlovska, jiz cca 2 roky mam travici obtize. Stolice castejsi...

Krev ve slinách pouze po ránu

Dobry den, nepravidelne se mi objevuje krev ve slinach po probuzení, tak prvni...

Pharmatex

Pharmatex Rádi bychom se zeptali na účinnost čípků Pharmatex. Obvykle před...

Slinivka a dieta

dobry den chci se zeptat kde najdu co se smi a nesmi pri slinivce jaka dieta...

Pachuť v ústech

Plastová pachuť v ústech... Dobrý den. Už nějakou dobu cítím jednou za dlouhou...

Otrava vodou

Dobry den mam takovy problem , trpim panickymi uzkostmi a mam ze všeho strach...

Gastroesofageální reflux

Dobry den. Pred nekolika lety mi byl odstranen zlucnik. Obtize ale ktere mne...

Bodavá bolest v nártu

Již potřetí se mi vrátila bodavá bolest v nártu levé nohy. Bolest přichází jednak...

Přetrvávající teploty při užívání antibiotik

Dobrý den, zhruba před více jak čtrnácti dny jsem dostal suchý kašel cca pět...

Budím se každý den v 5 hodin ráno

Dobrý den paní doktorko, můj problém se týká nepřerušovaného spánku. I dříve...

Cholestáza

Dobrý den , mám zvýšené S GGT 6,42 a S ALP 9,28 . Užívám: Tolura 40, Pednison5,Helicid...

Dle RTG S+P ložisko na plicích

Dobrý večer, prosím o vysvětlení nálezu mé sestry, která je 2 roky po operaci...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.