Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Onemocnění roupy v těhotenství

Infekce Jarmila 1.3.2021

Dobrý den, asi před dvěma měsíci se u mě projevila nákaza roupi (soudě dle příznaků, na vyšetření jsem nebyla). V německu jsem si zakoupila a užila Pyrcon, praktická lékařka mi pak předepsala Vermox, kterým se přeléčil i manžel, já už jsem si ho nebrala, protože po Pyrconu příznaky odezněly. Druhou dávku, která se měla aplikovat asi po měsíci jsem si nevzala protože jsem otěhotněla. Nyní se mi ale problémy bohužel vrátily a vzhledem k tomu, že jsem v 7tt těhotenství, nevím jak dál postupovat. Mohou roupi nějak škodit plodu? Mohu užít Vermox nebo Pyrcon aniž bych ohrozila těhotenství? Dočetla jsem se že Vermox se v 1.trimestru nedoporučuje..jaký je Váš názor? Případně je nějaká jiná cesta? Zatím jsem omezila cukry, jím kyselé zelí, neustále vyvařuji prádlo.. česnek bohužel nesnesu. Budu ráda za jakoukoliv další radu. Děkuji

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

ano, Vermox jistě není vhodné v prvním trimestru těhotenství užívat, neboť může mít špatný vliv na plod (potencionálně teratogenní vliv). V dalších trimestrech je to již možné, po konzultaci s ošetřujícím lékařem (gynekologem či infektologem). Škoda, že jste jej neužila již napoprvé tak jak je dávkování doporučeno, respektive dodržení druhé dávky po 2-4 týdnech po první dávce. Mohlo se to stihnout ještě před otěhotněním a nyní byste byla zcela zdravá. Takto se s účinnou léčbou bude muset počkat minimálně až na druhý trimestr.
Prozatím můžete znovu zkusit léčbu Pyrconem nebo jakýmkoliv jiném preparátem s účinnou látkou pyrvinium - to jsou preparáty volně prodejné, v těhotenství je možné jej užívat, nicméně účinnost nemusí být plná. Jinak žádná jiná speciáln léčba není. Dále samozřejmě dodržovat zvýšená hygienická opatření, důkladná osobní hygiena, důkladné přeprání oblečení, ložního prádla, ručníků apod., častější luxování, včetně lůžkovin apod.
Jinak roupi postihují střevo a konečník, k miminku do dělohy by se neměli nijak dostat, čili přímo ohrozit miminko by roupi nijak neměli. Nicméně do doby úplného vyléčení to může být komplikace takto v těhotenství celkem nepříjemná.
Přeji Vám tedy, ať se obtíže brzy zlepší, respektive s volně prodejnými preparáty alespoň zmírní. A poté ať je zbytek těhotenství již bezproblémový. S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Související dotazy

Roupy
Dobrý den, měl bych dotaz. Pár týdnů zpět jsem zjistil...
Roupy
Dobrý den, je mi to opravdu trapné, ale chtěla bych...
Roupy
Dobrý den, včera večer mne svědil konečník ale jen...
Roupy
Dobrý den, chci se zeptat jak probíhá předepsání léku...
Roupy
Dobrý den, mám dotaz ohledně roupů. Je mi 14 let a...
Infekce roupy
Dobrý den, můžu se zeptat jak se zbavým roupu v konečníku...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Onemocnění pohlavních orgánů

"Vliv na chování i sexuální funkce partnera může mít alkohol. Pravděpodobné...

Onemocnění pojivové tkáně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na radu, jak řešit své obtíže, protože nechci...

Onemocnění ppohlavně přenosnou chorobou

Dobrý den doktoři potřebuji ultra rychle poradit moc prosím prosím Vás. Je mi...

Onemocnění prostaty - vysoké PSA

Dobrý den, problém se týká mého otce, je mu 57 let a v létě loňského roku mu...

Onemocnění prostaty, urologické vyšetření

Dobrý den prosím o vyjádření k této lékařské zprávě. Mám se obávat nějaké horší...

Onemocnění prsu

Dobrý den. Už sem se tu parkrat ptala na radu. Poslední tyden mam hrozne divna...

Onemocnění prsu

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Mám roční dítě, kojím.Je mi...

Onemocnění prsu

Dobry den, jsem 6mesicu po porodu. Kojeni bylo ukonceno velmi brzy. Jiz nekolik...

Onemocnění prsu

Zdravím, měla jsem jít na ductografii prsu, bradavka již nekrvácí tak prý...

Onemocnění ramenního kloubu

Dobrý den, rád bych vás poprosil o radu před osmi měsíci tedy v řijnu 2019...

Onemocnění rtu a Fucidin H

Dobry den cetla jsem komentare na mast fucidin h take ho beru uz pres rok mam...

Onemocnění růže - kdy začat se sportem

Dobrý den, chtěl bych se zeptat prodělal jsem zánět žil a po cca 21 dnech po...

Onemocnění scrota

Zdravim chtel bych se zeptat na tuhle bulku na varlatech netusite co by to mohlo...

Onemocnění sedmiletého dítěte

Dobrý den, mám v pěstounské péči sedmiletou vnučku. V posledním roce je soustavně...

Onemocnění sítnice

Dobrý den, lékař mi diagnostikoval krvácení do sítnice. Jaké jsou možnosti léčby?...

Onemocnění sítnice

Dobrý den, chci se optat, zda v případě trhliny či odtržení sítnice je možné...

Onemocnění slinivky

Dobrý den, maminka 70 let se již delší dobu lečí na gastroenterologii pro...

Onemocnění slinivky

Dobrý deň. Mám 34 rokov a pár mesiacov ma trápia nevoľnosti a bolesti brucha....

Onemocnění slinivky

Dobrý den, je vyšetření CT bez a s kontrastní látkou do žíly dostatečné v případě...

Onemocnění slinivky a nevhondost kávy

Dobrý den, můj manžel byl před půl rokem hospitalizován v nemocnici se zánětem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nimesil

Dobrý den, dostala jsem od lékařky Nimesil na bolestivou blokaci zad. Jelikož...

Schizofrenie, zhoršení stavu

Dobrý den, moje maminka (63 let) se zhruba 20 let léčí se schizofrenií....

Jaký střevní parazit

Prosím zda můžete z přiložené fotografie identifikovat druh parazita, se kterým...

Herpetická angína

Dobrý den mam dotaz ohledně dcery .minulý týden mela teploty pres 38st a mela...

Bulka pod kůží v ušním lalůčku

Dobrý den, před asi dvěma týdny jsem si v ušním lalůčku nahmatala maličkou tvrdou...

Infekčnost onemocnění

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na infekčnost exanzémových onemocnění u...

Extrakce drátů z lokte

Po úraze zlomeniny lokte v olecranu v září 2014 mi byla zlomenina fixována dráty....

Persona simplex

Dobry den. Chtě bych se zeptat, co znamena diagnoza persona simplex? Děkuji...

Tep v hlavě

Dobrý den. Docela často mě bolí hlava a citím na levé straně tep srdce a strašně...

Posun pigmentu

Mám časté otoky dolních končetin a petechie nad kotníky. Tyto skvrny nemohu...

GDM

Dobrý den, mám GDM a v doporučeních ČESKÉ DIABETOLOGICKÉ SPOLEČNOSTI ČLS JEP...

Červené skvrny v dutině ustní

Hezký den, před několika dny jsem si všimla malé krvavé ohraničené skvrny na...

Zvetsene uzliny po mononukleoze

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda muzou zustat po mononukleoze uzliny zvetsene...

Píchání v pochvě na konci těhotenství

dobry den chci se zeptat kdyz miminko je hlavou dolu a a ja citim v pochve takove...

Část kondomu zůstala po protržení v pochvě

Můžete mi někdo poradit? Část kondomu zůstala po protržení v pochvě. Jak ho...

Parazit ve stolici

Dobrý deň, som atopik odnarodenia, ale od 15 do 30 rokov som nemal nejaký problém,...

Ruptura vazu v úrovni kotníku

Dobrý den, minulý týden ve středu jsem v práci spadla ze schodů. Byla jsem RZS...

Bolest zubu a opar na rtu

Dobry den. Kvuli zanetu v zubu mi byly vycisteny kanalky a zub byl ponechan...

Mierna bolesť v ľavom semenníku

Mám problém, že ma mierne boli ľavý semenník a niekedy aj v podbrušku. Bolesť...

Řídká stolice po léčbě antibiotiky

Dobrý den, před týdnem mi byl u zubního lékaře zaveden zubní implantát a jako...

Reklama