Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Onkologický nález u dítěte

Onkologie Libuše 24.11.2020

Dobrý den. Dcera (3roky) v dubnu prodělala operaci střev a na základě histologie bylo zjištěno, že měla inflamatorní myofibroblastický tumor. V Pa byla na magnetické rezonanci (pod narkozou), aby se zjistilo, zda během operace bylo opravdu odebráno vše. Doporučil to genetik na základě genetické konzultace, která proběhla v říjnu. Chirurg doporučil 1x za rok sono, tam jsme byli v září a dle sona v září vše ok (kontrolovali všechny orgány). Dle MR jsou střeva v pořádku, ale na játrech prý má 2 cm nespecificky nález a budou to muset sledovat v čase. Prý nám zavolají a řeknou nám termín, kdy se musíme dostavit na ultrazvuk. Máme hrozný, hrozný strach :'( Může se jednat o něco vážného? Může to být nádor či metastáze? Jsme opět na dně a zoufalí :( A je ultrazvuk vůbec vhodný nástroj? Děkujeme moc za odpověď. M. L.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lada Novotná

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Libuše, děkuji za Váš dotaz. Moc mě vaše obtíže mrzí. Strach je bohužel ve vašem případě váš nepřítel, ale tím rozhodně nechci říci, že byste neměli zdravotní stav dcery brát vážně a neklást otázky. Otázky byste měli ale hlavně klást specialistům, kteří se o dceru starají. Váš problém je velmi specifický a i když požádám naše sestřičky, jestli by mohli zkusit vám zařídit nezávislou konzultaci u odborníka, nebude to snadné. Lékařů se ptejte, ale důvěřujte jim. Není-li Vám něco jasné, znova se klidně ptejte, protože nervozita, kterou přenášíte na dceru není dobrá, pro nikoho.
Ani já vám neřeknu, že nález na jádrech nebude nic vážného, ale být to tak může. Určitě, kdyby lékaři měli nějaké pochybnosti, doporučili by vám např. histologické vyšetření. To je ale zase pro dceru zatěžující.
Naše sestřičky se Vám budou snažit také pomoci, nebojte. Hodně štěstí .Dr. Lada Novotná

Odpovídá lékař:

MUDr. Adéla Korandová

Specializace: Onkologie Pracoviště: FN Motol

Dobrý večer,
naprosto chápu Vaše obavy, nicméně doporučení lékařů jsou správná a pravděpodobně žádné lepší vyšetření by nemohlo být provedeno. Na ultrazvuku břicha nemusí být viditelné vše, nicméně vyšetření magnetickou rezonancí u dítěte ve věku, jako máte vy, musí být provedeno v narkoze, takže je mnohem zatěžující pro Vaší dceru. Tento postup je naprosto obvyklý, pakliže není nález jednoznačný a nikterak pacienta okamžitě neohrožuje na zdraví, tak se sleduje. Inflamatorní myofibroblastický tumor je velice vzácné onemocnění a dle mezinárodních doporučení se pacienti skutečně sledují těmito vyšetřovacími metodami - ultrazvukem a magnetickou rezonancí. Předpokládám, že jste v péči dětské onkologie, protože sledování těchto malých pacientů jednoznačně patří do rukou odborníků, kterými dětští onkologové jednoznačně jsou.
Na závěr přeji pevné zdraví a držím Vám i Vaší dceři palce.

Související dotazy

Kolonoskopický nález
Dobrý den, prosila bych o vysvětlení tohoto textu v...
Sjögrenův syndrom, nález na plicích
Dobrý den mám diagnostikován sjögrenův syndrom, test...
Nález z gynekologie
Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit, co znamená tento...
Vývoj dítěte
Dobrý den, mám 3,5 měsíční holčičku.Dcera je vývojové...
Nález na čípku
Dobrý den, Chci se prosím zeptat, zda není nebezpečný...
Nález na čípku
Dobrý den, je mi 27 let a mám malé změny na děložním...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Onkocytom

Dobrý den paní doktorko/pane doktore, potřebuji se zeptat na svoji maminku....

Onkogen

Dobry den, mamka byla v Brne na nejakem preventivnim vysetreni krve a tam ji...

Onkogynekologický

před (25.9.2007)jsem byla operována na carcinom dělohy,odebrány ženské orgány,včetně...

Onkologická léčba

Dobrý Ben jsem po onkologické léčbě spinocelularniho tumoru rok a mám sníženou...

Onkologická pac. a karpální tunel

Vážený pane doktore, prosím o sdělení. Mám po operaci karcinomu v levém prsu...

Onkologická prevence

Dobrý den, je mi 35 let, nekouřím, piji jen příležitostně, nemám nadváhu, sportuji....

Onkologická terapie a těhotenství

Dobrý den, již od června užívám Zoladex, protože se léčím s nádorem prsu. Současně...

Onkologické onemocnění

Dobrý den, mám dotaz, který se týká zdravotního stavu mojí babičky. Asi 20...

Onkologické onemocnění a koronavirus

Dobrý den, jsem onkologická pacientka v úterý 3.3.2020 mám je do Prahy na pravidelnou...

Onkologický nález u 9ti letého chlapce

Dobrý den, mám 9ti letého kluka a před třemi týdny měl úraz. Patologická zlomenina...

Onkologický pacient

Dobrý den mám na vás dotaz,mám nemocného strejdu s rakovinou a chtěla jsem...

Onkologický pacient a gravidní žena

Dobry den, rad by som sa spytal, ci existuje nejaka indikacia, aby sa tehotna...

Onkologický pacient a koronavirus

Dobrý den, léčím se s rakovinou prsu, docházím na chemoterapie a biologickou...

Onkologický pacient a koronavirus

Dobrý den , jak rizikový je koronavirus pro pacienty po onkologické léčbě? Léčila...

Onkologie

dobry den mam chronovu chorobu 16let. mam zuzeniny ve streve.dreny v konecniku...

Onkologie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaká možnost vyšetření pro...

Onkologie

dobrý večer,otec je po operaci tlusteho střeva má jíž metastazze do jater a...

Onkologie

Hezký den, otec měl rakovinu lymfatických uzlin, po chemoterapiích, výměně...

Onkologie

Dobrý den. Jsem 50letá žena, která je z rodu, kde je výskyt rakoviny u každého...

Onkologie

Dobrý den, ráda bych věděla zda pojišťovny hradí biologickou léčbu u pacientům,kterým...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krev ve slinách

Dobrý den, každou noc se probudím v cca 2,00 až 3,00 s pocitem krve " jako...

Opakující se infekce Klebsiella pneumoniae

Dobry den, opakovane se mi vraci bakterie v krku - Klebsiella pneumoniae, kazde...

Horečka při extrakci zubů

Zdravím, mám vytržené 3 zuby a dostala jsem horečku 38.8 je to normální?

Popraskaný jazyk

Dobrý den, několikrát do měsíce (ale je to různé) se mi na jazyku dělávají...

Svědění prsou

Zdravím, nškolik dní mě svrbí levé prso co by to mohlo být? Děkuji

MR páteře

Dobrý den, mohu poprosit o vysvětlení z vyšetření MR? Velice děkuji. MR LS:Mírné...

Zimnice a zvýšená teplota po vytrhnutí osmiček

Dobrý den, už druhý den po vytržení osmiček mám zimnici a zvýšenou teplotu (37,6),...

Bolesti předloktí obou rukou

Dobrý den Dovolte mi obrátit se touto cestou na vás s dotazem už rok a půl mne...

Chronický zánět močového měchýře

Dobrý den, mám problém s chronickým zánětem močového měchýře po styku 3 roky....

Boule na zápěstí

Dobrý den mám na pravém zápěstí na pravé straně z pohledu do dlaně přímo v ohýbání...

Motání hlavy

Dobrý den, asi přes rok trpím motání hlavy, hučení v uších, jsem unavená a když...

Očkování vakcínou firmy Pfizer

Dobrý den, přítel pochybuje o bezpečnosti vakcíny. Chtěla bych se zeptat, zda...

Komplikace po aplikaci botoxu

Dobrý den pane doktore, paní doktorko, prosím o radu ohledně komplikaci po aplikaci...

Sinus pilonidalis


B komplex a žlutá moč


Krev ve slinách

Dobry den,mam dotaz na to ze uz mesic si nekdy mam krev ve slinach nekdy malo...

Bolest kolene v klidu


Modrání chodidel

Dobrý den, Trápí mě modrání chodidel, pomalu se to zhoršuje Posílám foto Beru...

Naražené zápěstí


Bolení uši

Pichava bolest obou bubinku, občasné bolení v oblasti cela.bolest postupuje...

Reklama