Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Opět mi už nic není, ale chce mi nasadit 10 denní léčbu ATB

Uši, nos, krk Jana 14.10.2019

: Dobrý den,

před 4lety jsem byla na imunologiie, kde mi vyšlo vše v pořádku. I tak mám cca 3x do roka atb, což je prý normální. Letos jsem měla v lednu a únoru atb kvůli Bramhanelle. V létě se mi objevila chřipka, zrovna v době, kdy jsem byla obejdnaná ke své Mudr. pro recept atd. Udělala mi rovnou výtěr a po týdnu volala, že mám Streptokoka a mám brát atb. Nic už mi ale po týdnu nebylo, byla jsem naprosto zdravá, ale i tak jsem je tedy atb využívala. Ted v záři jsem měla opět nějakou virozu, udělala mi výtěr a prý mám opět Streptokoka - hemolytického, středně. Opět mi už nic není, ale chce mi nasadit 10 denní léčbu atb. Musím podstupovat???? Není to zbytečné, když je mi dobř. Pokud by se stav vrátil atb bych brát začala, ale příjde mi, že pokud se s tím tělo popralo, je to zbytečné. Navíc mě vždy po atb bolí žaludek. Děkuji moc za info

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, za prvé, platilo to vždy a mělo by to platit zejména v dnešní době narůstající rezistence na ATB, že léčíme klinické potíže pacienta, ne výsledek laboratorního vyšetření. Píšete, že jste zcela bez potíží, proto nechápu indikaci k nasazení ATB. Co se týče hemolytického streptokoka, je to poměrně široká skupina patogenů. Alfa-hemolytické streptokoky, viridující, patří mezi četné komenzály, osídlovače sliznic dutiny ústní, střeva atd., které příznivě ovlivňují mikrobiální flóru. Beta-hemolytické streptokoky dále členíme podle skupinového antigenu v bakteriální stěně. Důležitým představitelem skupiny A je Streptococcus pyogenes, skupiny B Str. agalactiae, dále to jsou zejm. skupiny C, F, G, jejichž představitelé mohou být součástí běžné flóry, mohou však rovněž vyvolat hnisavá onemocnění Str. equisimilis, Str. anginosus. U pyogenního streptokoka by jsem s léčbou taky neváhala, u ostatních je to skutečně otázne. Spíše by jsem problematiku recidivujích zánětu mandlí řešila s ORL lékařem, odebrala ASLO pokud se jedná o pyogenního streptokoka, k vyloučení chronické tonsillitidy, v případě pozitivity je pak na místě zvážit tonsilektomii, odstranění mandlí. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

3 denní a 10 denní antibiotika
Dobrý den, zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi krátkodobými...
Rezistence na ATB ??
Dobrý den, v listopadu jsem chytla od dcery spálu (včetně...
Je mozne nasadit nejakou alternativni lecbu?
Dobrý den,dnes mi gynekoložka zjistila v 21.tt u plodu...
Proč se mi nechce postavit penis?
Dobrý den ^^ chci se zeptat proč se mi nechce postavit...
Při ATB mám přerušit kojení
Dobrý den, dnes mi paní doktorka předepsala 3 denní...
Opakující se angina a léčba
Dobrý večer,prosím Vás,v neděli jsem dobral atb OSPEN...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Operovane zily

Dobry den, pred 10 dny mi byla laserovou metodou odstranena krecova zila na...

Operovaný meniskus

Dobrý deň, mám 18 rokov. Pred 3 rokmi sa mi stal úraz kolena pri ktorom...

Operovat či neoperovat výhřezy?

Dobrý den, mamka má výhřez tří po sobě jdoucích meziobratlových plotének, dvě...

Operovat koleno po 50 ??

Dobrý den,. V poslední době mám v pravém koleni křupavý zvuk,jak když listujete...

Operovat nebo zvolit jiný způsob léčby?

Dobrý den, mám již asi 4 měsíce problémy s bolestí zad, která dále pokračuje...

Operovat?

Dobrý den, chci se zeptat na tento závěr z neurochirurgie ,,jasně symptomatická...

Opět angína ??

Dobrý den,je mi 17let. Tuto sobotu jsem ukončila léčbu angíny antibiotiky Penicilin...

Opět chlamydie??

Dobrý den paní doktorko, mám takový problém..Loni v létě jsem prodělala už...

Opět jsem v začarovaném kruhu a mé obavy zase na vrcholu.

Dobrý den, dříve jsem sem psal ohledně problémů s uzlinami. Našel jsem si...

Opět koleno

Dobrý den. Mám na Vás opět dotaz. Již zde jsem psala dotaz ohledně bolesti kolene...

Opět nejspíše zničená krční páteř

Dobrý den, je mi 30 let a již téměř dva roky trpím bolestmi zad. Nejdříve se...

Opět špiním-cysta

Dobrý den pane doktore. Minulý týden jsem vám zasílala dotaz ohledně cysty....

Opět uzliny

Dobrý den, moc bych chtěla požádat o radu jak postupovat. Dcera onemocněla koncem...

Opětovná bolest nártu

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně bolesti v nártu. Nejspíše se jedná o výron...

Opětovná fimoza??

Zdravím,ve cca 20 letech jsem podstoupil částečnou obřízku kvůli fimoze,teď...

Opětovná infekce - kondylomata

Dobrý den, rád bych se zeptal, zdali je možný opětovný výsev/reinfekce kondylomaty...

Opětovná katetrizační ablace

Dobrý den, již 2x jsem byla na katetrizační ablaci pravo siňové tachyarytmie...

Opetovna ucinnost HA

Dobrý večer pane doktore, Mám dva dotazy: A.pouzivam Ha Evra a po týdnu bez...

Opětovná vyrážka po návratu od moře

Dobrý den, zhruba před třemi týdny jsem měla chřipku a během ní se mi pod...

Opětovná zvýšená fce šž

Dobrý den, po druhém porodu jsem onemocněla se zvýšenou fcí šž (březen 2013)...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Povlak na žaludu

Mám problém. Na žaludu se mi objevil slabonký povlak. Když ho odlopnu, žalud...

Potrat

Dobrý den, jsem těhotná a určitě nechci být. Co mám dělat? Je lepší jít na klasický...

Krvácení z koněčníku

Dobry den chtela bych se zeptat memu priteli asi pred dvaceti lety vzali 30cm...

Bílý výtok z pochvy


Kulička pod kůží.

Dobrý den, je mi 18 let a zhruba před rokem se mi pod kůží na lýtku vytvořila...

Podvrtnutý kotník

Dobrý den, 1.5 jsem si vyvrkla kotník a natahla vazy. Měla jsem 14 dní sádrovou...

Loupání v kloubech

Zdravím. Podobný dotaz jsem tu našel už víckrát ale chtěl bych se zeptat konkrétně...

Zalehlé levé ucho po hnisavé angíně

Dobrý den, před čtyřmi týdny jsem chytil hnisavou angínu. Začátek se projevil...

Antikoncepce cerazette

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat před měsíccem jsem začalal užívat antikoncepci...

Již cca tři týdny mám tmavě červenou až fialovou korunu žaludu.

Dobrý již cca tři týdny mám tmavě červenou až fialovou kurunu žaludu. První...

Bolest v podbřišku, časté nucení na močení

Dobry den, chtěla bych se zeptat uz skoro tyden me poboliva v podbřišku jako...

Premenstruační tenze

Dobrý den už pár měsíců mě trápí většinou před menstruaci špatně spaní a ráno...

Ohýbání nehtů

Dobrý den, mám problém s dcerou - 9 let - které se otáčí nehty nahoru na palcích...

Stahování krku

Dobrý den, čas od času se mi stávalo a poslední dobou stává častěji, že mám...

Poranění penisu

Dobrý den, dovoluji si oslovit a poprosit Vás o pomoc s mým problémem. Není...

Zapáchající ranní moč

Dobry den, jiz 3 tyden mi zapacha ranni moc. Začalo to jemným řezáním při...

Puchýřky klitorisu

Dobrý den, mám problém..Pred pěti dny jsem měla nechraneny sex a hned dva dny...

Únava, mravenčení

dobrý den, chtěla jsem se zeptat posledni dobou celkova unava, mravenčení, jakoby...

Projevy nachlazení a klíště

Dobrý den, kamarádku přesně před 3 týdny kouslo klíště...bylo z těla vyjmuto...

Virová meningitida

Dobrý den, paní doktorko, prosím o radu, protože naše paní doktorka má dovolenou....

Reklama
Zavřít