Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Opravdu se o boreliozu nejedná?

Borelioza Lenka 26.9.2018

Dobrý den,
prosím o radu, jak dál řešit svůj zdravotní problém.
Od června 2018 obíhám kolečko mezi lékaři (praktický, kožní, neuro, infekční), někteří tvrdí, že mám boreliozu, někteří tvrdí, že ne. V červnu se mi na stehně objevila skvrna (velmi svědivá), která nejprve byla zhodnocena jako reakce po štípnutí (klíště jsem neměla, půpínek po štípnutí také ne). Po měsíci, kdy se skvrna zvětšila jsem byla přeléčena Duomox 1000 po 12 hod na 2 týdny (kvůli kojení) a poté Azithromycin 500 na 5 dní (to už jsem kojit přestala). Nicméně, pár dní před nasazením atb mě začaly brnět ruce a líce. Nyní brnění rukou ustalo, ale mám stále lehce necitlivé konečky prstů. Líce mně zlobí stále, tupá bolest mi vystřeluje do zubů (zánět zubů nemám, zuby mám spravené). Již několik dní mě k tomu bolí hlava a zatuhlá krční páteř. Krevní testy na přítomnost borelií dělané před nasazením atb byly negativní, druhé testy dělané 10.9. byly pozitivní s hraničními hodnotami - Western Blot. 25.9.2018 jsem byla neuroložkou poslána na infekční, kde paní doktorka řekla, že se o boreliozu nejedná vůbec a na brnění si mám zakoupit magnezium.
Prosím o radu a doporučení. Opravdu se o boreliozu nejedná? Je nutné ještě přeléčit atb? Kdyby se jednalo o neuroboreliozu, byly by hodnoty krve zvýšené?
Děkuji,
Lenka

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, nejsem schopná říct, zdali se o boreliosu jedná či nejedná. Nedložila jste ke svému dotazu nic z doposud provedených vyšetření. Doložte výsledky serologických testů, určitě kožní, neurologický, infekční nález.
Pokud by jsem měla usuzovat pouze z uvedených informací, tak dle mého názoru se o boreliosu skutečě nejedná. Léčba antibiotiky byla dostatečná, to že skvrna přetrváva svědčí proti tomu, že by se jednalo o erytrema migrans. Neustále odběry protilátek se zavádějícimi výsledky titrů různých podskupin protilátek obvykle nikam nevede. Protilátky jsou velice nespecifické, jejích zvýšení může být podmíněno řadou jiných příčina, o boreliosu se jednat nemusí. Základem je klinický obraz, který u Vás neodpovídá. Neuroboreliosa patří mezi pozdnější projevy infekce, u Vás se příznaky měli objevit po měsící od štípnití (další faktor proti boreliose, u nás ji nepřenáší jiný členovci než klíšťata rodu Ixodes ricinus), co je velice krátká doba a to ještě jste v meziobdobí byla přeléčená 2 druhy antibiotik. Neuroboreliosu lze vyloučit jedinou cestou a to lumbální punkcí s vyšetřením mozkomíšního moku. K tomu se nejspíše odhodlá neurolog, pokud potíže budou přetrvávat ve stejné míře. Já by jsem nyní doporučila intenzivní rehabilitaci se zaměřením na krční páteř. Pro přesnější odpověď skutečně doložte požadované zprávy a výsledky odběrů. S pozdavem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Dobešová

Specializace: Dermatovenerologie Pracoviště: Nemocnice Šternberk

Milá Lenko, podle mé dlouholeté zkušenosti bych se bopravdu hlavně dle klinického obrazu(začalo to červenou skvrnou, která se šířila do periferie a v centru vybledávala?) přikláněla k borelióze. Dnes se ví, že přenos není jen klíšťaty, ale může onemocnění přenášet i komár, proto jste nemusela mít přisáté klíště. Určitě bych Vám doporučila v odstupu 3 týdnů provést vyšetření protilátek na boreliozu typu Western bloot a následně pak lumbální punkcí vyloučit neuroboreliózu!.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Pokud mohu soudit z fotografie, zarudnutí má podobný charakter jako erythema migrans při borelióze. Nicméně jste byla přeléčena celkem 2 účinnými antibiotiky na boreliózu, léčba je tedy dostačující. Bohužel jste nenapsala, jaké jsou výsledky testů na lymskou boreliózu - pozitivní jen IgM nebo IgG protilátky ve WB? K vyloučení či potvrzení tzv. neuroboreliózy je nutné provedení lumbální punkce a vyšetření mozkomíšního moku, které provedou na infekčním nebo neurologickém oddělení.

Související dotazy

Borelioza
Dobry den, mam dotaz ohledne boreliozy. Minuly ctvrtek...
Borelióza
Dobrý den, brala jsem antibiotika kvůli podezření...
Borelióza?
Dobry den, vcera se objevil cerveny flicek na noze....
Borelióza
Dobrý den, prosím o radu. Mé dceři ( 11 let ) byla...
Borelióza
Dobrý den, všiml jsem si červeného 12cm fleku na...
Borelióza
Borelioza. Dobrý den, nad kotníkem pravé dolní končetiny...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Oprava dotazu


Oprava dotazu: špinění mezi menstruacemi

Dobry den, zasilam jeste jednou svuj dotaz, bohuzel jsem si nevsimla prekliknuti...

Oprava k dotazu: Radikulopatie vs polyneuropatie DK

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda EMG vyšetření pro lumbosakrální radikulopatii...

Oprava minulého mého dotazu.

Léčená nemocná rýma u syna ne 32 týdnú ale dva až tři týdny.Má rúzné nosní kapky...

Oprava zubů v narkoze

dobrý den mám dotaz.... Mám docela zanedbané zuby chtěl jsme se zeptat zda je...

Opravdová ochrana?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak zjistím, že antikoncepce opravdu chrání?...

Opravdu jen páteř?

Dobrý den, již 14dní mě 24h denně brní obě ruce(od lokte do zápěstí) i obě...

Opravdu netuším co se děje

Dobrý den, Ráda bych se zeptala, nemam zrovna ten problem ja a proto se to...

Opravdu se musím smířit jen s nepomáhajícími mastičkami a neustálým svěděním?

Dobrý den, téměř rok jsem navštěvovala lékaře se stále se zhoršujícími zažívacími...

Opravdu se může jednat o metastázy?

Dobrý den, je mi 29 let, během 2 let jsem kvůli nemoci ztratila oba rodiče....

Opravdu velmi dlouhá menstruace

Dobrý den, mám velký problém. Je mi 14 a menstruaci jsem dostala přesně před...

Oprávněné obavy?

Dobrý den p. doktorko, chtěla bych poprosit o názor: už asi měsíc me více často...

Oprávnění klinického psychologa

Dobrý den, prosím Vás jak mohu poznat, že mě vyšetřil kvalifikovaný klinický...

Opruzení

Nevím jestli z tepla, ale už několikrát jsem byla opruzená kolem genitálií....

Opruzení penisu

Můj problém (mám opruzeninu na penisu, která se mě delší čas nehojí, uprostřed...

Opruzenina

Dobrý den, zhruba pod genitáliemi na půlkách hýždí se mi objevila vyrážka, opruzenina,...

Opruzenina

Dobrý den, už druhým měsícem mám problém s opruzeninami. Ze začátku to bylo...

Opruzenina

Dobrý den, obracím se na Vás s kožní problémem mé babičky:trápí ji pod prsem...

Opruzenina

Dobrý den. Při léčbě širokospektrálními antibiotiky se u mě objevila kvasinková...

Opruzenina a žlázy u konečníku

Dobrý den Potřeboval bych poradit něco na opruzeninu.Lékárnice mě poradila...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Léčba Entizolem

Dobrý den, při vyšetření na urologii mi byla zjištěna Ureaplasma (léčba Doxybene...

Opožděná menstruace


Je možné, že jsem se mohl nakazit Aids/Hiv?


Nejistota v orientaci

Dobrý den, je mi 13 let. Můj problém je, že jsem asi Gay. Vzrušuje mě genitál...

Nevím jak rozpoznat zanet od rosouciho moudraku

Dobry den, mam dotaz ohledne zubu, jiz 3 dny me boli prava strana a nevim jak...

Délka penisu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně vývoje penisu. Je mi 25 let a můj penis...

Léčba entizolem

Dobrý den, mám bakterii Gardneerela vag byl mi předepsán entizol por tbl nob...

Nejistota v orientaci

Dobrý den pane doktore. Potřeboval bych poradit. Můžu být homosexual , když...

Nejistota v orientaci

Dobrý den, jsem kluk a je mi 16 let. Jsem bisexuál (nebo to aspoň o sobě tvrdím)...

Nejistota v heterosexuálním životě

Dobrý den, obracím se na Vás s jedním svým problémem. Jedná se o to, že sice...

Nejistota s rozhodnutil zubaře

Dobrý den po několika letech se my podařilo sehnat zubaře který přibírá.......

Rakovina plic

Dobry den. Manzelovi zjistili nador na plicich C340 NEKROTIZUJICI DEZMOPLASTICKY...

Nejistota po plastice křížového vazu

Dobrý den, Před 5 týdny jsem absolvoval plastiku předního křížového vazu...

Potíže s kolenem

Dobrý den, je mi 32 let-jsem po 3tí operaci levého kolene. Poslední operace...

Nejistota při chůzi, bolest mezi lopatkami, občastné brnění rukou

Dobrý den, je mi 14 let a před 3dny mě začala zničeho nic brnět ruka, toto se...

Okraj placenty dosahuje k VB hrdla

Dobry den, jsem ve 20 tt a pri velkem ultrazvuku, kdy plod byl dost vysoko,...

Bolest pravého ramene v klidu

Dobrý den, Už druhým měsícem se potýkám s tupou bolestí pravého ramene, která...

Ulomený zub a kaz

Dobrý den, měla jsem problem se zubem, který měl narušenou sklovinu. Jelikož...

Nejistota na nohách, pocit houpavé chůze

Dobrý den paní doktorko. Začnu pěkně od začátku. Mám sedavé zaměstnání, ale...

Nejistota ohledně boreliózy

Dobrý den, před týdnem jsem měl se v noci vzbudil menší křečí v lýtku (běžně...