Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Borelióza

Miroslav 11.8.2018

Dobrý den,

všiml jsem si červeného 12cm fleku na bérci s bílým středem (viz foto), na okraji si nevšímám odlupování, nesvědí, není „vystouplý". Trápila mě současně horečka (38,2°), únava, bolest hlavy a kloubů. Klíště jsem nezaregistroval. Obvodní lékař (čtvrtek 9.8.) mi na základě pohledu sdělil, že se asi nejedná o boreliózu, ale nejspíše o nějaký zánět kůže (bez vyšetření krve) v kombinaci s nějakým nachlazením (nebývám často nemocný). Bylo provedeno POUZE CRP a byla nasazena léčba Augmentinem 1g (na 9 dní). Flek se začal změnšovat a horečka se omezila na subfebrilii. Za 3 týdny však mám nastupovat pro provedení TEP coxae a jelikož jsem zdravotník, postup lékaře se mi zdá pochybný byť jen z důvodu brzké operace. Chci se proto zeptat:

1) Jedná se dle Vašeho názoru z fotografie o erythema migrans (boreliózu)?? Musí se flek vytvořit nejprve v místě kousnutí/přisání či je možné, že se 1. flek vytvoří i na místě jiném??

2) Pokud 13.8. (v pondělí) požádám lékařku o vyšetření borrelia burgdorferi (tedy již 5.den užívání Augmentinu) nebylo by kvůli již braným ATB vyšetření zkreslené?? Pokud ne, je vhodné upřednostnit Western blot před ELISOU??

3) I v případě prodloužení užívání Augmentinu je možné tímto antibiotikem boreliózu vyléčit??

4) Jestliže jsem dříve absolvoval vyšetření likvoru (i oligoklonální pásy) mohu si být do té doby jistý, že borelióza byla doposud 100% negativní i v případě její „kloubní" formy?? Aneb jaká je úspěšnost potvrzení boreliózy při vyšetření likvoru??

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý den,
podle fotografie by se skutečně mohlo jednat o tzv ECM. Nemusíte si být vědom přisátí klíštěte, ani se nemusí vytvořit v místě kousnutí.
Na tvorbu protilátek má vliv hlavně odstup od pokousání hmyzem, tvoří se nejdříve po 4 týdnech. Lepší je vyšetření s odstupem 6ti týdnů a antibiotická léčba může výsledky zkreslit. Jinak - pro léčbu boreliózy je rozhodující klinický stav pacienta, neřídí se přítomností protilátek. Elisa se jako test na prvním místě, Western blot se používá pouze při pozitivním výsledku Elisy.
Augmentin se řadí mezi léky, které se podávají u prvního stádia boreliózy. Efekt léčby se hodnotí podle ústupu příznaků.
Vyšetření likvoru se provádí u neuroboreliozy a stejně jako u jiných forem má stanovení protilátek pouze podpůrný význam. Často se nachází protilátky u pacientů bez obtíží a naopak pacient s problémy může mít protilátky negativní. Rozhodující jsou klinické projevy.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Pokud mohu posuzovat dle fotografie, zarudnutí může odpovídat 1. stadiu lymské boreliózy tzv. erythema migrans. Klíště nemusíte zaznamenat, protože larvy klíšťat bývají poměrně malé. Erythema migrans se může vytvořit na jiném místě než bylo klíště. Vzhledem k diagnostickým rozpakům bych nabrala Western blot, který upřesní diagnózu, antibiotika výsledek nezkleslí. Augmentin je jedním z léků, kterými se borelióza léčí po dobu 2 týdnů. Neuroborelióza je pozdní stadium boreliózy a nevypovídá nic o počátečním stadiu onemocnění, tedy vyšetření likvoru není pro tuto nemoc přínosné.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Borelioza
Dobry den, mam dotaz ohledne boreliozy. Minuly ctvrtek...
Borelióza?
Dobry den, vcera se objevil cerveny flicek na noze....
Borelióza
Dobrý den, prosím o radu. Mé dceři ( 11 let ) byla...
Borelióza
Borelioza. Dobrý den, nad kotníkem pravé dolní končetiny...
Borelioza
Dobrý den, vloni jsem měla klíště. Po objevení skvrny...
Borelióza
Dobrý den pane doktore,můj problém začal cca před půl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Borelioza

Dobry den. V cervenci jsem mel nekolik klistat a po asi 10 dnech se me v ohybu...

Borelióza

Dobrý den, brala jsem antibiotika kvůli podezření na boreliozu, po 3 týdnech...

Borelioza

Mam v testu IgM borelie 0,563 a IgG 0,403, znamená to, že jsem se s boreliozou...

Borelioza

Dobrý den, v létě jsem měla asi 4 klíšťata, všechna byla vytažena maximálně...

Borelióza

Dobrý den, pro dlouhodobé zdravotní problémy mi dělali test na borrelie. Co...

Borelioza

Dobrý den, mám dotaz ohledně boreliozy. Začla bych tím, že na ZŠ před třema...

Borelioza

Vážená paní doktorko, v roce 1998 jsem prodělala boreliózu, nyní mne již 5 měsíců...

Borelióza

Dobrý den pane doktore,můj problém začal cca před půl rokem,hrozné bolesti ramena,ultrazvuk,rázové...

Borelioza

Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat. Můj syn před čtyřmi lety prodělal boreliózu....

Borelióza

Dobrý den! (Snad jsem dotaz zařadila do správné kategorie) V krvi mi byla zjištěna...

Borelioza

Dobrý den, prosím o posouzení tohoto problému: Na místě po kousnutí klíštětem...

Borelióza

Dobry den je asi nekolik let od Boleriózy.Jsou duležíte pravidelné kontroli?Občas...

Borelióza

Dobrý den, za pár dní bude synovi 12.let. Měří cca 140 cm a važí necelych...

Borelioza

Dobrý den, minulý týden jsem zde psala dotaz ohledně boreliozy. Ještě by mne...

Borelioza

Dobrý den, minulý týden mi byla zjištěna borelioza. Všimla jsem si že už delší...

Borelioza

Dobrý den-chtěla bych poradit ohledně ATB na boreliozu.Mudr mi pro alergii na...

Borelioza

Dobrý den, je mi 25 let a před dvěma měsíci jsem se dozvěděla, že jsem v minulosti...

Borelióza

Dobrý den, ráda bych se Vás chtěla zeptat, jestli byste mě nemohl říct jaké...

Borelioza

Dobry den, pred dvema tydny jsem na holeni objevila kliste, ktere mi bylo hned...

Borelióza

Dobrý den, cca před 3 týdny me něco kouslo do nohy (ne klíště) a před týdnem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nepříjemný a poměrně silný zápach z pochvy

Dobrý den, už delší dobu mě trápí nepříjemný a poměrně silný zápach z pochvy,...

Fibrózní dysplazie skeletu

Dobry den,moje dcera 16let ma diagnozu fibrozni dysplásie skeletu v oblasti...

Hyperlipidemie

Dobrý den. Je mi 51 let a lečím se už asi 5 let se zvýšeným krevním tlakem,užívám...

Neustálý pocit žízně po úrazu

Manžel měl před měsícem úraz (otřes mozku) a od té doby trpí neustálým pocitem...

Salmonela a přenos infekce


Boule ve vagině

Dobrý den, je mi 18 let. Když jsem si zaváděla tampon do pochvy, něco mě tlačilo...

Strup-znaménko?

Chtěla jsem se zeptat zda se může piha a mateřské znaménko změnit ve strup....

Nitroděložní tělísko a venušiny kuličky

Dobrý den, mám možná rok zavedené nitroděložní tělísko (Gynefix) a zajímalo...

Bolest zad - chondroza disku

Dobrý den, na magnetické rezonanci my zjistili tento nález: Chondróza disku...

Bolest v krku a afta


Užívání léků pro arytmie

Dobrý den, dostala jsem tyto léky: Prestance 5/5, Rivodaron 200,Betaloc 200,verospiron,...

Mela jsem nechráněny sex

Dobry den, chtela jsem se zeptat. Mela jsem nechraneny sex 10.kvetna. po dvouch...

Abstinující alkoholik

Dobrý den, mému bratrovi je 38 let. Abstinuje asi 3.5 roku. Měli jsme s ním...

Autoimunní zánět štítné žlazy a přibírání

Zdravim minulý rok mi zjistili autoimunní zánět štítné žlázy ... začla sem přibírat...

Pocit spatneho vyprazdneni, tlak

Dobry den! Jiz par dni pocituji divny tlak v oblasti konecniku, jako by se mi...

Ztuhlost, bolest a krupani C-Th patere

Dobry den pane doktore, je mi 29 let a trapi me jiz 4 roky chronicka zatuhlost,...

Vysoký krevní tlak


Pravděpodobnost vzniku trombózy při užívání warfarinu

Dobrý den, Pravidelně užívám warfarin (7,5) denně a ředění mám stabilizované...

Vhodnost nového léku

Dobrý den,25 let jsem brala lék na vysoký tlak Lokren 20mg. Při kontrole na...

Extrasystoly

Dobry den, mam dotaz na extrasystoly. Mam obdobi, kdy mam treba 3 roky klid...

Zavřít reklamu