Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Ošetřující lékař předepsal preparát železa

Vnitřní lékařství Ludmila 7.8.2020

Zasílám níže výsledky krve
ošetřující lékař předepsal preparát železa, je vhodné ho brát před jídlem nebo po jídle ?interna   na základě výsledků krve navrhnula zrušit okamžitě užívání Xarelta 10 mg
jak se bude chovat organismus když to vysadíme ze dne na den a nehrozí nebezpečí mozkové mrtvice, nebo plícní embolie eventuelně jak tomu předejít ?děkuji za odpověď

S pozdravem / Best regards


Laboratorní výsledky (29.07.2020)

Ikterita v normě, Hemolýza v normě, Lipemie v normě, Na - sodík 130 mmol/l (132-146), K - draslík 3,4 mmol/l (3,5-5,2), Cl - chloridy 92 mmol/l (98-107), Urea - močovina 7 mmol/l (2,9-8,3), Kreatinin 69 µmol/l (44-80), Odhad GF dle CKD-EPI 1,111 ml/s/1,73 m2 (0,5-2,5), Bilirubin celkový 18 µmol/l (0,5-21), ALT 4,21 µkat/l (0-0,55), AST 5,26 µkat/l (0-0,53), GGT 0,89 µkat/l (0-0,67), Glukóza v plazmě 6,2 mmol/l (3,5-5,6), Leukocyty [WBC] 7,1 [10^9/l] (4-10), Erytrocyty [RBC] 2,64 [10^12/l] (3,8-5,2), Hemoglobin [HGB] 94 g/l (120-160), Hematokrit [HCT] 0,248 [1] (0,35-0,47), Střed.obj.erytr. [MCV] 93,9 fl (82-98), Barvivo erytr. [MCH] 35,6 pg (28-34), Stř.barev.kon. [MCHC] 379 g/l (320-360), Trombocyty [PLT] 226 [10^9/l] (150-400), Tromb.stř.obj. [MPV] 10 fl (7,8-12,8), RDW-CV 0,197 [1] (0,1-0,152)


Doplňující informace:
Potíže nejsou žádné jen nedobré výsledky krve a vysazení bez náhrady se mi zdá nestandartní postup OL.

Doplňující informace:
Lékař je bohužel nemocen Xarelto 10 mg bylo nasazeno z důvodu fibrilace síní jako prevence proti mozkové příhodě.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, nemám dostatek informací k tomu, aby jsem poskytla adekvátní odpověď. Internista měl nejspíše nějaký důvod k tomu, aby doporučil vysazení Xarelta, nejspíše nějaké akutní krvácení? Odpovídal by tomu i krevní obraz, kde se nezdá, že by se jednalo o sideropenickou anémii z nedostatku železa, spíše o akutní pokles v krevním obrazu z důvodu krvácení (do střeva, moči?). Nevím jaká byla indikace k nasazení Xarelta, je to lék na ředění krve (např. u fibrilace síní jako prevence CMP, IM). Jeho náhle vysazení je možné, ale je obvykle nahrazován jiným lékem na ředění krve, v akutním případě LMWH, nízkomolekulární heparin aplikován s.c. Budete nám muset poskytnou více informací k zdravotnímu stavu, aktuální potíže, komplexní anamnézu, výsledky provedených vyšetření atd. Co se týče užívání železa. Tablety se mají polykat celé a zapíjet vodou a nemají se cucat, žvýkat ani zadržovat v ústech. Tablety se mají užívat před jídlem nebo spolu s ním, v závislosti na gastrointestinální toleranci.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Ludmilo, paní doktorka Horáková má pravdu, opravdu máme málo informací k posouzení důvodu vysazení Xarelta a toho, zda by se mělo něco nasadit místo toho. To, je vidět v laboratorním vyšetření je významné zvýšení jaterních testů, což může být jeden z nežádoucích účinků Xarelta, ale mohou být i jiné důvody, to posoudí jedině ošetřující lékař podle výsledků laboratoře před nasazením a poté. Pokud to není po Xareltu, má to jiný důvod, a je potřeba to dovyšetřit a případně řešit, pokud to bude vhodné. K tomu je v krevní obraze významná chudokrevnost, ale není tam výsledek železa v krvi ani zásobního železa, spíš by to takto odpovídalo nějakému stavu po krvácení. Ohledně toho jak železo brát, Vám napsala paní doktorka, bere se jednou až třikrát denně v kapkách nebo tabletách většinou s jídlem v dávce podle snášenlivosti a podle ukazatelů z odběrů. Různé formy železa se různě snášejí a různě dávkují, takže se opět doporučuji obrátit na ošetřujícího lékaře. Jinak je v laboratoři lehce nižší draslík, což by šlo spravit dietou bohatou na draslík jako banány, avokádo, brokolice, bílé fazolky, červené maso... Takže shrnuto - je potřeba zjistit, proč je přítomná chudokrevnost a vysoké jaterní enzymu, dovyšetřit ukazatele metabolismu železa, pokud došlo ke krvácení, ošetřit jeho zdroj. Ohledně Xarelta je potřeba domluvit se s tím lékařem, který jej nasadil. Píšete, že nejsou žádné potíže, ale Xarelto není potravinový doplněk, je to lék, který brání srážení krve a dává se ve zcela konkrétních případech, ne bez důvodu. My bohužel důvod podávání neznáme a tak nejsme schopni posoudit, zda vysazení léku může vést k nějakému riziku nebo ne. Důvod podávání může být stav po operaci, srdeční nemoci, trombóza a další, doba podávání záleží na důvodu předepsání léku. Zda místo něj něco jiného - opět záleží na důvodech podávání a na zdravotním stavu, věku apod. Je i líto, že Vám více nebudeme schopni poradit. Pokud byste potřebovala bližší informace, bude potřeba popsat zdravotní stav, užívané léky, nemoci, alergie, nejlépe poslat lékařské zprávy, abychom se mohli lépe zorientovat. Držím palce, aby to bylo brzy vše v pořádku. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Vážená paní Ludmilo, děkujeme, že jste se snažila doplnit Váš dotaz. Obávám se, že Vám nebudeme moci poradit nic lepšího, než se obrátit na lékaře, který se o Vás nebo toho, na koho se ptáte stará. Pokud je lékař, co nasadil Xarelto, v neschopnosti, pak se musíte svěřit do rukou praktického lékaře, který má všechny potřebné informace. Lék Xarelto, pokud se podává z důvodů fibrilace síní (a tato fibrilace trvá), by měl být v ideálním případě něčím nahražen, jako třeba injekcemi nízkomolekulárního heparinu nebo jinými přípravky. Ale na to, abychom se k tomu mohli správně vyjádřit, pořád nemáme dost údajů. Vysazení Xarelta bez náhrady je možné, může mít hodně důvodů a jen z laboratoře a kusých informací se nepozná, zda je to správný krok a nedá se zhodnotit postup praktického lékaře. Pokud bylo například Xarelto vysazeno pro krvácení nebo podezření na krvácení (to mohlo způsobit chudokrevnost) a je to správný krok. Nebo pokud je ten důvod zvýšení jaterních testů po léčbě. My to podle Vámi uvedených informací skutečně nedokážeme posoudit. Zda pak místo něj něco dát a co, záleží na věku, na tom, zda je ne EKG pořád fibrilace, jaké jsou další zdravotní potíže. Uvědomuji si, že jste psala, že potíže nejsou, ale troufnu si nesouhlasit. Podle toho, co jste napsala jsou přítomny srdeční potíže - fibrilaci síní, dále je v laboratoři významná chudokrevnost a zvýšení jaterních testů, což vše má důvod a ten je potřeba znát. Takže pokud z nějakého důvodu nevěříte praktickému lékaři, pak doporučuji poradit se na té interně, kde Vám řekli, že se Xarelto má vysadit, zřejmě mají informace, které my nemáme. Také Vám můžeme zkusit pomoci s vyhledáním lékaře internisty, který by mohl poradit, požádám o to naše sestřičky. Je možné, že objednání k odborníkovi může trvat, ale budmee se snažit. Prosím, připravte se, že také tento lékař bude potřebovat lékařské zprávy, nálezy z vyšetření, anamnézu a podrobnosti. Přeji Vám, aby to všechno dopadlo k Vaší spokojenosti. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Nedostatek železa
Dobrý den, mohla bych Vás poprosit o konzultaci tohoto...
Nedostatek železa
Dobrý den, v poslední době jsem se cítil celkem...
Nedostatek železa, řídké stolice
Dobrý den,už více než rok má můj syn 20 měsíců nedostatek...
Anemie z nedostatku železa
Dobrý deň Môj problém je ľahko opísateľný, trpím...
Nedostatek železa
Dobrý den, je možné mít normální hodnotu červených...
Vyšetření hladiny železa
Dobrý den, mám dotaz ohledně vyšetření železa. Za...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Ošetření zubních kanálků

Dobrý den, jezdím na čištění kanálků, respektive byla jsem poprvé jen mi to...

Ošetření zubu

Pred 3dny cisteni kanalku. Po zakroku citlivost ostatnich zubu. Natekla dasen....

Ošetření zubů

Vážená paní doktorko, vážený pane doktore. Již od února chodím ke své paní...

OŠETŘENÍ ZUBU

12-LETÁ DCERA ZMĚNILA ZUBNÍHO LÉKAŘE, PŘI PREVENT. PROHLÍDCE NA DOLNÍ ŠESTCE...

Ošetření zubu korunkou

Dobry den, Chtela bych se zeptat ohledně zubní korunky..Mam ji asi 2 roky...

Ošetření zubů u člověka s poruchami vědomí

Dobrý den. Mám problém a nevím kam se obrátit.Čtyři roky marně sháním zubaře,který...

Ošetření zubů u dítěte

Dobrý den,prosím o konzultaci zubů syna. Syn je handycapovaný TMR autismus,...

Ošetření zubů v anestezii

Dobry den chtel bych se zeptat zda je nejaka detska zubni klinika ktera bere...

Ošetření zubů v celkové anestezii

Dobrý den, je možné si u zubaře vyžádat zadanku na celkovou anestezii při ošetření...

Ošetřování rány

Dobrý den. Prodělala jsem pneumothorax a byla mu provedena hrudní drenáž pod...

Ošklivá vyrážka na krku

Dobrý den, už asi 2 týdny mě trápí ošklivá vyrážka na krku. Potírám to čím to...

Ošklivé nehtíky u skoro dvouletého syna

Dobrý den,v příloze zasílám foto nehtíku syna.Lékař nám doručil měsíc užívat...

Ošklivý bolák

Dobrý den, mám dotaz. Před pár dny se mi na stehně udělal malý pupínek, jako...

Ošpice na jazyku - opakovaně

Přeji dobré ráno, V posledních dvou letech trpím velmi často tvořením ošpic...

Ošpičky na jazyku

Bolelo mě v krku asi 2 dny. Brala jsem na to tabletky a teďkom když mě bolest...

Oštěpařský loket

Dobrý den, chtěl bych vás poprosit o radu.Již druhým rokem dělám fitness (posiluji)...

Ošúchané bradavky z behu.

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, čo by ste mi odporučili ako prevenciu pripadne...

Otáčení na bok

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli není brzy, když se moje 7. týdenní...

Otáčení na bříško- 6. měsíců

Dobrý den paní magistro, máme 6. měsíční dceru , je naše první ( 24.10. ji bylo...

Otáčení očí v sloup

Před několika dny jsem zjistila, že můj sedmiletý syn z ničeho nic během dne...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Silný zelený výtok z pochvy

Dobrý den, už od 15let mě trápí silný výtok, se začátkem těhotenství se dost...

Varixy stydkých pysků

Dobry den, Rada bych se na vás obrátila s dotazem. Ke gynekologovi jsem objednána...

Kondylom

Mám stálého partnera, neroznáší se kondylom tím, že má pohlavní styk s více...

Elastická ligatura - řitní píštěl

Dobrý den, jsem 6 týdnů po operaci řitní píštěle, zavedena elastická ligatura....

Kondylom ?

Chci se zeptat jestli nemam kondylom v analni oblasti nekde mam zisteny hemeroid...

Furunkl

Dobrý den. Můj problém je furunkl ,nežit. Jako první se s ním léčil můj syn...

Bolest hlavy vlevo vzadu

Dobrý den, již tak týden a půl mne bolí vlevo vzadu hlava. Bolest je to někdy...

Opakované vaginální mykozy

Dobrý den, už dva roky trpím na opakující se mykózy. Na gynekologii mi vždy...

Bolest dásně

Dobrý den, Před dvěma dny mě začala bolet dáseň za zubem moudrosti, který mi...

Již půl roku mě bolí pichlavá bolest v oblasti dolní 2/3 hrudní kosti


Uretritida, STD

Dobrý den. V únoru tohoto roku jsem měl rizikový orální sex s prostitutkou....

Vykloubený palec na noze

Dobry den, vcera pri fotbale jsem si vykloubil palec na noze. Po narovnani bolest...

Bolesti loktů a problémy s páteří

Dobrý den, pane doktore, od loňského jara mám potíže s loktem- nejdříve prý...

Bolest očí při pohybu bulbem

Dobrý den, Už třetí den trpím bolestí očí, kdy mě vždy při pohledu vzhůru,...

Kondylom

Dobrý den. Asi před půl rokem se mi začaly na vnitřní straně pysků dělat bradavičky....

Dásně

Dobry den chci se zeptat jestli se daji necim regenerovat dasne, protoze je...

Třískové hemoragie pod nehty, artroza

Dobrý den, ráda bych se zeptala na možného původce vzniku třískovité hemoragie....

Je mi 22 let a už cca 3 roky jsem neměla pevnou stolici

Dobrý den, je mi 22 let a už cca 3roky jsem neměla pevnou stolici + mě každý...

Dysfagie

Dobry den , už asi 4 roky trpim pocitem hlenu v krku. Neustale se snazim hlen...

Zanet v zubu a bolest zad

Asi pred 9 mesici me zacala bolet mrtva sestka vlevo nahore z ktere jsem dostal...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.