Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Osgood - Schlatterova nemoc

Ortopedie Petra 2.1.2019

Dobrý den,u dcerky 11 let byl v říjnu loňského roku při jiném zranění náhodně diagnostikován OSGOOT SCHLADTER na levém koleni. Do té doby hrála aktivně fotbal,trénink několikrát týdně + zápas o vikendu a na bolest si nikdy nestěžovala .Od té doby nehraje ani netrénuje. Dětský chirurg nám dal doporučení do konce roku bez fotbalu,potom postupně zatěžovat do bolesti...trénink třeba 1 x týdně. Dále nám doporučil jízdu na kole,plavání,lyžování a právě na to se chci zeptat. Už v té době jsme měli rezervované hory na březen 2019 a p.doktora se ptala zda je to vhodné. Tvrdil,že to nevadí. Prosím o Váš názor. Je to vhodné při mírném zatížení pouze rekreačně?Díky za odpověď PF

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, Osgood-Schlatterova nemoc se projevuje bolestí v oblasti pod kolenem u rostoucího dítěte (častěji se vyskytuje u chlapců a u sportovců). Onemocnění je nezávažné a většinou se upraví s ukončením kostního vyzrávání. Bolest bývá horší během fyzické aktivity (ale často přetrvává i v klidu). Nemoc se léčí klidem, omezením fyzické aktivity, příležitostně může být potřeba znehybnit koleno (ortéza). Kompletní zhojení může trvat 1-2 roky. Operační léčba je potřeba jen výjimečně při těžce a dlouhodobě probíhajícím onemocnění.
Při lyžování je koleno přece jen zatěžováno (na rozdíl od plavání či jízdy na kole). Proto bych doporučila opatrnost. Nejlépe by stav zhodnotil lékař, který Vaši dceru vyšetřoval (přece jen onemocnění může být různé tíže).
Jelikož nejsem ortoped a nemám tedy s tímto onemocněním příliš zkušeností, předám Váš dotaz dále našemu specialistovi. Sdělí Vám bližší informace k zátěži kolene a ke vhodnosti lyžování a dalších sportů. Jeho odpověď očekávejte v nejbližším možném termínu (prosím o strpení, může to trvat i nějaký den). Přeji Vaší dceři brzké uzdravení, s pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Skoták


Dobrý den. Neuvádíte zda má dcera nějaké potíže s kolenním kloubem. Pokud ne pak může postupně zatěžovat měla by se jen v bolestivé fázi vyhýbat klekům či dřepům. Stejně tak může lyžovat protože při tomto pohybu nedochází k výraznému zatížení čéškového vazu. Pokud má bolesti pak se doporučuje rehabilitační léčba případně zklidnění v ortéze čí sádrové fixaci. Pokud je bez potíží může postupně začít se sporty, samotný rtg náhodný nález má i řada dětí , které potíže nemají a na sportování to nemá vliv.

Související dotazy

Osgood Schlatter
13 let syn - aktivni hokejista má diagnostikován Osgood...
Éniérová choroba
Dobrý den, byla mi diagnostikováno Menierova nemoc,...
Osgood schlatter
Dobrý den pane doktore, je mi 15 let a byla mi v dubnu...
Scheurmannova choroba a posilování
Dobrý den, je mi 29let a v dospívání mi byla diagnostikována...
Chronova choroba
Dobrý den, mám Crohnovu nemoc a už podruhé mě čeká...
Osgood schlatter
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na problém s kolenem,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Ortopedie - skolioza Praha

Dobrý den, zajímalo by mě, zda je možné někde zjistit kde můžu v Praze sehnat...

Ortopedie dětská

Dobrý den, před 2 měsíci jsme si všimli, že dcera má vadné držení obou nožiček,...

Ortostatická hypotenze

Je mi 21 let a od dětství mě trápí zatmění před očima, když se zvednu. Začalo...

Ortostaticka hypotenze?!

zdravim pani doktorko, pri mereni ve stoje v prubehu dne mam tlak cca 105/95...

Os sacrum acutum

Lsem třetím rokem po špatně zhojené zlomenině holenní kosti. Stále nosím ortézu...

Osamělost

Dobrý den, mám takový problém. Je mi 22 let. Poté co dosáhnu orgasmu masturbací...

Osamělost, touha získat ženu

Jsme osamely byt mam lidi kolem sebe touha po pratelstvi se meni v zivocisnou...

Osamocenost

Dobrý den, poslední dobou (asi tři měsíce) mi přijde, že jsem na světě sama...

Oscilococcinum

Dobrý den, moje dvouletá dcera měla v lednu silný kašel a stonala asi 3 týdny....

Osetrovani

Dobry den mam dotaz zda ma narok muj manzel na osetrovani manzelky. jdu na odber...

Osgood schlatter

Dobrý den pane doktore, je mi 15 let a byla mi v dubnu diagnost. Osgood schlatter....

Osgood schlatter

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na problém s kolenem, asi před dvěma lety ve...

Osgood schlatter

Dobrý den je mi 13 let a lékařka mi řekla že mám osgood schlatter.Kolena mě...

Osgood Schlatter

13 let syn - aktivni hokejista má diagnostikován Osgood - Schlatter, na RTG...

Osgood-schlatter

Dobrý den, je mi 20 let, byl jsem aktivni sportovec, už od 13 let se lecim s...

Osipání rtů

Dobrý den, před asi 5 dny se mi udělala taková krupička na rtech, zejména...

Oslabená imunita

Zdravím.Má přítelkyně má oslabenou imunitu a nemá mandle,proto se bojím když...

Oslabena imunita

Dobrý den, obracim se na vas s dotazem ohledně imunity. Porad jsem nemocná,...

Oslabená imunita

Dobrý den, jsem stále unavená, jím zdravě, každý den chodím na 1,5h běhat a...

Oslabená imunita

Dobrý den, jsem často nachlazená a nemocná. Můj praktický lékař mi řekl, že...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Wobenzym a parodontoza

Dobrý den, mám parodontozu, léčím se na parodontologii, dvojka nahoře se kýve,...

Svědění močové trubice a bolestivý orgasmus

Dobrý den, po močení mě svědívá močová trubice a bolí mě orgasmus. Nejvíc...

Přeskakování v oblasti lopatky

Dobrý den, rád bych se zeptal, co by mohlo způsobovat jakoby přeskakování...

Genitální opar


Motání hlavy

Dobrý den... Už druhý den se mi stále motá hlava... Piju často i jím.. Měla...

Bolesti zad

Bolest zad v okoli beterni patere a ledvin. Dobry den ...cca pred mesicem...

Tvrdá boule pod jizvou

Dobrý den, byla jsem na vyříznutí lipomu v pravém stehně, asi 10 cm pod tříslem....

Otok rukou

Dobrý den, poslední dobou pozoruji, že mi otékají ruce. Vždy mám pocit tlaku...

Krvavý a páchnuci výtok z pupku

Dobrý deň Mám 25 rokov a asi pred 3 mesiacmi som spozoroval zaschnutú krv...

Doporučení od obvodního

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda mají odborní lékaři právo nepřijmout...

Boule u hrudní kosti

Dobrý den, je mi 25 let a asi před půl rokem se mi na hrudní kosti dole lehce...

Výrůstky na páteři, je nutná operace?

Dobrý den, potřebovala bych poradit...mám problémy s páteří a mám se rozhodnot...

Bolest v zádech


Alkohol - játra, skvrny na kůži

Dobrý den, jsem žena je mi 48 let a rada piju víno. Uz asi pul roku mám průjem....

Cytologie

Chtěla jsem se zeptat, minulý týden mě dělali cytologii a ještě nějaké výtěry,...

Zánět osrdečníku


Čo sú tie biele bodky okolo korunky žaluďa?


Plicní chlamydie

Dobrý den, 22.1.2016 mi byla diagnostikována z krve infekce Chlam.p.IqA 3,6,Chlam.p.IqG...

Itakem a alkohol

Dobry vecer. Chtela bych se zeptat, kdyz beru Itakem 0,5 a z toho jeste jen...

Ztráta čichu při rýmě
